Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Snimak je od pre 9 meseci.

Btw, meni su ove pukotine značajan, ako ne i ključni indikator, zašto su zatege popustile, e sad da li te pukotine kreću samo spolja ili su moguće i iznutra, jer ih naravno nema na svim mestima, možda bi neko stručniji mogao da pojasni.

krov-jpg.218147

Snimak mu je svež samo mu fali malo oštrine. Meni ovo stvarno liči na pucanje čeličnih zatega koliko god to neverovatno zvučalo. Ne vidim ja ovde nikakve deformitete u betonu.
IMG_20241108_202556.jpg
IMG_20241108_202524.jpg

Snimak mu je svež samo mu fali malo oštrine. Meni ovo stvarno liči na pucanje čeličnih zatega koliko god to neverovatno zvučalo. Ne vidim ja ovde nikakve deformitete u betonu.
Screenshot 2024-11-04 at 18.48.35.png

okacio sam vec ovu sliku, al ovde se jako lepo vidi na dan pada da su cak ostali parcici zatega i sajli, beton deluje ko nov iskreno ispod maltera na svim tim slikama

Ali da li su zatege ispale ili se čelik pokidao, pa je deo onda ostao u krovu? To je bitna razlika, zar to ne treba ispitati tako što će bar na nekoliko mesta "otvoriti" deo krovne konstrukcije gde su zatege bile učvršćene, i utvrditi precizne tačke prekida, pa ispitati materijal?

Zar nije očigledno da je sidro prestalo da vrši svoju svrhu?

Da sidro postoji ne bile tako pravilne rupe u krovu gde su sajle prolazile.

Oštećenja maltera oko zategi postoje odavno. Izgleda da je to samo na brzinu sređeno u vreme poslednjeg svečanog otvaranja ove godine.
Izvor fotografija: Google maps
Pre 5 god:
IMG_20241108_204716.jpg
Pre 3 god:
IMG_20241108_204840.jpg
IMG_20241108_204940.jpg

Pre 2 god:
IMG_20241108_205101.jpg
IMG_20241108_205205.jpg

Pre 1 god:
IMG_20241108_205331.jpg
IMG_20241108_205023.jpg

Pre 3 meseca:
IMG_20241108_205722.jpg

Zbog čega je zapravo odbačena ideja u vezi značaja kocki na krovu?
Meni izgleda da se prvi red poklapao sa zategama, a drugi sa fasadnim stubovima... Možda su ih naknadno iskoristili za postavljanje reklama.
Da li se zna kada su kocke uklonjene?

Zbog čega je zapravo odbačena ideja u vezi značaja kocki na krovu?
Meni izgleda da se prvi red poklapao sa zategama, a drugi sa fasadnim stubovima... Možda su ih naknadno iskoristili za postavljanje reklama.
Da li se zna kada su kocke uklonjene?
Zato sto je retardirana. Nastresnica bi pala posle par godina da su je drzale te kocke.

Pa bile bi zaštićene kotve od korozije. Bile bi žice sidrene u betonu. To se radi tako što se višak žice kad se skine presa povije unazad i tako omogući sidrenje žice u betonu tako da ti sama čaura i klin više skoro i ne trebaju. Po meni omogućava ravnomernije prenošenje sile na ostatak konstrukcije. Zahteva manje održavanja

Pa i citali su f
Zvuci bombasticno OTKACILI SU ZATEGE I TO SVE PALO i te kocke se vide da nema i eto super materijal za tv u naslove i novine

Molim gospodu da procitaju ceo forum, ima pametnih ljudi i komentara 😅
Pa i citali su forum, to je i spominjano ovde, i te slike sto je istampao su kacene na forumu. Zgodno je za politicke igre, nije ni bitno da li ima veze sa mozgom.

Meni je neverovatno kako, relativno dugo posle katastrofe, nekim ljudima iz struke i dalje nije jasan konstruktivni sistem nadstresnice na stanicnoj zgradi. Prvo su poceli sa teorijom kako se nadstresnica iskljucivo oslanja na "masivne" konzolne grede koje izlaze iz stubova, dok zatege imaju estetsku funkciju. Potom su krenuli sa kockama na krovu koje predstavljaju ankerisanje zatega.

Takodje, iako postoje pojedini novinari koji temeljno istrazuju ceo proces rekonstrukcije, vrlo je tuzno sto se nijedna televizija nije setila da odradi trodimenzionalni model nadstresnice koji bi daleko lakse objasnio prosecnom gradjaninu kako je stanicna zgrada/ nadstresnica funkcionisala u konstruktivnom smislu. Takodje, novinari ispravno zakljucuju/ prenose informaciju kako u projekat rekonstrukcije nisu bili ukljuceni inzenjeri sa licencama za konstrukcije, vec samo arhitekte, a onda odmah zatim zovu arhitekte da govore o detaljima katastrofe.

Na poslednjih par stranica vec su kacena gostovanja nekih arhitekata sa nepresusnim samopouzdanjem uprkos tome sto pored njih sedi nekoliko gradjevinskih inzenjera.
Nikoga i ne zanima sta se tu zapravo desilo, sto je veca misterija i zavrzlama, vise paznje se dobija.
Potencira se ono sto narod hoce da veruje, a to je: dodali su mnogo tereta pa je palo, gurali su dzakove umesto betona da manje potrose i vise ukradu, stavili su par cackalica umesto armature u konzole.

To je ceo narativ, ostalo su kvazi strucnjaci koji dolaze da cavrljaju i drze paznju.

Da li zna neko kako se takva vrsta zatega uopste kači za krov? Složili smo se da nije preko ovih kocki, ali kako jeste?
Krov je zapravo sastavljen od betonskih greda, koje nose ostatak konstrukcije i relativno tanke školjke krova. Zatege su ukotvljene u te noseće grede.
Zasto bi to bio daleko bolji nacin?
Mogao bi da vršiš vizuelni pregled i zamena bi hipotetički bila daleko jednostavnija. Kažem hipotetički jer se uobičajeno menjaju pojedinačne sajle, ali mi na slikama izgleda kao da su sajle potopljene u beton unutar zaštitne cevi.
Ovako su zatege ankerisane direktno u grede i nije moguće vršiti pregled. Zamena bi takođe značila obimne radove na samoj betonskoj gredi i ponovno ankerisanje zatega.

Pa bile bi zaštićene kotve od korozije. Bile bi žice sidrene u betonu. To se radi tako što se višak žice kad se skine presa povije unazad i tako omogući sidrenje žice u betonu tako da ti sama čaura i klin više skoro i ne trebaju. Po meni omogućava ravnomernije prenošenje sile na ostatak konstrukcije. Zahteva manje održavanja
Da li možeš molim te da objasniš malo detaljnije to povijanje? Nije mi najjasnije.

Krov je zapravo sastavljen od betonskih greda, koje nose ostatak konstrukcije i relativno tanke školjke krova. Zatege su ukotvljene u te noseće grede.

Mogao bi da vršiš vizuelni pregled i zamena bi hipotetički bila daleko jednostavnija. Kažem hipotetički jer se uobičajeno menjaju pojedinačne sajle, ali mi na slikama izgleda kao da su sajle potopljene u beton unutar zaštitne cevi.
Ovako su zatege ankerisane direktno u grede i nije moguće vršiti pregled. Zamena bi takođe značila obimne radove na samoj betonskoj gredi i ponovno ankerisanje zatega.
Znaci kad su sajle "potopljene u beton" onda ni betonske kocke ne pomazu?

Pre 60 godina je bilo moguce vrsiti pregled ali eto danas nije, prevrtac kocki i tasner nisu u mogucnosti. A obimni radovi su tek problem, ko ce to raditi svakih par meseci... 🙄

postoje metode ali...
inače, za Gazelu je vezan jedan kuriozitet koji su nam prepričavali profesori u dokolici.
projektan mosta je čuveni prof.Milan Đurić (dao je značajan doprinos u teoriji statičkih modela) i taj most nije izdržao probno opterećenje! prilikom navoženja korisnog/pokretnog opterećenja okupilo se mnogo sveta i najednom su počele okolo da zvižde zakovice koje su pucale u spojevima pa je sve obustavljeno. iste večeri profesor je doživeo srčani udar (preživeo je) a posle je u njegovom statičkom računu konstatovana greška pa je vršeno dodatno pojačanje konstrukcije.
Inace to ulegnuce mosta na sredini se i danas vidi golim okom.

Znaci kad su sajle "potopljene u beton" onda ni betonske kocke ne pomazu?
Ja sam to "kocke" tumačio kao metalnu anker ploču na vrhu grede, kroz koju prolaze sajle. Kad su tako fiksirane, onda možeš da ih pregledaš i možeš pojedinačno da ih menjaš.
Pre 60 godina je bilo moguce vrsiti pregled ali eto danas nije, prevrtac kocki i tasner nisu u mogucnosti. A obimni radovi su tek problem, ko ce to raditi svakih par meseci... 🙄
Kako da pregledaš nešto što je bukvalno u betonu. Možeš samo da vršiš neinvazivna ispitivanja, npr. ultrazvukom.

Da li možeš molim te da objasniš malo detaljnije to povijanje? Nije mi najjasnije.

Gotovo sigurno je korišćen sistem ims-a i to stariji sistem ne onaj spb super koji je iz osamdesetih.
Pogledajte prilog 219116Pogledajte prilog 219118
Kao na prvom slajdu slika gore desno. Taj sistem nije bio sa sajlama nego su korišćene žice mislim najčešće fi 7 i onda se one poviju u nazad kao kuka na armaturi. Na toj slici je i ono što bi u nekoj varijanti bila ta kocka ili deo te kocke, ne znam stvarno kako bi tačno taj detalj izgledao
Edit. Na ovu sliku mislim:
Screenshot_20241108-231428_Chrome.jpg

Vrh