Šta je novo?

Šta jedemo?

I to ove elektronske slatke :D

@astrodule
Naravno. Ima ljudi koji misle i da je maslinovo ulje eliksir života i da može da se pije umesto vode. Sve ima neko svoje ograničenje. Razlika izmedju leka i otrova je u količini. Za zasladjivanje svakako bolje med nego rafinisani šećer.

Kada kažeš rafinisani šećer - misliš na beli šećer?
Ako je tako, i ako se zamenjuje jedna kašika šećera sa jednom kašikom meda - onda si uneo više ugljenih hidrata medom (i naravno to malo minerala i vitamina)

Plus što med ima više fruktoze od belog šećera, a fruktoza može da bude problem.

Ako gledaš po zapremini da ali ugljeni hidrati nisu nužno loši, dok med ima manji GI od rafinisanog šećera i nema prazne kalorije, sa druge strane pored te male količine vitamina i minerala ima antioksidansa i ima antibakterijska svojstva i sad dok ovo pišem idem da uzmem kašičicu meda jer me grlo cepa :) Tako da, kašičica meda ili šećera, ja bih pre med (iako su oba prosti šećeri i treba paziti sa količinama), a da ne pričamo o čokoladama i raznim slatkišima, to je već zlo. Tu je bolje jesti čist šećer i domaće kolače. Tako da ako pričamo o jednoj-dve kašike dnevno onda nije problem.

Слађе и јаче од свију шећера и медењака, једино може бити ознојени грб Чешких Буђејовица како се громовито уздиже над бедемом кикирикија:
PXL_20250811_174458964.jpg

ČIsto da spomenem za one koji ne vole da dovlače celu lubenicu kući i da je sami seku pa curi svuda okolo...

Drugim rečima ko voli gospodski da jede 😄 ovih dana su u univereksportu jako slatke isečene lubenice. Vidi se po njima da su prepune šećera a cena svake od tih salata 300 ili 400g je oko 100-130 dinara što nije puno...

Sad idem napolje po šejk... ništa mi ovde nije teško kao u BG...

U centru grada u BG kad izađem bajsem... ne znam gde da se denem da upotrebim taj stari srpski izraz... gledam levo, desno, muka me hvata... a ovde sve logično, gde god da krenem nekako uvek stignem na odredište... kao da svi putevi vode tamo gde i treba da stignes... jako logičan grad 🙂 pre ili kasnije stigao si nekako je sve umreženo dobro 😄

Iako sam dugo već tu sa prekidima nikad ne prestaje da me oduševljava da je prednost bajs u odnosu na auto u apsolutno svakom smislu sem po pljusku i na ispod nule... a naravno i ta 2-3 stepena manje od kruga dvojke čine svoje. Uz dobru izolaciju, klimu ovih dana ne uključujem pa će i računi biti mali. 👌

Sve sam integrisao u jednu temu. Iako može u 3 al ajde...

Zato što je NS ravan a uz to mu je veći procenat ulica širok i prostran i planski građen nego u Beogradu, pogotovu na desnoj obali Save koja je u mnogo aspekata i dalje u 19. veku.

Vrh