Nisu to nacisti, nego Nemci.Nacistima je bio cilj da pokradu sve sto su smatrali vrednim, nakon sto okupitaju teritoriju. To bi za nas u slucaju biblioteke bio bolji razvoj dogadjaja, jer bi tako mogli jednog dana sve to da povratimo, ili bi barem to negde postojalo, umesto sto je sagorelo. Vecina knjiga ih ne bi zanimala, ali ih verovatno ne bi spalili na gomili, iako su tome bili skloni.
Njih je zanimalo samo ono znanje koje bi doprinelo sirenju i razvoju njihovog Rajha, a ne prava istina, jer su oni svoju revizionisticku verziju istine utemljili u svoju ideologiju jos pre pocetka rata, a sve ostalo su unistavali. Nije ih zanimala istorijska ili umetnicka vrednost, vec objektivna vrednost od koje bi mogli da se prave tenkovi (akumulacija bogatstva).
Ovo je, naravno, sve spekulacija, jer u fasistickom umu nema niceg racionalnog, samo mogu da se predvide odredjene stvari na osnovu njihove prakse.
Ako mi bilo kada neki Nemac kaze da je Srbija imala ratnog zlocinca Mladica, odgovoricu mu da Mladic nije bio Srbin, nego cetnik. Ista analogija. Termin "nacisti" umesto "Nemci" nije slucajan, vec se smisljeno forsira zbog revizije istorije.Ovo poslednje je tačno, Luftwaffe nije nikakva nacistička organizacija, već grana legitimnih oružanih snaga koja postoji i danas. Većina pilota-oficira se, sasvim izvesno, smejala nacistima kao što se mi smejemo npr. Vulinu. Nisu nas napali 'nacisti', nego Nemačka. Niko neće reći da je akter u ratovima 90-ih bio SPS.
Naravno da necemo reci da su genocid i zlocine ucinili "Nemci", kao sto ne zelimo da neko kaze da su to isto ucinili "Srbi" 90ih.
Etiketiranje citave nacije odgovara samo manipulatorima, koji od toga zele da profitiraju.
@relja
Da, to o 'prvom velikom terorističkom bombardovanju' je Čedina teza, nisam je ni ja od drugih čuo. Argumenti su: Gernika, Roterdam... su neuporedivi po obimu, Varšavu je ravnala artiljerija, u najvećem napadu na London je učestvovalo aviona otprilike kao u napadu na 30x manji Beograd...
Ne deluje da je bez osnova.
Pomenuti je posebno bio ogorčen na tezu iz devedesetih da je 'savezničko bombardovanje bilo gore od nemačkog'.
Када си ти ама баш игде на западу чуо да је Сребреницу починио ико осим "Срба"? Када је иједан Немац поводом ратова деведесетих покушао да избегне етикетирање читаве српске нације за злочине?