Šta je novo?

Šta jedemo?

Sve naučnik do naučnika...

Mogao bih kao kontru da kažem, to je budućnost i to svetla po čovečanstvo.

Ali činjenica je da ne znam koliko je to dobro i u kom će smeru razvoj te tehnologije u ishrani ići...

Kad pomislim šta radimo životinjama, muka me uhvati... Zato nemam nikakav odnos prema kerovima... Jer kao ovo mi je ljubimac, buci, buci, maleni, ili moja slatka maca kako prede, a ovoga sisara ću da koljem. Ljudskoj licemerštini, granice nema...

Razumem lanac isrhane al razumem i da smo civilizacija i da je nauka deo globalnog uspeha i kolektivnog uzdizanja čovečanstva uz brdo štete koju nanosimo drugima...

Jeo bih ga odmah baš kao što sam bio prvi u redu za vakcinaciju i baš kao što zazirem od svih onih kojima je nauka i svaki potencijalni pomak na bolje nešto inicijalno tabu... Naravno treba da se pokaže i dokaže da je to nešto ispravno za svakodnevnu ljudsku ishranu ali ako i kad se to dokaže, jeo bih ga.
 
Човек је ма колико цивилизован био и даље животиња у ланцу исхране.
Синтетско месо је нешто попут клонирања, ткива од умножених животињских ћелија где се као стартер користи крв фетуса говеда, што није ништа више етички од клања живе животиње.
Проблем односа према животињама је проблем модерне масовне производње од после 2. светског рата где је узгајање животиња постало индустријализовано.
Што је последица конзумеризма.
 
користи крв фетуса говеда, што није ништа више етички од клања живе животиње.

Ovo ni pas s maslom ne bi pojeo 😁

Krv jedne životinje ili ubiti na milione drugih je etički isto..

Ne znam koliko je to dobro, vreme će pokazati kao i za vakcine što je pokazalo..
 
Па није крв само једне животиње, али отприлике би престало клање неких врста а наставило се клање говеда за ову производњу. То би последично довело до изумирања нпр. товних свиња и живине.
Боље да се иде у правцу деиндустријализацији гајења стоке и смањењу конзумирања меса. Није неопходно уносити га у великим количинама. Онда не би било бацања меса као данас што није редак случај. Такође да се искористи цела животиња колико је могуће, нпр. код свиња папци за пихтије, мозак да се похује, мишићи главе, језик и срце да иду за шваргле, са скупљеном крвљу да иду за крвавице, црева да се користе за кобасице и кулен.
Пиле да се пече цело а не да се издвајају само крилца, батаци и бело месо. Најбоље је када се скува за супу па после може да се испржи, похује, испече. Овца да се цела суши (стеља или пастрма, зависно од тога да ли се суши са костима или без).
И опет, не треба претеривати и нити јести месо сваки дан.
 
Боље да се иде у правцу деиндустријализацији гајења стоке и смањењу конзумирања меса. Није неопходно уносити га у великим количинама. Онда не би било бацања меса као данас што није редак случај. Такође да се искористи цела животиња колико је могуће, нпр. код свиња папци за пихтије, мозак да се похује, мишићи главе, језик и срце да иду за шваргле, са скупљеном крвљу да иду за крвавице, црева да се користе за кобасице и кулен.
Пиле да се пече цело а не да се издвајају само крилца, батаци и бело месо. Најбоље је када се скува за супу па после може да се испржи, похује, испече. Овца да се цела суши (стеља или пастрма, зависно од тога да ли се суши са костима или без).
И опет, не треба претеривати и нити јести месо сваки дан.

Sa time se slažem... Dok god za mene ostane belo meso a krilca, mozak, mišići glave, srce, jezik i papci idu tebi, slažem se 😆

(Mnogo sam ciničan, to je recimo moja karekteristika za crnu stranu medalje... da ne bude da sam samo tebe ocrnio... mogao bih ponekad da pauziram sa cinizmom 🙂)
 
Мој неки поглед је да из поштовања према животу жртвованом да би ми јели, треба што мање његових делова тела да се баце, тј. да се што више искпристи.
 
Dobro jutro ☀️ To je dobar pogled.

A recimo kad konja izjašemo dovoljno onda tek da jedemo konjsko meso. Da iskoristimo svaki resurs do krajnje granice... Jer šta je st*** do robe.

@centarfor pošto si lajkovao Mek da te obavestim da je danas 6 nuggetsa 2 po ceni jednog, ali samo uz aplikaciju. Znači 470 rsd je 12 komada, umesto 6, što bi bila redovna cena.

Te nuggetse ubaciš u salatu koju sam spremiš uz balzamiko sos i nema boljeg obroka posle nekog sporta!

Eto jednog rešenja za danas kome se ne kuva...
 
Мој неки поглед је да из поштовања према животу жртвованом да би ми јели, треба што мање његових делова тела да се баце, тј. да се што више искпристи.
Toliko te cenim i poštujem da ću celog da te pojedem... Armi Hamer likes this.. :cool:
 
Dobro jutro ☀️ To je dobar pogled.

A recimo kad konja izjašemo dovoljno onda tek da jedemo konjsko meso. Da iskoristimo svaki resurs do krajnje granice... Jer šta je st*** do robe.

@centarfor pošto si lajkovao Mek da te obavestim da je danas 6 nuggetsa 2 po ceni jednog, ali samo uz aplikaciju. Znači 470 rsd je 12 komada, umesto 6, što bi bila redovna cena.

Te nuggetse ubaciš u salatu koju sam spremiš uz balzamiko sos i nema boljeg obroka posle nekog sporta!

Eto jednog rešenja za danas kome se ne kuva...

Imas li nekih posledica po zdravlje zbog ceste ishrane u MAC-u i slicnim mestima?
 
To sam video u Novom Sadu i nisam siguran koliko je zaživelo..

@MC_ nemam vidljivih posledica 🙂 rekao sam ranije da mislim da fizička aktivnost neutrališe barem deo nezdrave ishrane, a u meku biram da ne jedem ono najgore...

Ali strips kofica u KFC sa pomfritom je nešto najukusnije što sam jeo a da je brza hrana... Mnogo bolje od nuggetsa iz meka... Čak više volim i pomfrit iz KFCa jer je deblji, bolje osetim da je krompir a ne čips... Čips ne jedem nikad... Niti bilo koje grickalice...
 
Na svakoj pijaci prodaju sveže mleko. Uglavnom im se najaviš i oni ti donesu sveže. Koliko li je sveže mleko u mlekomatu i koliko ga čiste?
 
Sveze mleko treba kuvati.
Jednom sam pravio ekeperiment, kupovao sam sveze kozije mleko na pijaci i pio sam ga direktno iako sam znao da treba da se prokuva.
Posle par meseci dobio sam crevnu infkciju. Radilo se o nekoj bakteriji kojom se inficiraju koze i sve mi je bilo jasno.
Mora da se prokuva.
 
То је основа хигијене. Људи мисле да је свеже млеко без термичке обраде здравије због протеина, али је већи ризик од бактерија које су ту присутне од муже.
 
Meni nije jasno zašto ljudi kupuju dugotrajno mleko? Iako sveže mleko u marketima nije to sveže ali je svakako bolje nego dugotrajno
 
Можда купују за колаче и припрему остале хране?
 
u dugotrajnom mleku ima i dosta dddatog secera
 
Ja kupujem dugotrajno jer se do sada nije dogodilo da se ukvarilo a sveže, pakovano u (providnoj) plastici mi se par puta dogodilo čim sam otvorio da je bilo pokvareno.

Sveže iz tetrapaka je možda najbolja varijanta.
 
ze mene je ovo najbolje mleko. Mala mlekara Kruna. Nemaju dugotrajno, samo sveze.
Moze da se kupi samo na posebnim mestima gde kupuje stvarna elita Srbije.

 
Vrh