Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

relja":1i6pyhzb je napisao(la):
..staklo i metal, koji, prema predloženom planu, mogu da se nađu na ovom prostoru.
- Kosančićev venac kao celinu zaštitićemo ograničavanjem veličine i spratnosti zgrada. Poseban kvalitet tog prostora je što se na njemu vide kulturni i građevinski slojevi iz različitih perioda. Ti tragovi sežu do rimskog vremena što svedoči o kontinuitetu, te smatramo da i savremeni graditelji treba da ostave svoj trag na ovom prostoru. Beograd ima samo jedan Kosančićev venac i tako smo se prema njemu odnosili dok smo pravili plan detaljne regulacije. Tretirali smo ga kao, u svakom pogledu, jedinstven gradski prostor i maksimalno se trudili da novogradnja ne ugrozi ono što na njemu postoji - objašnjava Vera Mihaljević.
:rolleyes:
naivno sam se nadao da se ovo nece desiti.
Ako će Oni da dozvole 'takvu' gradnju u 'Kulturnom dobru od velikog značaja'
svaka im čas na očuvanju kulture i njenih dobara.
Kod nas u Zemunu - Staro jezgro ne može ni cigla da se pomeri ili
mora da se izgradi potpuno isti objekat, kao ovaj na uglu Gajeve i Z.Jovine :

mixpc4.jpg

Srećom kod mene u Starom jezgru žive 'pravi zemunci' kojima ne bi ni palo
na pamet da grade staklo-beton, a ne bi dali ni neko drugi da tako gradi.
Zato 'beograđani' spremite se za borbu i očuvanje autentičnosti Kosančićevog venca.

Dobra vest je da na samom Kosancicevom vencu nema mnogo mesta za gradnju posto je celina uglavnom zaokruzena. Glavni udar ce biti na Karadjordjevu. E sad, ako se tu nadje malo stakla, nije problem posto ce reflektovati vodu, sto je lepo. Ali naravno mora da se puno pazi na tacan izbor materijala i nadam se iskreno uz aktivno ucesce Grada.

Aj da vidimo sta ce gospoda danas da odluci!

Staklo i metal ne moraju nuzno da odskacu u odnosu na raskosne kamene fasade. Ali za to je potrebna izvesna "arhitektonska vestina" kojoj nazalost mnogi ovdasnji nosioci titule "dipl.ing.arh." nisu narocito skloni....

Naravno iz pozicije krajnjeg korisnika, tj. vlasnika eventualnog stana u Karadjordjevoj ulici, najbolje bi verovatno bilo da novi objekti poseduju ogromne balkone, ili velike prozirne povrsine, jer za to ljudi daju pare - tzv "silazak" na reku.

S druge strane, slucajnom prolazniku, koji sa Brankovog mosta zuri kroz prozor autobusa "7x" u pravcu Karadjordjeve ulice, popunjavanje parcela u toj ulici zgradama sa reflektujucom plavom staklenom fasadom moze izazvati blago zavrtanje creva u utrobi.

Pa, ostaje nada da ce se nekim cudom u ovoj zemlji (u kojoj sve stoji dok se ne zavrsi "bitka za Kosovo" i ne izgradi hram Sv Velikomucenika Filareta na granici sa kvazidrzavnom separatistickom tvorevinom, zvanoj Crna Gora) naci neki strani investitor iz neke antisrBske kapitalisticke zemlje koji je imao iskustva sa vozdizanjem silnih objekata duz obala Roterdama, Amsterdama i ostalih "dama" da odresi kesu i angazuje si nekog sunarodnika koji bi nacrtkao nesto sto bi Beogradu sluzilo kao ponos u buducim vremenima....

Imajuci u vidu sve okolnosti, ima li, zaista, sanse da se tako nesto i dogodi!?

'Zavod za zaštitu .. ' je u komšiluku na Tvrđavi, pa ćemo videti kako štiti

Kos.venac, a na koje i kakve projekte će dati saglasnost za izgradnju.

Staklo i metal na KV

Pa stvarno nisu normalni :o :o . Verica prica o kontinuitetu i o ostavljanju traga danasnjih investitora, pa zar nema toga dovoljno i u drugim delovima BG?? Imacemo jos jedan nedefinisan prostor tamo gde smo se svi nadali da ce ostati lepota i starina koja ce docaravati stari duh grada.. :( :(

p.s. Dragane svaka cast Zemuncima. Idem tamo cesto tako da znam o cemu pricas kad se radi o gradnji novog. Bilo bi lepo kad budes imao vremena da napravis par fotki, tih novih objekata koji se grade u starom jezgru, a kolko ja znam svi se po svom izgledu uklapaju u celinu .

Pa malo je kontradiktorno to sto Vera kaze. Sa jedne strane kaze da ce se maximalno zaloziti za neugrozavanje postojeceg, a sa druge trag buducih generacija...HM?!

Ja sam za to da se na KV propise izgled fasada, a da se u Karadjordjevoj da malo slobode.

Nenad":1si3yntw je napisao(la):
Pa malo je kontradiktorno to sto Vera kaze. Sa jedne strane kaze da ce se maximalno zaloziti za neugrozavanje postojeceg, a sa druge trag buducih generacija...HM?!

Ja sam za to da se na KV propise izgled fasada, a da se u Karadjordjevoj da malo slobode.
Propise izlged fasada kao sto to Zemun/ Radikali radi. Jer ovako ce KV ispasti kao Dorcol, ma naopaki su, nista im nije sveto. Ako je ovo tako dugo iscekivano resenje, sta su cekali dosad. Zena jednostavno lupeta gluposti. Staklene zgrade na KV :lol: , a da nepromene vizuru KV :lol: , i povrh svega kako ona kaze trudili su se da zastite celinu KV time sto ce ograniciti spratnost i gabarite novih objekata, a sto se tice izgleda mogu da lice na sta god. Ocigledno da ona zna sta radi :lol: . A peticija gradjana nista :mad: , a zdrav razum opet nista :mad: . Sto bre vise eksperimentisu, sto ne pogledaju Evropske gradove malkice bar.

Zna li neko hoce li biti javna tribina oko toga, bas bih isao??

Javna tribina oko toga je vec bila i prosla (bilo je i puno vremena za komentarisanje posto je plan bio javno izlozen na Trgu Nikole Pasica)... Danas je na sednici Grada plan usvojen, tako da nema nazad!

dragan":1c8oagt9 je napisao(la):
Ditrih":1c8oagt9 je napisao(la):
da li znate da li postoje neka ogranicenja koja se ticu
IZGLEDA buducih novo izgradjenih objekata....
Kosančićev venac ( uža zona) je 'Kulturno dobro od velikog značaja'
prema ovoj karti Zavoda za zaštitu spomenika.

http://img49.imageshack.us/img49/6716/zzsup3.jpg
pun format : http://img49.imageshack.us/img49/6716/zzsup3.jpg

Živim u Starom jezgru Zemuna, koji ima isti tretman.
Svaka gradnja mora da dobije i 'Saglasnost' Zavoda za zaš.spom.
http://www.belgradeheritage.com/cyr/zahtev/?conid=77

E, sad .. kako novi investitori 'nabavljaju' te saglasnosti, to je druga stvar.
------------------------------------------
ps ..
"Учешће Завода за заштиту споменика културе
града Београда у урбанистичкон планирању"
Заштита градитељског наслеђа, у контексту интегралне заштите, самим
тим не означава искључиво строгу конзервацију, већ просторно и архитектонско
уређење насеља са истицањем његових градитељских, естетских и природних вредности.
ceo text : http://www.belgradeheritage.com/cyr/aktuelnosti/?cat=40

Dragane,

Ako je tako onda extra, mozda je staklo i celik dozvoljen ali u nekim arhitektonski prihvatljivim normama, nesto kao Zemun. Mada mi nije jasno zasto je Vera naglasila da je to dozvoljeno? Prelepi objekti se mogu sagraditi u starom stilu.

U tom užem, zaštićenom delu KV ne bi smelo da se uopšte
i razmišlja o staklo-betonu, a pogotovu da se daju Saglasnosti.

Zavod daje te Saglasnosti na Idejni projekat, pa može u korenu
da spreči investitora koji bi hteo da zida akvarijume po K.vencu.

Evo upravo je Bobic na Studiu B , posle sednice Skupstine grada rekao da ce na KV biti gradnje ''novim materijalima'' a da ce na mestu Biblioteke biti trg sa spomen obelezjem na porusenu biblioteku . :lol:

Trebali su i umesto Avalskog tornja da podignu spomen obelezje i naravno trg :cool: , a ne bi bilo lose i da na Slaviji na neizgradjenim povrsinama stave spomen obelezja na ''mitica'' i njegovu rupu :cool:

OK, niko jos nije izricito rekao da ce se na Kosancicevom Vencu graditi iskljucivo u staklu i metalu, ali prosto bi MORALO da postoji strogo ogranicenje kako bi tih par zgradica trebalo da izgledaju. Nisam optimista…

A u vezi Biblioteke, ili bolje reci zgrade Kartonaže u koju je Narodna Biblioteka bila useljena posle 1. SR – jedina ispravna odluka je da se podigne spomen obeležje (a ja ne baš gotivim ikoga iz sadašnje gradske administracije). Ova odluka je čak je trebala da se donese na nivou države, jer je nestanak zbirke biblioteke nacionalna katastrofa. U tom plamenu je zauvek izgubljen dobar deo prošlosti ovog naroda, to je bio prvi čin genocida nad Srbima u 2. SR, izbrisano je naše pamćenje i osakaćena budućnost. Cilj nije bio rušiti simatičnu zgradu kakvih ima i dan danas u Beogradu, već nepovratno uništiti ono što je bilo zapisano na papiru u knjigama i spisima koji su se tamo nalazili.
Ma zgrada i ambijent su ovde potpuno nebitni, taj ogromi, neopisivi gubitak bi morao da se najzad obeleži, manje zbog nemačkog nedela, već da nas i buduće generacije podseća šta smo imali i izgubili.

Sta god da naprave, bice bolje nego sto je sada.
Ocekujem da Kosancic izgleda posle obnove kao najekskluzivniji delovi...Pristine..?

Videcemo... Nadam se da ce se naci neki "vetovci" kada do toga dodje..

Савремено туристичко пристаниште на Косанчићевом венцу
Уторак, 11. септембар 2007.

Очување амбијенталне целине и изградња савременог туристичког пристаништа само су неки од циљева Плана детаљне регулације Косанчићевог венца, који су градски одборници усвојили на последњој седници. Овај план обрађује једно од најважнијих културноисторијских подручја у Београду. Обухвата Савско пристаниште, од Калемегдана до Бранковог моста и простире се до Саборне цркве. Површина му је 23 хектара, од чега 3,5 хектара обухвата водену површину, (река Сава), а око 19 хектара копно.

– Циљ је да се сачувају амбијенталне целине, да се сачини равалоризација тог простора, обезбеди заштита постојећих археолошких налазишта, као и да се цео простор ревитализује и усклади према модерним потребама живота – рекао је Ђорђе Бобић, градски архитекта, образлажући овај план пред градским одборницима.

То се посебно односи на обалу где се у будућности планира једно савремено туристичко-путничко пристаниште, као једна од капија Београда. Други циљ је да се простор Карађорђеве улице уреди, као једна важна градска саобраћајница, и треће, што је можда и најважније, да се падина између улице Косанчићев венац и Карађорђеве улице обезбеди пошто је то потенцијално клизиште. Горњи део платоа биће ревитализован у складу са условима заштите за културноисторијске споменике.

– Желим да нагласим да ће простор где је била Народна библиотека, која је срушена у току бомбардовања у Другом светском рату, бити на посебан начин третиран, вероватно као спомен-трг и биће предмет великог архитектонско-урбанистичког конкурса током идуће године – рекао је Бобић.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1289421

Mislim da je ovde po sredi nesporazum, jer staklene zgrade i metal nisu ni predvidjene za ono sto gradjani nazivaju Kosancicevim vencem, vec za ono sto je obuhvaceno regulacionim planom "Kosancicev venac", a koliko ja kapiram to je reltivno sirok potez skroz do Save sa obe strane, gde je zaista po meni svaki vid modernog cak i potreban.

Ne bih iskreno imao nista protiv ni kada bi postojala neka parcela za gradnju na Kosancicevom vencu u uzem smislu da tu nikne nesto normalno.

Osnovni problem ljudi u nasoj zemlji je sto nazalost nisu imali priliku ovde da se upoznaju sa modernom stakleno-metalnom arhitekturom kakva postoji svugde u svetu i koja je vrlo cesto remek-delo, dok kod nas uglavnom prave neke rugobe kao ono nadzidjivanje Centrotekstilove zgrade ili zgrada Narodne banke (mada je ona iz vremena kada je i u svetu bilo dosta promasenih projektata). Izuzetak je npr. zgrada Cepter.

Sto se tice politike izgradnje u Zemunu, nju bih mogao da okarakterisem kao mediokritetsku i to kada sam dobro raspolozen. Ona slika dve iste zgrade jedne preko puta druge je nesto najdegutantnije sto sam u skorije vreme video. A po mojoj slobodnoj oceni, nijedna nije starija od 20 godina ili barem nije u tom obliku ranije postojala (vidi se po vrsti i rasporedu prozorskih okvira na onoj levo, a o desnoj i da ne pricam). To je najveci apsurd od svega. Kao, mi Zemunci cuvamo staro . . . a imate dve nakaze u stilu mafijaske arhitekture 90ih, ofarbane na vrlo neuobicajen nacin itd. I kako dakle cuvate Zemun i taj stari duh - tako sto zadovoljavate svoju dosu onim sto mislite da je autenticno i protivite se bilo cemu sto je savremeno doba donelo sto vam ne deluje kao vase starinsko. A oni dzinovski stakleni izlozi vam ne smetaju, jer vas umiruje onaj pseudo starinski okvir oko njih. Po toj logici u Zemunu nikad ne bi bila izgradjena ni Milenijumska kula, ni nista. Mogu Zemunci da vole Zemun koliko hoce i da ga uredjuju kako hoce. Ako se njima svidja da prave sve vecu palanku od svog kraja, neka im. Poenta je da takav konzervativno-besmisleni luksuz jedan pravi grad sebi ne moze da dozvoli. To sto se ni ne pomislja na modernu arhitekturu, samo pokazuje nedostatak elementarnog duha, ucmalost i izolovanost. Nista vise.

mixpc4.jpg

Sto se tice biblioteke na KV, Bobic je rekao (www.beograd.org.yu) da ce biti raspisan medjunarodni konkurs za spomen obelzje - daj boze, i svaka mu cast ako to izgura. A sto se tice patriota koji u tome vide nekakav genocid, trebalo bi da znaju da u Drugom svetskom ratu nije bilo moguce navigaciono bombardovanje, vec gde padne padne. Isto tako bi trebalo da znaju da je uprava narodne biblioteke bila pripremila i spakovala u sanduke sve knjige za evakuaciju i da su sanduci bili izbaceni na ulicu (to su radile sve biblioteke, arhivi etc. pred rat) i da su bili vraceni tri dana pre bombardovanja po direktnoj naredbi iz ministarstva kulture zato sto su "takvi potezi u suprotnosti sa miroljubivom i prijateljskom politikom koju Jugoslavija razvija i neguje sa Nemackom i njenim saveznicima". Isto tako bi trebalo patriori da znaju da su dve jedine nacionalne biblioteke unistene u 20. veku, ta u Beogradu i ona u Sarajevu (ciljanim bombardovanjem) za vreme srpske (dakle nase) opsade Sarajeva. Toliko o genocidu nad nama i svetskoj nepravdi.

Nego, sto bi bio gust, kada se ona pruga ukloni da se na tom vrlo sirokom zelenom potezu i na mestu beton-hale napravi neka "riva"... mhmmmm. A je ne bih imao nista ni protiv palmi, i ovako je klima mnogo toplija, Beograd ima leti vise stepeni nego bilo koji grad na Jadranu. I u Podgorici su pr epar godina zasadjene prve palme. Bilo je buke, ali sad su svi prezadovoljni. Riiiiva:

0011007.28.jpg

0012007.28.jpg

0010007.28.jpg

riva_20070505_010%7E0.jpg

riva_20070505_011%7E0.jpg

riva_20070505_014%7E0.jpg

riva_20070505_010.jpg

4vh99j8zl9.jpg

riva20070506014dv0.jpg

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=400033&page=24

A Zadrani imaju neku rivu koja svira, odnosno napravljene su neke kao dzinovske recimo orgulje koje sviraju usled plime i oseke. Mi bi mogli da napravimo nesto slicno sto bi radilo po principu strujanja vode. A nasa riva bi mogla skroz oko Kalisa i dalje do Marine Dorcol.

orgulje-zadar-1.jpg

:D

Lucifer je u pravu.
Nije dovoljno zakrpiti arhitektonske rupe vremena,to nije niti moguce a da rezultat ne bude u najmanju ruku nagovestaj nedostatka smisla za autenticnost.Vrednost stare arhitekture KV lezi upravo u toj autenticnosti,oko toga se svi slazu.Zasto je onda obezvredniti i razvodnjavati?Zaista smatram da je najvise sto mozete-dati pecat svog vremena i da tu ne postoji prava alternativa.Sa druge strane,postici celovitost arhitektonskog prostora uprkos velikom diskontinuitetu tezak je zadatak,izazov verovatno iskljucivo za najbolje.Ne znam da li ovde ima tog potencijala... pre bih rekao da nisam optimista.
Promasaji kao sto je npr jos svez slucaj zgrade centrotekstila teraju optimizam.
Kako sada stoje stvari,mislim da bi pozitivan razvoj dogadjaja bilo makar koriscenje kvalitetnijih materijala i fasada,uz sto diskretniju i nenametljiviju formu.Pecat novog vremena po meni tako i treba zamisliti,kada je njegova svrha u zaokruzivanju celine-da on bude nenametljivi akcenat.Staklo pruza te mogucnosti.

Zapravo meni nikad nece biti jasno zasto uopste ne razmatraju ponovnu izgradnju te biblioteke. Kakav crni memorijal. Neka ponovo izgrade tu zgradu pa nek prave u njoj memorijal za sve unisteno u bombardovanju ako bas zele memorijal. Ovo stvarno nema smisla... :mad:

@Lucifer
Sto se tice Splitske rivijere...pa to je posebna prica uzasa. Oni su napravili betonsko setalsite(koje ne izgleda u prirodi ni pola dobro kao na tim slikama) a pri tome su povadili plocnik koji je skoro star koliko i sama Dioklecianova palata(malo karikiranje). Iako ovako mozda ne izgleda lose(super bi izgledalo u nekom modernistickom odmaralistu u Spaniji) uzasno je sto se nesto ovako, kao da je ispalo iz Grand parade zapravao oslanja na rimske rusevine. Tako da ceo projekat zapravo izgleda kao da je pao sa neba remeteci jednu kompaktnu istorisku celinu.

^^Sto opet nema veze sa nama ako posmatramo samo setaliste. Pitanje je da li se to uklapa u Kosancicev Venac onakav kakav je tj. kakav ce biti. Meni je inace sto sam vec nekoliko puta ponovio besmisleno vecito ziveti u proslosti i odricati se modernistickih shvatanja u arhitekturi. Ne mozemo ni tek tako podeliti Beograd na stari deo (u sta bi onda spadao i Zemun, naravno ne geografski) i novi - NBG. Pa da na NBG-u dizemo savremene gradjevine a svuda ostalo se oslanjamo na stil davno proslih vremena. E sada upravo u tome lezi caka i problem ukomponovati moderne materijale i postojece zgrade iz proslosti u jednu skladnu celinu. Medjutim ukoliko arhitekte to nisu u stanju da urade onda ne bi trebalo ni da se doticu posla. Jednu super modernu zgradu mogu i ja da isprojektujem (naravno preterujem) ali ukomponovati je u postojeci ambijent je nesto potpuno drugo.

Vrh