Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

orion

Advanced
Učlanjen(a)
11.09.2008.
Poruke
2.900
Pohvaljen
2.057
Lokacija
Beograd
Пре 20 година, 4. августа, 200.000 војника и полицајаца из састава оружаних снага Републике Хрватске и Хрватског вијећа обране из Босне, под врховним заповедништвом Фрање Туђмана, напало је, уз садејство бошњачке армије и прећутну подршку водећих сила Запада, заштићене зоне Уједињених нација у северној Далмацији, Лици, Кордуну и Банији.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у опустели и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба.

За само неколико дана, сломљен је отпор Војске Републике Српске Крајине, која је бројала око 30.000 војника. Народ из Крајине, више од 200.000 људи, натеран је на безглаво повлачење у правцу Србије и Републике Српске, при чему су избегличке колоне биле под сталним дејством хрватске артиљерије и војног ваздухопловства.

У "Брионским транскриптима", записнику са састанка Фрање Туђмана са војним и државним руководством уочи "Олује", забележена је изјава хрватског председника да "Србе треба ударити тако снажно да нестану".

Хрватски напад на Крајину дуго је и систематски припреман. Није био тајна ни у светским ни у регионалним престоницама, укључујући и Београд.

Али, Крајшницима није било помоћи.

Зараћене југословенске републике чекале су Дејтон, а Срби из Хрватске су у прекомпоновању политичке географије Балкана једноставно постали – "прекобројни".

Великим силама, Крајишници, као чувари границе од упада из Отоманске империје, одавно нису више били потребни. Туђман их је упорно денунцирао као "реметилачки фактор" који стоји на путу хрватског државног сна. Милошевићев режим им је уливао лажну наду и на крају их оставио на цедилу.

Посвађани и политичким изазовима недорасли крајишки лидери само су запечатили најлошији од свих могућих сценарија.

Тако је крајишким Србима, почетком августа 1995, једино остављено довољно времена да наврат-нанос покупе мало одеће, поседају у тракторе и заврше баш онако како им је цинично поручивао Стјепан Месић – да им од родне земље трагови остану једино на обући.

Колонама са тракторима није био дозвољен улазак у Београд, осим пролска Булеваром Арсенија Чарнојевића.

Срби који су остали у Крајини, а реч је о цивилима, углавном старијим и немоћним особама, били су изложени терору и након формалног завршетка операције "Олуја", 7. августа.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", у акцији хрватске војске нестало је близу 2.000 особа, док је Хрватски хелсиншки одбор саопштио да је у току операције "Олуја" убијено 670 цивила.

Туђман је најзад ликовао. У говору на отварању Ратне школе "Бан Јосип Јелачић" у Загребу, 14. децембра 1998. године, хрватски председник каже: "Српско смо питање, дакле, решили, неће више бити 12 посто Срба или девет посто Југославена, као што их је било. А хоће ли их бити три или пет посто, то не значи угрожавање хрватске државе."

Апелационо веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију, новембра 2012. године, није нашло да постоји одговорност високих хрватских официра и функционера за злочине почињене у "Олуји", односно да нису криви за "удружени злочиначки подухват с председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине", како је наведено у оптужници. Генерали Анте Готовина и Младен Маркач, претходно осуђени на 24, односно 18 година затвора, ослобођени су.

У Хрватској је и раније и ове године тек мањи број невладиних организација и појединаца подсећао на злочине почињене над Србима.

У Книну се сутра открива споменик Фрањи Туђману и слави годишњица "Олује" уз концерт Марка Перковића Томпсона, "прослављеног" по песми "Јасеновац и Градишка Стара".

У Србији и Републици Српској данас се одржавају помени, а 5. август је проглашен Даном жалости.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/Политика/1996160/Две+деценије+од+прогона+Срба+из+Крајине.html
 
Хиљадугодишњи сан је остварен.. У Хрватској Срба више нема.
 
Исправка. Срба више нема на протору авнојевске Хрватске. Славонија без Срба не може бити хиљадугодишњи сан када то до пре 25 година никада није била хрватска земља.
 
Dzaba kroatima sve 2050 ce ih biti 2.8 miliona muslimani ce im biti jedna trecina.A Srbija ce tada doci po ono sto nam pripada.
 
A Srba će tada biti mnogo više?!?!

Bilo, pa prošlo, ali ne treba zaboraviti šta se desilo. Na žalost, samo Srbi to pamte...
 
Отворена изложба прогнаних сликара и вајара


Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је отварању изложбе прогнаних сликара и вајара западно од реке Дрине која је, у организацији Коалиције удружења избеглица, отворена у Галерији Народне банке Србије на Славији.

Он је истакао да је ово је један од начина да се обележи велика трагедија нашег народа, као и да она не сме да се заборави.

–Људи који су пре 20 година у акцији Олуја изгубили све успели су да наставе да живе али и стварају, што дела 32 уметника који су изложили своје радове и потврђују – указао је Младеновић за Беоинфо.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта истакао је да је данашњом изложбом организатор желео да прикаже детаље завичаја и свега онога што чини идентитет Крајишника и других Срба који су до 1995. године живели западно од Дрине. Такође, додао је, овом изложбом представљена је тема страдања која се десило нашем народу током деведесетих година прошлог века у грађанском рату у Хрватској.

Он је позвао грађане да 5. августа дођу у Цркву Светог Марка, где ће се одржати парастос за све страдале у акцији Олуја, као и да се од 12 сати придруже шетњи до „Сава центра”, где ће бити одржана меморијална академија.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1690433
 
Ми јесмо колонија земаља које су чланице НАТО, отприлике као Недићева Србија за време Другог светског рата.

Да смо нормална држава и пуноправна чланица ОДКБ могли би имати подршку развоју Србије на политичком, економском и војном плану, па и по питању решавања српског питања на суседним територијама.
 
Oluju je jasno pomogla i podrzava Amerika ,tako da je svima jasno ko su nam prijatelji ko neprijatelji.
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AAbXjAqZ9qU[/youtube]
 
simba222":2yd4z3om je napisao(la):
Oluju je jasno pomogla i podrzava Amerika ,tako da je svima jasno ko su nam prijatelji ko neprijatelji.

Nekima ovde nije jasno da je Krajina srpska zemlja.
 
Najveću štetu od oluje će snositi upravo Hrvatska jer joj je ostalo mnogo neobradjene zemlje, mnogi krajevi su ostali nenaseljeni, industrija u njima nije obnovljena. Da bi se izvukli iz toga, napravili su sebi medvedju uslugu jer su celokupni svoj ekonomski razvoj zasnovali na turizmu. Turizam donosi nesumnjivo brz oporavak, pogotovu posle rata, ali je rast turizma ograničen i jednom kad dostignete "plato" više se ne možete oslanjati na to. Prihodi Hrvatske od turizma su smešni kad se porede sa izvozom bilo koje novije EU članice, osim Kipra i Malte.
Kada ih zadesi grčki scenario ima da prodju mnogo gore nego sami Grci, i uzimanje ostrva nije isključeno, ali je isključeno da će išta od toga biti dato (vraćeno) nama.
Hrvati se sad dele na hotelijere i činovnike, pošto im je privreda potpuno posrnula žive na dug.
 
Као и обично само се Срби посипају пепелом по глави. Није ово ништа шта ћемо још дочекати!
 
Svi postovi koji pozivaju na nasilje ce biti obrisani.

Pozivam da pristojno i dostojanstveno obelezimo ovaj dan i odamo postu stradalima i izbeglima.
 
astrodule":1s0eupb2 je napisao(la):
U Srbiji se takođe održava i sabor u Guči...

па добро. само што 5. августа неће бити никакав програм, нити ће бити дозвољена музика
 
Igor":7jdqfqri je napisao(la):
Svi postovi koji pozivaju na nasilje ce biti obrisani.

Pozivam da pristojno i dostojanstveno obelezimo ovaj dan i odamo postu stradalima i izbeglima.

Karta_srpskih_zemalja_by_Steva_1994x.jpg


Jel se ova karta smatra "pozivom na nasilje" Igore?
 
Karta nije poziv na nasilje a ima ako cemo pravo i boljih karata ;) ali ocigledno je da si pogresno shvatio ovu temu kao i jos par ucesnika.
 
Slava stradalima u operaciji Oluja.
Cela ova nedelja je crna nedelja za srpski narod koji treba to da iskoristi da skrene pažnju svetu na zločine, ali i da proba da nauči i iz sopstvenih grešaka, posebno grešaka njegovih izabranika na vlasti.
Mi i Hrvati moramo živeti jedni pored drugih i raditi na daljim evroatlantskim integracijama celog regiona jer je to jedini garant kakvog takvog mira i stabilnosti u postojećim globalno-političkim okolnostima.
 
tragac":1l3sxnj3 je napisao(la):
.Mi i Hrvati moramo živeti jedni pored drugih i raditi na daljim evroatlantskim integracijama celog regiona jer je to jedini garant kakvog takvog mira i stabilnosti u postojećim globalno-političkim okolnostima.

Mora da se salis.
 
Слава свим Србима мученим и страдалим од хрватске руке од насељавања ових простора у седмом веку до данас.

Јавност није претерано упозната са тиме да су поред Рашке, Босне и Дукље, кнежевине насељене српским народом од досељавања на Балкан биле и Травунија, Захумље и Паганија и да је српско - хрватска граница на мору била ушће реке Цетине. Где су Срби из тих кнежевина?

Велике сеобе Срба у 17. и 18. веку и формирање Војне крајине поново су напуниле просторе западно од Дрине Србима. Шта је од њих остало до данас можемо и сами видети..

То се може окарактерисати једино као перманентни геноцид.
 
Dokle god država Hrvatska bude organizovala proslave "Oluje", država Srbija treba da dostojanstveno to isto obeležava kao dan žalosti.
Jer - to je stvar elementarnog samopoštovanja.
Za nas je dodatno tragično što smo dočekali da vlast koju je formirala patija poput SNSa to postavlja kao moralnu obavezu.

A i tamo i ovde, kao i u Bosni, običan narod živi loše i nema čemu da se nada.
 
Tragac ljubi te Jelena Milic. Sreca sto ste u promilima u Srbiji :)
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5h56BOWC-zc[/youtube]
Олуја, колона дуга вековима
 
Vrh