Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

Izgleda su kočano počeli da rade nešto na Starom sajmištu. Obzirom da kontinuitet progona Srba sa prostora Hrvatske i Bih traje 100 godina, a logor je bio pod komandom NDH, možda bi na ovom mestu mogla da se zaokruži cela ta priča. Naravno uz dostojno obeležavanje činjenice da su ovde ubijani i beogradski Jevreji i Romi
 
Дан жалости и сећања на страдање od srpskog nacionalizma ili A sta smo mi njima radili?
(molim da se ovaj moj post prebaci na taj novi topik koji umoljavam da se otvori)

Potaknut topikom, u koji sam zabezeknuto piljio sinoc u neko gluvo doba, neverujuci da je moj Beobuild, kojeg pratim i nad kojim bdim od prvog dana, dopustio ovako neki potpuno neadekvatan topik za jedan ovako plemenit forum. Pri tom, ceo srpski intornet je zadojen nacionalistickim prebrjavanjem etnickih krvnih zrnaca, i kao da je jos samo trebalo na Beobildu da se otvori topik, kojim cemo napokon svi mi srbi dobiti tu zeljenu kartu za to nase nebo, na koje mislimo da jedini pravo polazemo.

Ja sam se odlucio da zapocenem jedan katarzican topik.

Pa ajde da ga otvorim jednim velikanom iz nase istorije, Dimitrijem Tucovicem i njegovim gledanjima na razloge sukoba koji smo otvorili sa Albancima: Srbija i Albanija (1914) (https://pescanik.net/srbija-i-albanija-iv/)

Je li vlada g. Pašića pravilno procenjivala jačinu otpora na koji će od strane te dve države naići, ili je precenjivala potporu svojih ”prijatelja”,- to pitanje, nije bez interesa, ali se za nas ovde njegova vrednost gubi pred faktom: da je Srbija svojim zavojevačkim metodima i pretenzijama uz kepečku snagu nesvesno radila da se Albansko Pitanje reši po želji onih koji svoje apetite podupiru jačim, nesravnjeno jačim sredstvima.

U veku krupne imperijalističke politike, zavojevačka politika male i privredno nerazvijene
iliti A sta smo mi njima radili?

Srbije, upućene na zajednicu a ne davljenje malih oko sebe, pokazala se kao ekonomska i politička apsurdnost, kao protivurečnost in adjecto, kao nemoguća politika.

San o izlasku na Jadransko more zavojevanjem Albanije pripada prošlosti, ali njegova senka će dugo vremena pomračavati nebo nad srpskim narodom. Srbija je htela i izlazak na more i jednu svoju koloniju, pa je ostala bez izlaska na more a od zamišljene kolonije stvorila je krvnoga neprijatelja. Htela je da istisne tuđi uticaj iz Albanije, a postigla je da ga još više učvrsti. Osvajačkim hitcem htela je jedno radikalno, definitivno rešenje u korist svoga gospodarstva na jadranskoj obali, a uspela je da se tuđe gospodarstvo definitivno utvrdi. Njena težnja ka moru dala je naopake rezultate, jer je sprovođena naopakim sredstvima, to jest: ono što se moglo postići samo u sporazumu i uz prijateteljsko saučešče oslobođenoga albanskoga naroda htelo se postići protiv njega. Težnje izlaska na more metodima zavojevačke politike pretrpele su potpun poraz.

--------------------

Onda da nas recimo podsetim na logore u Srbiji koje smo imali tok poslednjih ratova:

Upadljiva odsutnost iz kolektivnog sećanja i najočigledniji vid poricanja da su se neke stvari desile, da postoje lokacije na kojima se to dešavalo i zid ćutanja o tome šta se dešavalo devedesetih godina, vezano je za postojanje logora na teriritoriji Srbije. Prema navodima Fonda za humanitarno pravo koji se oslanjaju na nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), od septembra 1991. godine do avgusta 1992. godine na teritoriji Srbije Jugoslovenske narodne armije (JNA) je oformila više logora za Hrvate/ice: u Stajićevu kod Zrenjanina, u kasarni JNA u Zrenjaninu, u Begejcima kod Žitišta, u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, u vojnom zatvoru u Šidu, u Kazneno-popravnom zavodu i Vojnom zatvoru u Nišu, Aleksincu, kao i u Vojno-istražnom zatvoru u Beogradu i u podzemnim objektima Instituta za bezbednost na Banjici (Beograd). Kroz ove logore je ukupno prošlo oko 7000 ljudi, među kojima je bilo dosta i žena, dece i strarih.

Stajicevo i Begejci: cpi.rs/projekat/7/ZRENJANIN

A onda i ostali: https://ratusrbiji.rs/logori-za-hrvate-u-srbiji/

-----------

kao i na buduca mesta memorijalizacije Albnaskih zrtava. za pocetak Batajnica (obratite paznju na godista): https://www.batajnicamemorialinitiative.org/sr/zrtve

Ovom prilikom, zalozio bih za promenu imena Ulice Srpskih vladara u Ulicu zrtava srpskog patriotizma

----

Pa onda i podsecanje na recentni genocid koji ne zelimo da priznamo, a trazimo priznanje za genocid koji ucinjen nad nasim etnickim krvnim zrncem. Jedna hronologijica: https://www.irmct.org/specials/srebrenica/timeline/bhs/

Srecan vam novi topik na Beobildu, nasem forumu koju je poceo sa opisom: Građevinski projekti i razvoj Beograda. (secam se kao danas)

-----

Postovani Igore, da li biste bili ljubazni da mi otvorite topik sa ovim naslovom sa pcoetka ovog mog posta. Ne vidim zasto ne bi i on mogao da postoji na nasem uvazenom forumu koji smo mi clanovi, zajedno sa vama podizali i tetosili tolike godine. Valjda mi na ovom nasem gradjevinskom forumu ne odvajamo zrtve na nase i njihove?

Naravno da bi tema u kojoj se neguje kultura sećanja sa ovih prostora, koja bi bila okrenuta ka žrtvi, a ne nacionalnosti bila jedno normalno rešenje i da ne bi ni morala da se pravi neka druga paralelna tema, nego bi na toj jednoj, tj. ovoj ali preimenovanoj temi u recimo "Kultura sećanja" svako pa i ti bio dobrodošao da ukaže, podseti ili oda pijetet stradalima ma koje nacionalnosti bili...

Ali kome ti objašnjavaš... pusti ih nek se ovako sami među sobom prazne kad ne umeju drugačije...
 
Izgleda su kočano počeli da rade nešto na Starom sajmištu. Obzirom da kontinuitet progona Srba sa prostora Hrvatske i Bih traje 100 godina, a logor je bio pod komandom NDH, možda bi na ovom mestu mogla da se zaokruži cela ta priča. Naravno uz dostojno obeležavanje činjenice da su ovde ubijani i beogradski Jevreji i Romi
Mislim da je logor na Sajmistu primarno bio za Jevreje i Rome iz Beograda, tek u manjoj meri za Srbe iz NDH.
Imale su ustase mnogo logora.
Logor Sajmiste snabdevala i delimicno logisticki podrzavala vlada M. Nedica.
 
 
 
 
Hvala na podsetniku.
Moja kompletna familija je srecom, na vreme nesto pre tih dogadjaja 1942. godine pobegla na vreme iz Banja Luke za Crnu Goru.
Ko je znao sta se sprema, na vreme je otisao, mnogi cak za Beograd.
Ko nije znao, nazalost su ga uhvatili i transportovali vagonima za Jasenovac. Sve one koji su "sumnjivi", tj. vecinom pravoslavci. Ko je bio katolik, komotno se setao i ziveo u Banja Luci i okolini.
U svakom slucaju tuzno, ne zaboravilo i ne ponovilo se!
 
I do dana današnjeg država Srbija posle evo 23 godine još nije objavila spisak ubijenih civila, vojnika i policajaca u bombardovanju, kao da se radi o nekoj bitci u srednjem veku, a ne o ratu u doba modernih sredstava komunikacije, digitalnih baza podataka, ličnih i matičnih knjiga, jmbg brojeva i svega ostalog.
 
Upoznao sam covjeka koji je radio na popisu uradjene su 3 knjige nikad nije objavljeno i 4 bila pred završetkom sve obustavljen poslije 5 okt 2000 a na insistiranje raznih faktora ...davno mi je pričao
 
 
 
Taman, sutra je godisnjica Bljeska. Bas nesto mi to kvari svaki prvi maj, osetim lose vibracije.
 
Lepo je kada vidim kako makar @Noki i @sem_lumis propagiraju najvažnije hrišćanske vrednosti, kajanje i praštanje. Sa svojim šurakom (Belorusom) koji je studrao par godina teologiju često se raspravljam, i ne mogu da mu objasnim da su korporaciono-kapitalistička kultura sa marketing nazivom liberalizam, kao i nacionalizam daleko veće i uspešnije ubice hrišćanstva nego komunizam. Komunizam je religiju ubijao na pošteniji i čovečniji način silom, a ne manipulacijom grehom.
 
 
 
 
Vrh