Da ne opterecujem post navodima probacu ovako...
@ vagon sa lezajevima i elektricnim kablom:
Dobro kazes. Mogli bi se putnici naviknuti na voz Resnik - Glavna pa kako cemo onda ukinuti stanicu. E
to se zove lukavstina.
Opet spominjes brdo i vucenje kofera uzbrdo a svi znamo (cak i ja koji nisam geografgski kvalifikovan za ovu temu) da ispod tog brda ima dolina a na njoj trg na kom se sijece nekoliko linija gradskog tramvaja i autobusa. U buducnost, koja je vec pocela, ta dolina se pretvara u gusto izgradjeno srediste Beograda. No nema veze, do BNV ce se iz Resnika i Rakovice ici sa Vukovog Spomenika. Svakih sat. Zagarantovano.
Kazes metro Ada Huja - Makis ce to da pokrije. Iako ni Resnik ni Rakovica ni Vidikovac ni Cerak ni citav jug Beograda nikakv metro nece vidjeti zbilja je genijalna ideja pocupati kolosjeke i zeljeznicke instalacije i ostaviti hiljade ljudi bez nade u bolje povezivanje u buducnosti, pa razvuci nekakav sinski sistem (koji je jos u magli i nedifinisan) sve do makiske poljane pa graditi tamo nekakv Tesla Grad kao da je vazniji od dijelova Beograda gdje vec desetljecima zive hiljade gradjana. Jest vazniji Karicu. Alal mu vera.
Kakva tehnoloska superiornost novog nad starim? Neodrzavani kolosjeci i odrzavani kolosjeci ne cine razliku u superiornosti vec u lukavom planiranju srpske zeljeznicke buducnosti. A to je sto manje pruga to bolje. Manji su troskovi. Tako naime razmisljaju oni koji gledaju da izvuku licni interes na racun drustvene imovine i narodne buducnosti.
@ Travolta
Nemam ja licnih interesa u domenu onih koji tebi padaju na pamet. Meni je licni interes buducnost ovog naroda cijim se dijelom osjecam a s mrznjom i prezirom me u taj narod svrstava i veliki broj mojih komsija sto me onda jos vise vezuje za taj nardo - srpski. Te moje komsije ako vec ne mogu da me lise zivota sto sam srbin, rado bi na bilo koji nacin da me sputaju. prekrste, preimenuju, ubiju duhovno, moralno a najmanje sto mogu je da me pokusaju ubjediti da nama srbima pruga i vozova ne treba i da smo "na pravom putu".
@ JohnyLee
U Banjaluci je zeljeznica u daleko goroj situaciji. Operacija premjestanja glavne zeljeznicke stanice i ukidanja kolosjeka u centru grada je obavljena jos 70-te. Mi svoj muzej u zgradi zeljeznicke stanice iz XIX vijeka u centru grada imamo vec 40 godina i mogu ti potvrditi da nije nista specijalno. Bude izloba svaki dan i nekoliko ljudi dnevno udje da pogleda iz ciste dosade. Mozda bi bilo i vise ljudi ali tesko je naci mjesto za parkiranje, narocito kad dolazis iz udaljenijih dijelova grada.
Posto se ja nisam bio ni rodio kad se izmjestala "Glavna" u Banjaluci a ja i Beogradjani imamo srecu da se isti "progres" nije desio u Beogradu sve do danas, eto mene sa jos par romanticara na ovom forumu. Izvinjavam se na smetnji.
EDIT:
Travolta, plus za slike