"Mister" je ipak ispoštovao visinu iz dozvole/projekta.Hajde da sačekamo da ga izgrade pa da stvarno sa sigurnošću kažemo da ne štrči, ništa nikome više ne verujem dok ga ne naprave...
Pa da li svaku informaciju u gradu treba da proverava istrazivacki novinar? Jedna tabla sa informacijama koja je obavezna pri ovakvim radovima je dovoljna. Cim je nema, odmah krenu spekulacije. Pre desetak godina u stampi se pojavio komentar (tadasnjeg) vlasnika ove zgrade, koji je bio nezadovoljan sto mu Zavod nije dozvolio rusenje i izgradnju zgrade od nekoliko spratova, gde je rekao da ce pustiti da se zgrada sam srusi pa ce posle toga Zavod morati da mu izda uslove za novu zgradu! Ja sam procitao to, ali gde i tacno kada, ne mogu da se setim. Zato su i stanari zabrinuti i to s pravom - sve dok tu ne osvane tabla, koja je obavezna da se postavi PRE pocetka izvodjenja radova, a ne kada se oni zavrse ili nikada...Normalno je da su, kako se navodi u tekstu, "stanari okolnih zgrada zabrinuti da će kuća biti srušena ili nadograđena", ali je posao novinara FoNeta da pokuša da ode korak dalje i stanarima da odgovor na njihova strahovanja.
Istina je da su za brojna pitanja od interesa javnosti, mnoge institucije zatvorene, ali se bar ovakve stvari, u 21. veku, mogu proveriti na dva tri klika. Pa, da je novinar FoNeta otišao na CEOP da proveri, saznao bi da postoje i pravosnažna građevinska dozvola i rešenje i prijavi radova u kom se jasno navodi sledeće:
Pogledajte prilog 148415
Dakle, zgrada se rekonstruiše u postojećim gabaritima tako što će u suterenu i na prvom spatu biti poslovni prostor, a u potkrovlju stan. I to je sve, ali zato već drugi dan izlaze testovi o uništavanju kulturne celine Kosančićevog venca i kako se tamo gradi na sve strane, iako se zapravo jedna jedina zgrada gradi - ona Dekijeva, zbog koje nije srušen nijedna istorijski vredan objekat, a koja će se, bar tako zasad deluje, sasvim korektno utopiti u okruženje, a druga kod Patrijaršije nadziđuje (tu su strahovanja nešto više opravdana)
Inače, ako niste klinkuli na link - ovako trenutno izgleda kulturno dobro koje će biti "uništeno" tako što se renovira u postojećim gabaritima:
Pa da li svaku informaciju u gradu treba da proverava istrazivacki novinar? Jedna tabla sa informacijama koja je obavezna pri ovakvim radovima je dovoljna. Cim je nema, odmah krenu spekulacije. Pre desetak godina u stampi se pojavio komentar (tadasnjeg) vlasnika ove zgrade, koji je bio nezadovoljan sto mu Zavod nije dozvolio rusenje i izgradnju zgrade od nekoliko spratova, gde je rekao da ce pustiti da se zgrada sam srusi pa ce posle toga Zavod morati da mu izda uslove za novu zgradu! Ja sam procitao to, ali gde i tacno kada, ne mogu da se setim. Zato su i stanari zabrinuti i to s pravom - sve dok tu ne osvane tabla, koja je obavezna da se postavi PRE pocetka izvodjenja radova, a ne kada se oni zavrse ili nikada...
U svakom slucaju super informacija da ce zgrada da se samo rekonstruise i adaptira (mada u tekstu pise da je odobrena i nadogradnja!)! Ako je urade kako treba, bice odlicno, mada je zgrada u takvom stanju da sumnjam da ce to biti samo rekonstrukcija...