Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

KiD":hs8q0x07 je napisao(la):
@Lucifer
Sto se tice Splitske rivijere...pa to je posebna prica uzasa. Oni su napravili betonsko setalsite(koje ne izgleda u prirodi ni pola dobro kao na tim slikama) a pri tome su povadili plocnik koji je skoro star koliko i sama Dioklecianova palata(malo karikiranje). Iako ovako mozda ne izgleda lose(super bi izgledalo u nekom modernistickom odmaralistu u Spaniji) uzasno je sto se nesto ovako, kao da je ispalo iz Grand parade zapravao oslanja na rimske rusevine. Tako da ceo projekat zapravo izgleda kao da je pao sa neba remeteci jednu kompaktnu istorisku celinu.
Taj plocnik je mnogo mladji da bi mogao tako da karikiras :cool:. Sto se tice splitske rive, ja nju nisam stavio kao primer novo/ staro, vec kao primer sta bi moglo da se napravi an mestu sadasnje pruge i poljone sa njene obe strane i eventualno beton hale. Tacno je da je bilo mnogo kontroverzi oko splitske rive pre gradnje ali piosle su Splicani redom bili odusevljeni. Narocito se coveku dopadne ova nova, ako covek zna na sta je licila ona stara. Pokazalo se da je beton odlicno resenje, a protivljenje (belom) betonu samo predrasuda o betonu kao materijalu. Jedino ne znam koliko ce biti otporan na onu crvenu zemlju.

A sto se tice zgrade biblioteke, ja sma totalno za memorijal. Zgrada bilo kakva bi potpuna zatvorila u najnegatvnijem smislu taj potez i ucinila ga totalno neatraktivnim. Osim toga i sam memorijal po sebi ima narocitu vrednost. To je vise od spomenika, to je opomenik. Mozda ne bi bilo lose da se na samom kraju parcele (uz postojece kuce) ili na nekom drugom mestu uradi samo deo procelja nekadasnje zgrade narodne biblioteke, ali u sklopu te spomen-celine. Uvek se mora razmisljati i o turistickom aspektu. Takav "memorijal" bi znacajno upotpunio spisak znamenitosti Beograda, jer tesko da je Kosancicev venac sam po sebi mesto na koje vredi odvesti organizovanu grupu turista. Spomen-rusevine sa odgovorajucim multimedijalnim instalacijama i jednom opstom duhovnom dubinom tog prostora i stalnom tisinom bi mu dale posebnu vrednost. Niko tada ne bi rekao "sta su me dovodili ovde".

^^^ Moze, ovo sto sam predlozio ne bi iskljucilo takvu mogucnost recimo. Takvo kombinovanje je i te kako pozeljno. Mora se na neki nacin ostaviti trag sta je tu bilo. Mislim mi ne govorimo o bilo kojoj zgradi, vec o jednoj od lepsih fasada tadasnjeg Beograda. Upravo zbog toga poravnati lokaciju, zasaditi par stabala i staviti nekoliko klupa za mene je ipak previse radikalno.
@Milance
Sve je to uredu. Ja nisam nigde implicirao da se treba odreci 'modernistickih shvatanja' u arhitekturi, a jos manje zivim u proslosti. Ja smatram da je ta kombinacija novog i starog upravo prednost Beograda. Mislim da ga to cini vrlo karakteristicnim i daje mu neki poseban sarm, ali negde mora da se povuce granica. Primera odlicnog uklapanja ima Beograd(recimo u kralja Milana, pa cak i u Knez Mihajlovoj), ali zar ne bi trebalo mozda sacuvati i neki kutak u gradu onakav kakav je. Duh Kosancicevog venca je upravo ono sto mislim da bi bilo zrtvovano takvom gradnjom koja moze da bude i savrseno uklopljena. Kada govorim o ocuvanju govorim o Kosancicevom vencu sto je i tema. Znaci ono sto je moja ideja jeste da cak nije stvar u tome da li ce biti uklopljeno(ako uzmemo da ce biti savrseno uklopljeno) vec da li neke male celine treba uopste podvrgavati takvom eksperimentisanju?
Mozda njegova uloga u starom delu grada upravo i treba da bude ovakava kakva je sad(sa svim potrebnim rekonstrukcijama)? Na kraju krajeva mozda bi arhitektonski moglo da se uklapa i u Kalemegdan, pa je vecini to ipak neprihvatljivo.

KiD":3r0d6wiy je napisao(la):
@Milance
Sve je to uredu. Ja nisam nigde implicirao da se treba odreci 'modernistickih shvatanja' u arhitekturi, a jos manje zivim u proslosti. Ja smatram da je ta kombinacija novog i starog upravo prednost Beograda. Mislim da ga to cini vrlo karakteristicnim i daje mu neki poseban sarm, ali negde mora da se povuce granica. Primera odlicnog uklapanja ima Beograd(recimo u kralja Milana, pa cak i u Knez Mihajlovoj), ali zar ne bi trebalo mozda sacuvati i neki kutak u gradu onakav kakav je. Duh Kosancicevog venca je upravo ono sto mislim da bi bilo zrtvovano takvom gradnjom koja moze da bude i savrseno uklopljena. Kada govorim o ocuvanju govorim o Kosancicevom vencu sto je i tema. Znaci ono sto je moja ideja jeste da cak nije stvar u tome da li ce biti uklopljeno(ako uzmemo da ce biti savrseno uklopljeno) vec da li neke male celine treba uopste podvrgavati takvom eksperimentisanju?
Mozda njegova uloga u starom delu grada upravo i treba da bude ovakava kakva je sad(sa svim potrebnim rekonstrukcijama)? Na kraju krajeva mozda bi arhitektonski moglo da se uklapa i u Kalemegdan, pa je vecini to ipak neprihvatljivo.
Ali u cemu je tvoja poenta, kada to staklo i metal nije ni predvidjeno za kosancicev venac u uzem smislu, nego koliko ja shvatam, za one zgrada koje ce se graditi uz savu a koje takodje ulaze u regulacioni plan kosancicevog venca?

- Na mestu nekadašnje Narodne biblioteke biće izgrađen Memorijalni centar koji će predstavljati žarište kulturnih i trgovačkih dešavanja u ovom delu grada - predstavila je zamisli gradskih urbanista Vera Mihaljević iz Urbanističkog zavoda. - On će se prostirati na manjoj površini od one koju je zauzimala biblioteka, ali će imati i podzemnu etažu.
Naravno, mi jos neznamo kako ce ta gradjevina da izgleda jer konkurs jos nije ni raspisan. ovo je samo generalna razmena misljenja i pogleda na to kako bi to trebalo da izgleda. Isto tako kao sto moze da izgldea fantasticno, moze i da bude stakleno/metalni monstrum koji je sleteo tamo gde ne treba da bude.Pogotovo mi upao u oko ovaj deo 'trgovacko zariste'. Ja sam samo podcrtao kako bi ja voleo da to izgleda. ;)

Lucifer":3fwazw4w je napisao(la):
Ona slika dve iste zgrade jedne preko puta druge je nesto najdegutantnije sto sam u skorije vreme video. A po mojoj slobodnoj oceni, nijedna nije starija od 20 godina ili barem nije u tom obliku ranije postojala (vidi se po vrsti i rasporedu prozorskih okvira na onoj levo, a o desnoj i da ne pricam).

mixpc4.jpg
Napisao sam : "mora da se izgradi potpuno isti objekat, kao ovaj na uglu Gajeve i Z.Jovine"-
Znači u pitanju je jedan te isti objekat, snimljen iz Z.Jovine i Gajeve ( manja slika)

Porodična zgrada je iz 19 veka, a renovorao je sadašnji vlasnik - naslednik.
Od uvek su bile prodavnice/radnje sa ulica, jer je kuća blizu pijace.
Stari izlozi su zamenjeni novim, ali kuća izgleda kao i prvobitna, jer naslednik nije
ni hteo da gradi drugačiju ili veću, samo je urađeno potkrovlje u dva nivoa.

Ocito nisam razumeo kako treba, ja sam shvatio da je sazidana zgrada koja isto izgleda kao zgrada prekoputa. U svakom slucaju, meni se cini da je ipak uradio neke gipsane radove koji nisu postojali ranije. Mogu se slozeti sa tobom da tako kako je obnovio kucu, ona ne odskace od okoline u onom najprostijem smislu, nije ni po cemu mnogo posebna, ali da je sacuvala duh starinskih zemunskih kuca, bas i nije.

Lucifer@
Lucifer odakle si ti uopste, imas li predstavu kako Zemun izgleda :/ ....
Kuca je u arhitektonskom smislu prava zemunska i izvrstan je primer obnove zemunskih kuca, jedino sto izgleda promenjeno jesu ova bela velika vrata kao za garazu koja nepredstavljaju nikakav problem na njenom izgledu.
Nazalost Zemun je skroz zapusten pa kad se neka zgrada obnovi izgleda kao da je sagradio neki novokomponovani baja i naravno ona time odskace potpuno od havarisane okoline :(

Lucifer":12t7hjux je napisao(la):
A sto se tice patriota koji u tome vide nekakav genocid, trebalo bi da znaju da u Drugom svetskom ratu nije bilo moguce navigaciono bombardovanje, vec gde padne padne. Isto tako bi trebalo da znaju da je uprava narodne biblioteke bila pripremila i spakovala u sanduke sve knjige za evakuaciju i da su sanduci bili izbaceni na ulicu (to su radile sve biblioteke, arhivi etc. pred rat) i da su bili vraceni tri dana pre bombardovanja po direktnoj naredbi iz ministarstva kulture zato sto su "takvi potezi u suprotnosti sa miroljubivom i prijateljskom politikom koju Jugoslavija razvija i neguje sa Nemackom i njenim saveznicima".
ovde namerno prekidam citat

Znam po nesto o tim stvarima, ali nikad nisam cuo za termin navigaciono bombardovanje...Piloti Stuka su rutinski unistavale male ciljeve iz obrusavanja, a zgrada na KV je bila posebno naznacena na spisku ciljeva. Mislim da je to cak bilo upotrebljeno kao dokaz na Lerovom sudjenju.
Pogodjena je zapaljivom bombom bacenom iz Stuke u strmom obrusavanju, a ne bombardovanjem povrsine iz horizontalnog leta. Okolne zgrade su ostale cele i stoje i dan danas. Poznato je i ime pilota Stuke, cuo sam ga jednom ali nisam uspeo da zapamtim.
Odluka o ne evakuisanju biblioteke moze da govori o nečem drugom - stanju duhova u drzavi posle puča...pa i Dušan Simović je planirao da uda ćerku 6. aprila.... :lol:

Jel moze neko tacno da naznaci na nekoj slicici lokaciju srusene biblioteke?Aj,nemoj da vas mrzi:)

relja":3bd7hgzu je napisao(la):
Lucifer":3bd7hgzu je napisao(la):
A sto se tice patriota koji u tome vide nekakav genocid, trebalo bi da znaju da u Drugom svetskom ratu nije bilo moguce navigaciono bombardovanje, vec gde padne padne. Isto tako bi trebalo da znaju da je uprava narodne biblioteke bila pripremila i spakovala u sanduke sve knjige za evakuaciju i da su sanduci bili izbaceni na ulicu (to su radile sve biblioteke, arhivi etc. pred rat) i da su bili vraceni tri dana pre bombardovanja po direktnoj naredbi iz ministarstva kulture zato sto su "takvi potezi u suprotnosti sa miroljubivom i prijateljskom politikom koju Jugoslavija razvija i neguje sa Nemackom i njenim saveznicima".
ovde namerno prekidam citat

Znam po nesto o tim stvarima, ali nikad nisam cuo za termin navigaciono bombardovanje...Piloti Stuka su rutinski unistavale male ciljeve iz obrusavanja, a zgrada na KV je bila posebno naznacena na spisku ciljeva. Mislim da je to cak bilo upotrebljeno kao dokaz na Lerovom sudjenju.
Pogodjena je zapaljivom bombom bacenom iz Stuke u strmom obrusavanju, a ne bombardovanjem povrsine iz horizontalnog leta. Okolne zgrade su ostale cele i stoje i dan danas. Poznato je i ime pilota Stuke, cuo sam ga jednom ali nisam uspeo da zapamtim.
Odluka o ne evakuisanju biblioteke moze da govori o nečem drugom - stanju duhova u drzavi posle puča...pa i Dušan Simović je planirao da uda ćerku 6. aprila.... :lol:
Tvoja opazanja su pretenciozna u duhu NOB propagande. Svaka bomba koja je aprila 1941. pala na Beograd je bila zapaljiva, pa i ta koja je pala na biblioteku.

Nemci su poznati po tome da su krali, odnosno odnosili u Nemacku umetnicka dela, arhive, vredne zbirke, biblioteke, a ne da su ih rusili. Nisam nikad u zivotu cuo za tu pricu o strmom obrusavanju, uvek se govorilo da je Beograd bio bombardvoan na nacin koji se na nemackom kaze Flächenbonbardement, ondosno nasumice o cemu svedoce i brojne izrovane ulice i krateri koje su bile napravile bombe. I kolika moze da bude preciznost Stuke? Ima mnogo knjiga o odnosu nemackog javnog mnenja i Nemacke prema Srbiji i Srbima (ne govorim o Austriji vec o Nemackoj) i svako moze da se uveri da ako se stave po stranu uobicajena vredjana i forsiranje stereotipa sto su tada svi radili - Srbi, Francuzi, Englezi, Rusi, pa i Nemci, da je u nemackim krugovima postojalo vrlo izeazeno postovanje prema Srbima, pocev o Grima i Getea koji su kao sto je poznato ucili srpski i bili odusevljeni srpskom narodnom tradicijom je l su viedeli u njoj "cist narodni duh" kakav su Germani imali po njima pre 1000 godina, pa do rasne ideologije treceg rajha koja je posle nordijske "rase" (jedne od tri nemacke "rase"), najvise velicila dinarski tip i smatrala da je to uz nordijce najinteligentnija rasa, a da ih po plemenitosti i pravicnosti cak znatno nadilazi. U nemackim vojnim udzbenicima Srbi su isticani kao herojski narod. I ako se pogleda vreme okupacije, nije tesko da se vidi da su Srbi stradali u NDH, u Madjarskoj (Vojvodini) i u Bugarskoj, dok im je u samoj Srbiji koja je bila pod upravom Berlina bilo neuporedivo dobro. Zli NJemacki okupator postoji samo u postnobovskoj literaturi kojom se skretala paznja sa onih koji su zaista klali i ubijali Srbe i izmisljali nozeve koje su nazivali srbosecima i koji su imali svoju drzavu a posle tiho i mirno podenosno u okviru Jugoslavije slavili pobedu nad fazizmom. Sve u svemu, prica o narodnoj biblioteci je tuzna i ako je to neko namerno uradio treba vecno da se stidi, a i mi treba da se stidimo u svakom slucaju sto smo bili glupi, i da se plasimo posto smo glupi jos uvek.

U svakom slucaju, da se vratimo na temu, ja sam za memorijanle rusevine.

Ditrih":latfpi0k je napisao(la):
Lucifer@
Lucifer odakle si ti uopste, imas li predstavu kako Zemun izgleda :/ ....
Kuca je u arhitektonskom smislu prava zemunska i izvrstan je primer obnove zemunskih kuca, jedino sto izgleda promenjeno jesu ova bela velika vrata kao za garazu koja nepredstavljaju nikakav problem na njenom izgledu.
Nazalost Zemun je skroz zapusten pa kad se neka zgrada obnovi izgleda kao da je sagradio neki novokomponovani baja i naravno ona time odskace potpuno od havarisane okoline :(
Da li je ta kuca ranije imala rakve okvire ili ne?

@Lucifer
Stuka (a i drugi bombarderi za obrusavanje iz tog vremena) su mogli da pogode most, brod, kucu, tenk...Posade koje su angazovane na napad na Jugoslaviju su imale dosta iskustva. Samo 6. aprila Beograd je bio bombardovan 4 puta, prvi napad je bio najjaci i tada su bombe bacane tako kako ti kazes, a u ostalom napadima koriscene su razne «taktike». Biblioteka je, mislim, pogodjena u cetvrtom napadu oko 4 h popodne, a tada je vec bilo izivljavanja – mitraljirane su kolone izbeglica i zbegovi. Tada vec nije ni morao da se obrusava, mogao je i u brisucem letu da je pogodi...Rekoh, susedne zgrade su prezivele, a to ili znaci da je Biblioteka gadjana namerno, ili je bas ona slucajno pogodjena jednom bombom dok su temeljno"peglali" druge delove grada.
Izgleda da su se oni piloti vise skoncentrisali na citanje Majn Kampfa tako da do naredbe za «Kaznenu Odmazdu» nisu stigli do tih vojnih udzbenika, kamoli Getea.

Sve je to ok, ali niko nema pravo da generalizuje ni jedan narod, pa ni oni nas niti mi njih...

Nazad na temu – ne znam kako misle da naprave trg ili park sa spomen obelezjem na srusenu Biblioteku i da istovremeno zastite i izloze arheoloske iskopine.
Da nisu malo kontradiktorni?

Pa ne bi to trebalo da bude klasicni trg u smislu plocnika. Ti ostaci su zidovi, a izmedju zidova mozde da se ide kroz ono sto su nekada bila vrata. Tuda treba napraviti neke fensi "staze", a ceo prostor oplemeniti raznim skulpturama koje su vezane za kulturni pojam knjige, zatim osvetliti na neki dostojanstven nacin (tamnoplavom bojom npr.), napraviti neke multimedijalne instalacije... i to je zapravo muzejcic na otvorenom.

Zapitajmo se samo sta je danas Kosancicev venac... Dve ulice sa starim kucama, kaldrmom i jednom prodavnicom, gde covek dodje stoji 5-10 minuta, proseta, kaze "kako je lepo, ima 'duh' starog Beograda" i ode....

Dakle, taj kraj se mora oziveti, u krajnjem KV je daleko autenticniji prostor od Skadarlije.... Pre nekoliko strana sam napisao da bih voleo da se reizgradi biblioteka, ali me je Lucifer valjanom argumentacijom ubedio u suprotno :) Memorijal ce zaista dati neki pecat tom prostoru, kao i vidikovac i veliko stpeniste koje se, vidim, sada retko pominju, iako su u planu. I raduje me sto ce Memorijal biti predmet medjunarodnog konkursa.

U sukobu "nova" VS "stara" arhitektura moj stav je jasan. Tzv. "stara" arhitektura je pozeljna iskljucivo pri rekonstrukciji objekata (odnosno reizgradnji onih kuca koje su ranije postojale u takvom obliku) dok je kod izgradnje novih kuca pozeljno da one prate nove arhitektonske trendove...

Kvalitetno uradjeno memorijalno "setaliste kroz ostatke" zapravo jeste zgrada. Taj prostor treba da bude koncipiran kao ziva rusevina i ziva rana, da svojom dubinom tu zapravo svako ko kroz njega koraca moze uz malo maste i volje da vidi Narodnu biblioteku i dok je radila normalno i dok su knjige pripremane za evakuaciju i bombarodovanje, rat zatim kako biblioteka gori. U tom smislu, setaliste kroz rusevine je veca zgrada od bilo koje koja bi se tu mogla sazidati.

Tek sad sam video da si dodao onaj deo o NOB-u. Ne znam odkud ti to, ali potpuno si omanuo, nisam iz tog klisea, mene upravo fascinira sve sto nisam znao bas zbog ispiranja mozga partizanskim filmovima i skolskim planom i programom iz mog vremena - prosto gutam sve sto ima veze sa predratnim Beogradom i VVKJ. Mislim da si me pobrkao sa nekim drugim sa foruma....

A sto se tice uredjenja - mislim da se mora preseci - ili arheoloske iskopine ili spomen obelezje Narodnoj bibloteci, ali jedno i drugo na istom mestu, jako tesko.
Verujem da ceo taj pojas oko Kalemegdana lezi na ostacima rimskih gradjevina, posto svaki put kada ne nesto gradi u tom kraju nailazi se na nesto. Ostaci se sigurno nalaze i ispod susednih zgrada i okolnih ulica, pa i preseljenje na drugu lokaciju samo tog malog dela koji je za sada otkriven nema smisla...

(Nisam nista dodavao.) A sto se tice tog memorijalnog kompleksa, i tu je opet problem sto se pod memorijalnim kompleksom mogu razumeti dve stvari. Meni se dopada koncepcija duhovnog memorijalnog kompleksa, da bude napravljeno setaliste, staza kroz zidove i nekadasnja vrata narodne biblioteke gde su ujedno i neki arheoloski nalazi, a svemu tome da bude dat markantan pecat kroz neke zanimljeve jednoobrazne oblike od kamena, skulputure, svetlosne instalacije, eventualno i obnova dela procelja narodne biblioteke ali skroz pozadi uz postojece zidove kuca... to je za mene memorijalni centar i veca gradjevina od bilo koje koja bi se dizalicom i livenim betonom mogla sazidati.
Ti kameni oblici bi ujedno mogli da budu nosaci za improvizovanu binu ponekad.

Medjutim, izgleda da u gradu u duhu domova kulture shvataju memorijalni centar kao nesto sto mora biti zgrada, a ta ideja je skroz losa, jer bi svaka gradjevina totalno unistila ceo Kosancicev venac neinteresantnim i time bi i ona postala neinteresantna. U svakom slucaju, sta god da se tu sazida unistilo bi jednu zaista prisutnu svetost tog prostora i poziv na medijaciju koje ima. Kao da u Beogradu nema drugih mesta da se izgradi neki zgrada. Uostalom, kada imas poljanu neku kao sto je Ausvic ili Jasenovac, memorijalni centar upravo i gradis u obliku zgrade kao suprotnost samoj pojavi i okruzenju. Kada imas grad, memorijalni centar gradis kao oplemenjenu pustos istog efekta radi.

danas sam malo prosetao KV , i eno nove nadogradnje preko puta, tamo kod brankovog mosta, odmah blizu one kuce sa dvoristem na zgradi, slikacu pa postaviti. Inace Bobic rece da toga vise nema, srce me boli kad vidim kako unistavaju lice Beograda u njegovom najstarijem i najvidljivijem delu.
Ovaj sto je nabaco gore cigle i malter ugledao se 100% na svog komsiju koji ima celu kucu i dvoriste na vrhu, pa i on krenuo tim stopama, Gradska vlada puca praznim pistoljem i izgleda da nema nacina da to spreci i regulise, a o rusenju i da ne govorim....

Lucifer":ayflk7bx je napisao(la):
Taj plocnik je mnogo mladji da bi mogao tako da karikiras :cool:. Sto se tice splitske rive, ja nju nisam stavio kao primer novo/ staro, vec kao primer sta bi moglo da se napravi an mestu sadasnje pruge i poljone sa njene obe strane i eventualno beton hale. Tacno je da je bilo mnogo kontroverzi oko splitske rive pre gradnje ali piosle su Splicani redom bili odusevljeni. Narocito se coveku dopadne ova nova, ako covek zna na sta je licila ona stara. Pokazalo se da je beton odlicno resenje, a protivljenje (belom) betonu samo predrasuda o betonu kao materijalu. Jedino ne znam koliko ce biti otporan na onu crvenu zemlju.
Točno tako. Splitska riva nije iz doba Dioklecijana, jer je u carevo vrijeme sama palača bila odmah do mora i brodovi su pristajali ravno uz nju, dok je riva nastala puno kasnije nasipanjem kamenja. Tek u 20. stoljeću je popločana običnim asfaltom. Pa ipak se lokalna ekipa bunila protiv "uništavanja kulturne baštine" :lol:

No kad su radovi završeni, 99 posto ljudi je bilo zadovoljno.

Stara pošta kod stanice veoma teško je bila oštećena bombardovanjima u II sv r. Posle rata na brzinu je obnovljena maksimalno jednostavno što je ispalo u stvari ruzno. Ali posluzila je svojoj svrsi. Sada bi joj trebalo vratiti onaj predratni izgled. To neće biti jednostavno i jeftino ali Beograd to zasluzuje.

^^
Slazem se...

nture.jpg

Ali kave to veze ima sa Kosancicevim vencem? :p

^^
Pa, ako se popnes na neku od zgrada na KV i uhvatis dobar ugao mislim da bi mogao da vidis delic zgrade poste:p Zato mora da se rekonstruise da ne kvari ambijent :D

Shalim se, zaista lepa zgrada, steta sto je vise nemamo (u tom obliku)

Au... jbte.. kako ovo izgleda.. :wow: Mnogo mi liči na zgradu u kojoj je Telekom, na uglus Kosovske i Palmotićeve, i dole niže u Palmotićevoj... crveno-bela..

^^
Naravno, pa isti je arhitekta Momir Korunovic, i isti stil art deco-a sa nacionalnim elementima...

ako mislis na onu na uglu Palmoticeve i Majke Jevrosime...

Ditrih":3t2567q0 je napisao(la):
danas sam malo prosetao KV , i eno nove nadogradnje preko puta, tamo kod brankovog mosta, odmah blizu one kuce sa dvoristem na zgradi, slikacu pa postaviti. Inace Bobic rece da toga vise nema, srce me boli kad vidim kako unistavaju lice Beograda u njegovom najstarijem i najvidljivijem delu.
Ovaj sto je nabaco gore cigle i malter ugledao se 100% na svog komsiju koji ima celu kucu i dvoriste na vrhu, pa i on krenuo tim stopama, Gradska vlada puca praznim pistoljem i izgleda da nema nacina da to spreci i regulise, a o rusenju i da ne govorim....
Pa svo vreme se pravdaju nedostatkom Zakona o Gradu i komunalne policije, sto je smesno, jer, ako je nesto nelegalno, onda je nelegalno - nije bitno da li je policija komunalna ili nekomunalna - bitno je da je policija i da dela! A sve te nelegalne nadogradnje se verovatno i vrlo cesto prijavljuju (zle komsije, crkavanje krava itd.) tako da je skoro nemoguce da to prodje nezapazeno. Neka otvore jednu liniju za prijavljivanje nelegalne (nado)gradnje i podignuce, ako nista drugo, bar sopstvenu informisanost time. Mada, to im se verovatno ni ne isplati jer ce onda tek biti ono - znamo, a ne radimo nista.

A odakle Bobicu informacija da je nelegalna izgradnja "sprecena", da mi je samo znati!

Vrh