Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Uz duzno postovanje prema preminuloj slikarki, za ovakve lokacije bi trebalo da vazi samo konkurs, a ne donirani projekti za poklonjeno zemljiste.

Kao prvo, oni koji komentarišu da projekat legata Olje Ivanjicki nije u duhu Kosančićevog venca, imaju shvatanje koje nam je nametnuto u vreme samoupravljanja, a to je da "centralnu vrednost" Kosančićevog venca predstavlja "rupa" koja svedoči o stradanju biblioteke 06. aprila 1941, i (koja je još zaštićena nekakvom ogradom), okružena okolnim zgradama koje su prepuštene zubu vremena i propadanju. Država se samo brine o tome da se ta harmonija ne naruši i to zakonima koji onemogućavaju pomisao na revitalizaciju tog prostora, a dodatno garantuje da će sve to da propadne samo od sebe jer ne ulaže ni jedan dinar u obnovu i zaštitu te "ambijentalne celine". Pre par godina kada je gorela baraka u kojoj se nalazi "Sigma projekt" naivno sam pomislio da je to kraj "privremenog objekta" koji je sagrađen sredinom dvadesetog veka i da će to predstavljati neki novi početak revitalizacije prostora. Kad ono, sredili baraku za nedelju dana, na vrh te barake postavili antene za mobilnu telefoniju, i stvorili putokaz (svetionik) za turiste od +80 godina, koji se bore za vazduh da bi osvojili taj "vrh" i uživali u pogledu na "Beogradske splavove / olupine" i osete taj "duh Beograda" gde se mešaju tehno, turbo folk, folk, rok i festivalska muzika, a lete i kuršumi i interventne jedinice.

Drugo, da li ste se nekad šetali ulicom Kosančićev venac, vozili bicikl, automobil, moped..., a da niste imali osećaj da imate kamen u bubregu koji polako kreće da silazi u mokraćni kanal i da pritom osečate neku nelagodnost. To je zato što se niko nije setio da "pretrese kaldrmu" od savezničkog bombardovanja 1944. do danas. (isti slučaj kao Skadarska ulica).

Treće, da li bi ste doveli nekog svog prijatelja koji ne živi u Beogradu da mu pokažete Kosančićev venac ? Normalno da ne, jer zašto biste se blamirali da ga vodite u zapušten, nesređen, prljav i neodržavan deo grada, kad ima mnogo lepših i prijatnijih delova grada.

Odnos gradskih vlasti prema Kosančićevom vencu je tradicionalan, ta tradicija traje od 1945. kada je jasno iskazana mržnja prema starom Beogradu i starom duhu Beograda, pa je čak tom starom beogradskom duhu, predstavljen novi beogradski duh, u vidu "Ušće shopping center-a", Dejton pumpe, splavovima, nepreglednim stambenim zgradama i novobeogradskim bulevarima, koji su nikli iz peska i močvara, dok je za to vreme stari duh Beograda propadao, stagnirao i nazadovao. Taj odnos prema Kosančićevom vencu, koji i dalje traje, je mržnja, koja se iskazuje ignorisanjem potreba da se i taj deo grada sredi, dovede u stanje koji taj deo grada zaslužuje, da mu se povrati dostojanstvo koje je nekada imao.

Tek kada se neko seti da na mestu te "centralne rupe", koja trenutno služi kao farma pacova - pacovarnik, treba sazidati zgradu u duhu ondašnjeg vremena, koja će biti simbol pobede, a ne poraza i okolinu urediti na taj način, da se pokaže da su na tom prostoru živeli veliki ljudi koji su zaista voleli Beograd, a među njima je naša velika umetnica Olja Ivanjicki, onda će Beograd povratiti nekadašnje dostojanstvo, koje mu se oduzima ignorisanjem njegovih vrednosti.

Oni kojima se ne sviđa rešenje legata Olje Ivanjicki, predlažem da odu na tu lokaciju, naprave par fotografija sadašnjeg stanja, okače ih ovde, pa da vidimo na koji način bi ta nova zgrada "narušila" postojeću harmonijiu Kosančićevog venca.

lepo rečeno. ovaj projekat je avion u odnosu na one šupe i trafo stanicu koji su trenutno na tom mestu

Neverovatno, sad je samoupravljanje krivo za rupu na kosančićevom vencu!? Možda su samoupravljači i komunisti spalili narodnu biblioteku. Pa pobogu ljudi zar u ovoj zemlji nije baš ništa dobro urađeno pre 1990. Šta piše taj početnik to je da čoveku dođe muka. Pominje Skadarsku ulicu i kaldrmu pa Skadarska je namerno tako sačuvana kao sećanje na stari Bg kao Baščaršija u Sarajevu i stari most u Mostaru. Pa onda priča o mržnji prema starom duhu Beograda od 1945?! I sve to piše mlad čovek, gde je išao u školu, ko su mu roditelji, kako su ga vaspitali, sa kim se druži, čita li šta... Među arhitektima i drugim strčnjacima godinama se vode diskusije da li da se obnovi biblioteka odnosno zgrada kakva je bila, da li da se postavi spomenik ili samo beleg ili da se ostavi zgarište kao opomena. Komunisti i država tu nisu ništa krivi. Koliko je samo novih biblioteka otvoreno širom Srbije pre 1990. Narodna biblioteka je obnovljena maksimalno koliko se moglo, poznato je da je od 10 uništenih knjiga ponovo nađeno naporima stručnjaka 9. Nažalost 10% su unikati i tu pomoći nema.

roger":2c5f3syz je napisao(la):
Kao prvo, oni koji komentarišu da projekat legata Olje Ivanjicki nije u duhu Kosančićevog venca, imaju shvatanje koje nam je nametnuto u vreme samoupravljanja, a to je da "centralnu vrednost" Kosančićevog venca predstavlja "rupa" koja svedoči o stradanju biblioteke 06. aprila 1941, i (koja je još zaštićena nekakvom ogradom), okružena okolnim zgradama koje su prepuštene zubu vremena i propadanju. Država se samo brine o tome da se ta harmonija ne naruši i to zakonima koji onemogućavaju pomisao na revitalizaciju tog prostora, a dodatno garantuje da će sve to da propadne samo od sebe jer ne ulaže ni jedan dinar u obnovu i zaštitu te "ambijentalne celine". Pre par godina kada je gorela baraka u kojoj se nalazi "Sigma projekt" naivno sam pomislio da je to kraj "privremenog objekta" koji je sagrađen sredinom dvadesetog veka i da će to predstavljati neki novi početak revitalizacije prostora. Kad ono, sredili baraku za nedelju dana, na vrh te barake postavili antene za mobilnu telefoniju, i stvorili putokaz (svetionik) za turiste od +80 godina, koji se bore za vazduh da bi osvojili taj "vrh" i uživali u pogledu na "Beogradske splavove / olupine" i osete taj "duh Beograda" gde se mešaju tehno, turbo folk, folk, rok i festivalska muzika, a lete i kuršumi i interventne jedinice.

Drugo, da li ste se nekad šetali ulicom Kosančićev venac, vozili bicikl, automobil, moped..., a da niste imali osećaj da imate kamen u bubregu koji polako kreće da silazi u mokraćni kanal i da pritom osečate neku nelagodnost. To je zato što se niko nije setio da "pretrese kaldrmu" od savezničkog bombardovanja 1944. do danas. (isti slučaj kao Skadarska ulica).

Treće, da li bi ste doveli nekog svog prijatelja koji ne živi u Beogradu da mu pokažete Kosančićev venac ? Normalno da ne, jer zašto biste se blamirali da ga vodite u zapušten, nesređen, prljav i neodržavan deo grada, kad ima mnogo lepših i prijatnijih delova grada.

Odnos gradskih vlasti prema Kosančićevom vencu je tradicionalan, ta tradicija traje od 1945. kada je jasno iskazana mržnja prema starom Beogradu i starom duhu Beograda, pa je čak tom starom beogradskom duhu, predstavljen novi beogradski duh, u vidu "Ušće shopping center-a", Dejton pumpe, splavovima, nepreglednim stambenim zgradama i novobeogradskim bulevarima, koji su nikli iz peska i močvara, dok je za to vreme stari duh Beograda propadao, stagnirao i nazadovao. Taj odnos prema Kosančićevom vencu, koji i dalje traje, je mržnja, koja se iskazuje ignorisanjem potreba da se i taj deo grada sredi, dovede u stanje koji taj deo grada zaslužuje, da mu se povrati dostojanstvo koje je nekada imao.

Tek kada se neko seti da na mestu te "centralne rupe", koja trenutno služi kao farma pacova - pacovarnik, treba sazidati zgradu u duhu ondašnjeg vremena, koja će biti simbol pobede, a ne poraza i okolinu urediti na taj način, da se pokaže da su na tom prostoru živeli veliki ljudi koji su zaista voleli Beograd, a među njima je naša velika umetnica Olja Ivanjicki, onda će Beograd povratiti nekadašnje dostojanstvo, koje mu se oduzima ignorisanjem njegovih vrednosti.

Oni kojima se ne sviđa rešenje legata Olje Ivanjicki, predlažem da odu na tu lokaciju, naprave par fotografija sadašnjeg stanja, okače ih ovde, pa da vidimo na koji način bi ta nova zgrada "narušila" postojeću harmonijiu Kosančićevog venca.
Kao prvo, možeš da se obratiš direktno meni - ne ti temaš pojma kakva su moja shvatanja, niti ti to možeš da zaključiš na osnovu jednog posta.

Kao drugo, ja upravo zbog kaldrme volim da izvedem devojke (ups, sada već mlade žene) na piće upravo tamo - nezgodno hodati u štiklama, moraju za nešto da se uhvate. Da, vozio sam tuda kola, i privatna i službena, polako i oprezno. Pa šta? Bicikl sam gurao, i nije mi bio problem.To je mirna ulica, mišljenja sam da je treba proglasiti za pešačku zonu.

Kao treće, idi i slikaj ako imaš vremena, ali od ovoga i ovako neće biti ništa.

Kao četvrto, zidanje zgrade na mestu Vapine fabrike kartona koja je kupljena za potrebe Narodne biblioteke bi bilo podizanje fasade i uređenje ambijenta da bi se kozmetički maskiralo mesto jednog od najtragičnijih gubitaka sprske nacije.
Mogli ste da nam spalite pisanu istoriju, ali mi smo ponovo podigli fasadu zgrade. U, ala smo vam pokazali, ne može nam niko ništa jači smo od sudbine!
Svašta.

Ostajanje rupe ne tom mestu nema nikakvu logiku, ali opet mora se pristupiti jako oprezno celom problemu. Po mom misljenju ovaj Oljin objekat je isuvise rogobatan (neumeren) za ovakvu lokaciju.
Svojevremeno sam negde video jedan diplomski rad (cini mi se diplomski, a mozda samo studentski projekat) koji je od rupe napravio trg a ispod stavio memorijalni prostor posvecen istoriji biblioteke i uopste vezanoj za ovaj prostor i nemili dogadjaj.
Mislim da je to primereno situaciji, i da bi na taj nacin kompletiralo i urbanisticku ali i istorijsku rupu koja ovde postoji.

PS trg je imao i staklene delove kroz koje su se videle rusevine biblioteke.

To je nešto sasvim drugo, možda i najbolje rešenje - trg sa spomenikom.
Niko nije za to da tu večno zjapi rupa.

Ovaj.... ljudi.... ovaj Oljin muzej nije planiran na mestu "rupe" odnosno srušene Narodne biblioteke, već na padini ka Savi, pored onog malog vidikovca. Otprilike prekoputa kuće Mike Alasa.

Znamo (kod "Skice"), ali smo se uspalili i udaljili od trenutne teme.

Ako bi ta zgrada bila izgrađena na tom mestu, onda bi počele da se zidaju druge, slične, i ubrzo ne bi ostalo ništa od Kosančićevog venca kakvog poznajemo.

Naravno, mi ga poznajemo u jadnom stanju i to mora da se promeni. Mislim da ovo nije način.

ovaj novi objekat mi je, iskreno, na granici kicheraja - polovichni klasicizam u kombinaciji sa standardnom postmodernom. josh ovaj moderniji deo i moze da prodje, ali ovaj drugi je, barem meni lichno, banalan sa ovako reshenom fasadom ka ulici. niti je dovoljno veran, kitnjast klasicizam niti je stilizovan tako da moze da se kaze da je zanimljivo, moderno stilizovan klasicizam. recimo da mi je JDP bolji primerak takvog arhitektonskog eksperimenta. Da li se iza ovog reshenja takodje krije Dejan Miljkovic?

inache ne slazem se sa ljudima kojima smeta "ona" rupa. ona rupa nije tamo neka jaruga nego podsecanje na unistenje ogromnog dela naseg kulturnog nasledja u jednom danu, koji se ne sme zaboraviti da nam se ne bi ponovio...Oni koji govore da josh uvek zivimo u "samoupravnom" periodu, podsecam da zivimo u gradu u kojem se Bulevar AVNOJA, dakle bulevar koji nosi ime po organizaciji u kojoj su desetine,stotine hiljada ljudi dali svoje zivote za slobodu (i to ne prvenstveno jer su bili komunisti), preimenovao pa sada nosi ime jednog politicara koji je pokojan tek 7 godina pa nije napravljena istorijska i vremenska distanca pa da se objektivno moze oceniti njegov rad i reci da li zasluzuje toliki bulevar...a u trenutku promene imena bilo je moooozda 5 godina od smrti dotichnog premijera. Cak i da je do promene imena doslo 2030te, hocete mi reci da je smrt i zrtva jednog coveka vrednija od zrtvi stotine hiljada ljudi izmedju 1941 i 1945, makar oni nekima bili "zli komunisti".

Meni je ovo najsramnija vrsta politickog marketinga i dokaz da ljudi na vlasti u gradu nemaju obraza kao ni grama svesti o istoriji...

Da ne pominjem da se brisu pomeni svi pomeni na ruske generale, crvenu armiju (dobro sada su se kao setili pa im dali ulicicu u belvilu...) i tako dalje

Samo da podsetim da "rupa" nije posledca bombardovanja, već arheoloških istraživanja 1970-tih.
Na jednoj nemačkoj fotografiji iz 1941 se vide spaljeni zidovi zgrade do visine prvog sprata.

Meni "rupa" smeta zato što odražava nemar, nezainteresovanost, neprosvećenost i zaborav - a zaborav i neprosvetljenost je upravo ono što je naručilac ovog genocida i želeo. Na neki perverzan način je i uspeo.

Ja ne bih imao ništa protiv uređenog travnjaka iz kojeg izviruju ostaci zidova zgrade i jednog jednostavnog obeliska sa dobro sročenim tekstom, na nekoliko jezika, obavezno i na nemačkom.
Bez klupa, bez stazica, kao humka. Jeste, život ide dalje, ali neki neki gubici su isuviše veliki da bi se relativizovali i umanjivali.

PS - ulična tabla "BULEVAR CRVENE ARMIJE" prikucana na fasadu Delta Sitija deluje nadrealno.

Iskreno, ne mislim da je rupa koja je ostavljena ikakav dostojan spomenik nestaloj biblioteci. Ako ništa drugo, neki lep travnjak sa cvećem i pristojnim spomenikom bi bio daleko bolje rešenje.

@mradulovic
jeste offtopic, ali molim te seti se šta je postojalo od tog Bulevara AVNOJ-a te 2000-te godine, ja sam živeo tu pa se dobro sećam. Tu ulicu je, za moj pojam, izgradila nova vlast i prema tome ima pravo da je nazove kako god želi.

ne preterujmo.sve sto je ta nova vlast sama uradila u bulevaru AVNOJ-a jeste zavrsetak Beogradske Arene i to samo "zavrsetak" posto je zapoceta pod socijalistima a josh nije uradjen semafor iznad terena. Sve ostalo su izgradile privatne kompanije poput Merkatora, koje su dobile zemljiste za male pare. Cak i da su izgradili sve, to im ne daje pravo da koriste nazive ulica u dnevnopoliticke svrhe ako se radi na stetu stotine hiljada ljudi koji su dali istu zrtvu kao dotichni pokojnik....ali da ne idemo dalje u offtopik

Ja često odvedem goste do Kosančićevog venca u šetnju, i uvek prođemo pored zapuštene rupe gde se nekada nalazila zgrada Narodne biblioteke. (Treba čovek da postavi i pitanje zašto ta zgrada pre bombardovanja nije bila evakuisana i blago preneto negde drugde, ali to je za neku drugu temu).

biblioteka170919400opz3.jpg

Dosta sveta sam vodio tamo, i niko, ali baš NIKO nije zastao pored te rupe, nego svi gledaju što brže da je prođu, dok ih ja ne zaustavim i kažem im da pročitaju tekst Svetlane Velmar Janković, koji je zapravo jedini trag o tome šta se tu nekada nalazilo.

Obično me pitaju zašto je sve tako zapušteno i zašto je tekst išaran? Zašto je zapušteno to se i snađem odgovoriti, ali zašto je išarano? Zašto Srbi nisu u stanju da čuvaju sećanje na svoju prošlost, to je teško odgovoriti. Valjda su, kao i za sve ostalo, krivi Turci i naših 500 godina pod njima. To što su otišli pre 200 godina, to nikom ništa.

Evo kako je obeleženo mesto gde je nekada stajala zgrada Ambasada Izraela u Buenos Ajresu. Skromno ali markantno.

20090906-PlazaDeLaMemoria.jpg

Plaza_Embajada_de_Israel_Arboles-723472.jpg

Plaza_Embajada_de_Israel.jpg

442, hvala ti za ovu sliku Biblioteke, nikada je nisam video iz ovog ugla. Bese lepa zgradica. Zanimljivo je, kada je rec o odnosu prema Narodnoj biblioteci, videti kako se odnosimo i prema danasnjem zdanju iste. Ne samo da se rekonstrukcija odugovalci i da to nikome ne smeta, vec je bilo i onih glasova, koji su po zavrsetku Hrama svetog Save, pozelelii da se to "komunisticko ruglo" ukloni sa svetog mesta.

I da, ovo u Buenos Airesu je dobar primer.

Ta jaruga zarasla u brsljen i prepuna zmija me nimalo ne potseca na stradaje nase kulture, vec na stanje nase nekulture. Da napomenem da je zgrada pogodjena tog 6. aprila, i da je pocela da gori, i gorela je par dana, a da se niko nije setio da spasi po neku knjigu. Ili ju je spasio, a danas je deo necije privatne kolekcije. To je stanje nase nekulture.
Ili da se ta jaruga pretvori u trg, ili da se rekonstruise stara zgrada i sluzi Biblioteci Grada Beograda. Ovo sada je uzas.

Takodje je baraka par metara odatle ruglo. Kome je ona deo Kosancicevog venca, taj ima neki kompleks. Predlog o legatu Olje Ivanjicki je sasvim ok, i nije mi jasno zasto bi on narusio ambijent Kosancicevog venca. Njegova spratnos ne nadvisuje nijednu obliznju zgradu, njena fasada prema Kosacicevom vencu je omaz staroj arhitekturi, i sve ostalo bi bilo kic. Fasada prema reci je omaz lagumima i nekadasnjim kamenim liftovima,ciji ostaci jos izviru ponegde iz nekog brsljena usled adekvatnog ``odrzavanja``. To malo stakla, sto ima, je samo pecat sadasnjeg vremena, koji je veoma vesto uklopljen u celu pricu. Uostalom, slikarima treba svetla, a pogled na reku, iz zgrade bi bio fantastican.

Ali, da , hajde da raspisemo konkurs za idejno resenje i izmedju 6 alu-staklo ideja, odaberemo najbolju: alu-staklo. Kako ne shvatate da je ovo bilo jedino resenje da se na tom mestu ne podigne neki zid od aluminijuma.

Ili, jos bolje, tu ne treba zidati nista, jer cemo narusiti ambijent. Hajde da sacuvamo ovu baraku, koju narkomani svako vece uriniraju. Bas se siri smek starog Kosancicevog venca. :laugh:

Jedan lep trg, fontana, par kafanica, slikari...Montmartre u Beogradu!

ja sam negde nacuo(a mozd ai na ovom forumu) da se ta biblioteka nikada nece obnoviti vec ce stojati tu kao secanje na tragican dogadjaj.

mada bilo bi lepo da je obnove.

stf":1jdh3ho7 je napisao(la):
Da napomenem da je zgrada pogodjena tog 6. aprila, i da je pocela da gori, i gorela je par dana, a da se niko nije setio da spasi po neku knjigu. Ili ju je spasio, a danas je deo necije privatne kolekcije. To je stanje nase nekulture.
A ti bi, da si se tamo našao, pretpostavljam, u toku samog napada, utrčao u zgradu na koju je pala bomba i počeo da iznosiš knjige, i tražio da vidiš da li su na vreme izneti srednjovekovni spisi?

Iz zbirke Jeremije Stanojevica

kosancicevvenacjeremija.jpg

Manji segment vojne avio fotografije napravljene između dva rata (zahvaljujući Dexpress-u)

kvenac.jpg

Ovu sam izčačkao na Ebay-y, .vide se spoljni zidovi. Slikano je iz nemačkog JU-52 prilikom kruženja pre sletanja na Zemunski aerodrom, a najverovatnije uoči padobranskog desanta na Krit maja 1941.

kosvenac1.jpg

stf":3f9l2qnv je napisao(la):
Ali, da , hajde da raspisemo konkurs za idejno resenje i izmedju 6 alu-staklo ideja, odaberemo najbolju: alu-staklo. Kako ne shvatate da je ovo bilo jedino resenje da se na tom mestu ne podigne neki zid od aluminijuma.

Ili, jos bolje, tu ne treba zidati nista, jer cemo narusiti ambijent. Hajde da sacuvamo ovu baraku, koju narkomani svako vece uriniraju. Bas se siri smek starog Kosancicevog venca. :laugh:
Ako gledamo kako su prosli svi dosadasnji konkursi, razlog za tvoj strah je opravdan. Ne samo sto mozda nisu iznedrili zeljeni kvalitet radova, vec sto gotovo nijedan nikada nije realizovan. Ali, opet, mislim da je bolje izmedju sest resenja izabrati jedno, nego da se za tako vazan ambijent oktroise resenje kao poklon. Uostalom, niko CIP-u (a ni tebi) ne bi mogao da zabrani ucesce na konkursu.

Tačno se znaju događaji oko stradanja NB. To je detaljno istražila posebna komisija još 1941. U komisiji su bili isključivo Srbi, istaknuti kulturni i javni radnici, Nemci se u to nisu mešali. Strašno je to što je požar tinjao oko 2 dana a niko ništa nije preduzeo. Knjige su bile spakovane za evakuaciju ali do nje nije došlo. U zgradi je bio čovek - upravnik odgovoran za kompletno čuvanje biblioteke. Međutim, zbog bombardovanja. njega je uhvatila panika, napustio je zgradu i otišao da spašava svoju porodicu. Zgrada je bila sama i satima je tinjala dok se požar nije razbuktao i proširio i sve propalo. Jasno, postupak upravnika se može ljudski razumeti ali čovek očigledno nije bio dorastao položaju koji je zauzimao. Pre nekih 20 godina neko je izneo nadu da je možda nešto knjiga ostalo sačuvano pod zemljom u temeljima zgrade. Preduzeta su iskopavanja ali nažalost ništa se nije našlo. O ovim događajima pre 15 godina TV je prikazala vrlo interesantnu dokumentarnu dramu koja verno sve rekonstruiše. Zgrada je bila veoma lepa i mislim da je treba u potpunosti obnoviti i staviti na nju spomen ploču.

Vrh