@mvbg1,
@Boki123, субота и недеља су одлични. На пример, у овом тренутку су распродате све карте за ИЦ возове после 16:00 из Новог Сада. Чак и када је лоше време, попуњеност викендом је добра, одокативно бар 70% места се прода. Кад је лепо време, само први јутарњи и евентуално возови између 14:00 и 16:00 се скроз не распродају, остали се распродају. Морам да признам да нисам био у праву када сам рекао да ће повећање цене карата довести до тога да викендом карта не мора да се купује два-три сата унапред или чак дан унапред.
Петак није као викенд, али је исто добар. Осталим радним данима број продатих карата, наравно, варира по сатима - у шпицевима одокативно бар 60-70%, али некад се и распродају све (воз у 17:00 из Београда), а ван шпицева одокативно 40-60%.
Дакле, простор за повећање треба тражити у радним данима, а за то је ипак потребно време (проналазак посла у другом граду је дуготрајнији процес од одласка на једнодневни излет). Већи број путника радник данима може да буде и уколико се уведе још неки каснији воз јер сада не може да се оде возом на кошаркашку утакмицу која почиње у 21:00 или на позоришну представу која почиње у 19:30 и траје 2,5 сата (треба урачунати и време у градском превозу). Иако су касни возови мање попуњени, они повећавају попуњеност поподневних возова (путовање у одласку). Србија воз би требало да прати догађаје који се одржавају и да, у складу са тим, повећава капацитете, као што је било за време Егзита и Бир феста. Зашто не би увели ванредни вечерњи воз када се у Арени игра кошаркшка утакмица или се одржава неки други догађај у граду? Свако би радије прошетао од железничке станице Нови Београд до Арене него тражио паркинг у околини.
Као што је
@Boki123 већ рекао, потенцијал лежи и у путницима са успутних станица. Осим поменуте повезаности локалним превозом, треба повећати и број возова који се заустављају у успутним станицама, минимум један воз на сат од 06:00 до 22:00 и бар два у шпицу. Мени се више пута десило да сам са друштвом хтео да путујем до неког успутног места и да смо на крају ишли аутом јер нема воза 2-3 сата (нпр. недељом ујутру).