Izvini Igore, a i ostali forumasi, sto cu malo duze da pisem ali sad nesto razmisljam o Prokopu pa naviru ideje koje nemam s kim da podjelim (smrc).
Ova nesretna zeljeznicka stanica kao da je simbol sveukupne srpske tragedije. Pocevsi od samog imena "Prokop" koje cini mi se ne moze biti ruznije a istovremeno preciznije u opisu sta je to Prokop. Betonski sarkofag u kom su sahranjeni miloni dolara u nekoliko decenija. U koji svjetlo ne dopire. U kom su trebale biti nade o beogradskom zeljeznickom cvoru i izlasku grada na reke a postalo je groblje srpskog gradjevinarstva i spomenik srpskoj ekonomskoj propasti. Sigurno najgrandiozniji. Ali kao sto se Feniks dize iz pepela, moze i ova stanica da ustane iz groba!
Nismo mi srbi slucajno narod koji je svjetu podario rjec "vampir" jer kad je o ustajanju iz mrtvih rjec, tu smo majstori :wink:
Dakle, ono sto bi Prokop trebalo izvuci iz groba je da sam sebi postane dovoljan ili modernim engleskim rjecnikom "self sustainable". Posto je Prokop nigdje. U rupi. I u njemu ulazi i izlazi 10 putnika dnevno jer niti znaju kako do Prokopa doci ni kako sa Prokopa otici, onda jedino da se u Prokop dolazi zbog samog Prokopa.
Od Prokopa treba napraviti stanicu koja ce sama sebi biti cilj putovanja kad vec ne moze putnika da dovede do nekog drugog cilja.
Sta onda konkretno uciniti?
Najbolje sto mi pada na pamet bilo bi proglasiti ga svetim mjestom! Mjestom ukazanja Gospe ili pokojnog Toze ali sumnjam da imamo toliko mudrosti i sloge da izvedemo tako ozbiljan plan ali onda bi mogli jedan od milion drugih nizih planova.
Recimo da oslikamo nepregledne stropove i stubove. Mozda okupiti najbolje srpske freskoslikare (ne zezam se sad) i naciniti od Prokopa veliko umjetnicko djelo. Svjetsko cudo! Sto da ne? Mozda ne moze biti cudo gradjevinarstva (premda i za to ima preduslove po utrosenom novcu i vremenu) ali moze biti cudo umjetnosti. Jos kad se tome doda nepregledna betonska ploca koja samo ceka da iz nje izadje umjetnicko djelo, eto nam rjesenja za Prokop!
Napraviti od Prokopa mjesto zbog kog ce ljudi dolaziti u Prokop kad vec ionako nemaju gdje.
Ja mislim da je ovo zaista jedna velika sansa za Srbiju ako se shvati ozbiljno i razmisli o svemu.