Nivo obrazovanja nema ama baš nikakve veze sa time što je neko zatucan u mozak. To više ima veze sa time što su uspeli kao društvo da nas "unazade". Biti dobronameran , odavno se prestalo ceniti ovde. Primera radi , volontiraš par godina , i umesto da ti to bude preporuka i prednost prilikom zapošljavanja , kao što je to slučaj na zapadu , okarakterisan si kao "bu**** koja radi za džabe". Predstaviš nekome neki projekat koji pri tom nudiš besplatno , ili prezentuješ neku ideju / predlog , omah počnu da traže kakav interes imaš od toga , da li te i ko plaća za to ...
Malo sad idem OT , ali sa ovim primerom završavam. Pre par godina sam se šetao Kejem Oslobođenja i naišao na mače , jedva mesec dana staro , koje je imalo pola šape smrskano (izgledala je k'o da je valjak prešao preko nje). Mače je mjaukalo , ali niko da se seti ni da ga pogleda , a kamoli da ga uzme i vidi šta mu je. Ja sam ga uzeo , seo na autobus i uputio se ka Knez Mihajlovoj ulici , gde sam znao da je stacionirana Orka. Te večeri ih nije bilo. Doneo sam mače kući , smestio ga u kutiju na terasi (bilo je leto) i sipao mu u posudu mleko. Ujutru sam se upustio u potragu , najpre za Orkom , ali sam dobio informaciju da su namerno dali lažan broj telefona da ih ne bi uznemiravali. Zatim sam zvao neke druge za koje sam ačuo na TV - u da se bave udomljavanjem životinja , ali svi do jednog su mi rekli da prvo odvedem mače kod veterinara da mu se odstrani smrskani deo šape , pa da im onda donesem. Naravno da to nisam uradio , jer kao prvo , ako već ja plaćam veterinara , zašto njima koji su bezobrazni da prepustim svu slavu ... , a kao drugo , nisam ni imao nameru da ga zadržim , već da ga dam dobronamernim ljudima koji bi pristali da ga odvedu kod veterinara , a posle daju na udomljavanje. Na kraju sam uspeo da pronađem ljude koji su bili pozicionirani na Slaviji , dok ih nisu oterali odatle , koji su imali sklopljen dogovor sa veterinarskim fakultetom koji besplatno operiše životinje (kada je to potrebno).
Čak i kad hoćeš da budeš dobronameran , ne daju ti.