Šta je novo?

Аутопут Бања Лука - Београд

Сад ће још да испадне на крају да ће деоница Бијељина - Рача пре да се заврши него Кузмин - Рача.
 
Moguće. Jer su bukvalno stali sa radovima na našoj strani. Mene brine i birokratija oko graničnog prelaza. S obzirom koliko su čekali da puste u rad Svilaj i Bratoljub.
Добро је што ту већ постоји гранични прелаз, само ће бити мало измештен или у суштини само реновиран,
док је код моста Братољуб отворен потпуно нови, а Кузмин - Рача и да касне може да се уради релативно брзо, једино ако ту има неких канала, па треба још неки мањи мост или какав је већ терен не знам.
 
Postoji, istina. Ali će koliko znam biti pravljen novi. Stari će i dalje biti u funkciji. Dakle, novi zajednički granični prelaz koji će biti par stotina metara od starog. Ja se nadam da grešim. Ali pošto sam poreklom iz Bosne pratim pomno sve što se dešava. I znam da je uvek ono što je na nivou BIH uvek ide traljavo. A granični prelaz jeste na nivou BIH a ne entiteta. Zato se toliko i čekalo na dozvole i sl. sa Svilajem i Bratoljubom. Iskreno se nadam da će ovde biti drugačije. Jer se gura kao projekat BG-Sarajevo.
 
Radovi na trasi autoputa ocigledno traju, ali je sada ocigledno i da od paralelne zeleznicke trase nema nista.
Propustena je sansa da se na najjeftiniji nacin uz autoput u izgradnji izgradi i zeleznicka pruga iz Srbije preko Bijeljine i Brckog do Modrice gde bi se ostvarivala veza sa postojecom zeleznickom mrezom zapadne Republike Srpske.
 
Radovi na trasi autoputa ocigledno traju, ali je sada ocigledno i da od paralelne zeleznicke trase nema nista.
Propustena je sansa da se na najjeftiniji nacin uz autoput u izgradnji izgradi i zeleznicka pruga iz Srbije preko Bijeljine i Brckog do Modrice gde bi se ostvarivala veza sa postojecom zeleznickom mrezom zapadne Republike Srpske.

Preživeće se nekako i bez toga, Doboj-Tuzla-Zvornik ipak radi, samo da se izgradi Valjevo - Loznica. I Bijeljina i Brčko imaju neku željezničku vezu.

pruge.jpg
 
Pruga od Šida do Bijeljine je devastirana! Posebno sa Bosanske strane. Da ne shvatite pogrešno, sa naše nije mnogo bolje :) Tu faktički postoji samo trasa (mada je deo u samom gradu Bijeljina nepovratno uništen), sve bi moralo iz početka.
 
eo browser download image.jpg

U EO Browseru sa desne strane postoji komanda "Download image", pa u ovom dijalogu kao na slici uključiš "Add map owerlays". U "Preview" ne iscrtava nazive ali uredno ih eksportuje. Ako imaš aktivnu pretplatu možeš skinuti i georeferencirano.
 
7 meseci su stajale mašine za bušenje šipova, na petlji Kuzmin.
Koja li je svrha širokog podvožnjaka sa strane Republike Srpske, da nije još jedan kolosek u planu.
 
Deonice Raca Bijeljina je duza za 3 km, a jeftinija za 60 miliona evra. Skupo košta ta Kineska saradnja.
 
Spominje se da će na ovoj dionici biti 2 petlje. Pretpostavljam da je jedna od njih denivelisano ukrštanje, tj. odvajanje za budući brzi put Bijeljina - Sokolac. Ako su u startu projektovali da to bude kao petlja Mahovljani ili petlja Tovira, a ne obično uključenje/isključenje sa autoputa (petlja tipa truba), onda možda to opravdava ovoliko veću cijenu. Valjda ćemo nekad saznati kakve su petlje u pitanju.
 
Само Бог зна шта ће бити за 5 година, ал ајде и ово је неки помак! Да ли неко има информацију хоће ли икада урадити пут долином Дрине и избећи Горажде? Вишеград -Фоча -Шћепан поље!
 
Počeli su pomalo da spominju tu dionicu domaći vlastodršci ovde u RS, tako da je vjerovatno ona sledeća nakon što se završi BL-Bijeljina. Ovi Kinezi što će da rade Bijeljina-Brčko navodno će da prebace podružnicu iz Varšave u BL. Ako tako bude, vjerovatno će oni da nastave da grade planirane brze puteve po istočnoj RS.

Inače, neko je već ranije na ovoj temi postavio plan parcelacije za autoput na opštini Bijeljina (https://www.bijeljina.org/autoput.html). Osim petlje za Bijeljinu, koja je dio prethodno ugovorene dionice S. Rača - Bijeljina, ovom parcelacijom nije predviđena nijedna dodatna petlja na teritoriji opštine Bijeljina. Očigledno se nešto u međuvremenu promijenilo, pa sad spominju 2 petlje.
 
Šta se dešava sa strane Srbije? Baš kilave Kuzmin-Sremska Rača...
 
Vrh