Pa zato što zakiseljuju organizam, a ta kiselost utiče na razvoj mnogih bolesti.
Ovde se već spekuliše šta je starije: kokoška ili jaje. Postojala je priča da kod obolelih od malignih oboljenja je ph drugačiji nego kod zdravih. Nepobitna činjenica je da zbog prirode bolesti njihova fiziologija je izmenjena pa sama patofiziologija bolesti menja zdravstveno stanje, da banalizujemo: maliginitet
kiseli organizam. Posledično oboleli narušenog imuniteta su ugroženiji/ skloniji komplikacijama čak i od banalne prehlade, infekcijama itd.
Biohemijska slika se ne može menjati
ad hoc u suprotnom bismo u najmanju ruku gubili svest za bilo šta što pojedemo a da nam u tom trenutku baš ti elektroliti nisu neophodni. Ovde je potrebno malo poznavanja fiziologije i
prstohvata biohemije. Jednostavniji primer su elektroliti i toplotni udar: kod top.udara dolazi do poremećaja elektrolita pa se moraju nadoknaditi uz dosta tečnosti, ali ne može se reći da će neko po snegu dobiti top.u.zato što je došlo do promene u stanju elektrolita. Znači ne može (kod zdravog organizma ne bi trebalo, ne govorim o predisponiranom) doći da pojedeš 2.kriške sira i izgubiš svest usled aritmije izazvane hiperkalcemijom.
Smatra se da odraslom čov.organizmu nije potrebno kravlje mleko te proizvodi od istog. Činjenica je da se u naše markete uglavnom doprema mleko "simentalskih" krava (zato što daju mnoooogo više mleka) čiji (zvaćemo ga umesto kazein A1/A2) kazein 1 nikako nije pogodan za ljudsko zdravlje bez obzira na tip proizvoda. Krave čije mleko obiluje kazeinom 2 možeš naći teško i lično. Ako je potrebno, više se upućuje na kozje mleko. Ali mi moramo odnekud dobijati kalcijum, odakle? Susam je zbog proizvodnje (baš kao i taan/tahini) dominantno nezdrav i ne možeš uneti toliku količinu da supstituišeš sopstvene potrebe. Kapiram da je najbolje da nabavim sopstvenu
ali živim (od pre rođenja, čitaj nemam nikoga na selu) u gradu i jedino što mi preostaje je da sama pravim kefir (dobila sam kulturu od mamine najprijateljice) ali ne stižem uvek ( a što bi A.B. rekla"broootolno" je jednostavno).
Ne treba da se stresira čovek oko gluposti (e, kad bih i sama ovo mogla da usvojim...), nekome i nagla promena ishrane dovodi do stresa, zato moj savet je da za početak smanjite/izbacite otrove: cigarete, neumeren alkohol, prerađenu, industrijsku hranu, proizvode iz pekare pune trans masti...
Ja sam imala prilično nekonvencionalan pristup sopstvenom življenju: pre 20te sam pravila rodoslovno stablo i sa strane pisala ko je od čega bolovao/umro (razlike u godinama su bile ogromne, pa se pitanje nametalo samo po sebi), tad sam već videla gde su mogle biti "slabe tačke" i počela više pažnje da obraćam na to kao i da na vreme preveniram šta se može. Pokazalo se kao veoma pametno i uspešno! Na stranu to što me je "iza ugla" sačekalo nešto na šta nisam mogla ni da pomislim (nisu ni moji znali, ali sve ukazuje da je neko
nosilac) ali uprkos tome, hvala Bogu već duže vreme slavim dva rođendana.
Pamtniji je individualni pristp, ne prijaju nam svima iste stvari niti smo kolektivno alergični na nešto, a nemamo ni svi iste gene.
Osluškujte svoj organizam i sami ćete malo iskristalisati šta vam prija a šta ne.