Šta je novo?

Šta jedemo?

1600din kilogram šljiva 🤣
IMG_1693.jpeg

Kad sumirate koja su piva dobra kod nas, a da su lako dobavljiva, koliko sam razumeo to su Lav premijum i Kozel svetlo, jel ima jos neko ?
Samo nemojte neku egzotiku, znaci ono sto ima u vecini kafica.

U lokalnom kafiću mojim drugarima je stalno lošije od tog točenog Carlsberga i svi su kao i ja prešli na točeni Lav Premium.

Ko zna kakvo je bure, mada k'o da je pivo neko piće, gorko i neukusno, od svakog ti loše. Kad moram onda samo da je neko što pitkije.

Ovde se dešavalo to više puta, zato i pišem.
Hteo sam da pitam koju pečenicu uzimate u diskontima, meni se nažalost pokvario zamrzivač i svo domaće meso u njemu ne mogu da dam porodici, pa sam danas bio osudjen da kupim pečenicu u Merkatoru. Izbor očajan i uzeo sam Zlatiborac, ne znam koja je dobra bukvalno godinama nisam uzimao.

Promenite lokal 😂

Gde baš Zlatiborac, meni oni nekako veštački mada ne znam ni šta je dobro što se tiče tih kupovnih pečenica, svaka maltene ista.

Hteo sam da pitam koju pečenicu uzimate u diskontima, meni se nažalost pokvario zamrzivač i svo domaće meso u njemu ne mogu da dam porodici, pa sam danas bio osudjen da kupim pečenicu u Merkatoru. Izbor očajan i uzeo sam Zlatiborac, ne znam koja je dobra bukvalno godinama nisam uzimao.
Трлић има веома добре производе, као и Јухор.

Imaš štand u Merkatoru ispred hipermarketa sa suhomesnatim proizvodima, njeguški pršut, pečenica i ostalo. Zaboravih kako se zovu. Malo su jače cene, ali svakako bolje od ovih velikih proizvođača...

Od ovih industrijskih, najbolja je Kosmajska.
Od manjih, nekad je bila dobra Prsutana Acim na Nbgd, ali sad su se iskvarili, preslano je.

Златиборац нема ниједну краву, прерађују ко зна шта, а чуо сам да мирис дима који има то месо потиче од "мирисног уља" које пале да месо добије мирис.
Моји предлози за добро месо (мада мислим да сам већ писао на претходним странама):
Само ту купујем месо кад ми зафали домаћег и нарочито код браће Косановић суво месо има укус сувог меса.

Рибу купујем у Метроу, често имају доброг лососа, бранцина, ораду (очишћене), па у замрзивач.

Оно што ме је запрепастило је да сам видео да је цена малина у Максију 600 динара за 300гр, односно 2к за 1кг.
Ја сам узео гајбицу домаће малине (~4кг) за 2.400, ставио у замрзивач и имаћу за скоро целу годину.
Исту ту малину Делез смрдљиви пакује и продаје скоро 3.5х скупље. Легализована оружана пљачка.

Слична ситуација је и са боровница, али сам се и са тиме обезбедио за подужи временски период.

Ne radi trenutno zbog godišnjeg odmora.
Знам, чини им се до краја ове недеље, али чисто да остане забележено где је изузетно добро месо.
Свакако се Филип снабдео у међувремену.

Сама чињеница да имају колективни одмор и да заиста затворе радњу на (скоро) месец дана је лепа вест.
Иначе, понедељак им је нерадни дан, као и горепоменутој месари Морава на земунској пијаци.

Kako se skinuti sa rafinisanih secera?
Ima li neko savet, ili je prosao istim putem?

Trenutno jedem lubenice, ostalo voce, a cokoladu pokusavam da ostavim. Koliko treba da prodje da me mine zelja? Ili nikad ne prolazi i uvek cu osecati zov sirena koje me mame da se nasucem na 300grama cistog zadvoljstva?

Nije problem rafinisan šećer, nego šećer.

Ukratko, beli šećer je sasvim OK jer je to čista saharoza za podjednakim udelom glukoze i fruktoze.

Problem je količina i to naročito kod onih proizvodi gde imamo glukozno-fruktozne sirupe gde ima više fruktoze nego glukoze (a to su skoro svi slatkiši i gazirana pića).

Ako već imaš veliku potrebu za slatkim stvarima, probaj da zaslađuješ stvari sa veštačkim zaslađivačima (da, da aspartam, ali z anjega ne postoji nijedan dokaz da je štetan).

Umesto kupovnih čokoladica, jedi domaće kolače gde ide običan šećer, a možeš i tu da dodaš zaslađivač (osim ako uloga šećera nije da zgusne smesu).

I da, zamena belog šećera sa medom nije pametna jer ćeš tako uneti istu količninu šećera (šta više i više fruktoze).

Hvala na odgovoru! Slazem se da je kolicina secera problem. No, ne mogu uneti ni priblizno istu kolicinu kad jedem voce i cokolade, jer uz voce unosim i vlakna, vitamine, minerale….a kod cokolade je secer bas koncentrovan i pojedem ogromnu kolicinu zacas.

Izbegavao sam te cestacke zasladjivace, ali ne znam sta je vece zlo. Za neke kazu da su kancerogeni, pa jedan dan jesu, drugi nisu, kako koje istrazivanje naidje. Ali mozda krenem da ih koristim kada pravim kolace, jer onda nije slatko na dohvat ruke, mora covek da se pomuci da napravi, pa ce redje i jesti.

Ja sam se odvikao od šećera i hleba(kojeg sam i uz supu jeo) nakon čišćenja organizma sa makrobiotikom 3 meseca, dakle strogo poštovanje namenjenih obroka ujutru, podne i uveče. Slatko nadoknadjivao sa malim količinama meda/maltex-a. Kriza prodje posle nekih mesec dana. Sada mogu da pojedem nešto slatko ali više nakon obroka čisto da se zasladim(i to retko), nemam potrebu niti želju da mi ceo obrok bude slatko, a i ne prija mi više.

Što kaže dule problem je količina, nema veze što jedeš voće umesto čokolade ako tako uneseš istu ili veću količinu šećera. Treba se odviknuti količine, a ne neke ishrane pogotovo ako ti prija. Ne bih se složio sa duletom u smislu meda/maltexa jer iako imaju šećer nisu prazne kalorije kao beli rafinisani šećer već sadrže i druge vitamine i minerale ali opet i tu treba paziti sa količinama.

To sa preciznim planiranjem obroka je super stvar jer znas sta to je sledovanje i ne razmisljas i ne izvoljevas mnogo. Trenutno sam razapet na vise strana, pa nemam vremena da planiram i spremam takve obroke. Ali nadam se da ce se to promeniti uskoro.

I ono sto je bitno da se covek ne navrati na stare navike. Sto kazes ti sad i pojedes nesto slatko, ali umereno.

Ја сам се скинуо са шећера кад сам кренуо да постим. Скоро 45 дана без смећа, после ми је било лако само да наставим са истом праксом.

Tu oko meda sam ja malo ekstreman jer mnogi misle (ne i @mariks ) da je med čaroban i da se može jesti koliko hoćeš. Istina je da je glavni sastojak meda šećer, e sad ono oko čega ja dižem frku je PREMALO mikronutrijenata na tu količinu šećera i to da postoji drugi, bolji izvori svih tih korisnih stvari kojih u medu ima u tragovima.

Naravno, med je poslednji problem pored našeg "modernog" načina života.

A što se tiče skidanja sa šećera i generalno "bušenja" kašike - teško je prvih par dana / nedelja. Kada se izdrži taj deo - zaista bude mnogo lakše. Naravno, ne treba ići u ekstreme pa ne uzimati ništa slatko, ali ako nekome odgovara i malo keto dijete - samo napred.

Kako se skinuti sa rafinisanih secera?
Ima li neko savet, ili je prosao istim putem?

Trenutno jedem lubenice, ostalo voce, a cokoladu pokusavam da ostavim. Koliko treba da prodje da me mine zelja? Ili nikad ne prolazi i uvek cu osecati zov sirena koje me mame da se nasucem na 300grama cistog zadvoljstva?

pocni da pusis xD

Vrh