Дан 19.1.2017. четвртак вече, између 20:00 и 21:00. Долазим увече на Прокоп из чисте радозналости, колико стварно људи користи станицу? Гледам, следећи воз 2902 из Ниша. Хајде да видим колико ће људи изаћи?
По реду вожње 20:35, пише касни 8 минута! Пријатно изненађење, пошто на Железничкој станици Београд кашњења заокружују на по 5 минута. Нешто касније разглас: "Воз касни 3 минута". Која обмана! Воз је стигао тачно на време, у минут!
Спремам се да се задивим масом путника, који ће проистећи из знатно унапређене услуге:
+ Знатно краће путовање, нарочито за путнике на релацијама ближим Београду, а ван зона шверцовања по аутобусима "БУС-ПЛУС".
+ Изузетно чисто возило, укључујући и клозете.
+ Исправно грејање као норма
+ Добро обележена релација саобраћаја, и низ корисних информација.
+ Возило модерног изгледа. Све, све, али није више негативан статусни симбол.
+ Боља безбедност, када је у питању заштита од разних бу****, са обзиром на прегледност путничког простора.
+ Улазак са мање степеника, и могућност превоза бицикала.
+ Модерна, добро осветљена и чиста станица.
+ Долази из једне од најгушће насељених регија Србије.
+ У питању је полазак локалног воза који је одувек био популаран.
Број путника: 3
Уз све набројане погодности, шта је резултат једне једине мане, локације! Можда ће Прокоп једног дана бити врло важно чвориште јавног превоза, имати највредније пословне зграде и хотеле уз себе, метро итд. (у званичним плановима је далеко мање од тога, али оптимистично нагађање), опет је потпуни промашај ставити као крајњу станицу у овом тренутку Прокоп!
Да се вратимо на причу. Питам ја машиновођу:
- Који полазак следећи обављате?
- Полазим натраг у 4.
- Па где је овде памет? Само пар километара даље је Нови Београд, Студентски град, Земун, начин да овај воз бар некоме одговара?
- Ја се у потпуности слажем са Вама, али није до мене.
Даље, од оно троје путника, прилази ми један, и пита:
- Извините, а куда да преседам за Вуков споменик?
- На 8 колосек, али да погледамо ред вожње...мораћете да чекате преко пола сата, али куда тачно идете?
- Само да се извучем до вука после ћу лако.
- Много брже ћете стићи ако идете на 3 и 12, неких 10-так минута пешке, кроз онај широки део тунела, додуше, мрачно је. Дођите да Вам покажем.
Одведем до краја перона ка Руду:
- Ако се плашите мрака, можете се са стране попети горе, сада ћу вам показати где, али... завејане су степенице, а и не видим их јасно. Тамо кроз тунел ка 3 и 12, на једном месту се често ствара велика бара. Мрак, бара и залеђено мислим да није баш повољна комбинација.
- Идем ка Градској болници...
- Хеј, па имате 40, и тамо поред Руда има стаза на горе! Али, не бих Вам препоручио, тамо сам у по бела дана имао проблема са дивљим керовима.
Разглас: "Воз из Овче за Батајницу долази на трећи колосек". Мој незнанац каже:
- Поменули су Овчу, идем ја назад!
- Али то је за више од пола сата, ово је у супротном правцу!
- Знам, али ово ми је сигурније, бар знам где сам, када после изађем на Вуку.