Taj plocnik je mnogo mladji da bi mogao tako da karikiras . Sto se tice splitske rive, ja nju nisam stavio kao primer novo/ staro, vec kao primer sta bi moglo da se napravi an mestu sadasnje pruge i poljone sa njene obe strane i eventualno beton hale. Tacno je da je bilo mnogo kontroverzi oko splitske rive pre gradnje ali piosle su Splicani redom bili odusevljeni. Narocito se coveku dopadne ova nova, ako covek zna na sta je licila ona stara. Pokazalo se da je beton odlicno resenje, a protivljenje (belom) betonu samo predrasuda o betonu kao materijalu. Jedino ne znam koliko ce biti otporan na onu crvenu zemlju.KiD":hs8q0x07 je napisao(la):@Lucifer
Sto se tice Splitske rivijere...pa to je posebna prica uzasa. Oni su napravili betonsko setalsite(koje ne izgleda u prirodi ni pola dobro kao na tim slikama) a pri tome su povadili plocnik koji je skoro star koliko i sama Dioklecianova palata(malo karikiranje). Iako ovako mozda ne izgleda lose(super bi izgledalo u nekom modernistickom odmaralistu u Spaniji) uzasno je sto se nesto ovako, kao da je ispalo iz Grand parade zapravao oslanja na rimske rusevine. Tako da ceo projekat zapravo izgleda kao da je pao sa neba remeteci jednu kompaktnu istorisku celinu.
A sto se tice zgrade biblioteke, ja sma totalno za memorijal. Zgrada bilo kakva bi potpuna zatvorila u najnegatvnijem smislu taj potez i ucinila ga totalno neatraktivnim. Osim toga i sam memorijal po sebi ima narocitu vrednost. To je vise od spomenika, to je opomenik. Mozda ne bi bilo lose da se na samom kraju parcele (uz postojece kuce) ili na nekom drugom mestu uradi samo deo procelja nekadasnje zgrade narodne biblioteke, ali u sklopu te spomen-celine. Uvek se mora razmisljati i o turistickom aspektu. Takav "memorijal" bi znacajno upotpunio spisak znamenitosti Beograda, jer tesko da je Kosancicev venac sam po sebi mesto na koje vredi odvesti organizovanu grupu turista. Spomen-rusevine sa odgovorajucim multimedijalnim instalacijama i jednom opstom duhovnom dubinom tog prostora i stalnom tisinom bi mu dale posebnu vrednost. Niko tada ne bi rekao "sta su me dovodili ovde".