Šta je novo?

Šta jedemo?

Što mlečne proizvode? Mleko ne pijem osim nekad u kafi ako nema domaće kafe u kafiću, ostale mlečne proizvode konzumiram.
Ne komplikujemo diskutujemo 😉
Zato što većina ljudi pre ili kasnije izgubi enzime koji razlažu laktozu. Desiće se verovatno i tebi, samo je pitanje vremena.
grampa-simpson.gif

😁


Plus, ako se dobro sećam, gluten u kombinaciji sa laktozom kod većine odraslih pravi probleme u varenju, jer gluten blokira lučenje laktaze, tog enzima. Zavisi od količine naravno, i od sklonosti osobe. Ali kažem, mnogima kad tad zasmetaju laktoza, kao i ovo smeće od pšenice i kvasca kojima nas kljukaju. Mislim kljukaju u hleb i testo pa mi kupimo misleći da je to isto kao nekad, a ono 2/3 njih su industrijsko smeće i žvake. Kao npr većina belih hlebova po radnjama.

I inače je kvalitet hrane drastično opao od Korone naovamo, zbog shrink- i shit-flacije, kako zapadnjaci to zovu.

P.S.
Dobra vest je da sa intolerancijom na laktozu, ljudi i dalje mogu da piju jogurte, kefire, kiselo mleko i slične derivate jer oni imaju bakterije koje pomažu u varenju. Više nego što ih ima u čistom mleku.
 
Poslednja izmena:
Evo da prenesem i ovde:

Zbog porasta cena u trgovinskim lancima u Hrvatskoj, društvenim mrežama proširio se poziv na bojkot trgovinskih lanaca i kupovine na specifičan datum u Hrvatskoj.

 
Кисело млеко има бактерије млечне киселине које разлажу млечни шећер који прави проблеме са варењем великом делу популације. Притом те бактерије се колонизују у цреву и помажу рад пробавног тракта.
 
Pa zato što zakiseljuju organizam, a ta kiselost utiče na razvoj mnogih bolesti.
Ovde se već spekuliše šta je starije: kokoška ili jaje. Postojala je priča da kod obolelih od malignih oboljenja je ph drugačiji nego kod zdravih. Nepobitna činjenica je da zbog prirode bolesti njihova fiziologija je izmenjena pa sama patofiziologija bolesti menja zdravstveno stanje, da banalizujemo: maliginitet kiseli organizam. Posledično oboleli narušenog imuniteta su ugroženiji/ skloniji komplikacijama čak i od banalne prehlade, infekcijama itd.
Biohemijska slika se ne može menjati ad hoc u suprotnom bismo u najmanju ruku gubili svest za bilo šta što pojedemo a da nam u tom trenutku baš ti elektroliti nisu neophodni. Ovde je potrebno malo poznavanja fiziologije i prstohvata biohemije. Jednostavniji primer su elektroliti i toplotni udar: kod top.udara dolazi do poremećaja elektrolita pa se moraju nadoknaditi uz dosta tečnosti, ali ne može se reći da će neko po snegu dobiti top.u.zato što je došlo do promene u stanju elektrolita. Znači ne može (kod zdravog organizma ne bi trebalo, ne govorim o predisponiranom) doći da pojedeš 2.kriške sira i izgubiš svest usled aritmije izazvane hiperkalcemijom.

Smatra se da odraslom čov.organizmu nije potrebno kravlje mleko te proizvodi od istog. Činjenica je da se u naše markete uglavnom doprema mleko "simentalskih" krava (zato što daju mnoooogo više mleka) čiji (zvaćemo ga umesto kazein A1/A2) kazein 1 nikako nije pogodan za ljudsko zdravlje bez obzira na tip proizvoda. Krave čije mleko obiluje kazeinom 2 možeš naći teško i lično. Ako je potrebno, više se upućuje na kozje mleko. Ali mi moramo odnekud dobijati kalcijum, odakle? Susam je zbog proizvodnje (baš kao i taan/tahini) dominantno nezdrav i ne možeš uneti toliku količinu da supstituišeš sopstvene potrebe. Kapiram da je najbolje da nabavim sopstvenu 🐐 ali živim (od pre rođenja, čitaj nemam nikoga na selu) u gradu i jedino što mi preostaje je da sama pravim kefir (dobila sam kulturu od mamine najprijateljice) ali ne stižem uvek ( a što bi A.B. rekla"broootolno" je jednostavno).

Ne treba da se stresira čovek oko gluposti (e, kad bih i sama ovo mogla da usvojim...), nekome i nagla promena ishrane dovodi do stresa, zato moj savet je da za početak smanjite/izbacite otrove: cigarete, neumeren alkohol, prerađenu, industrijsku hranu, proizvode iz pekare pune trans masti...

Ja sam imala prilično nekonvencionalan pristup sopstvenom življenju: pre 20te sam pravila rodoslovno stablo i sa strane pisala ko je od čega bolovao/umro (razlike u godinama su bile ogromne, pa se pitanje nametalo samo po sebi), tad sam već videla gde su mogle biti "slabe tačke" i počela više pažnje da obraćam na to kao i da na vreme preveniram šta se može. Pokazalo se kao veoma pametno i uspešno! Na stranu to što me je "iza ugla" sačekalo nešto na šta nisam mogla ni da pomislim (nisu ni moji znali, ali sve ukazuje da je neko nosilac) ali uprkos tome, hvala Bogu već duže vreme slavim dva rođendana.

Pamtniji je individualni pristp, ne prijaju nam svima iste stvari niti smo kolektivno alergični na nešto, a nemamo ni svi iste gene.
Osluškujte svoj organizam i sami ćete malo iskristalisati šta vam prija a šta ne.
 
Poslednja izmena:
Avgi wrote :
,, .... Smatra se da odraslom čov.organizmu nije potrebno kravlje mleko .... ,,

Čista globalna izmišljotina bez dokaza
- Smatra se ????
Eto smatralo se kao što je bilo i sa konzumiranjem slanine. Štetno, štetno, štetno i tako decenijama na ulju ....
da bi naprasno priznali da je slanina-mast zrava i zdravija od ulja.
Tako isto ce morati da priznaju i za mleko naročito kao nužna potreba za starije ljude I naravno za decu.
 
Avgi wrote :
,, .... Smatra se da odraslom čov.organizmu nije potrebno kravlje mleko .... ,,

Čista globalna izmišljotina bez dokaza
- Smatra se ????
Eto smatralo se kao što je bilo i sa konzumiranjem slanine. Štetno, štetno, štetno i tako decenijama na ulju ....
da bi naprasno priznali da je slanina-mast zrava i zdravija od ulja.
Tako isto ce morati da priznaju i za mleko naročito kao nužna potreba za starije ljude I naravno za decu.
Mleko je čisti otrov za starije ljude, jer sa godinama gubimo enzime za razgradnju laktoze.
 
Priča oko slanine i masti ima pozadinu u tome što se propagario margarin kao jeftina zamena.

Ne mogu da se porede priče od pre 50-100 godina sa sadašnjim pričama.

Ok, imamo tu malo više upliva politike, ali sve u svemu - izbacite margarin i sva ta sranja pravljena sa biljnim uljem ili čime već.

Mast, slanina i mesne prerađevine mogu biti loši samo ako je svinja loše hranjena i kljukana hormonima i ako se upotrebljava hemija da se proizvod pre osuši.

I naravno ona stara - razlika između leka i otrova je u dozi.
 
Ja sam pročitao je da je bolje sa uživanjem jesti šta ti prija nego sa gađenjem jesti zdravo. Ne zaboravite na uticaj psihe na zdravlje i uživajte 😁🥸
 
Ja ne. Prirodno sam došao do toga, nije da se nešto silim ili sam nešto disciplinovan. Ni ne padne mi na pamet da jedem brzu hranu, pijem gazirane sokove... Jednom sam Mek pojeo u poslednjih negde 15 godina i to mislim da sam bio inspirisan Nokijevim postovima ovde 😁

Uopšte ne pazim šta jedem, ali uopšte.

Jednostavno su čvarci, sir, slanina... bolji od pekare, Meka... kao i neki prirodni voćni sok ili rakija ili pivčuga što je bolji od Koka Kole.

Ne znam stvarno šta je problem sa ljudima? 😀

Mada, opet, ko voli, nek uživa. Eno ga Noki živ i zdrav, a jede u Meku ceo dan 🤣 Dokle će tako ostati, ne znamo, ali za sad mu ništa ne fali 🤣
 
@boca-ica Koliko imaš empirijskog iskustva? Na osnovu napisanog može se zaključiti malo/nimalo.
Zaključke donosim na osnovu naučnih istraživanja, inostranih radova objavljenih u naučnim časopisima, iskustava...dakle ne nekih zavera iskopanih sa neta, #ženamablic, #kurirovihportalaozdravlju itd. Poređenje kravljeg mleka i slanine je 😂😂😂
Slanina (kupljena, znači nepoznatog porekla) je puna fosfata, nezdrava je za bubrege, debelo crevo, pankreas itd.
Mleko puno kazeina A1 topi kosti, povećava sklonost ka ranom razvoju katarakte, suprimira imunitet...
Ulja (ne govorim o maslinovom ulju), margarini, famozna fancy kokosova ulja (koja povećavaju sklonost nastajanju β amiloidnih plakova) itd. takođe nisu zdravi i ne treba mešati 👵 i 🐸
Ne treba unositi otrove u hrani ali takođe ne treba terorisati sebe da se radikalno menja sve odjednom u ishrani. Mali pozitivni pomaci dugoročno će bolje uticati na zdavlje nego napadi zdravstvene osvešćenosti koji su prolaznog karaktera.
@Beki Cvekla ili smuti od crvenog voća?
 
Poslednja izmena:
Znači BLJAK :)

Tako sam ja jedno vreme pravio smuti od rotkve, cvekle i to je tako odvratnog ukusa. Naravno, uvek možeš da dodaš šećer, ali empirisjki sam došao do boljeg rešenja, a to je celer koji lepo zamaskira odvratnost rotkve i cvekle.

Pričam o sirovom povrću.
 
Meni ukusno i lepo se osecam posle, sto ne bi bio slucaj sa koka kolom u vezi obe stvari.

A sto se tice secera, iako me ne zanima dok mi je ukusno, bas ti Dule mozes da objasnis mit oko secera, secam se da sam kod tebe to citao.
 
Vrh