Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

@ Vrachar

Nije argument sto je imao 2 trake, vec sto je bio za tu poziciju neupotrebljiv. Brankov most sa 6 traka je usko grlo - ovaj stari bi verovatno explodirao.

Stari most u Budimpesti je ipak jedna kombinacija kamena i lanaca, sa skulpturama, i zbog toga izgleda jako lepo i arhitektonski vredno. Stari most u Beogradu mi - bar na slikama - izgleda jako mrsavo, i moras da budes na njemu da bi video da sve to nisu samo lanci, vec da ima i koji detalj...

Ovo je naravno moje licno misljenje, i stvar ukusa!
 
aksonometrija_1200.jpg


На простору Косанчићевог венца, подручју најстаријег компактног српског насеља у београдској вароши, сачуван је стари растер спонтано насталих саобраћајница, стари улични застор, дрвореди, стамбене куће и јавне граћевине које илуструју развој овог дела Београда од прве половине XVIII века, насеља развијаног у контуитету од римског Сингидунума.

Богатство стилских облика архитектуре мође се пратити од вредних примера традиционалне балканске архитектура (кафана "?", Конак књегиње Љубице) преко првих уплива европских утицаја (Саборна црква) до изузетних ауторских дела (Основна школа архитекте Ј.Начић, Кућа Крсмановића арх. М. Рувидића, Дом Мике Аласа арх. П. Бајаловића, куће архитеката Д. и Б. Којић у Задарској улици, зграда Патријаршије арх. В. Лукомског). На Косанчићевом венцу је и маморијални простор на месту срушене Народне библиотеке у бомбардовању априла 1941. године.

Споменичко наслеђе Србије,
Завод за заштиту споменика културе 1998
 
kosancicev-venac.jpg


Rimski bunar pod tepihom

Kaldrma, dvorišta i zgrade Kosančićevog venca, iako propale, čuvaju deo arhaičnog vremena nastanka prve srpske države. Gotovo da nema podruma ispod koga se ne krije hodnik neistraženog laguma ili neki rimski bunar. U svakoj kući ima po neko autentično stepenište, biblioteka ili makar sanduče za pisma iz vremena kada je sazidana.

kosancicev-venac-g1.jpg


Ispod poda Agencije za knjigovodstvo u Karađorđevoj 15 nalazi se rimski bunar. Vlasnik ga je slučajno otkrio kada je pre 15 godina renovirao ovaj prostor.
- Menjali smo betonsku ploču na podu. Kada smo je digli na sredini prostorije se pojavio kružni otvor širok oko pola metra - priča vlasnik kuće, koji je želeo da ostane anoniman.
U „rupu“, kojoj se nije videlo dno, prvo je poleteo kamen, a kad je on završio u vodi, i novčići, za sreću bunar je, ipak, ponovo pokriven novom betonskom pločom. Bunar čeka da ga neko ponovo otkrije. Nekoliko metara dalje, u istom dvorištu, nalazi se mali ulaz u jedan od laguma kojih je mnogo ispod celog Kosančićevog venca. Njihovo postojanje znalcima otkrivaju samo ventilacioni otvori, koje izgledaju kao kule od cigala za koje retko ko zna čemu služe.

kosancicev-venac-g5.jpg


- Ispod zgrada na padini sa neparne strane ulice nalaze se kamene dvorane koje je austorugarska vojska napravila u 18. veku. Povezane su lučnim prolazima i imaju metalna pojačanja na zidovima. Najveća čak ima i ima tekuću vodu. Nekad su bile prepune nemačkih šlemova i municije. Ventilacioni otvori tih dvorana su u podrumu broja 23 - seća se Jovan Nanić, šezdesetogdišnji stanar ovog kraja koji je u njemu proveo ceo život.

kosancicev-venac-g2.jpg


U kući Kosančićev venac 23 sačuvano je i drveno stepenište sa ćilimom, kao u Konaku kneginje Milice, i luster od kovanog gvožđa. Na podu terase ateljea Olje Ivanjicki ugrađene su pločice mozaika pronađenog na ruševinama Narodne biblioteke. Poštansko sanduče iz 1927. godine stoji na zidu zgrade u Zadarskoj ulici 10, a ulazna vrata nekih stanova još imaju metalne otvore za pisma.
Najstarija kuća u ovom kraju samo spolja izgleda kao nekad, dok su njen oblik i dvorište potpuno promenjeni. Iako dvorište neki još pamte po veličini, travi, fontani i česmi, prizor koji u njemu danas može da se vidi je tužan kao i pogled na većinu kuća na Kosančićevom vencu.

kosancicev-venac-g3.jpg
...
kosancicev-venac-g4.jpg


Kameni stub kao frižider
Od velikog stepeništa kada se krene ka Brankovom mostu duboko u dvorištu jedne zgrade nalazi se kameni stub. U njemu je smešten veliki prirodni otvor u kome je temperatura kao u pećini. U vreme Đumurkane, trgovci su na ovom mestu čuvali lako kvarljivu robu.

Biblioteka iz XIX veka
Jedino u kući na kojoj stoji bista Kosančić Ivana, od vrata i kamenog stepeništa do kvaka i tučane kuhinjske peći, ništa nije menjano. U njoj se nalazi i unikatna biblioteka iz pretprošlog veka. To je osmougaona prostorija koja u dubini svakog drugog zida ima ugrađene zatvorene drvene prostore za knjige.
Blic : http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=1278
 
Da li se zna, da li uopšte postavljen neki rok za rekonstrukciju Kosančićevog i Karađorđeve?
 
Iskreno, zao mi je sto ova "baraka" nije izgorela do temelja.
Negde sam procitao da je sagradjena pre 40g. kao privremeno resenje i da je bila predvidjena za rusenje sledece godine
POŽAR PROGUTAO SPRAT ZGRADE
Vatra zahvatila montažnu drvenu zgradu na Kosančićevom vencu i odnela ceo prvi sprat
image.jpg

U montažnoj drvenoj zgradi na Kosančićevom vencu 31 juče rano ujutro izbio je požar u kome je izgoreo ceo prvi sprat te zgrade. Prema rečima komandira vatrogasnog voda koji je učestvovao u gašenju, do požara je došlo oko 6.30 sati i još se ne zna tačan uzrok.

Jedan od očevidaca kaže da se sve odigralo "munjevitom" brzinom.
- Došao sam na posao nešto pre pola sedam i posle petnaestak minuta video veliki dim koji je počeo da se širi iz zgrade! Ubrzo je vatra krenula da se širi velikom brzinom i od nje su počeli da pucaju prozori. Za nepunih 20 minuta zahvatila je ceo prvi sprat i sve je izgorelo - rekao nam je radnik iz obližnjeg objekta.

Kako je naveo, on pretpostavlja da su uzrok požara dotrajale instalacije...
izvor Press
link http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=11774&sectionId=43
 
hehe i ja žalim što nije skroz izgorela, baraka je baš ruglo.
 
Šteta što nije cela izgorela osim ako nije bilo nekog vrednog materijala (knjiga i dokumenata, slika i sl.) u njoj. Ali najgore će biti ako je sada obnove! Inače na Kosančićevom vencu treba sačuvati onu staru "tursku" kaldrmu sa krupnim i neravnim kamenom između koga je rasla trava. Takva kaldrma je bila u mnogim starim ulicama Beograda i Zemuna. Naravno, nije mogla svugde ostati ali na nekim mestima (Skadarlija) trebalo ju je sačuvati. U nekim ulicama umesto nje stavili su onu moderniju kaldrmu od sitnijih pravilnih granitnih kocki. Između njih ne raste trava, vidi se da je to nešto novo a ne sačuvano orginalno staro. To su uradili u onoj strmoj ulici koja se od kule Sibinjanin Janka spušta ka keju u Zemunu. Izuzetan ambijent starog Zemuna (koji je bolje sačuvan od Beograda jer nije bombardovan 1941 i 1944) je izgubio mnogo "modernizacijom" tih starih ulica.
 
Слажем се са Дедињем што се тиче калдрме, ипак пишем другим поводом.
Одгледах вечерас део емисије "Мој Београд" на СТБ, гост је био Иван Тасовац један од мојих омиљених ликова последњих година због свега што је урадио за Филхармонију.
На крају је одвео екипу у кафић у Бетон хали, један од реновираних локала, нажалост такви су још увек у мањини. Слушајући га, обрадовало ме што је најавио даље реновирање локала (Пасијанс клуб, клубови...) а знајући да је Хала предвиђена за обнову у оквиру ревитализације К. венца и након најава да се у њу сели Музеј спорта реших да са вама поделим ове фотографије које сам недавно сликао са надом да ће боља будућност стићи што пре.

Крећем од дела до Капетаније, Тасовац рече да је екипа која у Хали има своју фирму (каква дигитална технологија ако сам добро запамтио) сачувала овај кран од одласка у "старо гвожђе" и обезбедила му статус културног добра, све похвале њима.


Најгори призори су на супротном крају и то са све "Зеленилом" које има просторије до улаза у тунел


 
А ево и како изгледају локали, овде већ можемо да кренемо са поређењем "старо-ново"






И за крај поглед са Бранковог моста
 
А ево и како обновљени локали изгледају када их неко "лепо" слика :)
Фотографије су од прошле године сликане током једне од изложби, колико сам ја сазнао за овај препород је заслужан Александар Родић
post-1-1148081130_thumb.jpg


post-1-1148081154_thumb.jpg


post-1-1148081176_thumb.jpg


post-1-1148080673_thumb.jpg

слике преузете са http://www.dexigner.com/design_events/6236/
 
Slike sredjenih prostora pripadaju tzv. "Beton Hali" koja je otvorena pre otprilike godinu dana. Prema kritikama domacih a i stranih strucnjaka, u pitanju jen jedan od najboljih galerijskih prostora u Beogradu, a mozda i sire. Medjutim, postoji i druga strana medalje za koju ne znaju bas svi. Naime, neki celnici gradske vlasti insistiraju na tome da se Beton Hala srusi! Razlog za to je navodan "nesklad sa okruzenjem". Ja sam licno bio svedok kada je policija dolazila zajedno sa bagerima. Ovakvo ponasanje gradske vlasti je apsolutno nedopustivo iz nekoliko razloga: 1. Prostor na kome se nalazi staro pristaniste ne pripaga gradskom gradjevinskom zemljistu, vec kalemegdanskoj tvrdjavi koja je pod zastitom. 2. Jasno je da neko iz grada (cije ime sad necu pominjati) zeli po svaku cenu da uzme deo kolaca (a.k.a. uzme procenat) na veoma bahat nacin. So far so good, Beton hala je uspela da se odbrani i nastavi sa radom, a nadam se da ce tako biti i na dalje :)
 
За рушење нисам чуо, али знам да су градске инспекције налагале повратак обновљених простора у пређашње стање да ли због недостатка дозвола или неусаглашености са важећим плановима.
Човек добио 1. награду Сајма архитектуре и онда дођоше бирократе да "уреде" ствар.

Иначе сада рушења не може бити ни под разно пошто је Хала обухваћена планом ревитализације К. венца а у њу се сели и Музеј спорта
http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=5509#p5509
 
Deo oko beton hale je krenuo da se sredjuje i izgleda odlicno (u odnosu na to kako je izgledalo)! Prostor je fenomenalan za gelerijski prostor i naravno za ostale kulturne u ugostiteljske sadrzaje kao i clubbing!! :)

Samo jos da se "riva" sredi i poploca setaliste i sredi onaj deo oko prelaza preko pruge pa da ameri i nemci koji dolaze brodovima pomisle kada dodju da su stvarno u jednoj evropskoj i savremenoj zemlji!

Jedino sto ne razumem je sta ce tu muzej sporta??? Mislim da mu ta lokacija uopste ne stoji! Tu bi bilo lepo staviti neki muzej recnog brodarstva ili izlozbene galerije sa rotirajucim egzibicijama, ali sport?? Cela lokacija se vezuje za reku, K. Venac i Kalemegdan - ostalo je glupost!
 
Moj najbolji drugar,parizanin,francuz kada sam ga prvi put doveo u Beograd i na Kosancicev venac ostao je bez reci.Samo je rekao trebien.Ali mi ga mozemo uciniti jos lepsim.Ima tu jos da se ulepsa i doda pogledu.
 
Nekad sam smatrao da će se ta hala rušiti u sklopu uređivanja obala Save. Sada sam oduševljen njenim izgledom. Naravno, ima tu dosta posla. Uređivanje je tek počelo ali već se vide sjajni rezultati. Interesuje me da li je u planu sređivanje kuća u Karađorđevoj ulici u onom delu koji je blize Kalemegdanu. Neke prizemne su za rušenje a ostale za obnovu fasada. Inače, pošto je reč o Kosančićevom vencu mislim da je trebalo obnoviti zgradu biblioteke koja je izgorela 1941. Treba je obnoviti u istom izgledu kakav je imala (planovi sigurno postoje) i u nju smestiti ponovo neku manju biblioteku. Mislim da iz nekog principa treba obnavljati one zgrade koje je neki agresor i neprijatelj namerno srušio bombardovanjem. Treba agresoru pokazati da smo u stanju da obnovimo ono lepo i vredno što je on u svom rušilačkom pohodu srušio. To naravno vazi i za Dobrovićevo remek delo i ukras Beograda u Nemanjinoj ulici. Naravno, u ova dva primera agresori su Nemci i NATO (Amerikanci). Sama rušenja sada pripadaju istoriji i smatram da sa tim narodima treba da uspostavljamo što bolje odnose.
 
Stevo ili neko drugi ko je.........upucen u stanje vekovnog projekta '' Kosancicev venac'', .........da li znate da li postoje neka ogranicenja koja se ticu IZGLEDA buducih novo izgradjenih objekata....dakle da li ce biti u aj da kazemo neo baroknom , secenistickom , akademskom stilu....kako inace izgledaju zgrade sada ili u nekom ne daj boze kvazi modernistickom ( ni tamo ni 'vamo)... :/
 
Ditrih":2x0913dn je napisao(la):
Stevo ili neko drugi ko je.........upucen u stanje vekovnog projekta '' Kosancicev venac'', .........da li znate da li postoje neka ogranicenja koja se ticu IZGLEDA buducih novo izgradjenih objekata....dakle da li ce biti u aj da kazemo neo baroknom , secenistickom , akademskom stilu....kako inace izgledaju zgrade sada ili u nekom ne daj boze kvazi modernistickom ( ni tamo ni 'vamo)... :/
To izgleda nažalost sve zavisi od investitora koji će da učestvuju u gradnji objekata na KV-u, grad može da dâ samo neka ograničenja tipa ta i ta kvadratura i visina i to je to... ali konačnu reč o izgledu imaju investitori.

p.s.

dobrodošao ;)
 
Dobro dosao Ditrih! :)

Ja bih rekao da ce Karadjordjeva (gde ce inace biti i najvise gradnje u sklopu projekta Kosancicev Venac) biti na kraju puna "stakla"... Ako se to lepo odradi, bilo bi cak i lepo. Nadam se da ce nas investitori postedeti preovladjujuce novije beogradske arhitekture.

Inace, mislim da bi Grad morao za tu lokaciju da se mnogo vise angazuje od jednostavnog odredjivanja visine i kvadrature. To je ipak vizuelno najupadljivija lokacija Beograda i prvi kontakt mnogih turista sa gradom. O posebnoj vaznosti i lepoti K. Venca da i ne govorimo..
 
hvala na brzom odgovoru......to bi pitanje TREBALO postaviti gradskim vlastima.....jer ako tako nesto zavisi od investitora.....princip zasticene gradske zone i identiteta KV je vise nego ugrozen.....prosto nove zgrade ce ili '' dopuniti'' njegov sadasnji izgled ili ce ga u velikoj meri izmeniti..........70 ooo m2 za tako malu povrsinu je velika cifra..... :/
 
Nenade...... potpuno se slazem da je to vizuelno najupadljivija tacka Beograda.....dakle nije u pitanju samo njegov istorijski znacaj......i DORCOL ima svoj i te kako istorijski background...ali stav sto se tice gradnje na Dorcolu je liberalniji.....bilo kakva liberalnost na KV vezano za izgradnju i izgled novih objekata je nesto sto namece pitanje PO CEMU je onda to ZASTICENA ISTORIJSKA CELINA.....ako je to visna i gabarit objekata takve stvari se namecu svim investitorima...u bilo kom delu grada....i u centralnom gradskom jezgru i u bilo kojoj drugoj celini se DUP-om odredjuje spratnost objekata i oni se uglavnom moraju uklopiti u vec izgradjenu okolinu......staklo, celik.......to nikako..spoj starog i novog na KV......nisam za to....primer uredjenja Budimske tvrdjave i Budim grada.....je za pohvalu...... :rolleyes:
 
Pre par meseci sam pisao gradu......da bi bilo dobro da se izgradi KALEMEGDANSKA TVRDJAVA kako je izgledala za vreme Despota Stefana....dakle da se ponovo izgradi Donji i Gornji grad.....potpuno Autenticno ili barem autenticno......njegova svrha bi bila turisticko mesto.........a svi zaposleni bi morali biti obuceni u nosnje koje su vladale u to doba.....tu bi bilo mesto starih zanata.....pivnica, restorana...., paviljona za turiste....Nesto kao Sveti Stefan danas....... istorija kalemegdana je mnogo starija nego od vremena Turaka....to je moj argument......i danas se malo toga vidi...opet kao argument primer Budima...i sad u novije vreme Berlina...(rusenje kulturnog centra sagradjenog za vreme komunista i izgradnja kraljevske palate, koja je inace srusena u II svetskom ratu)........koje je vase misljenje.....jesam li zanesenjak :rolleyes: ili imam istomisljenike :cool:
 
Ditrih":1vxbgjtf je napisao(la):
da li znate da li postoje neka ogranicenja koja se ticu
IZGLEDA buducih novo izgradjenih objekata....
Kosančićev venac ( uža zona) je 'Kulturno dobro od velikog značaja'
prema ovoj karti Zavoda za zaštitu spomenika.

zzsup3.jpg

pun format : http://img49.imageshack.us/img49/6716/zzsup3.jpg

Živim u Starom jezgru Zemuna, koji ima isti tretman.
Svaka gradnja mora da dobije i 'Saglasnost' Zavoda za zaš.spom.
http://www.belgradeheritage.com/cyr/zahtev/?conid=77

E, sad .. kako novi investitori 'nabavljaju' te saglasnosti, to je druga stvar.
------------------------------------------
ps ..
"Учешће Завода за заштиту споменика културе
града Београда у урбанистичкон планирању"
Заштита градитељског наслеђа, у контексту интегралне заштите, самим
тим не означава искључиво строгу конзервацију, већ просторно и архитектонско
уређење насеља са истицањем његових градитељских, естетских и природних вредности.
ceo text : http://www.belgradeheritage.com/cyr/aktuelnosti/?cat=40
 
Vrh