Mali foto-izveštaj iz belog sveta, konkretno Švajcarske:
1.
Stanica Rivera-Bironiko, kojom saobraća linija prigradske železnice S90 (vozovi su FLIRTovi), i koja opslužuje obližnja sela Rivera (1462 stanovnika) i Bironiko (515 stanovnika). Sjajna mi je preglednost i dizajn ovih ekrana, kao i odlična čekaonica za putnike (kao što vidimo, na ovom vremenu je odlično poslužila svrsi
).
2. Bazel SBB, izdvojio bih detalj sa ovim ekranom iznad eskalatora: na ekranu ide
lajv strim trga ispred same stanice, na koji se stiže kroz ona vrata u donjem levom uglu slike. Jasno je obeleženo gde staju koji tramvaj i autobus, tako da su našli odličan način da putniku koji je tek stigao u grad i izašao sa perona saopšte kako će dalje po gradu. P.S. Kamera telefona je naravno uništila sliku, ekran izgleda savršeno kada se gleda golim okom:
3. Art-Goldau, jedna od najvažnijih presedačkih stanica u Švajcarskoj. Ponovo mi u oko upadaju ekrani i količina informacija koje pružaju: na moj kolosek stiže voz za Lugano, usputna stanica je Belincona (u ovom konkretnom slučaju jedna jedina, na gornjoj slici iz Rivere se vidi kako izgleda kad ih je više). Peron je podeljen na sektore od A do H, beli vagoni su prva klasa, plavi su druga, tako da putnik tačno zna gde da čeka voz. Simboli unutar vagona označavaju sledeće: laptop je vagon u kome je po pravilu tišina, za one koji bi da rade ili čitaju tokom vožnje. Invalidska kolica su niskopodni vagoni. Plišani meda je takoreći dečji vagon, koji je na razne načine išaran i prilagođen malcima - odličan način da se roditelji sa (često bučnom) decom odvoje od ostalih putnika i pruže im mir. Bicikl je, naravno, vagon koji ima one "čiviluke" za bicikle. Crveno-bela tačka je tačna lokacija ekrana na peronu.
4. Iz voza kompanije Südostbahn - pri ulasku u stanicu
Olten, na desnom ekranu se pojavljuju linije prevoza koje se tu mogu uhvatiti - IC i Regio vozovi, prigradska železnica, gradski autobus. Između stanica su na ovom ekranu vesti, reklame i ostalo. Levi ekran je sve vreme putovanja isti i takođe mi je super u pogledu minimalističkog dizajna koji uspeva da prenese gomilu informacija: