Šta je novo?

Železnice - putnički saobraćaj

U čemu je štos sa ovim dodatnim pantografom koji stoji u polupodignutom položaju?

Na tender za redovnu opravku klimatizovanih putničkih kola, po drugi put, nije pristigla nijedna ponuda.

Koliko vagona klimatizovanih je za popravku ?
Tenderom su bila obuhvaćena jedna kola restoran (WReelmt) i četvoro kola drugog razreda (Beelmt).

Inače je za tender bio zainteresovan SŽ VIT, čak je i uvažen njihov zahtev za produženje roka za dostavljanje ponuda, ali na kraju ipak nisu poslali ponudu.

Na tender za redovnu opravku klimatizovanih putničkih kola, po drugi put, nije pristigla nijedna ponuda.

Nakon što nije stigla nijedna ponuda ni za lizing 3 MS lokomotive, ovo već pokazuje koliko je jedna firmica Srbijavoz nebitna. Nijedna normalna inostrana firma neće da se bakće sa tako malim narudžbinama, a one domaće koje su ranije morale iz političkih razloga više ne moraju ili više ne postoje.

S obzirom na tehničke karakteristike u rangu je sa bilo kojim vozom ovog ranga evropskih proizvođača.
Nema potrebe za neopravdanim cinizmom.
Mene samo malo iritira cinjenica da se kolonizujemo od strane kineza, nisam strucan da komentarisem kvalitet voza. Kinezi dosta toga dobro prave. Jedino sto mi smesna izgleda ovako mali (kratak) u bullet form factoru.

Drugari iz Polazak.rs su objavili red vožnje za relacije Stalać - Žitkovac kod Aleksinca - Niš - Leskovac.

Iz Stalaća do Niša 6 polaska dnevno (uveden ranojutarnji polazak i kasni za / iz Niša), vreme putovanja 1h 50 min.
Aleksinac - Niš ozbiljan (da kažemo) takt od 13 polaska vreme putovanja 40 minuta.
Od tih 13, 6 polazaka ide direktno do Leskovca, vreme putovanja 2h.
Niš - Leskovac 7 brzih, vreme putovanja 50 minuta.
Tu je i 8 lokalnih koji putuju celu relaciju 1h 20 min.

Brestovac - Priboj Leskovački 30 minuta klackanja.
Zanimljivo da Žitkovac - Niš ima 13 RE voza, a Novi Sad - Beograd 12, mada je činjenica da Novosadka pruga ima i dodatne REX polaske opet mi je ovo simpatičan podatak.
Mislim da tu nema potražnje za toliko vozova, pa bi bilo pametnije pojačati RE za Leskovac za barem 2 para, ovo malčice smanjiti.

Za više informacija:

Isti je napon samo što su pantografi kod madjara valjda širi. Možda neko ko je upućeniji bi znao da odgovori, i oni su na 25kv kao mi nije u pitanju napon tj voltaža.

Vrh