Na mapi su obeležene rute samo kroz države članice (nema ni BiH, Albanije, Ukrajine...). EU inače finansira rekonstrukciju pruge do Niša. Važni je izgraditi infrastrukturu, lako će se iscrtati linije na mapi 
Vidim da se ova poluinformacija širi na internetu i od strane nekih predstavnika parlamentarnih stranaka i "aktivista". Evo odgovora, da ne širimo neistine:
Ali džabe im sistem ako se i u budućnosti budu menjale lokomotive, mašinovođe, peglali kilometri između železničkih uprava i sl.
mi necemo da skinemo 30 minuta odmora u Kelebiji/Subotici nikada
www.ekapija.com
Mislim, to je višedecenijska dobro uspostavljena praksa u Evropi. I sad se javi neki Igor da kaže da to ne valja.
Sistem u Evropi više nije takav. Danas postoji mnogo više kombinacija. Danas se ceo voz "iznajmljuje“, više se ne radi samo o peglanju kilometara vagonima. Ja plaćam mašinovođu i troškove sa svoje strane, ti sa svoje. Voz je tako nedeljiv. Kilometri se ne računaju više od 1:1, već voz:voz. Ovo su sad međunarodni vozovi. Ali i dalje možete da se platiti za voz, ako nemaš šta nuditi. Promene lokomotiva? U Evropi se više ne vrše promene lokomotiva na granici. U mnogim zemljama već 10 godina nema promene lokomotiv. Osim švajcarskih i određenih čarter vozova. Španci, Italijani i Francuzi su postali konkurenti, više ne sarađuju.
A za modernizaciju 20 Z1 kola ništa?
Укидање пруга у СФРЈ крајем 1960-тих и током 1970-тих се не може поредити са укидањем неких пруга нижег ранга у САД или Холандији. Тамо је до укидања неких пруга нижег ранга дошло тек када је изграђена густа мрежа друмова са чврстом подлогом, већ развијена средња класа која може себи да приушти кола, а малтене сва роба где је пошиљка мање од 50 тона, или растојање транспорта испод 100км већ прешла на друм (са одређеним изузецима).Ми углавном железницу посматрамо из угла путника и путничког саобраћаја, међутим, од настанка железнице па до данашњих дана за железницу је важан и теретни саобраћај.
У доста случајева путнички железнички саобраћај постоји само зато што може да постоји.
Пруге на којима поред путничког нема обимнијег теретног саобраћаја не могу да буду економски одрживе.
Највеће дозвољено оптерећење по осовини на прузи нормалног колосека креће се између 16 и 22,5 тоне где је оптерећење од 22,5 тоне по осовини стандард.
Највеће дозвољено оптерећење по осовини на прузи колосека 0,76m је два до три пута мање.
Када се на то дода и највећа дозвољена брзина јасно је да пруге ширине колосека 0,76m нису могле да преживе и биле су или замењене пругама нормалног колосека или укинуте.
Biće tu šarenila kada je u pitanju MÁV, znajući da i oni imaju dosta tehničkih problema sa kolima, naročito se to vidi tokom leta. Biće vrlo neukusno videti kad zafale koja kola, a SV ne može da ubaci svoja Z1, a izdate rezervacije... u slučaju nužde, uletiće tu i ÖBB ako je potrebno, bez obzira što nije po STUNisam naišao na njih čini mi se. Mada u situaciji gde će MAV davati svoja na liniji ka Beču i da ostaje samo noćni ka Baru, verovatno im je bitnija nabavka spavaćih. Pogotovo jer ispravnih spavaćih nemamo i sve daje CG, dok Z1 ipak voze koliko znam.