Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Siva zona godišnje proguta oko četiri milijarde evra
Vlasnici kućnih i uličnih butika dnevno "obrnu" pet miliona evra
ekonomija1_2.jpg

Prodaja koja ne podleže oporezivanju: Jedna od uličnih tezgi u Beogradu

Beograd - Siva ekonomija više ne može da bude način rešavanja socijalnih problema, jer će to ugušiti legalnu privredu. Ni jednom ozbiljnom investitoru ne isplati se da ulaže u poslovanje u Srbiji, jer je izložen nelojalnoj konkurenciji sivog tržišta, čiji se efekti najviše osećaju u trgovini. Na više od 100.000 prodajnih mesta koja se nalaze na buvljim i zelenim pijacama, zatim u kućnim i uličnim "buticima" dnevni promet premaši pet miliona evra. Ako se tome doda komisiona prodaja, gde prema nalazu tržišne inspekcije čak 95 odsto robe nema utvrđeno poreklo, kao i neregistrovane radionice kojih ima u svim delatnostima, a naročito u uslužnim, onda se može govoriti o cifri od oko četiri milijarde evra, koliko godišnje prođe kroz sive kanale. Reč je o prometu koji ne podleže porezima ni taksama i koji ozbiljno ugrožava svaku inicijativu u biznisu, naročito ako su posredi početnici u poslu - kaže za Danas Milan Knežević, predsednik Unije proizvođača tekstila.
On tvrdi da je broj od oko milion nezaposlenih fiktivan, s obzirom na to da je veliki broj radnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje angažovano u sektoru sive ekonomije. To je jedan od razloga što na tržištu radne snage nema konkurencije i što samo tekstilnoj industriji godišnje nedostaje oko 30.000 radnika.
Da je situacija alarmantna potvrdio je u izjavi za Danas predsednik Zajednice preduzetnika u Privrednoj komori Srbije Slavko Novaković. On ističe da uz 210.000 evidentiranih preduzetnika, radi još toliko neregistrovanih, a ukoliko se ima u vidu da svako od njih angažuje još po jednog do pet radnika, to znači da je čak 600.000 radnika u sivoj zoni. Oni su nelojalna konkurencija koja se u sektoru preduzetništva najteže podnosi, jer je reč o relativno malom biznisu koji se odvija sa minimumom kapitala na ograničenom tržištu.
- Država je uvela evropske propise u poslovanje preduzetnika, pa mi imamo obavezu da plaćamo sve doprinose, fiskalne kase, poreze i oštru kaznenu politiku, ali nas nije zaštitila od sivog tržišta. Bilo bi neophodno da se što pre usvoji zakon o preduzetništvu i zakon o zanatstvu kojim bi se regulisala pravila poslovanja u tom sektoru privrede. Neophodne su i zanatske komore sa javnim ovlašćenjima, koje bi izdavale sertifikate, majstorska pisma, usvajale kodekse. Preko takvih udruženja, unutar svake delatnosti legalni preduzetnici bi lakše izašli na kraj sa konkurencijom iz sive zone. Istovremeno, država bi prevođenje biznisa u legalne tokove morala da stimuliše kroz dostupnije kreditiranje, poreske olakšice i kroz osnivanje mikrogarancijskih fondova, koji bi preuzeli rizik u prvoj fazi rada novoosnovanih firmi. I Zajednica preduzetnika spremna je da tim ljudima pruži punu logističku podršku, pod uslovom da registruju svoj posao - kaže Novaković i naglašava da preduzetništvo i u sadašnjim uslovima beleži blagi rast, ali da bi uređeno tržište otvorilo pravu perspektivu, što država više ne bi smela da ignoriše. M. N. Stevanović
Izvor: Danas
Link: danas.co.yu
 
Gospodska ulica u Zemunu postala parkiralište
Pešačka zona raj za vozače
Autor: S.Tasić - G.Svilar | 18.02.2008 - 09:43
zemun-v.jpg

Pešačka zona raj za vozače

Na početku Gospodske ulice u Zemunu stoji znak da je u njoj zabranjen bilo kakav saobraćaj. Međutim, umesto da je pešačka zona, ova ulica pretvorena je u raj za vozače. Mesta za parkiranje uvek ima, a „pauk“ retko svraća jer nema ko da ga pozove. I komunalna inspekcija i saobraćajna policija tvde da proterivanje vozača iz Gospodske ulice nije njihova nadležnost.

Pretvaranjem Gospodske ulice u pešačku zonu automobili iz nje nisu proterani. Pošto više nije ulica, nedležni ne mogu da se dogovore oko toga ko u njoj treba da sprovodi saobraćajne propise. Zemunski „Knez“ je tako pretvoren u „najlepše uređen parking u gradu“.
- Uradili smo, u skladu sa našim nadležnostima, sve što smo mogli da Gospdsku ulicu obeležimo kao pešačku zonu. Zamenili smo znakove koji su bili uništeni i postavili nove. Od saobraćajne policije smo tražili da pojača aktivnosti u njoj, ali nemamo uvid u stanje na terenu. Za sve javne površine je nadležna inspekcija. Ako ne mogu da nalože „pauku“ da odnese nepropisno parkirana kola, mogu da sastave zapisnik i da proslede dalje - kaže Zoran Pešović, sekretar za saobraćaj.

U saobraćajnoj policiji tvrde da automobili u pešačkoj zoni nisu njihova, već nadležnost komunalnih službi, a u Opštini Zemun kažu da njihovi komunalni inspektori, prema zakonskim propisima, ne mogu, i ne treba, da brinu o tome.
- Komunalni inspektor, prema propisima, može da naloži „pauku“ da odnese kola samo kad su parkirana na mestima rezervisanim za invalide. Samo za to imamo rešenja koja su napravljena u dogovoru sa „Parking servisom“. Pokušali smo u nekoliko navrata da, u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj, rešimo problem parkiranja u Gospodskoj ulici. Zbog toga smo oko nje postavili tri kapije, jednu na trgu ispred zgrade Opštine, drugu na ulazu sa Keja oslobođenja kod Policijske stanice i treću kod Glavne ulice - kaže Olivera Milutinović, načelnik opštinske uprave Zemuna.

Od tri kapije postavljene na ulazima u Gospodsku ulicu samo je ona kod Glavne ulice stalno zaključana i zaista predstavlja prepreku automobilima.
- Mesto za kola je u Zemunu teže naći nego u centru grada. Posebno u ovom delu oko Opštine i pijace. Zato ih ostavljam u Gospodskoj ulici. Tu mi je radnja, pauk ne zalazi, a kaznu do sada nijednom nisam platio - kaže jedan od prodavaca koji je želeo da ostane anoniman.

U prilog tome da „pauk“ u Gospodsku ulicu ne zalazi govori i činjenica da „Parking servis“ iz nje mesecima nije odneo nijedan automobil. Kako kažu, nije teren koji redovno obilaze, a osim građana, niko drugi ih nije pozvao.

Nema nadležnosti ni za Knez
Samo ako bi neko ostavio havarisan automobil ili kola bez tablica na Knez Mihalovoj ulici, komunalna inspekcija bi mogla da naloži „Parking servisu“ da ih odnese. U svim ostalim slučajevima, komunalna inspekcija takvo rešenje može da izda samo kad se kola nalaze na mestu rezervisanom za neku firmu, ambasadu ili invalide - kažu u Opštini Stari grad.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=30870
 
Da li se nazire kraj ovim nebuloznim i nedopustivo primitivnim pravilima!?
 
Tuga! A tek kad citam izjavu ovog bilmeza koji parkira tu svaki dan i jos se hvali time... :mad: :mad:
Da li neko zna podatak koliko postoji saobracajaca zaduzenih za grad Beograd? 10? 15? Tako barem izgleda.
 
Svojim ocima sam video kada je lik sa tablicama BiH usao u Knez Mihajlovu kod onog parkinga kod francuske ambasade i vozi lik po knezu i trubi ljudima i poceo da se dere na njih sto hodaju tuda. Ne znam koliko je daleko on tako vozio jer sam nastavio svojim putem ka Kalemegdanu, ali i dok sam gledao on je daleko odmakao uporan u svojim nastojanjima.

p.s. inace to se desilo proslog leta uvece oko osmice, pa vi onda zamislite koliko je ljudi bilo u knezu
 
Od tri kapije postavljene na ulazima u Gospodsku ulicu
samo je ona kod Glavne ulice stalno zaključana..
Zaključana je i iz Gajeve ul., ali nije kod stanice Policije.

I tu, pored stražarske kućice Policije, kola ulaže na pijacu i
dalje u Gospodsku - na 'ničiju teritoriju' ?! ...
Treba da se postavi još jedan kiosk-stražara (kao i policijski) i da se
kao na Keju propuštaju (u određeno vreme) samo kola za snabdevanje.
 
Da li je neko primetio nadogradnju zgrade pored spanske ambasade u ul. Prote Mateje? To cudo me strasno plasi! :mad:
 
Препродавци против инспектора
У Булевару краља Александра, уз јаку полицијску подршку, настављено сузбијање нелегалне уличне трговине

Нове препирке и протести (Фото П. Павловић) Чим су се после 20 дана паузе тржишни инспектори јуче вратили у Булевар краља Александра дошло је до нових препирки и протеста препродаваца из најдуже звездарске улице. На срећу, овога пута није било кошкања и физичких обрачуна између инспекције и полиције, на једној, и уличних трговаца, на другој страни.

Из општине Звездара најављују да више неће бити попустљиви према продавцима који незаконито раде на плочницима и најављују пооштравање борбе против препродаје у Булевару. То што су правили паузу, према речима Милоша Петровића, саветника председника општине задуженог за руковођење акцијом против звездарских препродаваца, не значи да су одустали од чишћења улице од препродаје.

– Полиција је имала више посла на другим местима, због ситуације у земљи, али сада су се вратили у Булевар и ни они ни инспектори неће више толерисати претње ликвидацијом и псовке које им упућују препродавци. Откако руководим овом акцијом стално добијам претеће поруке. Од сада ће полиција одмах легитимисати или привести у станицу људе са Булевара који буду претили републичким и комуналним звездарским инспекторима – нагласио је Петровић.

Током паузе општински инспектори такође су обилазили Булевар и контролисали комунални ред. Јуче су добили подршку тржишне инспекције, полицијске бригаде и саобраћајне полиције, која је у претходној недељи уклонила 10 аутомобила паркираних на шинама и недозвољеним местима на улици.

Према Петровићевим речима, јуче је осујећена намера трговаца да крену у шетњу ка општини, јер она није била најављена.

– Окупили смо се јер је тржишни инспектор пришао трговцу који је продавао календаре, одузео му робу и бахато се понашао. Сметало нам је што су вадили пендреке. Од овог посла живимо, јер су нам фирме пропале, а са кућног прага многи су протерани – објаснила је Славица Кнежевић која 10 година препродаје на улици.

Не беже, кажу препродавци, од легализације уличне продаје и плаћања дажбина. Тражили су, објашњава Кнежевићева, постављање типских тезги на Булевару, али им општинске и градске власти то нису одобриле.

– Не можемо да прихватимо њихове понуде и да пређемо у трећу халу „Депоа”, јер је неко у њено уређење уложио огромне паре, а нису направили ни тоалет, нити довели воду до тог објекта. Услови за рад у њему су неприхватљиви – објаснила је Кнежевићева.

Продавци, кажу, неће посустати нити се уплашити од инспекторских претњи одлучнијом акцијом, тако да ће њихова „игра мачке и миша” изгледа још потрајати.
Д. Јокић
[објављено: 19/03/2008.]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Preprodavci-protiv-inspektora.sr.html
 
^^^ Ova situacija je puna gluposti.
a) ako je to stvarno tako, koji id*** je napravio zgradu bez wc-a i mokrog cvora?
b) a na ulici imaju toalet i vodu, pa ne im se ne izlazi iz luksuza?!?
 
Pa to!! Rade nezakonito na ULICI i onda imaju svoje uslove da se sa iste pomere :) E ljudi...
 
"Рат" на Булевару
Инспектори и препродавци сукобили се јуче на најдужој звездарској улици

Трговци безбрижно поставили тезге на Зеленом венцу (14.54 часова)... ...а кад су инспектори прошли, никог није било већ у 15.14 часова (Фото Ж. Јовановић) Булевар краља Александра јуче је поново личио на полигон којим су се јурили инспектори и улични продавци. Уз јаку полицијску подршку, општинска комунална и тржишна инспекција наставиле су сузбијање препродаје на најдужој звездарској улици.

И док су после 12.30 часова кружили улицом и контролисали препродају, продавци су, како кажу, ишли за њима, звиждали и добацивали им. Покушаји одузимања робе од трговаца на најдужој звездарској улици били су праћени напетошћу. Према речима продаваца, дошло је и до инцидента када је тржишни инспектор одузео робу од продавачице која ју је држала на аутомобилу.

– Приликом одузимања „крпица” тржишни инспектор је почео да се отима са продавачицом око ствари које је препродавала и вуче је. Тада је жени, која има оштећен слух, испао слушни апарат и позлило јој је. Није тачно да претимо властима, не можете да замислите какве вулгарности они нама говоре. Продавац Душан Млинар има доказе у мобилном телефону да му саветник председника Звездаре шаље непристојне поруке – објаснила је Драгица Стојимановић, председница Удружења продаваца „Булевар – Звездара”.

Милош Петровић, саветник звездарског председника, објаснио је да га препродавци зову усред ноћи, прете, вређају породицу, па се, каже, догодило да неколико пута „људски” одреагује.

– Није било никаквог надвлачења око робе. Инспектор ју је одузео, а онда су продавци направили кордон и потиснули полицију и инспекцију низ Булевар. Отели су робу која је после одузимања од нелегалног трговца аутоматски представљала државну својину. Полиција је проценила да је у том тренутку била угрожена безбедност, па смо се повукли – објашњава Петровић.

Убрзо је стигло и појачање, па су, каже Петровић, полицајци привели двоје продаваца. После овога препродавци су, додаје, покушали да пресеку пут полицијском возилу. Није им пошло за руком, па су кренули за њима до полицијске станице у Улици Милана Ракића, вређајући и дувајући у пиштаљке. Окупили су се испред станице, где су их, због узнемиравања јавног реда и мира, поново легитимисали.

– Приликом шетње до станице блокирали су коловоз на парној страни Булевара краља Александра. Били су непријатни и према медијима, стављали су им руку на објектив камере, викали: „Шта снимате!?” – наглашава Петровић.

Предвече, инспектори су се, због угрожене безбедности, повукли са улице, а трговци су поново „загосподарили” Булеваром. Међутим, шепурење са разнобојним „крпицама” највероватније неће дуго трајати, јер је за данас најављена нова, детаљна контрола препродаје на најдужој улици у централном делу града.

Д. Јокић
[објављено: 20/03/2008.]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Rat-na-Bulevaru.sr.html
 
U potpunosti podrzavam uklanjanje preprodavaca iz Bulevara, a kakve stvari sve mogu da slazu ti preprodavci nije normalno. Te price da su inspektori nepristojni i nasilni ne da ne odgovaraju istini nego samo neko ko veruje svemu sto procita u novinama moze da poveruje u to (zalosno je u sta se Politika pretvorila). Niko nije izvestavao kada policajci nisu hteli da idu sa inspektorima i kada je na te inspektore potezano oruzje od strane preprodavaca. Stvar je vrlo jednostavna, ti preprodavci krse zakon i tacka.
 
^^Ja stvarno ne znam dokle ce to tako da ide. Oni ometaju policiju prilikom obavljanja duznosti. Uhapsiti i izreci kazne. Pa jako je bezobrazno da nece da se presele u Depo3.
 
Ni ja ne znam dokle ce to da ide...Kakva su oni bag**-ulicni prodavci...Sram ih bilo...vade se da nece u Depo jer nemaju wc..pa daj da napravimo to za cas ako je to problem! ali nije to! Vec lakse i jeftinije im da prodaju na ulici i strpaju cist pazar u dzep..svi placamo porez, ne samo ovi u depou i po buticima..znaci mi smo budale. Da ne pricam sto prolaznici ne mogu da prodju i sto je tako ruzno kad se oni nadzidze u samom centru i taj centar je Nemanjina (nisu tamo bili ni u doba milosevica), pa oko Meka i deligradska itd. I vade se inspekcija ih bije, ispao joj usni aparat..joj, sto bih ih tukla po usima!! Nego nece st*** da radi, lepse im da sede i nesto kao prodaju ceo dan...puse cigare, tracare i pijuckaju...i kad vidim muskarce od sto kila koji jadni kao prodaju neke priveske ..ma bre da uzme lopatu i dzakove da nosi..jadan nema para a puca mu stomak koliko jede...samo kukaju i vade se za nerad!
Drcan, sebican i bezobziran narod smo..mali je procenat nas da smo drugaciji od ostatka Srbije i zato je grad prljav itd ma koliko se par nas trudilo da napravimo nesto lepo od Beograda. :(
 
Dobro dosla Ivana i na zalost u pravu si! Ali zato "mi drugaciji od ostalih" ne treba da posustajemo i moramo da nastavimo nasu "borbu" do konacne pobede! ;)
 
Hvala Nenade.
Ja, ustvari nisam bas nova ovde ..posecujem beobuild jos, cini mi se od 2005...a cesto sam i komentarisala kada nije moralo pre da se uloguje..posle sam imala account ovde ali svaki put sam zaboravljala username i password pa samim tim nisam ni komentarisala iako sam nekada imala...i sad sam opet tu. Bila je neka tema na Relax--zasto nema zena na BB...ima ih (ja sam svojim drugaricama prosledila ovaj sajt i cesto ga posecuju kada su na poslu), ali opet ja se npr. ne razumem nekad u sve ovo i ne znam sta je prikladno da se komentarise sem sto mogu da dodam svoje misljenje za izbor neke boje, uradjene fasade, izgleda same zgrade ili projekta itd..znaci to je to. A kad nadjem neku vest na B92 ili slicno, uvek vidim da je to vec neko postavio pa je glupo da se ponavljamo. Mozda budem slikala nesto ovih dana pa stavim u sekciju fasada.
Aj ziveli! caos :)
 
Sto se tice account-a i password-a imas opciju da budes stalno ulogovana tako da tvoj browser pamti podatke za beobuild i ne moras svaki put da se logujes. Automatski si ulogovana (ukoliko ne cistis private data u browser-u) E dobro posto sam te iz-nerd-isao onda da ti pozelim mnogo vise postova nego do sada. Pisi o cemu hoces sto ima veze sa temama a ako nema veze ni sa jednom postojecom temom napravi novu. :) Pozdrav za tebe i drugarice.

P.S. Zar ti nisi vec imala neki bordo avatar - siluete nekih zgrada koliko se secam?
 
ivana-bg":1olg8p86 je napisao(la):
Drcan, sebican i bezobziran narod smo..mali je procenat nas da smo drugaciji od ostatka Srbije i
zato je grad prljav itd ma koliko se par nas trudilo da napravimo nesto lepo od Beograda. :(
Cao, Ivana ... sećam se tvog pisanja na forumu, ali nemoj baš ovako o 'mom narodu'. :)
Nama samo hvali 'red, rad i disciplina', a mnogo smo 'lepši narod' od tamo nekih.

Evo, konkretno za Bulevar-zvezdarski deo : u ona ružna i tužna vremena inflacije, cigareta i benzina
po ulicama, dilera i izbeglica, ... držao sam radnju preko puta opštine Zvezdara, blizu Depoa.
Silom prilika sam tada upoznao i komunalne i ostale inspektore, a dobar prijatelj mi je takođe
rep.trž.inspektor, pa znam o čemu se radi na tom delu Bulevara - o namernom nesprovođenju zakona.

Da zvezdarska inspekcija hoće ili dobije nalog da radi - za nedelju dana bi završili posao.
Svi oni tačno znaju 'štekove', podrume, šupe ili stanove gde se drži 'cenjena roba'.
Pre neki dan je na TV govorio predsednik opš.Zvezdara u stilu 'mi smo nemoćni',.. itd.
što nije tačno, već su izgleda svi oni u 'dilu' sa prodavcima - najjasnije rečeno.

Inspektori su već postali i kućni prijatelji sa pojedinim 'bulevarcima', a kad se pojave
na ulici, onda se odigra 'mala, kamerna predstava' : jedni kao jure, a drugi kao beže. :)
Akcija mora da bude svakodnevna, ali prava i sa odlučnom, 'hrabrom' policijom, jer ako budu bežali
( a i to mi malo sumnjivo) od 'bulevaraca' ,onda im treba pripretiti otkazom - pa da vidimo.
.........................................................................
ps. ... evo ima i neki dobrih rezultata :

Prodavci se povlače
Akcija suzbijanja ulične trgovine koja se četvrti dan intenzivno sprovodi u Bulevaru kralja Aleksandra
i u petak je potisnula "divlje" prodavce u ovom delu Zvezdare. Borba inspekora i policije sa "kartonskim"
trgovcima proširena je i na Cvetkovu pijacu ispred koje je u petak zaplenjena roba u vrednosti od oko 50.000di.

- Uspostavili smo komunalni red u Bulevaru - kaže Miloš Petrović, rukovodilac akcije protiv ulične prodaje iz
opštine Zvezdara. - Oduzeli smo nekoliko stolica i stolova od prodavaca i osim pojedinačnih provokacija, danas
nismo imali većih problema sa nakupcima.

Inspekcija je u petak, u dva navrata intervenisala i ispred Cvetkove pijace. Iako su se trgovci povukli pred
opomenama oko 13 časova, inspektori su ponovo morali da reaguju i dva sata kasnije.
- Zvezdarci sada mogu nesmetano da uđu u pijacu - ističe Petrović. - Konačno je prohodan i prostor ispred
"Maksi" supermarketa. Odlučni smo u nameri da na teritoriji cele opštine iskorenimo uličnu prodaju, pa će
se akcija nastaviti i u narednom periodu.

Akcija suzbijanja ulične trgovine sprovodi se i na drugim gradskim lokacijama na kojima cveta "kartonska" prodaja.
Na Zelenom vencu, jednom od najfrekventnijih mesta gde se okupljaju nelegalni nakupci, inspektori dežuraju
u dve smene. Sremska ulica i podzemni prolaz na Zelenjaku tokom dana su "čisti", ali se u večernjim satima,
kada nema kontrola, i ovaj deo grada pretvara u "buvljak".
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=118293&datum=2008-03-22

Znači : kad se stvarno hoće - onda se i može. ... da se napravi red na ulicama.
 
dragan":1367l9w3 je napisao(la):
...
Da zvezdarska inspekcija hoće ili dobije nalog da radi - za nedelju dana bi završili posao.
Svi oni tačno znaju 'štekove', podrume, šupe ili stanove gde se drži 'cenjena roba'.
Pre neki dan je na TV govorio predsednik opš.Zvezdara u stilu 'mi smo nemoćni',.. itd.
što nije tačno, već su izgleda svi oni u 'dilu' sa prodavcima - najjasnije rečeno.
Jel ovo tvoja definicija postovanja zakona posto se, vidim, ne slazes sa konstatacijom da se isti kod nas vec preko 20 godina jedva postuje?
 
Milance":236aqplw je napisao(la):
Jel ovo tvoja definicija postovanja zakona ....
Kakva 'definicija'?! ..o čemu ti to pišeš?!

Idi pročitaj još jednom moj post - nije tako teško da se shvati šta sam napisao.
 
Ne znam sta tebi nije jasno. Kad ja kazem da se zakon poslednjih 20ak godina jako slabo postovao ti kazes da lupam gluposti i da mracim a evo ovde i sam navodis isto to nepostovanje zakona koga ima koliko hoces. Procitaj ti sam svoje postove pa razmisli sta pises.
 
Milance":3kahtpyf je napisao(la):
... i sam navodis isto to nepostovanje zakona koga ima koliko hoces.
Pa, šta me onda ti ustvari pitaš? .. sa ovo 'moja' definicija'?!

Lepo sam opisao kako se sprovodi zakon u Bulevaru, jer to lično znam.

Ako treba nešto da ti pojasnim, može i na mejl - a ovo ovde bolje obrisati
pa postavi neko konkretno i jasno pitanje.
 
Problem je u ljudima, tj. u mentalitetu. Evo jednog bahatog primera. Parking ispred Idea-e na Bezanije je stvarno veliki i tog dana kada sam ovo slikao je bio skoro prazan. Ali, nasao se cika koji je od celog tog parkinga nasao bas na pesackom da se parkira!! I sta reci o takvim ljudima!? STA!?

 
pa vidis da je ulaz blizu, nece covek da pesaci da se ne umori. Inace i ovaj pored njega desno mi je nesto sumnjiv jel je na mestu za invalide, a nesto mi osecaj kaze da nema veze sa tom kategorijom
 
Vrh