Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Danas sam svratio malo do Prokopa, čisto da vidim kako je urađena zgrada. Gornji deo je ok, nemam zamerki, ali zato ni u jednom toaletu ne funkcioniše dozer za sapun, tj prazan je, oseća se neprijatan miris iz istih, higijena 0. Ni jedna pokretna traka nije radila, u funkciji je bio samo jedan lift, a dole na peronima i dalje treba kišobran i čizme dok se čeka voz. Evo i par fotografija najmodernije železničke stanice u Evropi 😆
20231108_131706.jpg
20231108_131404.jpg
20231108_131026.jpg
20231108_131002.jpg
20231108_130633.jpg
 
Gornji deo je ok, nemam zamerki, ali zato ni u jednom toaletu ne funkcioniše dozer za sapun, tj prazan je, oseća se neprijatan miris iz istih, higijena 0.
Zanimljivo koliko god da je stari toalet izgledao ružno prilikom svake kontrole koju sam pravio bilo je papira i sapuna u dozeru.
 
Zašto je voda na peronu u delu gde je su iznad hol i zgrade?
 
Можда се влага шири од дела где лију бетон ка делу где је урађена зграда изнад?
 
Nije nemoguće, ali koliko vidim voda se sliva i po zidu, što bi značilo da su oštetili postojeću hidroizolaciju i moraće da dižu pločnik ispred hola. Takođe, nove zgrade su na betonskim kutijama, koje su spojene sa pločom, tako da ne verujem da bi voda mogla tako lako da prođe. Još jedna stvar je što ploča ima dilatacije koje su bile hidroizolovane, ali su to sklonili kad su krenuli da grade i zato je voda na ostatku perona. Ali baš zato ne vidim kako dolazi do ovde kad em može da ode u postojeće odvode, em da se slije kroz dilatacije.
 
Stanična zgrada je velelepna. Danas sam bio prvi put. Jedine zamerke imam na malene displeje sa strane i par klupa bih dodao pored betonskih stubova. Već nedostaje toaletni papir. Naravno ne mogu da primetim sve nedostatke odjednom. Ali to je na prvi pogled što upada u oči. I naravno jedan mekić bi se savršeno ukopio umesto jednog od kafića. Onog Icon.

Na krov uopšte nemam zamerki. Betonska i monumentalna zdanja obožavam. Brutalizam isto. Skoro pa čista petica je kakav utisak ostavlja. I za one dušebrižnike da barijere profunkcionišu. Ne fukcionišu, tj. fizički rade ali prolazi se i mimo njih na koloseke tako da nije neophodna karta za gradski prevoz tj. BG voz. Više su stvar dekora za sada. Kao i sve ostale postavljene na svim stanicama i stajalištima do sada. Potpuni idiotizam ih je bilo kako postavljati tako i opravdavati potrebu za tim načinom kontrole naplate karata. Pogotovo jer se karte kupuju i u samim putničkim vozovima, barijere bi stvorile zagušenja, stvaraju ih sada bez otkucavanja, kad samo treba da se obrnu metalne prečage da bi se kroz njih prošlo itd.
 
Pa zasto da bude toalet papir besplatan kada je vec bg:voz?
 
Ne mora tebra.. samo ako može bez uvođenja sistema po principu vid'la žaba.. srpski narod ima slobodarski duh ne voli da ga guraju u obore kao stoku...

Ja uvek ponesem par salveta od kuće znajući da može neće biti papira...

Sad znam da bi mogli navoditi gradove gde to funkc. sa barijerama, ali znam i za države gde je svaki uloženi dolar transparentno uložen i od javnosti ispraćen i to posle postupka javnih nabavki. Za sad ovde takav sistem barijera nije izvodljiv niti ga je prioritetno na silu uvoditi... Pošto mi ne kontrolišemo njih (jer vladaju bez ikakvih barijera ili moralnih skrupula) ili nemamo mehanizme da to uradimo dovoljno dobro, ne bi trebalo ni oni nas, na svakom koraku. Treba prvi da se opamete jer ih mi plaćamo a kradu na veliko.

Ja bi da liftovi rade i da ih redovno održavaju ako može kao i eskalatore, za papir ću se snaći... I nek beli kontrolišu, krenuli su i nisam pravio problem... ali bez rigoroznosti 🙂
 
Pogotovo jer se karte kupuju i u samim putničkim vozovima, barijere bi stvorile zagušenja, stvaraju ih sada bez otkucavanja, kad samo treba da se obrnu metalne prečage da bi se kroz njih prošlo itd.
А зашто би се карте куповале у возовима? Ако негде благајна треба увек да ради (увек кад има полазака возова), то је Прокоп. Уосталом, постоји и апликација, сајт и картомат. Једноставно, треба обесхрабрити људе да улазе у воз без карте на већим станицама и тачка. Често видим више од 10-15 људи који су у Новом Саду ушли у воз без карте. Претходно прођем поред празног картомата и благајне где 10 минута пре посла чекају свега три-четири особе.
 
A зашто се не би куповале карте у возу? Па по Европи имају чак и аутомати за продају карата у неким возовима. Понекад човек једноставно буде у журби и стигне кнап на воз и нема времена да купи карту. Наравно, то не треба да буде правило, јер се тиме кондуктер додатно опетерећује те свакако додатак за куповину код кондуктера треба да постоји. Уосталом, ако путник стигне на воз минут пре поласка, може и у тих првих пар минута у возу да купи карту путем апликације.
 
Da li postoji opcija da se uvede koncesija na toalete tj. nezavisni operater toaleta u svim javnim objektima + da bude obaveza angažovanje iste kompanije i u svim tržnim centrima, benzinskim pumpama i sličnim objektima koji su prvatno vlasništvo ali imaju javnu namenu jer mislim da ne postoji mesto i objekat u Srbiji gde se wc-i održavaju kako treba.

Pa pošto ne mogu da se organizuju sami, evo vam posebna firma koja ĉe se samo time baviti i u obavezi si da je angažuješ
 
Glavne stanice u zemlji gde blagajna radi 24h treba da bude kontrola pristupa i na ulasku i na izlasku. Time bi pokrili veliki procenat kretanja na mreži i osigurali naplatu.
 
Da li postoji opcija da se uvede koncesija na toalete tj. nezavisni operater toaleta u svim javnim objektima + da bude obaveza angažovanje iste kompanije i u svim tržnim centrima, benzinskim pumpama i sličnim objektima koji su prvatno vlasništvo ali imaju javnu namenu jer mislim da ne postoji mesto i objekat u Srbiji gde se wc-i održavaju kako treba.

Pa pošto ne mogu da se organizuju sami, evo vam posebna firma koja ĉe se samo time baviti i u obavezi si da je angažuješ
Naravno da postoji opcija, tako je recimo u Nemačkoj i Španiji, platiš evro ali je WC izuzetno čist i uredan. Čisti se bukv na svakih 10 minuta
 
Jaka stvar učiniti prekršaj. A to sto ti to vidiš kao moju hvalu jer mozak ne može da ti dobaci dalje od tako uskog pogleda na stvari, to nije moj problem.To je kritika društva u kojem smo i kojeg sami ja član. I u kojem ipak činim daleko manji prekršaj od opšte nakaradne postavke stvari, tj sistema. Žmuri na mnoge veće pristupe a prijavljuješ mene.

Dobro je i da se vidi šta si prijavio jer je citirano. Moze samo da bude oftopik u delu oko neplaćene karte i ništa više.
 
Po meni nema potrebe za koncesijom. Najveći apsurd mi je bio kad je MUP angažovao privatno obezbeđenje...

Mislim da treba da postoje higijeničari, kao deo sektora za redovno održavanje ili opšte poslove.
 
Vrh