Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Kamo sreće da ispašta samo Savski venac, nego svuda po gradu niču predimenzionirane zgradurine. SNS ovako vidi urbanizam:
view-of-many-high-rise-apartment-buildings-in-dense-urban-district-ETY9BY.jpg

Ovo više nije normalno, dovešće grad do tačke pucanja. Već je po pitanju održavanja i infrastrukture u nikad gorem stanju od 90ih.

Druga faza Novog Dorćola isto prevelika zgrada, da su ostali u gabaritima prve faze, kompleks je mogao biti ocenjeni kao jedan od bolje izvedenih.

@Bender Rodriguez Koji je grad na slici? Možda ima metro...

И нема, мада делови града уређени у прошлости губе ту класификацију због застарелости. Погледати социјалистичка насеља и проблеме са паркирањем
Овде ће десет стамбених спратва уместо два хотелска баш побољшати паркирање…

Kamo sreće da ispašta samo Savski venac, nego svuda po gradu niču predimenzionirane zgradurine. SNS ovako vidi urbanizam:
view-of-many-high-rise-apartment-buildings-in-dense-urban-district-ETY9BY.jpg

Ovo više nije normalno, dovešće grad do tačke pucanja. Već je po pitanju održavanja i infrastrukture u nikad gorem stanju od 90ih.

Фан фект: ово у Хонг Конгу је планска, државна, социјална градња

Не да је остатак нешто бољи, али види се разуђеност у висини и стилу када зграде имају различите инвестиоре

free-photo-of-hong-kong-downtown-in-evening.jpeg

Razlika je samo u tome što je državna džungla bela a ova "investitorska" ima još poneku boju.

Inače znao sam da će se tebi svideti. :D Tvoj voljeni Hong Kong... :) Uskoro ćeš ga imati i ovde u Beogradu, nadam se da si srećan zbog toga.

Ма какви, Хонг Конг је град са јаким правним системом, снажном културом и најдужим животним веком на планети. Нисмо ми те среће да икад слично буде овде, ово је град Сремчица и Калуђерица

Ma Hong Kong je prosto raj na zemlji.

A ne budi tako pesimističan, još koju godinu i bićemo kao oni, bar što se natrpanosti tiče. :) Tad ćete svi vi "samo nek se gradi i tovari" meraklije moći da proslavite. Doduše moraćete to onlajn, pošto će vam za viđanje uživo trebati jedno dva sata putovanja do žurke i dva sata nazad... :)

Господо, господо, постоји компромис:

Цео град да буде састављен од солитера (минимум 50 спратова) на раздаљини од најмање 150 метара један од другог, између искључиво виле и палате са плацом од минимум 10 ари у околини центра па навише ка периферији. Ле Корбузијевски...

Ja samo nisam za ekstreme.

Ne volim američki urbanizam gde se sve razvlači u pustaru, gde se traće resursi i gde bukvalno ne možeš peške da odeš do prodavnice udaljene 400 metara jer em što nema troroara, nego nisu probili prolaz između tvoje ulice i ulice gde je prodavnica.

Ali isto tako ne želim ni da živim u betonskoj košnici kao što je Hong Kong, bez sunca, bez ergonomije i minimalne doze komfora, bez humanih elemenata, okružen sivilom i bukom.

Pogotovu što za tovarenjem tolikih zgradurina ni nema potrebe, jer je ovo zemlja kojoj opada populacija, a trećina stanova se gradi i grabi samo da bi stajali prazni i neko prao pare. Dakle nema nikakve potrebe za košničarenjem i megalomanijama.

Može li se situacija rešiti nakon što je sve završeno? Oni su uradili prenamenu, ali sad žive tu, ako neko pozove inspekciju, da li se tu onda dešava iseljenje?

Mislim, jasno mi je u praksi da je odgovor ne, samo ne znam šta država radi u tim slučajevima.
Pitala sam u opštini, kažu da će se u procesu ozakonjenja za koji su predali papire, ali nije počeo, tražiti saglasnost stanara (2/3 uknjiženih vlasnika), pa ako je ne damo i budu odbijeni za ozakonjenje, onda, teoretski, možemo podneti zahtev za rušenje, ali pitanje je da li će srušiti nešto sazidano pre 25 godina. U svakom slučaju, sa novom nadgradnjom uprkos svim našim protestima kreću ovih dana, pa ću javiti koliko je ažurna građevinska inspekcija.

Pa tamqn ce da zavrse taj potez samo da jos sklone onog autimehanicara il sta je vec a i svakako je lepse sa ovom zgradom

Јесте, супер је кад 5 кућа замениш са фронталним гигантом са 8 спратова и ко зна колико станова.

Vrh