Da potvrdim ,juče se radilo punom parom,tridesetak radnika,desetak mašina,ispod ploče,donesene kamene podloge sve u svemu dobro rade za početak,e još da nam stigne vest o Ruskom kreditu,obećali za karaj februra pa da vidimo...Mrka se ućutao...
Знам да је грешка у куцању, али тако је фино легло... :lool:2012":sapoh51q je napisao(la):još da nam stigne vest o Ruskom kreditu,obećali za karaj februra pa da vidimo
Ako izgrade samo Prokop, imace od mene dozivotno blagonaklono gledanje, a za ostalo cemo lako.JohnnyLee":7kvnv9b7 je napisao(la):kod mene je ruski rejting na zavidno niskom nivou. popravio bi im se rejting samo ako oni izgrade 2 cele linije klasičnog metroa i prugu do aerodroma
Слажем се.hazard":1n36x2gv je napisao(la):Ako izgrade samo Prokop, imace od mene dozivotno blagonaklono gledanje, a za ostalo cemo lako.
Па то све време и гурају кроз онај идиотски белам. Ваљда неће изгурати.2012":1n36x2gv je napisao(la):sad rade neki krpež od dva projekta vele sirotinja napravićemo tramvaj da liči na Metro ..
Pa to i ja kazem, i na to mislim kada sam rekao "odbili". Zapravo Rusi su prvo nudili da jedan deo kredita ode na izradu projekta ako se dobro secam (nekih 30tak miliona dolara/evra cega li). Mi ne samo da nemamo projekat, mi nemamo uopste odluku niti cak ni ideju sta treba graditi. Fakat je da su Rusi bili raspolozeni za metro, jer tu imaju iskustva, imaju firme koje to grade (naravno da ce to nam da nam nude da prave, a ne fabriku mikrocipova, gde bas i nisu nesto jaki). Diletantizam je tu skroz na nasoj strani, ne postoji ideja/plan, nista, a kamoli neka studija.shmeksi":29jj2hjw je napisao(la):Meni stvarno niste jasni.
Izgleda da ću ovo morati da ponavljam na svakoj strani kada 2012 lupi da su Rusi hteli, ali eto mi im nismo dali: "NIKO neće dati kredit za nešto što ne poseduje (prethodnu) studiju izvodljivosti tj. idejni/glavni projekat".
čiča miča i gotova priča.
Pa upravo je tu glavna caka, ti kao nudiš nešto jer znaš da druga strana to ne može/neće prihvatiti.hazard":107emaa4 je napisao(la):Sto se tice 'zahvalnosti' za kredit, jes' da svaki kredit mora da se vrati, ali je jasno da je kredit politicki motivisan (zasto nam neka druga zemlja ne nudi milijardu?).
Ne znam, meni se i to nekako vise dopada s obzirom kakve politicare imamo. Daj im kes, oticice na neki politicki motivisan NIP, povecanje penzija pred izbore ili tako nesto. Ovako bar sigurno dobijamo nesto sto je korisno i sto nam treba (a treba nam i remont HE i oprema za vojsku).nikola32":2ktthl5g je napisao(la):Vrlo je bitno, jer novac koji imaš u rukama vredi više od fiktivnog novca koji ti neko duguje. Novac ima svoju cenu. Kamate ili povrat kroz razna ulaganja.
Rusi ne daju naftu, gas i rude ni pod razno u tim aranžmanima. Nama su ponuđeni remont turbina u HE Đerdap, remont aviona i helikoptera. Kao i oprema za vojsku. Sebi daju pravo da oni odaberu šta će Srbija dobiti za svoj novac. Tu nema politike samo interesa.
Ovo nisam znao. I menja smisao moje priče. Ali i dalje ne verujem da tu ima nečeg više (prijateljstvo itd.) od konkretnog interesa. Jednostavno Rusi ovde žele da uposle svoja preduzeća i ljude i to skupo naplate. Pomalo liči mi na odiseju sa Austrijancima i autoputem Beograd - Požega.hazard":1m4dbcse je napisao(la):Btw, ovi primeri koji navodis su izmirivanja duga u klirinskim dolarima iz doba SFRJ. Klirinski ugovori se beleze u dolarima ali su cesto zapravo ili direktna ili indirektna trampa, u svakom slucaju nema razmene pravih dolara. Rublja u SSSR nije bila konvertabilna valuta i ti ugovori su fakticki bili roba za robu. Tako da je vrlo moguce da je taj dug koji Rusija ima prema Srbiji iz doba SFRJ nastao tako sto je izvezena neka roba u SSSR. Sad nam oni vracaju robom. Da je u pitanju npr. neki nas kredit koji smo mi njima dali u dolarima (pravim), onda bi morali drugacije da se ponasaju.