Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Да се ми вратимо језику извора, дакле постављене странице су из Збирке докумената о Априлском рату, књига 2, издање Војноисторијског института, 1987. година.


НАРЕЂЕЊЕ КОМАНДАНТА НЕМАЧКЕ 4. ВАЗДУХОПЛОВНЕ АРМИЈЕ И КОМАНДАНТА ЈУГОИСТОКА ГЕНЕРАЛА АВИЈАЦИЈЕ АЛЕКСАНДРА ЛЕРА ОД 31. МАРТА 1941. ЗА НАПАД ВАЗДУХОПЛОВНИХ СНАГА НА ЈУГОСЛАВИЈУ

DSC_0033.JPG
DSC_0034.JPG
DSC_0035.JPG
DSC_0036.JPG
DSC_0037.JPG
DSC_0038.JPG
DSC_0039.JPG
 
Poslednja izmena:
Da li su objavili i karte koje su navedene kao prilozi, da imamo kompletnu informaciju? Da li sve karte nedostaju ili samo jedna?
Šta su u Beogradu bili rejoni A, B, C, D, E, F?
A je izgleda tvrđava i okolina, C je konak (Stari dvor i okolina, dvorski kompleks u Kralja Milana zapravo), onda bi po logici B bio prostor između...(ako je F - Topčider - periferija)?
I KV bi bio u rejonu ciljeva 'B'... i to je ono što je problematično za Nemce, jer u delu grada od Kalemgdanskog parka do dvorskog kompleksa - nema ciljeva koji su od vojnog značaja.
Ako se ne varam, na tom potezu je najviše stradao Trg (Narodono pozorište, zgrade na obodu Trga...)
Ali treba naći i kartu (karte).

Ono što je sigurno svima jasno je da opšti zadatak vazduhoplovstva pod '2' - 'rušenje Beograda' - uzrok uništenja Biblioteke, crno na belo... ali i da Beograd nije bio "srušen" kao što danas znamo, ako ništa drugo po broju sačuvanih predratnih zgrada...Definitivno nije ceo grad bio zasut bombama... Da li zato što nisu imali dovoljno vremena, resursa, da li zato što nisu bili precizni i efikasni koliko su mislili da mogu da budu....? Ili je to samo bio, doslovno, uopšten zadatak?
 
Наравно да "ludak" има и мапе, него нека колеге форумаши прво прочитају горенаведени документ, односно превод оригинала..



Елем,

DSC_0238.JPG


DSC_0239.JPG


DSC_0240.JPG




DSC_0241.JPG
DSC_0242.JPG
DSC_0243.JPG




Иста књига.
 
Poslednja izmena:
Svi se nešto stisli za te nemačke mape Beograda... :rolleyes:
 
DSC_0028.JPG
DSC_0030.JPG
DSC_0031.JPG


Збиркa докумената о Априлском рату, књига 2, издање Војноисторијског института, 1987. година.
 
DSC_0026.JPG
DSC_0027.JPG



Збиркa докумената о Априлском рату, књига 2, издање Војноисторијског института, 1987. година.
 
Jel iko osim vas dvojice uopste vise razume o cemu se ovde pise?🤣

A i vas dvojica ako kapirate, dobroe.
 
Pa razumem, naravno, u materiji sam :) ali ono što ne razumem to uporno zatrpavanje stvarima od krajnje perifernog značaja za samu temu samo radi ličnog dokazivanja "ja sam najveći intelektualac na forumu jer ja imam pristup literaturi i ja najbolje znam gde je šta objavljeno, kolege podelio sam vam fotokopije, da se spremite i da nabubate napamet sve nebitne informacije za sledeći čas, pa da mogu da nastavim"...
Da makar vidimo te karte sa ciljevima/zonama pa da svako donese svoj zaključak, kažemo "hvala" čoveku pa da idemo dalje...
 
Ja vam otvoreno kazem da sam vas izgubio odavno, ali ako vi uzivate, ok 😁
 
A meni je mučno.
Pokušavam da vratim fokus na ono što bi, po meni makar, trebalo da bude najbitnije - da konačno posle 80+ godina na mestu rupe imamo spomen obeležje spaljenoj Biblioteci, ali izgleda da je sklonost prema nacionalnom sportu: filozofiranje o prošlim događajima, umesto planiranje budućnosti - ipak dominantnije.
 
Па да изаберемо адекватну комисију и да распишемо конкурс, нема како друкчије.
(Први корак ће бити проблем... Да ставе тебе и мене, а и Вожда, биће ОК, ал` ко ће да нас стави:))
 
Može, ja ne bih imao išta protiv... :)
Moj prvi predlog: međunarodni konkurs. Drugi: Rukavišnjikov unapred diskvalifikovan 😆
 
U ovim primerima se jasno koristi rec "srpski" (oficiri, snage...), a ne "Srbi", sto je inicijalni predmet ovog razgovora. Nacisti su konkretna ideoloska i vremenska odrednica, ali Ne treba zanemariti ni to kakav odnos Nemci imaju prema nacistickim zlocinima danas, a kakav Srbi prema ratovima 90ih. Nemci su krvavo radili na tome da sa sebe operu svu ljagu i jos nisu sasvim u tome uspeli. U Srbiji je danas situacija, kao kada bi Gebels bio na vrhu vlasti 20 godina nakon 2. sv rata i propagirao ujedinjenje Nemacke. Tako otprilike.

Nemojte forsirati taj narativ nacionalne zrtve, jer ce razultat toga garantovano biti da "srpske snage" opet pocine neki strasan zlocin, pored toga sto cemo jos vise teritorije izgubiti.
Bas me nasmeja slatko. :ROFLMAO: A sto onda za holokaust ne kazu "nemacki" (oficiri, snage), nego koriste "nacisti" i "nemacki nacisti". A sto se ovog drugog dela tice da su uspeli da speru ljagu sa sebe, slazem se. Eto tebe su ubedili da to nisu radili oni, nego nacisti. 😂😂😂😂
 
Беки, ево појаснићу шта је (за мене) спорно,

Дотични је, између осталог, написао..


KV nije bio cilj već vojni objekti u Donjem gradu, savsko pristanište... jedan snop zapaljivih bombica je slučajno pao na taj kvart u trećem napadu na Beograd



Дакле, написано је да је Косанчићев венац, самим тим и Народна Библиотека, био случајна, "колатерална штета" напада на, је ли, легитиман војни циљ, војне објекте у доњем граду тврђаве и.. Није навео никакав извор којим би то поткрепио, док се са друге стране није оградио написом да се ради о личној, лаичкој претпоставци. На указивање на потребу да се постави извор за такву тврдњу "почашћен сам" епитетом "лудак" у три поруке. Заиста невероватно.

Елем, теза о КВ као "колатералној штети" је врло.. Незгодна и неко неупућен могао би помислити да се ради о непобитно утврђеној чињеници, а заправо није, ми у овом тренутку, бар званично не знамо је ли напад на КВ заиста био омашај војних објеката, или последица терористичког напада на град (и једно и друго је могуће), што је ипак разлика. Правна и историјска на првом месту. Желео бих да нагласим да је то заиста веома важно.


Управо због тога сам и поставио превод најбитнијих докумената који се тичу напада на Краљевину Југославију 1941. (односно почео постављати) - закључке саветовања немачког војног и политичког врха од 27. марта, Хитлерово наређење за напад на Југославију од 27. марта и наређење команданта 4. ваздухопловне армије за напад на Југославију од 31. марта, где се, наравно, поред неутралисања југословенских оружаних снага, изричито наређује разарање Београда.
 
Poslednja izmena:
Pokusavam da shvatim razliku izmedju ciljanog gadjanja Biblioteke i "samo" slucajnog rusenja u kontekstu plana da se sravni Beograd sa zemljom i pobiju svi njegovi stanovnici. Ali ne uspevam, kao verovatno ni ostali forumasi. Bombardovanje Beograda 1941. je najveci masovni zlocin u istoriji Srbije, sve ostalo su nebitne cinjenice.
 
Pokusavam da shvatim razliku izmedju ciljanog gadjanja Biblioteke i "samo" slucajnog rusenja u kontekstu plana da se sravni Beograd sa zemljom i pobiju svi njegovi stanovnici. Ali ne uspevam, kao verovatno ni ostali forumasi. Bombardovanje Beograda 1941. je najveci masovni zlocin u istoriji Srbije, sve ostalo su nebitne cinjenice.
Расипање запаљивих на КВ је могла бити последица наређења о разарању Београда, или омашај. Једно је тероризам, друго злочин из нехата да тако кажем.

Добро, било је и Јајинаца и Бањице и којечега још..
 
Pokusavam da shvatim razliku izmedju ciljanog gadjanja Biblioteke i "samo" slucajnog rusenja u kontekstu plana da se sravni Beograd sa zemljom i pobiju svi njegovi stanovnici. Ali ne uspevam, kao verovatno ni ostali forumasi. Bombardovanje Beograda 1941. je najveci masovni zlocin u istoriji Srbije, sve ostalo su nebitne cinjenice.
Iz ugla žrtve (nas... Same biblioteke ) je manje bitno da li gubitak nastao sa predumišljajem ili "iz nehata".... Ali za mentalno zdravlje nacije je mnogo važno da se zna šta se tačno dogodilo.... U protivnom, naš identitet, a i našu budućnost bi zasnivali na mitovima, a to, kao što vidimo, nije dobro.
 
Pa dobro, nije im bio cilj 'da pobiju sve stanovnike Beograda', otkud nam to? Jeste bio cilj da pobiju solidan broj, kao odmazdu zbog svrstavanja Srba uz Britance, kako je istog jutra i saopštio A. H, i uspeli su, dabome.

Nema tu baš nekih tajni.

U svakom slučaju, treba da gledamo šta smo mi mogli da učinimo, a da smo mogli da sačuvamo nacionalno blago iz biblioteke - mogli smo.
 
Главна грешка са наше стране јесте обустава евакуације библиотеке. Остало је све сплет несрећних околности.
Са друге стране, Луфтвафе је званично ратно ваздухопловство Немачке као државе а не нацистичке партије, те су за злочин одговорни они.
 
Ma možemo tako u nedogled...evo, da te dopunim, Nemačkoj je posle Velikog rata bilo zabranjeno da ima vojnu avijaciju i da proizvodi vojne avione. Oni jesu, dosuše krišom i nelegalno (protiv sopstevenih zakona) držali trenažne jedinice (pa i na teritoriji SSSR). Ali Luftwaffe je "zvanično" osnovana od strane nacista onda kada su došli na vlast, odbacivši obaveze po sporazumima iz velikog rata... Mada, pošto nije postojalo drugo nemačko luftwaffe (komunističko, socijaldemokratsko :) ) nego samo jedno, pod oznakama naci partije, nije nikakva greška nazivati ih nacističkim vazduhoplovstvom... u krajnjoj liniji, bili su formirani da bi sprovodili politiku, ideologiju i osvajačke ratne planove vrha naci partije, a ne da brane Nemačku od napada spolja, ma ko bio na vlasti u Nemačkoj.

Da, Narodna biblioteka je morala da bude evakuisana... morala je i da ima namensku zgradu, a ne neuslovnu kuću kupljenu od drugog ili trećeg vlasnika, sa našminkanom fasadom. I tu možemo u nedogled, ali opet - kriv je onaj ko je prvi primenio nasilje, a ne onoga nad kojim je nasilje izvršeno.


A mi i dalje pričamo o prošlim događajima, a na KV i dalje zjapi rupa.
 
Данашњи чланак из Новости, јако добар и поучан, а везано за археолошко благо Доњег града Београдске тврђаве. Исти чланак сам поставио и на подтеми „Музеј града Београда.“

ПОТВРЂЕНО СРПСКО БЛАГО НИЈЕ ИЗГОРЕЛО: Археолог др Александар Бандовић о документацији и налазима нацистичких археолошких истраживања
Борис Субашић, 15. 08. 2022. у 11:59
АРХЕОЛОШКА ископавања које је пре осамдесет година, у позно лето 1942. Химлерова организација Аненербе започела у Доњем граду Београдске тврђаве и данас су обавијена велом тајне, јер нема ни документације о њима, нити се поуздано зна шта је све пронађено.

Први је извештавао Берлин да се у српским музејима налазе археолошки предмети чији је значај "не мањи од оних из Троје", а оставио је и јединствено сведочанство које указује да најдрагоценији средњовековни српски рукописи нису у априлу 1941. изгорели у Народној библиотеци.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/ve...nalazima-nacistickih-arheoloskih-istrazivanja
 
Vrh