Šta je novo?

Šta jedemo?

Juhor je uvek imao imidz nekvalitetnog proizvoda, cak se nekako rangirao ispod Zlatiborca, ali ok, mozda je samo marketing.
Pogledacu sledeci put kad naletim u prodavnici sta pise, pa ako mi se ucini da nije neki krs, mozda i uzmem da probam.

A dobar test (barem za mene) je bio spisak uvoznika u Rusiju. Oni imaju sajt gde piše za svaku vrstu proizvoda ko je dobio dozvolu za uvoz, a ono što mi je naročito tada bilo korisno - ko nije dobio dozvolu.
Jel ima neki link do tog spiska, ne mogu da nadjem na googlu.
Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.

Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.
Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.

2019. je uvoz u Rusiju bio dozvoljen samo za Juhor, Neoplanta i Topola.

Evo linka

Klikneš na vrstu robe koja te zanima i dole gledaš dozvole, a naročito zabrane.

Mada vidim da trenutno i nema mnogo dozvola, ali opet, dobro je što su tu i stare dozvole i zabrane.

Pogledao sam naprimer svinjsko meso, i pored tih nabrojanih ima i Agro-papuk, Karnex i Mitros:

Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.
Месо из Лидла боље заобићи.

Месо из Лидла боље заобићи.
Пошто ја купујем тамо месо, ако може неки аргумент, зашто тамо не купити а рецимо купити у максију?
Само без одговора куповати у локалним месарама... јер их немам и не волим да идем на таква места

Ima neka fora kod mesa, tipa piletine i ćuretine da gledaš bele linijice koje valjda pokazuju koliko se davalo hormona ili šta već da živina brzo poraste.

No, jednostavno se nekada nema izbor, pa se kupuje šta ima.

Opet, ne treba jesti previše ničega, pa ni mesa, pa ćemo automatski i manje da se trujemo.

Vrh