Šta je novo?

Šta jedemo?

Ma, niko se ne uzbudjuje osim ovog Bananamena kome smeta sve sto nije po njegovom urbanom misljenju i koristi svaku priliku da to omalozava dok njegove navike niko ne spominje. Nekad treba potraziti pomoc van foruma no mozda i pomoc bezi od njega. Ima mnogo bu**** i kretena kako u online svetu tako i van njega.

IMG_1715.jpeg

IMG_1714.jpeg

Poreklo mesa: van EU-a i EU? Šta sada ovo znači? 🙄

Знаш да локални мали месар нема пара да купи робу из увоза, а да велики играчи имају и лову и целу логистику :) Има и великих који имају своју стоку, ал и код њих има увоза.

To mi je sve jasno, hteo sam ovako kod ovih komercijalnih da probam da shvatim da li se preko etikete može barem nešto saznati.
Ali prešli su igricu sa time i pokrili su se skroz uz verovatno omogućen zakon za to, poreklo mesa van i u EU hahahaha.
Imam ja svoje meso, ali eto igrom slučaja jer mi se pokvario zamrzivvač sam sada prepušten ovaj period da kupujem industrijsko pa sam se zainteresovao 😉
Mislim generalno mene to zanima jer je meni neshvatljivo šta sve uopšte sme da se prodaje.

Постоји и један тренд последињх година у сточарству, а то је увоз младе стоке из Румуније (телад) и Данске (прасићи).

Nisam preskočio, nego mi valjda nije ostao jednostavan zaključak iz te diskusije.
Razumem da se sa ovim manipuliše i da može biti meao iz celog sveta takoni piše ,,u i van EU,,.
Nego jel imamo neki proizvod da je domaći i šta tu treba na etiketi da piše?
Proizvedeno u Srbije, poreklo sirovine iz Srbije?
Znam kada sam ženi skoro svakodnevno kupovao kisele krastavce, pa se zainatio da hoću domaće to jest iz Srbije, jedva aam ih našao u radnji. Od 5 teglica, samo je jedna bila poreklo iz Srbije.

Ако желиш домаћу храну, мислим да је опција на коју треба да се фокусираш на мале произвођаче.
Изврстан избор, мислим да нећеш погрешити ни са једним са листе.
Имају и вибер групу, где објављују нове произвођаче.

По питању "Београдске бурегџинице" буквално јуче отворене морам да кажем следеће:

ј***ш ти тај бурек који се за понети пакује у некакав елитни позлаћени картон са некаквим натписима, зна се како се пакује бурек, ИСКЉУЧИВО У БЕЛИ МАСТАН ПАПИР и никако другачије.

Нисам пробао и нећу јер је јуче отворено а туристи (Руси) и обични смртници су одмах исте секунде брже боље потрчали да стоје по сат времена у реду за четврт некаквог бурека који могу јести и код Македонца у НС, за мене најбољег бурека у земљи, код Чеде, Љупчета, Ранковића, Анђелка, ЦЗВ и Никодиноског али пошто је ДорЧол у питању и двојкокруг логично је да ће тамо ићи јер просечни двојкокругаш све ван круга двојке не сматра Београдом.

Pa oni imaju prostor za još jednog radnika, ali neće da ga uposle jer ovako se stvara red. Međutim, više bi prodavali da ide brže.

Ovako samo imaju lažni hajp. Možda je im i trenutno doneo, ali mislim da će im se dugoročno obiti u glavu.

Mnogo je besnih ljudi koji su u fazonu - nikad više. Jedni čekali dva sata i ovi im rekli da nema više, drugi čekali i onda videli da burek nije ništa spec.

Mada i kad se tako napravi hajp, kada je i nešto ok, čoveku bude bezveze jer je puno očekivao. Japanci imaju nervne slomove kad dođu u Pariz jer su ga idealizovali pa vide da nije savršen kao što je predstavljen.

Spori su i loše organizovani. Očigledno ih hajp uzdigao. Ne bih čekao ni za luna ili akva park sat i po, a kamoli za burek.
Једино место где сам чекао сат и 15 минута само карту да купим био је Музеј Оскара Шиндлера у Кракову. И вредело је. Организоване туре су ишле преко реда али наплаћују 40 евра јер се иде са водичем. Карту сам платио око 10 евра.

И да, чекао сам једно време ред у Станкоском али наравно плафон 15 минута.

Pa oni imaju prostor za još jednog radnika, ali neće da ga uposle jer ovako se stvara red. Međutim, više bi prodavali da ide brže.

Ovako samo imaju lažni hajp. Možda je im i trenutno doneo, ali mislim da će im se dugoročno obiti u glavu.

Mnogo je besnih ljudi koji su u fazonu - nikad više. Jedni čekali dva sata i ovi im rekli da nema više, drugi čekali i onda videli da burek nije ništa spec.

Mada i kad se tako napravi hajp, kada je i nešto ok, čoveku bude bezveze jer je puno očekivao. Japanci imaju nervne slomove kad dođu u Pariz jer su ga idealizovali pa vide da nije savršen kao što je predstavljen.
Pa da. Zato ja ne volim hajp bilo koje vrste. I "ekskluzivnost" bilo koje vrste.

Ne hajpujem se oko filmova, oko igrica, oko komponenti ili OS, uređaja, oko kola, emisija, događaja, restorana, trg. lanaca, zgrada, bilo čega... Kad je došao Starbaks ovde, pola Srbije odlepilo. Ja bio u fazonu pffft ništa što nismo imali i pre.

Kad osetim negde da je posredi marketing koji nam nešto nameće, kad osetim usiljenu "ekskluzivnost" ili kad osetim da nije marketing nego naivnost glupih ljudi koji su sami sebe izubeđivali u nešto i napravili idola od nečega, automatski imam averziju prema tome. Ili u najmanju ruku sam rezervisan i u fazonu "okej, ajde onda nek mi se dokažu da su toliko dobri".

Dakle ne volim marketing i nametanje od strane prodavca usluga ili proizvoda, ali isto tako ne volim ni nametanje i auto-hipnozu potrošača/ gostiju. Volim da sam iskusim i donesem sud. S druge strane, kad naletim na nešto ili nekog ko se ne nameće ili ga ne prati tornado hajpa ili marketinga, ali je nešto baš dobro ili radi to "sa ljubavlju" i požrtvovanošću, to ću uvek da podržim i da promovišem i kod drugih oko sebe.

Ok, ne kažem da ova buregdžinica ikoga obmanjuje, ali čim čujem za red oko nečega, automatski me odbija. Još kao red od sat i po... Malo stvari na svetu smatram vrednim čekanja dužim od pola sata. Pogotovu kad se radi o tako nekim običnim svakodnevnim stvarima kao što je hrana u pekari, od testa i masti.

Poslednja izmena:
Осећам се мало и одговорним око тог хајпа. Чим се отворила, пробао сам, пренео овде утиске и отишао још пар пута, наравно пре икаквих редова. Из ове перспективе потпуно је логично да једна тако обична ствар као јутарњи бурек ипак добије и мало ушминканији облик.

Мислим и ја готивим пола киле бурека у масан папир. Чувао сам дуго један такав са посветом Здравка Чолића на њему. :) Али, реално велика већина наших пекара изгледа тако да би се мало ко изненадио да у њима види мало репато браон створење.

Има места за све.

Zapravo, ja sam par dana pre tvoje objave video negde neki video čekanja ispred tog lokala i uz to mi je neko od prijatelja pričao da je čekao sat i po, vikendom. Ja reko ok možda jer je bio vikend, pa je više ljudi slobodno da čeka toliko. Onda kad sam video još iskustava sa predugim čekanjima čak i u toku radnih dana reko ma ne bih vala čekao za tako nešto duže od 15 minuta pa sve i da je najbolji burek na svetu. Mislim ipak je to burek. Testo i mast. Nije cajun specijalitet sa plodovima mora.

Али, реално велика већина наших пекара изгледа тако да би се мало ко изненадио да у њима види мало репато браон створење.
Pitaj ako znas nekog kuvara i u fensi restoranima i kuhinjama sta se moze zateci tamo...
Sto se kaze, bolje da ne znas kako se prave kobasice i virsle, ignorance is bliss.

Чекам ја тако да ми се спреми нешто негде на Дорћолу, пре коју годину (нећу рећи где), кад испод конобара протрча капиталац од пар кила, и репом од дваес' центи. Шта ћу, рекох човеку, а он угледавши чудовиште, уз боју лица пекара који је исекао џак брашна, рече, и цитирам: "није ми добро", замало паде ко клада. Утом, изађе крупнија колегиница из кухиње, онако наоружана и орна, и одбрани локал, или сам барем ја тако романтично запамтио.

Ето.

Poslednja izmena:
To je najjače kad imaš nekog pametnjakovića za stolom, krene pivce da te radi na veselje, muljaš kožuru od kobaje po ustima i pevušiš sebi u brk, kad on počne sa svojim mudrovanjem: e, dobra je ova kobaja, al' kad bi znao samo od čega se pravi!? To uzmu i samelju...
Ti ga hvataj za noge, ja ću za glavu! Napolje iz kafane da te moje oči neeee vide, nikad ne videee. Oči mojeee.

Vrh