Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Ako pogledas bolje, videces da je na tom nosacu deo nadstresnice koja se srusila. Bukvalno je pukla tu gde je nosac, jedna strana ostala, druga pala. Ovde pocinje druga
Pogledajte prilog 218377
1730719234861.png
Na ovom snimku se vidi da nije ostalo nista osim nekog pokrivaca, verovatnto hidroizolacija. Tako da su velike sanse da je bas na ovom mestu prvo popustilo.

Према снимку сигурносне камере са те стране је почело да се обрушава.

Pogledajte prilog 218626
Na ovom snimku se vidi da nije ostalo nista osim nekog pokrivaca, verovatnto hidroizolacija. Tako da su velike sanse da je bas na ovom mestu prvo popustilo.
To je od juce/prekjuce, nakon uklanjanja one zatege koja je jedina ostala i dela stare nadstresnice.
(doduše, nije najjasnije da li je konstrukcija nove unutrašnje galerije vezana za ove stubove što onda koriguje unekoliko ovaj stav oko aksijalnih sila). ali, o tom-potom.
Jasno je
-važniji razlog je činjenica da je ovaj objekat praktično bio u ovoj projektnoj situaciji (bez okačene nadstrešnice) jer nekako mi deluje tehnološki logično da je prvo izgrađen glavni deo objekta pa tek, nakon toga, na kozolni deo krova ovešena konstrukcija nadstrešnice
Sigurno, ali poduprt skelama iz hola. I onda odmah okacena nadstresnica
zeleznicka-stanica-originalno.jpg

Pogledajte prilog 218626
Ja koliko sam video to je naknadno skinuti da ne padne posle, na prvim slikama se jasno videlo da je ta prva vertikalna zatega i deo betona ostao, na nekim slikama ovde se vidi da je oko nje bilo pukotina, sasvim je onda moguce da je sama nadatresnica na tom mestu krenula da puca, mesta sidrenja sajli gore su bila oslabljena sto od godina sto od pitaj boga kojih radova na krovu, nakarikano staklo i metal na nadatresnicu i samo oslonjeno dodatno, unutra ubusena nesretna galerija u prednapregnuti beton i stubove i ubusena konstrukcija tog staklenog krova iznad u iste te stubove i beton i 10-20% nosivosti ovde, 10-20% tamo, 10-20% vise tereta i samo se sve srucilo kad je preslo sve granice izdrzljivosti
Bar moje neko vidjenje stvari na osnovu price ovde, slika koje imamo i mog razumevanja kao masinca i inzenjera

U Novom Sadu je i pre 10 godina bilo redovno po metar i vise snega , kosava duva svake godine, prosle godine su bile 2-3 supercelijske oluje pa je i pored neodrzavanja i zatega i betona sve to sasvim lepo stajalo i bilo na mestu , pogotovo sto je zadnjih mesec dana radjeno nesto oko tih galerija novih iznutra, to je dokrajcilo nosivost svega. I te zatege nisu nosile celu tezinu, vec deo dok je drugi deo nosila greda i stubovi iznad ulaza koji su evidentno dirani i dodatno optereceni

Чачкали су по крову радећи хидроизолацију и развалили шта треба, нема друге.
Заборавио си да додаш да су стављали згужване џакове цемента да би штедели на бетону.

Da li je neko mogao da da eksplicitni nalog za uklanjanje nosaca zatega na krovu ili su radnici mogli to samoinicijativno da urade jer su "im smetale".
Videli smo da su ti nosaci na novim snimcima nestali.

Заборавио си да додаш да су стављали згужване џакове цемента да би штедели на бетону.
Već je ovde pojašnjeno da nisu nikakvi džakovi u pitanju već izolacija u vidu kamene vune.

1730722204413.png

Evo jos jedan snimak pre onih velikih masina. Ako je i ostalo betona to je na samoj zategi koji kilogram... Ovo ostalo je hidroizolacija i jos nesto, ko zna sta..

Nebitno, to je ionako kraj one grede koja ide paralelno fasadi, bila je manje opterecena, da je puklo tu dole na kraju nadstresnice ne bi palo sve. A ostala je u krovu, cak i sad posle uklanjanja je ostalo nesto armature, znaci da nije bila u losem stanju. Ni ostale ne izgledaju lose s obzirom na godine, izgleda da su ipak nekako radovima uspeli da poremete statiku i preopterete
1446140.jpeg

Već je ovde pojašnjeno da nisu nikakvi džakovi u pitanju već izolacija u vidu kamene vune.
Sta ce izolacija u nadstresnici?

Poslednja izmena:
Dron slika tog detalja sa gornje strane bi mnogo toga razjasnila. I oni forenzicari ( vestaci) su tu najviše vremena proveli.

1730724020211.jpeg

sve vreme me kopka pominjanje 1 sajle koja formira zategu/vešaljku što mi je bilo vrlo čudno i zbunjujuće.
na ovoj fotografiji se jasno vidi da se ne radi o jednoj sajli već o armaturnom snopu koji formira zategu koji zalivenom cementnom/betonskom emulzijom radi sprečavanje korozije.

Sta ce izolacija u nadstresnici?
Ko je i kad napisao da su džakovi bili u nadstrešnici?
Takođe nigde ne videsmo te džakove.
A i nismo takođe videli (barem ja nisam) da je bilo šta betonirano nanovo na nadstešnici. Već da su rađeni kozmetički radovi. Kad kažem kozmetički, pod tim mislim da nisu bili nikakvi radovi u samoj betonskoj konstrukciji nadstrešnice. Tj. da je nešto sečeno, štemano ili uklanjano sa same nadstrešnice pa nanovo betonirano i zbog toga gurani nekakvi džakovi unutar oplate da bi se uštedelo na betonu.

Necete ni videti sta treba da se vidi jer je ova mafija u rekordnom roku pocistila dokaze. Posle inicijalne akcije spasavanja mesto se moralo obezbediti za forenzicare kako bi se utvrdilo sta je pokrenulo ceo proces......al kako ste glasali tako ste dobili.....jbg

Ko je i kad napisao da su džakovi bili u nadstrešnici?
Takođe nigde ne videsmo te džakove.
A i nismo takođe videli (barem ja nisam) da je bilo šta betonirano nanovo na nadstešnici. Već da su rađeni kozmetički radovi. Kad kažem kozmetički, pod tim mislim da nisu bili nikakvi radovi u samoj betonskoj konstrukciji nadstrešnice. Tj. da je nešto sečeno, štemano ili uklanjano sa same nadstrešnice pa nanovo betonirano i zbog toga gurani nekakvi džakovi unutar oplate da bi se uštedelo na betonu.
Ni ja ne videh nigde ali taj sto pominje dzakove prica o skidanju nekih ploca i kontroli
u kojem sam tražio da se s pročelja zgrade skinu mramorne ploče i da se provjeri kakva je podloga ispod tih ploča, da se podloga reparira i da se stave nove ploče, što je inače bilo predviđeno projektom”, rekao je.

Na tom su pročelju, kaže, bile okačene utege koje su držali nadstrešnice. To su sajle koje se sa krovne konstrukcije spuštaju kako bi ojačale samu konzolu nadstrešnice.

“Ona nije imala stupove. Ona je stajala tako što je konzola bila vezana za zgradu, a cijelu nadstrešnicu nosile su te utege koje su bili prikačeni za vrh zgrade upravo na tom zupčastom prepoznatljivom djelu. Da su tada skinute te ploče, vjerojatno bi se primijetilo da podloga nije dobra i možda bi se i primijetilo da su te utege možda i korodirale”, rekao je Đajić.
“Možete zamisliti kakva je podloga, u kakvu je stanju bio taj beton za koji su bile pritisnute te utege! Možda su oni popustili jer su korodirali u međuvremenu, a možda su popustili zato što taj beton više nije mogao izdržati sve to. Naravno, utvrdit će se, sad kad se sve to pogleda, što je popustilo, utege ili beton”, kazao je.
pa pretpostavljam da se i dzakovi cementa (ili kamena vuna) odnose na nadstresnicu.

Ni ja ne videh nigde ali taj sto pominje dzakove prica o skidanju nekih ploca i kontroli

pa pretpostavljam da se i dzakovi cementa ili kamena vuna odnose na nadstresnicu.
Đajić je spominjao džakove ili neki random lik u nekom intervju na ulici za neki internet portal?
Ne mogu da nađem sad to gde je i ko ovde na temi objavio tu vest oko džakova umesto betona.

Da stavimo tačku na "džakove u nadstrešnici", to je onaj inženjer iz prve rekonstrukcije loše video, ne radi se ni o kakvim džakovima već je stavljena izolacija iza novih alu panela koji su stavljeni umesto stakla u liniji galerije, tu nema ništa čudno, tako se rade alu fasade. Druga stvar koja nije bila tačna u izjavi tog inženjera je što je rekao da nisu skidali kamen sa nadstrešnice da provere beton ispod. Prvo, beton nadstrešnice nije ovde bio problem, a drugo oni jesu u drugoj rekonstrukciji skinuli i zamenili kamen i ispod se video beton (video sam).

Da stavimo tačku na "džakove u nadstrešnici", to je onaj inženjer iz prve rekonstrukcije loše video, ne radi se ni o kakvim džakovima već je stavljena izolacija iza novih alu panela koji su stavljeni umesto stakla u liniji galerije, tu nema ništa čudno, tako se rade alu fasade. Druga stvar koja nije bila tačna u izjavi tog inženjera je što je rekao da nisu skidali kamen sa nadstrešnice da provere beton ispod. Prvo, beton nadstrešnice nije ovde bio problem, a drugo oni jesu u drugoj rekonstrukciji skinuli i zamenili kamen i ispod se video beton (video sam).
Eto rešena misterija sa džakovima.
Hvala johnny.

Vrh