Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Nenad":3g00a94a je napisao(la):
Усред центра Земуна као на „бувљаку”
...
Општинска комунална инспекција, у чијој је надлежности улична продаја, има врло ограничене могућности, што значи да инспектори немају овлашћења да заплењују робу, нити да легитимишу продавце. Општинари могу једино да изричу мандатне казне које износе од 2.500 динара за физичка и од 12.000 динара за правна.

Вања Станивук, начелница одељења за инспекцијске послове општине Земун, каже да су ове казне „симболичне”, а да одузимање робе, што највише боли продавце, може да обави једино Републичка инспекција са којом општинари имају добру сарадњу.
...
Pa kako sad to opet? Ja sam mislio da ce ovakvi problemi biti reseni zakonom o glavnom gradu. Izgleda da sam se presao, da to ne stoji u tom zakonu. Gde je problem? Jel ja nesto propustam?
 
Pa sada kada su doneli zakon o glavnom gradu, setili su se da to u stvari nije dovoljno da se formira komunalna policija vec je potrebno da Vlada donese jos neke ukaze. Pogledaj na temi "Zakon o gl. gradu".

Smesno, sve u svemu...
 
Glavna i Gospodska ulica su postale ruglo Zemuna :mad: Naravno, njihovo pretvaranje u ruglo se poklopilo sa dolaskom Kradikala na vlast.
 
Ostaje nam da Dragan i u ovom slucaju presavije artiju i da napise jos jedno protestno pismo povodom situacije u Zemunu :)
 
Tek sad videh ovu 'vest' .. koja to nije već godinama iz opravdanih razloga :

Улична продаја не може у потпуности да се спречи све док у земљи влада
велика незапосленост, па је народ, услед сиромаштва, принуђен да купује на улици, јер
је роба тамо јевтинија – сматра Поп-Лазићева.
I sad kome ja da pišem, kad Ona smatra .... njenim službenicima?
Svi opštinari moraju da prođu pored Pošte i 'mini' buvljaka od 10-tak kartona - kad dolaze na posao.
Da Ona hoće da skloni te ljude sa ulice Inspekcija bi to uradila vrlo efikasno - ali neće.
 
Ma, kakav % ... sva ta 'roba' na ulici možda vredi 500€ ... neka beda.

Poznajem vrlo dobro dvojicu komunalnih inspektora i znam koliko se
nerviraju kad im Načelnik kaže 'prošetajte malo, ali bez prijava'.
 
Ma, dokle god nam je vlast takva, mozemo mi da dubimo na glavi i pisemo ovde koliko hocemo - stvari moraju da se menjaju top-down!
 
Čekaju danju,trguju noću
J.D.P. - M.N.S, 04.02.2008

SVAKODNEVNA dežurstva tržišnih i komunalnih inspektora na sada već poznatim mestima nelegalne ulične prodaje posle gotovo osam meseci nisu bila uzaludna. I pored uspeha, akcija je pokazala da su ulični trgovci sada znatno bolje organizovani i izdržljiviji. Na trotoarima je manje kartonskih kutija i stolova na rasklapanje, ali tako je samo tokom dana. Već posle 19 časova preprodavci zauzimaju svoja mesta i na ulicama niču buvljaci.

Akcija suzbijanja nedozvoljene ulične prodaje Republička tržišna inspekcija započela je krajem juna. Inspektori su bez najava obilazili sve gradske opštine, ali je posebna pažnja posvećena lokacijama gde je ulična prodaja zaživela - u Bulevaru kralja Aleksandra, Nemanjinoj, na Zelenom vencu i okolini zelenih pijaca.

- Naši inspektori su na terenu svaki dan i to u dve smene - kaže Radenko Ćetković, načelnik beogradskog odeljenja Republičke tržišne inspekcije. - Dežuramo sa komunalnim inspektorima, uz asistenciju policije. Uspeli smo da pojedine kritične tačke, poput Zelenog venca i Bulevara kralja Aleksandra raščistimo. Činjenica je da uličnih prodavaca tamo ima znatno manje. Povlače se u bočne uličice. Ipak, neverovatno je kako ti trgovci ne odustaju. Čekaju ceo dan da se naši inspektori pomere i kao po komandi iznose robu i kartonske kutije. Naši inspektori imaju pomoć policije do 19 časova, a posle se povlače sa terena. Zato tokom dana nema preprodavaca, a uveče se odjednom pojave.

I sami trgovci ističu da je proteklih sedam meseci, zbog redovnih kontrola, gotovo nemoguće raditi. Kako kažu, na svakih pola sata skupljaju robu i beže sa ulice. Ipak, ne kriju da se, "čim im vide leđa", vraćaju na svoja "radna mesta". Trenutno, najviše "divljih" trgovaca ima u Zemunu i to ispred pošte i robne kuće u Glavnoj ulici. U komunalnoj inspkeciji Zemuna kažu da su preprodavci već zapamtili raspored rada i njihove izlaske na teren i upravo se tada i povlače sa ulica. Zato su inspektori odlučili da promene "režim" rada, a kontrole su uobičajene i vikendom.
- Preselili smo se iz Nemanjine, jer ovde nismo toliko uočljivi - žali se jedna od desetak preprodavaca koje smo u ponedeljak zatekli u Deligradskoj - Ne bi izlazila na ulicu da ne moram. Nije lako biti na asfaltu ceo dan. Čekati kupce i stalno se osvrtati da li ide inspkecija. Većina nas ovo radi iz nužde. Posao ne mogu da nađem, a od nečega mora da se živi.

KOMUNALNA POLICIJA
NAČELNIK Tržišne inspekcije Radenko Ćetković kaže da se akcija suzbijanja nelegalne trgovine nastavlja i inspektori će non - stop biti na terenu. Ipak, Ćetković smatra da će na put uličnoj prodaji moći da stane samo komunalna policija Grada.
- Jedino rešenje jesu komunalni inspektori - ističe Ćetković. - Rad inspektora u uniformi, sa značkom i većim ovlašćenjima, daće bolje rezultate od dosadašnjih. To je predviđeno Zakonom o glavnom gradu.
izvor Novosti
link http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=115666&datum=2008-02-05
 
Dobro, kukali su godinama kako nemamo Zakon o Gl. gradu. Sada ga imamo, i sta cemo sada??

Ne postoji volja da se problem ulicne prodaje trajno resi, to je nas problem.
 
Nenad":3ob2nyav je napisao(la):
Dobro, kukali su godinama kako nemamo Zakon o Gl. gradu. Sada ga imamo, i sta cemo sada??

Ne postoji volja da se problem ulicne prodaje trajno resi, to je nas problem.
Isto to i ja kazem. Kukali su za tim zakonom a sada kad imaju moc u rukama opet se nista ne radi tj ne radi se dovoljno brzo i efikasno!
 
Nepropisno parkiranje na tramvajskim šinama svakodnevno usporava saobraćaj
Kršenje propisa "briše" vozačku dozvolu
beograd1_2.jpg

Rigorozne kazne: Najviše nepropisnog parkiranja ima u Bulevaru kralja Aleksandra

Problem kako naći parking mesto u centru grada u poslednje vreme sve je izraženiji, bez obzira sto nadležni pokušavaju da se na sve moguće načine izbore sa nedostatkom prostora. Međutim, ne mali broj vozača ne čeka na slobodno mesto, već svoja vozila parkiraju gde stignu, pa čak i na tramvajskim šinama što često stvara zastoje u saobraćaju.
Prema rečima, Branislava Arsenijevića i iz JKP "Parking servis" nepropisno parkiranje na šinama najučestalije je u Bulevaru kralja Aleksandra. Naš sagovornik kaže da, iako je problem poznat nadležnima u tom preduzeću, oni su nemoćni bez pomoći saobraćajne policije.
- Kada naiđu na automobil parkiran na šinama, vozači tramvaja mogu samo da pozovu saobraćajnu policiju, sa kojom mi izlazimo na teren i "paukom" uklanjamo vozilo. Vozači često automobile ostavljaju na regularnim parking mestima, ali ne obraćaju pažnju da je jedan deo automobila ostao na šinama, što opet predstavlja problem za normalno odvijanje tramvajskog saobraćaja - ističe Arsenijević.
On dodaje da je osim u Bulevaru kralja Aleksandra parkiranje na šinama postala česta praksa i u Ulici Džordža Vašingtona, Ulici 27. marta, Ulici kraljice Marije, ali i Ulici vojvode Stepe na Voždovcu. Najčešće je reč o vozačima koji "samo skoknu da nešto urade".
Inače, pravilnik o naplati kazni za nepropisno parkiranje predviđa odnošenje vozila, što vozače košta 6.450 dinara. Tome još valja pridodati kaznu od 2.000 dinara, koju piše saobraćajna policija. Jedno od rešenja moglo bi biti početak sprovođenja novog zakona o saobraćaju koji predviđa da će nepropisno parkiranje, nekorišćenje pokazivača pravca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza vozače pored kazne stajati i jedan negativan bod. Podsećamo, za sedam prikupljenih bodova vozačima sledi dodatna obuka ili dobrotvorni rad, za 12 bodova - mesec dana zabrane vožnje, a za 18 bodova - vozačka dozvola se poništava. R. V. Bibić
Izvor: Danas
Link: danas.co.yu
 
I dalje su male su kazne.Kazna za nepropisno parkiranje bi trebala da bude 20.000 dinara pa da vidimo onda da li će da se parkiraju na šinama. :D
 
Izvini Dejane, ako ti auto odnese pauk, pa to je 100EUR. U Njujorku je 125 evra (185$, znam na licnom iskustvu), a Njujorcani zaradjuju u proseku 9 puta vise od Beogradjana.
Mislim da je visina kazne sasvim okej, problem je sto se propisi ne primenjuju dovoljno dobro. Meni je auto bio parkiran u NYC bukvalno 3 minuta duze od dozvoljenog na sporednoj slepoj ulici, i vec ga je odneo pauk. Tamo isto te sluzbe drzi mafija i sve je korumpirano isto kao i kod nas, tako da je to samo do policije. Nadam se da ce ovaj zakon o gradu resiti neke od tih problema, mada, kako se stvari krecu na makropolitickoj sceni, ne nadam se previse.
 
Hehehe, ali su krenuli da ih hapse.. :)

Btw Meni su u Njujorku skroz bili opičeni oni parkinzi na sprat, odnosno kao polica za kola...
 
Misliš na one robot parkinge gde ti parkiraš auto u određeno mesto, spusti se robot-ruka, i tutne ga tamo gore u neku policu? To je tako surealno, čoveče... Znam da ima takođe ima jedan u Solunu, ne znam da li je to i u drugim evropskim zemljama...

BTW, Parking u Njujorku je strava i užas, i to na posebnom nivou. Nikad neću zaboraviti kad sam išao da vadim vizu za Britaniju, i za dva sata platih parking 74USD u Icon-u. Od tada parkiram na ulici (gde je dozvoljeno), i tako što odem u Bronks ili Kvins, parkiram se gde mogu da stojim ceo dan, pa metroom pičim gde treba. Nekad bi kola stojala po nedelju dana na istom mestu (isključujući kratko pomeranje za čišćenje ulica), a ja u njih ne bih ušao... ah, that was the life...
 
Ma ne, nego neki kao plac, i onda tu imaš dva tri tipa, koji pakuju te automobile na dizalice, odnosno jedan automobil dole, jedan gore... Kao kad voze automobile na kamionima, gore i dole, s tim što ovde staje samo po jedan automobil, i postavljeni su paralelno, i košta nešto tipa 100$, i više..
 
Ako ti u Nemackoj pauk odnese auto, to mu dodje nekih 290 Evra. Pa izvol'te - parkiraj se gde god hoces, ako ti se isplati. Po meni mogu da stave i 1.000 Evra! A da jednom Srbinu dodje da plati odnosenje pauka vise od vrednosti sopstvenog automobila, mislis da ce mu ponovo u zivotu pasti na pamet da parkira na sinama!

Tako su u Singapuru ukinuli zvake...
 
evo inace primera da pauk nosi i dobra kola:)... danas preko puta hugo boss-a ja prolazio a pauk odneo crnog zatamnjenog audija sa tablicama BG4400.... e bas mi drago:mad:

niko nije postedjen ruke zakona hahahahaah
 
Blokada saobraćaja na Voždovcu
Beograd -- Stanovnici četiri zgrade u ulicama Vojvode Stepe i Kostolačka u naselju Voždovac sinoć blokirali saobraćaj u ulici Vojvode Stepe.

Oni protestuju zbog početka izgradnje poslovnog objekta na mestu gde je predviđeno parkiralište za okolne zgrade. Oni optužuju nadležne u opštini, stambenoj zadruzi "Prostor", ali i grčkoj kompaniji "Veropulos" za kršenje zakona i traže da se ponište odluke po kojima je dozvoljena izgradnja mega marketa, i tvrde da su donete nelegalnim putem.

Nekoliko stotina građana izašlo je na ulice tražeći da se poništio ugovor po kome je stambena zadruga Prostor prodala spornu parcelu grčkom Veropulosu. Stanovnici okolnih zgrada tvrde da su, kada su pre dvadeset godina kupili stanove, uz kvadrat platili i izgradnju parkinga i zelene povrtšine. Oni kažu da su obmanuti i da punih 17 godina parking nije napravljen.

"I onda 2003. Opština Voždovac je imala mogućnost da vrati zemljište u svoje okvire. Pisali smo opštini međutim ona se oglušila i administracija tri godine nije odgovorila. Kada se navršilo 20 godina od datuma kada su dobili zemljište da ga privedu nameni ukljižili su se kao vlasnici, prodali su to Superveru koji dolazi ovde da gradi", kaže Dragan Dingarac, predstavnik skupštine stanara.

Veropulols planira da na spornoj parceli izgradi mega market, poslovne prostorije i podzemne garaže za svoje potrebe. Iako tvrde da Veropulos nema dozvole za izgradnju i da nisu ispoštovani opsnovni urbanistički uslovi, stanovnici okolnih zgrada kažu da su pokušali da se dogovore sa Grcima, ali bezuspešno.

"Imali smo sastanke sa Verom, dva puta smo im rušili ogradu, međutim sada su iskopali rovove, automobile blokirali i mi ne možemo više ovako. A na sastanku smo im dali rešenje koje bi bilo da podzemnu garažu prošire i omoguće nam parking jer je stambena zadrga suinvestitor, znači imaju dil, ali oni su odbili iako je to svega 6 odsto investicionog ulaganja u ovaj Supervero", kaže Dingarac.

Predsednik opštine Voždovac Goran Lukačević rekao je za B92 da ga niko nije obavestio o protestu, ali je na kraju otišao da razgovara sa građanima. On je dodao da je upoznat sa tim slučajem i da podržava građane u naporima da razjasne celokupnu situaciju.

Predstavnike stambene zadruge "Prostor", kao i grčke kompanije Veropulos B92 nije uspeo da pronađe.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=13&nav_category=12&nav_id=284700
 
Zamrznuto pet miliona kvadrata
D. KRSNIK, 12.02.2008

ČETIRI godine rada Komisije koja ispituje uslove za oduzimanje gradskog zemljišta od nesavesnih investitora nije dalo gotovo nikakve rezultate. Pod lupom su građevinci koji godinama ne završavaju svoje objekte ili nikada nisu ni počeli gradnju. Obrađeno je 60 predmeta od evidentirane 573 lokacije na kojima su 2003. godine istekli svi rokovi.
Nedorečen zakon, je kako kažu u Komisiji, osnovni razlog zašto se posao oduzimanja ne izvrši do kraja. Međutim, česta smena predsednika u ovom telu, kao i činjenica da trenutno nema predsedavajućeg, razlog je više za sumnju da će blizu pet miliona "zarobljenih" kvadrata u prestonici biti "oslobođeno".

Zakon bi prema mišljenju Đorđa Bobića, glavnog gradskog arhitekte, morao jasno da kaže, da ukoliko investitor nije započeo gradnju od trenutka korišćenja, pa u naredne tri godine, zemljište mora biti vraćeno.
- Sadašnji zakon ne utvrđuje precizno koji se trenutak uzima kao početak investicije - kaže Bobić. - On ne govori šta sa investitorima koji više ne postoje kao što su propale firme ili kako postupiti sa onim ko je ostao bez sredstava za nastavak gradnje. Komisija može da utvrdi prestanak gradnje samo kad stvar nije sporna. Znamo da je mnogo predmeta na sudu i zato sve ide sporo.

Trgovci nekretninama potvrđuju da bi se rešavanjem ovog problema, rast cena kvadrata delimično usporio, ali bi se oslobodilo blizu dva miliona kvadrata.
- Beograd je "žedan" novih stanova - naglašava Mića Đoković iz "Old rojal nekretnina". - Rešavanjem ovog pitanja dobilo bi se oko dva miliona kvadrata stambenog prostora. Ostatak čine poslovni prostor, garaže hale i druge nestambene jedinice. Svakako bi za tržište bilo dobro da se ovaj problem počne ozbiljno rešavati, to bi uticalo na delimično smirivanje cena.
Među parcelama koje su dospele pred Komisiju najviše je onih u Rakovici, Žarkovu, na Čukarici, prigradskim naseljima, ali ima ih i u centru grada u Balkanskoj, Braće Nedić, Kneza Miloša kao i u Skenderbegovoj i Ulici despota Stefana. Uglavnom je reč o stambenim prostoru.

U Direkciji za građevinsko zemljište ne žele da komentarišu rad Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, koji je zadužen da na osnovu preporuka Komisije oduzima zemljište, ali potvrđuju da bi oslobođena kvadratura bila iskorišćena za stanovanje i poslovanje.
- Sigurno nije dobro da u gradu postoji toliko lokacija neprivedenih nameni - ističe Nenad Bajić, zadužen za odnose sa javnošću Direkcije. - Oduzimanjem više lokacija tržište ne bi bilo potpuno oslobođeno ali bi svakako mnogo prostora bilo kako za stanove tako i za poslove. Direkcija je 2003. prikupila podatke o svim parcelama gde gradnja kasni. Tada su to bile 573 lokacije, koliko je posle njihove provere Komisija obradila i preporučila za oduzimanje to ne znam.

BEZ STATUSA
NAJVIŠE nerealizovanih lokacija pre tri godine je bilo u Novom Beogradu 134, i Starom Gradu 104. Na Čukarici je bilo 83 nezavršenih objekata, Savskom vencu 67, Vračaru 53, Zvezdari 42, Voždovcu 35, Paliluli 22, a najmanje u Zemunu 19 i Rakovici 14. Brojke se od tada nisu bitnije promenile. Najviše nastavljene gradnje je u Novom Beogradu. Oko 50 gradilišta se aktiviralo.

VRATILI KVADRATE
INVESTITOR sa velikim brojem nerealizovanih parcela bio je Poslovni sistem "Stankom". Atraktivne parcele u Cetinjskoj, u ulicama Đure Đakovića, Cara Dušana, Džordža Vašingtona kao i nekoliko na Čukarici ovo preduzeće je prestalo da koristi.
- Nije nam oduzeta ni jedna lokacija - naglašava Mića Ružić iz "Stankoma". - Sami smo vratili desetak jer smo procenili da nam je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa preskupo.
izvor Novosti
link http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=116085&datum=2008-02-13
 
Ja mislim da je za parkiranje najbolje kao u Jagodini! Palma je odlucio da gradjani ne placaju kazne i da nema pauka jer se nema para :D Izvinite na ovom offtopicu ali morao sam da unesem i taj slavni primer iz zemlje Srbije:)))
 
Interesantno. Neko ima pare za kola, a nema pare za kaznu za parkiranje... Super filozofija, stvarno se krecemo ka normalnom svetu!
 
Vrh