Šta je novo?

Šta jedemo?

Halkidiki- Hanioti- morska hrana, kako letujem svake godine u tom mestu i realno sam tamo boravio/živeo preko godinu ipo dana, tamo se osim po meni sa najboljim girosem ,,Garry's king of giros,,hranim morskim svežim specijalitetima.
Uglavnom je to mix fish for two, octopus, orada, brancin, sword fiah ili squid sa greek salad i slatkom paprikom. Naravno uz ouzo kao aperitiv. Zorbas taverna, Garden u Haniotiju ali nema greške ni kod drugih, a u Polihronu, Taverna Polihrono. Realno bih sada hteo da sam na letovanju i jede mi se baš ovo.
Evo našao sam par slika
IMG_9463.jpeg

IMG_9424.jpeg

IMG_9317.jpeg

Topina. Vidi se da si pravi gurman kao i vitez dobre kapljice.
Uvek hoću i volim da jedem domaće sveže specijalitete gde god da se nalazim. Isto važi i za piće, bilo to cedjeni sokovi, kvalitetna domaća proverena rakija, točeno kvalitetno jače pivo, crveno suvo vino, pa nekad i te brendirane dobre konjake ili viskije, mada sam uvek pre za domaće.
Bolje manje i nekad kvalitetnije nego junk jeftini food/piće bez realnih kvalitetnih nutritivnih vrednosti.
Bude nekad i keto poručena ishrana na 2 nedelje/poput bolničke hrane😂
Samo što treba dosta vremena da se sve to nabavi, najlakše je otići u prodavnicu i za 5min uzeti neke stvari.
Treniram se da da se ovako hranim i da mi se porodica tako hrani, daleko od toga da nekad ne preteram ali sve više mislim i radim na tome 😉

Za par meseci javljam utiske.

Neko stavlja u "danke" (prirodna creva), pa tek onda u mrežicu, a neko samo u mrežicu. Do sada nismo stavljali samo u mrežicu.

Kada zagledate malo suhomesnate proizvode u radnjama, videćete da neki vratovi / buđole jesu u crevima, a neki samo u mrežicama. U crevima se verovatno malo duže suše i zadržavaju više arome, no videćemo...

Za par meseci javljam utiske.

Neko stavlja u "danke" (prirodna creva), pa tek onda u mrežicu, a neko samo u mrežicu. Do sada nismo stavljali samo u mrežicu.

Kada zagledate malo suhomesnate proizvode u radnjama, videćete da neki vratovi / buđole jesu u crevima, a neki samo u mrežicama. U crevima se verovatno malo duže suše i zadržavaju više arome, no videćemo...
Duže se suše, za aromu nisam siguran.
Drugar(koji mi i pravi sve te proizvode, kačio sam slike) stavlja u creva samo kobasice, dok čiste mišiće poput buđole stavlja u mrežice ili čak i bez mrežica kaže na kvržice(nisam razumeo).

Domaća jaja od koka koja se kvalitetno hrane i koje se puštaju u dvorište, od poznanika koji mi ih svake nedelje skoro dostavlja na adresu 30din komad/dostava besplatna.
Evo ga link, ali ne verujem da radi za BG
I na svakih otprilike 4 meseca mogu da se naruče i pilići. Poručio sam 10komada. Dostavljena pre koji dan.
Tašta danas spremila i to pile, cena je 500din kg. Za piliće mi se čini da mi je rekao i da nekim poznatim ličnostima nosi u BG :)
IMG_9466.jpeg

IMG_9445.jpeg

Filip 01 wrote
,,.... još fali da umesim hleb ali jedino je on iz pekare domaći bez aditiva.... 😉

Bravo 💖
vec dugo želim da hleb moj bude bezkvasni
kako je davno i rečeno
osim licnog spremanja nije baš dostupna ta opcija pri ovakvom tempu života.

Mnogo prirodnih supstanci ima al nisu sve baš na dobrobitnu ljudsku korist.

Za kvasac ne postoji naučna studija koja dokazuje bilo koje negativno dejstvo na organizam čoveka, naprotiv, dokazano je ogromno pozitivno dejstvo - uzimajući u obzir i to da kvasac ima dosta hranljivih materija, kao i to da sadrži proteine koji su potrebni organizmu. Umesto toga rekla-kazala ili gledanja praktične žene i Sanje Marinković i sličnih kvazi sveznajućih, valja guglati i pročitati bar nekoliko naučnih studija - dovoljno je i samo abstrakt.

Kvasac nije stetan, ali je mnogo ukusniji hleb od kiselog testa.

Ni ja nisam čula ništa nužno negativno za kvasac ali za kupovni hleb i peciva mnogo toga negativnog sam čula. Pre par godina smo imali priliku da upoznamo jednog od najboljih ginekologa u BG-u (u Srbiji, spec. i sva dalja usavršavanja je imao u inostranstvu, u SAD-u najviše, bavio se i korelacijom ishrane i razvoja patogena u gin.okvirima), koji nam je rekao da je količina aditiva koja se stavlja u kupovni hleb ogromna; njegov rođak je jedno vreme radio u pekari i već prvog dana tražio od supruge da počne da im pravi hleb (naravno da je mislila da se šali, potom joj je objasnio da aditive stavljaju bukv.lopatama i da on ne želi da to donosi kući).
Osim aditiva, vrv je reč i o vremenu potrebnom da se testo za hleb "odmori". Nemački naučnici su se bavili istraživanjem kako jedan stari pekar proizvodi hleb na strainski način (on lično preko 65g, msm da je tada imao preko 80g.) i zašto je takav hleb najprihvatljiviji: kod njega hleb odstoji veći br.h i oni su uzimali uzorke na svakih 1/2h i zabeležili da kol.supst.koja ima najtoksičniji % je najveća u prvim satima, te da u 4-om satu pada na ispod 10%; studija je korelirala sa svim oblicima intolerancije na proizvode od brašna kao i na indirektni uticaj na druga obolenja. Ovo sve ne čudi budući da smo svesni brzine tempa života.
Nisam "rob" zdrave ishrane, ali se trudim, koliko mogu da činim zdravije pomake za nas: znam da zvuči čudno, ali već nekoliko godina mesim hleb, ne mrzi me da 2x nedeljno na brzinu zamesim hleb, ostavim ga par sati i ispečem ga. Ne pravim ga od belog brašna, znam šta stavljam u njega. Naravno da se dešava da ne stignem i tada koristimo kupovni ali to je retko.
Hleb pravljen sa praškom za pecivo je škodljiviji po zdravlje bubrega od kvasca (bubrezi "ne vole" bikarbonate), uostalom možete sami praviti "starter".

BIo sam gost kod grupe Indiskih gradj. workera u Bgd. Tom prilikom ispred mene za vrlo kratko vreme umesili su i spekli puno malih tankih pogacastih hlebica
.
Ukus samog bez kvasnog hleba a uz neki namaz od našeg povrca je na moje iznanadjenje je bio i više nego odlican. 😃

To me je i podsetilo na one velike reci - jedite bez kvasni hleb...
Sigutan sam da postoji dobar razlog zašto nam je tako i receno 😇

To je tzv."naan" ali uglavnom se pravi sa bikarbonatima (ma koliko malo se stavljalo) ili sa malo kvasca. Retko, kad ne stignem a treba ad hoc, napravim i to (pravila je baka i zvale su se pituljice i pekle u ulju tad su ukusnije ili na rešou) ali za pravi naan je potrebno posebno brašno za koga ne znam da ima na našem tržištu ( i u VB se teže nađe). Te varijante hleba su sa manjim varijacijama zastupljene u Severnoj Africi, na Bliskom Istoku...Uglavnom, pitanje je koliko je to zdravo zbog svega što sam u prethodnom postu napisala.
@Filip 01 Hoću: 3 porcije tikvica (sa slike), 1.morskih plodova i 3 horiatiki salate, hleb/lepinje ne mora. Hvala.

Mnogo deru sa cenama naana po indijskim restoranima, potrosim vise na naan nego na glavno jelo 😁 Tanko, bre, ono, a treba sav onaj sos pokupiti i ocistiti tanjir.

Osecam se uvek k'o Darko Milicic i u fazonu sam: Daj 'leba!

Za kvasac ne postoji naučna studija koja dokazuje bilo koje negativno dejstvo na organizam čoveka, naprotiv, dokazano je ogromno pozitivno dejstvo - uzimajući u obzir i to da kvasac ima dosta hranljivih materija, kao i to da sadrži proteine koji su potrebni organizmu. Umesto toga rekla-kazala ili gledanja praktične žene i Sanje Marinković i sličnih kvazi sveznajućih, valja guglati i pročitati bar nekoliko naučnih studija - dovoljno je i samo abstrakt.
Nije stvar u stetnosti kvasca, ovo je objasnjenje zasto je bolji hleb od prirodno fermentisanog testa

@Filip 01 Hoću: 3 porcije tikvica (sa slike), 1.morskih plodova i 3 horiatiki salate, hleb/lepinje ne mora. Hvala.
Pa da, pohovane tikvice su neizaostavni deo 💪😉
Morski plodovi 🔝
Ne znam koja ti je to salata, ja samo naručijem grčku...
I da uz pohovane tikvice naručim tzatziki.
Hleb ukoliko se setim kažem da ne treba ali ako donesu uglavnom sve tražim za poneti pa se ima i za doručak ili večeru 😉
Kada hoću svežu ribu pitam konobara u istom restoranu gde sam već jeo i gde sam mu ostavio bakšiš koja je sveža danas upecana riba da mi nabroji a nekad me odvede i da mi pokaže...
Svakako uglavnom jedem u par istih restorana gde me znaju, pa ih i ne menjam ako su odlični, gledam gde lokalci jedu takodje. Prilično su svi srdačni, gostoljubivi a u nekim restoranima su vlasnici i Srbi(žena ili muž)...

Evo i po meni najboljeg ribljeg restorana u NS-u kojeg sam spominjao Aqva Dorija na samom Dunavu u podnožju Petrovaradinske tvrđave, tu odvedem ili poslovne partnere ili nekog ko je prvi put došao u NS(ili posle dugo vremena) i zbog klope, pogleda, mesta itd...
Riblja čorba ili riblji paprikaš/perkelt je po meni tu najbolji i svima preporučujem, na slici je čini mi se som iz Dunava.
Kada sam na moru samo morski specijaliteti a kada sam na reci samo rečne ribe, važno da je sveže. Kada me pitaju koje volim više morske ili rečne ribe, pa zavisi gde se nalazim 😉Evo sada sam ogladneo 😂
IMG_9500.jpeg

Vrh