Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

🤮


Hajde što je gornji deo ružan, to je bilo očekivano, ali čak su i donji deo odradili neverovatno škrto i plitko.
 
Сасвим су комотно могли да ураде нови спрат исто као приземље. Штета, мада боље него што је био онај чардак пре.
 

Hmmm, da li je kuća Markovića dobila nove vlasnike?
 
Srusena jos jedna kuca iz Zasticene celine Kosancicevog venca. Ovog puta uz sam Konak. Tabla se ne vidi negde, kuce nema vise, a postavljene su skele, ocigledno ce nesto da se zida.

1676105205293.png
 
Od svih mogucih opcija da uklope zgradu u prostornu celinu oni su odabrali cardak.... Izgleda kao kada dete spaja lego kocke iz razlicitih setova
Niko ih nije obavezao da ne narusavaju brutalno ambijentalnu celinu, a oni sami nisu imali osecaj kako da njihova gradnja postuje okolinu.
 
Niko ih nije obavezao da ne narusavaju brutalno ambijentalnu celinu,

To je najveći problem ovde, jer ako ovo može onda i svaki drugi objekat tu vlasnici mogu da ovako "nadograde/modifikuju" pa bi dobio ambijetalnu celinu Vračar.

Sama nadogradnja iskreno izgleda dobro uklopljeno ali prosto ovakve stvari ne treba dozvoljavati u takvim zaštićenim istorijskim celinama.
 
Uz male prepravke eto kotarke za kukuruz u zoni zanfirskoj 4. Pisanje po znamenjima je vazda bila odlika varvarskih hordi, ova poslednja je naj ucinkovitija u tom naletu.
 
Uz male prepravke eto kotarke za kukuruz u zoni zanfirskoj 4. Pisanje po znamenjima je vazda bila odlika varvarskih hordi, ova poslednja je naj ucinkovitija u tom naletu.
Istina , baš kao fensi kotobanja. Malo je tužno što će u tom delu ulice, kada završe najavljivanu galeriju, zapravo dominirati moderni objekti
 
Косанчићев венац
































... ... ...
Слике на огради око остатака Библиотеке:








Једна од првих обновљених фасада; за дивно чудо, добро се држи и није наружена жврљотинама:

Што никако није случај са зидом поред степеништа:


IMG-20230113-143850.jpg
 
Poslednja izmena:
Овај решеткасти чардак, ме је подсетио на слично дивљаштво у Бечу:

Пре:
Kleine-Sperlgasse-4-1998.jpg


Иста та поглед изблиза

Kleine-Sperlgasse-4-Altbau.jpg

Сада, након реконструкције:

Kleine-Sperlgasse-4-2022-768x512.jpg

Зграда је изграђена 1826 а преправљена је 2018 године. Примере сличних дивљаштава у Бечу можете видети на следећем линку: https://www.wienschauen.at/die-zerstoerung-des-stadtbilds-wie-wien-immer-haesslicher-wird/
Иначе тамо не поштују ни зграде из 18. века, већ су и оне на удару.

Мој лични утисак је, да модерне архитекте дубоко презиру стару орнаментирану предмодерну архитектуру и да налазе неко морбидно задовољство да стара здања или уништавају у потпуности - руше, преправљају или праве неке хибриде полу модерно полу старо. Или да намерно не поштују амбијенталну целину већ у блоку са старим зградама да посаде нешто што потпуно одудара од свог окружења и нема ништа што је у складу са околним објектима.
 
Ти си видео неке посебно атрактивне орнаменте на овој бечкој старудији? И ове две веће око ње ако сруше - светска трагедија, онолика.

Да ли се стварно верује да је ишта направљено да траје вечно, и да све безвредне и осредње зграде треба чувати довека?
 
Zenitizam molim te nemoj ovo da pustas :) 😀 Ima i u Dizeldorfu još veće zlo od rekonstrukcije. Napred sačuvali stari deo a iza metalni oklop. Ružno pa nema kud. Sada će ova naša kvazi struka da kaže. Eto vidite kada mogu u Beč možemo I mi. Šta fali. Ne trebamo u svim stvarima da se ugledamo na zapad. Nije je sve tamo svetinja samo zato što su kod nas mnogo stvari loše. U Beč ne bode toliko oči kada se neka zgrada ruinira pošto je maltene ceo grad jedan muzej ali kod nas kud je dosta srušeno u toku 2 rata sada ćemo još da ga dokusurimo.
 
Беч је "цео музеј" мало морген. И нема ништа логичније него да траже излаз из те средњоевропске суморности, којом одише и нпр. Пешта, као и Загреб, од нама познатијих градова. Заправо, они хоће да "прошарају" град, а Београд је одувек прошаран. Ништа лоше по нас.
 
Na kraju ispada da sve što ti treba je još jedan papir i sve je u redu, nema "zaštite"...
 
Ти си видео неке посебно атрактивне орнаменте на овој бечкој старудији? И ове две веће око ње ако сруше - светска трагедија, онолика.

Да ли се стварно верује да је ишта направљено да траје вечно, и да све безвредне и осредње зграде треба чувати довека?
На линку који је поставио @Zenitizam има цео низ богато украшених зграда, и то у заштићеној зони, које су замењене не осредњим зградама, већ неким које би одударале по ружноћи чак и да су саграђене у Сарајевској улици. Поред тога, суд да је нека зграда безвредна и осредња је суштински субјективан, и није за практичну примену. Што се тиче Косанчићевог венца, проблем са оваквим реконструкцијама је што се уништавају амбијенталне целине, а ми за разлику од Беча немамо много таквих. Замисли какву штету би само једна оваква модерна фенси надоградњу начинила Тешњару, али ни то више није немогуће замислити, с обзиром на то да је одређена криминална организација која се представља као партија претворила државу у бесправну септичку јаму.
 
Проблем је што ми све што није Тешњар - проглашавамо за Тешњар. Па у Скадарлију смо шездесетих пренели калдрму са беше Пашиног брда, да би изгледала "старије". И онда то радимо даље.

А по питању заштите - па у мом блоку је некадашња продавница "Словенијалеса", данас "Еуромедик", проглашена за "објекат од великог значаја"! Обична приземна коцка, ваљда зато што је део оригиналног амбијента заштићеног блока, а има и занимљиву фасаду од брит-бетона... Може ли неко да замисли да то остане на свом месту за 500 година? Ако не може за 500, зашто би и за 50? Кога, бре, брига. Фотографишите је и похраните у архиву слику. На крају ће заштитити пола Новог Београда... и онда, кад нпр. Солитер Ц-12 у Париске комуне око 2150. не буде више за коришћење (а грађен је са роком трајања од 100 година, дакле до 2062.), неко ће да изгради идентичну зграду? Како да неће. Па је л` то Студеница, мајка му стара?

Схватате ли да постоји такорећи онтолошки проблем са нашим системом заштите и оним ко га је осмислио? Да то не може тако широко и тврдо као што се некима свиђа.
 
Poslednja izmena:
...
Схватате ли да постоји такорећи онтолошки проблем са нашим системом заштите и оним ко га је осмислио? Да то не може тако широко и тврдо као што се некима свиђа.

Pričaš o našem sistemu zaštite??? Koji ima tvrdoću žele bombone?
Mi nismo na nivou Beča, pa da možemo da diskutujemo o tome da li treba popustiti, mi smo na nivou divljaštva sa kojim nema objektivne diskusije. Kad dođemo do civilizacije, onda ćemo moći da diskutujemo da li NBG treba da bude pod zaštitom.
 
Vrh