Šta je novo?

Šta jedemo?

I to ove elektronske slatke :D

@astrodule
Naravno. Ima ljudi koji misle i da je maslinovo ulje eliksir života i da može da se pije umesto vode. Sve ima neko svoje ograničenje. Razlika izmedju leka i otrova je u količini. Za zasladjivanje svakako bolje med nego rafinisani šećer.

Kada kažeš rafinisani šećer - misliš na beli šećer?
Ako je tako, i ako se zamenjuje jedna kašika šećera sa jednom kašikom meda - onda si uneo više ugljenih hidrata medom (i naravno to malo minerala i vitamina)

Plus što med ima više fruktoze od belog šećera, a fruktoza može da bude problem.

Ako gledaš po zapremini da ali ugljeni hidrati nisu nužno loši, dok med ima manji GI od rafinisanog šećera i nema prazne kalorije, sa druge strane pored te male količine vitamina i minerala ima antioksidansa i ima antibakterijska svojstva i sad dok ovo pišem idem da uzmem kašičicu meda jer me grlo cepa :) Tako da, kašičica meda ili šećera, ja bih pre med (iako su oba prosti šećeri i treba paziti sa količinama), a da ne pričamo o čokoladama i raznim slatkišima, to je već zlo. Tu je bolje jesti čist šećer i domaće kolače. Tako da ako pričamo o jednoj-dve kašike dnevno onda nije problem.

Слађе и јаче од свију шећера и медењака, једино може бити ознојени грб Чешких Буђејовица како се громовито уздиже над бедемом кикирикија:
PXL_20250811_174458964.jpg

ČIsto da spomenem za one koji ne vole da dovlače celu lubenicu kući i da je sami seku pa curi svuda okolo...

Drugim rečima ko voli gospodski da jede 😄 ovih dana su u univereksportu jako slatke isečene lubenice. Vidi se po njima da su prepune šećera a cena svake od tih salata 300 ili 400g je oko 100-130 dinara što nije puno...

Sad idem napolje po šejk... ništa mi ovde nije teško kao u BG...

U centru grada u BG kad izađem bajsem... ne znam gde da se denem da upotrebim taj stari srpski izraz... gledam levo, desno, muka me hvata... a ovde sve logično, gde god da krenem nekako uvek stignem na odredište... kao da svi putevi vode tamo gde i treba da stignes... jako logičan grad 🙂 pre ili kasnije stigao si nekako je sve umreženo dobro 😄

Iako sam dugo već tu sa prekidima nikad ne prestaje da me oduševljava da je prednost bajs u odnosu na auto u apsolutno svakom smislu sem po pljusku i na ispod nule... a naravno i ta 2-3 stepena manje od kruga dvojke čine svoje. Uz dobru izolaciju, klimu ovih dana ne uključujem pa će i računi biti mali. 👌

Sve sam integrisao u jednu temu. Iako može u 3 al ajde...

Zato što je NS ravan a uz to mu je veći procenat ulica širok i prostran i planski građen nego u Beogradu, pogotovu na desnoj obali Save koja je u mnogo aspekata i dalje u 19. veku.

Hoću da pohvalim ovu pekaru Dani plus se zove u smislu... nisam imao keš a nisam znao da ne primaju kartice i jedna jako lepa mlađa žena koja tamo radi kaže "nema veze, donećeš."

Tako da nisam morao po suncu da trazim novu pekaru.. Naravno doneću sutra izvadio sam danas keš...

Kiflice sa sirom su bile sasvim ok. Vidim da su po recenzijama 4. Možda nisu najbolja pekara u kraju al jako lep gest da me puste sa hranom da ne platim, zato sam hteo javno da pohvalim. 👍

Screenshot_20250811-223956_Maps.jpg

Mislim da sam već pisao kolika je razlika kada iz Beograda odeš negde, tj. koliko su neke normalne stvari postale izuzetak u Beogradu.

To sam osetio u onoj poznatoj po bureku pekari u Pančevu. OK, dobija se ponekad i nešto za džabe i u Beogradu (Pekara 33 kod mene u blizini ti uvek daju neku buhtlu kada ti je račun preko ne znam ni koliko), ali sve je to nekako prirodnije na "periferiji".

U urbanom delu Beograda je većina pekara krš. Bukvalno znaju da imaju promet i idu na količinu i zato ih baš briga da se trude, već štede na svemu i sve prave onako da kažem ko na traci.

Vrh