[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534537#p534537:31sdzn8i je napisao(la):
WLABmz » Thu Apr 26, 2018 9:26 pm[/url]":31sdzn8i]
Pa ti prvi to forsiraš, zato se i "pravim pametan". Naravno da ne mora postojati stanica Beograd Glavna.
Prosto mi je, žao mi je što se na ovom forumu ne raspravlja o bitnim stvarima, nego o banalnim, to je samo pokazatelj (ne)stručnosti i (ne)poznavanja...ali tako je valjda svugde, zato nam je tako kako nam je.
Nista ja ne forsiram. Ukazujem na greske koje primjecujem. A kad to uradim i kad je ocito da sam u pravu onda to nazivas banalnim i zao ti je sto se na forumu ne raspravlja o "bitnijim stvarima".
Naziv zeljeznicke stanice je vrlo bitna stvar. Zapravo se iza odredjivanja naziva stanice Prokop krije lukavstina i licemjerje. Ako se ustali naziv "glavna" ili "centralna" za zeljeznicku stanicu koja je potpuno neuslovna za kretanje putnika, onda se javnost dovodi u opasnu zabludu.
1. nazivom stanice se sugerise putnicima odabir stanice za putovanje
2. nazivom stanice se sugerise prioritet po kom se vrse ulaganja u izgradnju i odrzavanje stanica
Obe ove sugestije mogu biti veoma stetne po drustvo.
Naprimjer. Ako neki od putnika koji ne poznaje Beograd a koje ti nazivas retardima zeli vozom u Beograd, lako moze biti zavaran i odveden na pogresno mjesto. Zamisli "retarda" sa koferima na Prokopu, pardon Glavnoj stanici, u 23:00. Ja mislim da taj covjek vise nikad nece vozom u Beograd. Zasto? Zato sto je neko vrlo lukavo dao stanici naziv "Glavna" ili Centralna"
Primjer2. Zamislimo da postoji fond za izgradnju i odrzavanje stanica. Kad se bude odlucivalo koja od stanica ce dobiti koliko novca, sta mislis koja ce ga dobiti najvise. Glavna (Centralna) ili tamo neka "sporedna"?
Pitanje nije nimalo navino.
solecar":31sdzn8i je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534470#p534470:31sdzn8i je napisao(la):
WLABmz » April 26th, 2018, 4:33 pm[/url]":31sdzn8i]
To jeste poznato , i nije akcenat na tome , već na komentaru Ria. Gotovo iz svakog njegovog posta se oseća animozitet prema Prokopu , zato što očigledno njega smatra glavnim krivcem za ukidanje GŽS na Savskom trgu , za koju smatra da treba da bude polazna i završna tačka svih vozova u Beogradu koji nisu u sklopu BG: voza , što zbog nostalgije i sentimentalnosti , što zbog broja putnika koje je imala. Eto recimo sada kada je napisano da su započeti radovi na završetku ploče i postavljanju šina na 1 i 2 kolosek , on kaže da će se desiti ko zna kad.
Nikakav problem ne bi bio to što imamo različita mišljenja po pitanju (viđenju) Prokopa , da ne govori svaki put da sam pristrasan kada kažem da se ne slažem sa njegovim mišljenjem i čak i kada iznesem neke stvari koje su rekli i drugi koji ne žive u neposrednom okruženju.
Da, pristrasan si. Zivis u soliteru iznad Prokopa. Stanica ima direktan uticaj na tvoj zivot. Naravno da ces biti pristrasan. Ni ne moze drugacije.
Ja sam nepristrasan. Objektivan. Zivim 400km od Beograda i svaka zeljeznicka stanica u Beogradu mi je jednako draga i jednako mi je bolno kad pogledam bilo koju od njih. Ovo sto sam boldirao su dijelovi tvog teksta u kom pokusavas da objasnis nesto neshvatljivo. Zasto neko iz Banjaluke stalno pise o Glavnoj zeljeznickoj stanici.
Reci cu ti da se ne mucis. Mene za Glavnu ne veze ni nostalgija ni sentimentalnost. A Prokop ne smatram krivcem.
Nikad u zivotu nisam bio na Glavnoj zljeznickoj stanici niti sam ikad putovao vozom bilo gdje u Beogradu. Jednom sam se provozao pokretnim stepenicama na Vukovom Spomeniku, cisto da vidim sta dole ima. I to je sva moja sentimentalnost i nostalgija sto se tice zeljeznice u Beogradu.
A sto se krivca za zatvaranje Glavne tice, ne smatram Prokop krivcem, vec projekat Beograd na Vodi, odnosno ljude koji stoje iza tog projekta jer su forsiranjem svog projekta ucinili da Beograd izgubi svoju najvecu i najvazniju stanicu a zeljeznicki saobracaj da se svede na nedovrsenu i neuslovnu infrastrukturu.Dodatno, svoju ocito stetnu radnju, maskiraju pricom kako Beograd dobija novu modernu glavnu zeljeznicku stanicu u Prokopu a zapravo Prokop je sve samo ne stanica za grad Beograd. Beogradska zeljeznica nije dobila nista a izgubila je mnogo.