Šta je novo?

Šta jedemo?

A gde su grickalice, tu je i pivce. Komšija se vratio iz Austrije i doneo mi par flajki na dar. Mada sorte tipa lager/keller preferiram u jesenjoj i zimskoj sezoni, odmah sam se bacio na degustaciju, jer danima liju kiše i prohladno je. Pivo je nefiltrirano i peva više pesmica dok se pije. Vrlo pristojno, dobro bi išlo uz suhovinu i gibu, jaja i slaninu, kiseo kupus i sl. kao aperitiv. Nije za nalivanje, alk. 5.7%. Živeli! 😋

Trivia: U ova vremena je bilo neizbežno da silueta crne glave na etiketi izazove rasprave među zabrinutima. O tome više ovde. Mohrenbrauerei
Kasnije svrnuh da vidim kako ga cene ostale pivopije, pa naletim i na jednog Wokistu, koji se malo isprepadao. :D

nasty stuff.jpg

Mohrenbier.jpg

Ferdinand knedle, pekara Petrović i ova pica i sve to na 50m!
I gomila zanatskih radnji - obucari, zlatari, krojaci, stakloresci, gvozdjar... Onaj Bar 32 je isto kul i ok, Kafeterija Mlin je kul iako hipsterski mod je ukljucen na 200 i nemaju stolice za ljude nego za decu. I jos svasta nesto gde jos nisam bio ili jos nisam posetio.

I sto je najbitnije, nije nista spec popularna i nema guzve.

A gde su grickalice, tu je i pivce. Komšija se vratio iz Austrije i doneo mi par flajki na dar. Mada sorte tipa lager/keller preferiram u jesenjoj i zimskoj sezoni, odmah sam se bacio na degustaciju, jer danima liju kiše i prohladno je. Pivo je nefiltrirano i peva više pesmica dok se pije. Vrlo pristojno, dobro bi išlo uz suhovinu i gibu, jaja i slaninu, kiseo kupus i sl. kao aperitiv. Nije za nalivanje, alk. 5.7%. Živeli! 😋

Trivia: U ova vremena je bilo neizbežno da silueta crne glave na etiketi izazove rasprave među zabrinutima. O tome više ovde. Mohrenbrauerei
Kasnije svrnuh da vidim kako ga cene ostale pivopije, pa naletim i na jednog Wokistu, koji se malo isprepadao. :D

Pogledajte prilog 169165

Pogledajte prilog 169164
Драги колега, сад сам пожелео да допуним своју колекцију. Четврт века сам чекао да је овако изложим, па опет макар само четврт укупног броја.
20230706_214311.jpg

U prodavnicama je sve vise hrane kojoj istice rok, pre svega malcice skupljih stvari od proseka.
Kriza menja navike, osim na smrdljivom Vracaru.
I dalje se kupuju hobotnice, 6000 din kg.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
квасац који кошта 58рсд.
oh-god-praying.gif

Nisam kupovao sam kvasac godinama pa nisam ni znao kolika mu je cena. Da me neko pita, neki turista, lupio bih da je 30 dinara.
Strašno. I opet i dan danas slušam uzduž i popreko, i na TVu, i uživo i ovde na forumu, kako nikad bolje nismo živeli i kako se svi valjamo u parama, pogotovu mi ovde u Begradu...

Ja nisam mogao da verujem kada sam pre 10-ak dana u prodavnici video da je 100gr ABC krem sira otišlo na 200 dinara.

Pre celog ludila je bio fazon, 75rsd, pa se dugo držao na oko 100-110, i odjednom 200. 200 dinara za pavlaku sa malo mleka i soli...

Pa prosto je (u neku ruku). Da bi se najbogatiji bogatili posle svake krize, to bogatstvo mora odnekud da dođe. I dolazi - od nas. Putem poskupljenja. Kroz razne izgovore i veštački izazvane i/ili prolongirane krize. Ovi grafici ispod sve objašnjavaju:
richxtrends_worthxgwp_1996x2022_605x480.png

Fig.1 : Trend of billionaires' net worth as percent of gross domestic product (values in constant 2012 US$).
rich_worthxgdp_indextrend_625x480.png

Fig.2 : Share of billionaires' wealth as percent of GWP compared with GWP, evolution 1996-2022 (values in constant 2012 US$).

Ja to pričam već godinama, ljudi misle da sam fijuk i hejter, a svi podaci javno dostupni, ako se već ne vidi iz prve ruke kroz cene i pelješenja.
Na svakoj krizi od 2008. naovamo, mnogi su se dobrano omastili, a Forbsove liste milijardera znatno produžile.
Svo to ''njihovo'' bogatstvo mora odnekud da dođe. A dolazi od milijarde nas običnih smrtnika koji svake godine radimo sve više a usput i plaćamo sve više.

Драги колега, сад сам пожелео да допуним своју колекцију. Четврт века сам чекао да је овако изложим, па опет макар само четврт укупног броја.
O, kakva prekrasna vizura, poštovani kolega! Hvala ti što si je otvorio za naše pivopijske oči. 🤩
Da li bih smeo da doprinesem kolekciji, u vidu par neotvorenih primeraka? Bila bi mi čast!

Ja nisam mogao da verujem kada sam pre 10-ak dana u prodavnici video da je 100gr ABC krem sira otišlo na 200 dinara.

Pre celog ludila je bio fazon, 75rsd, pa se dugo držao na oko 100-110, i odjednom 200. 200 dinara za pavlaku sa malo mleka i soli...
Zato odeš u Lidl i kupiš namaz za manje od 100 dinara, i pavlaka je 150 dinara ona veća, Sada je cela kantica za 200 dinara

@GOJE , Ако добро контам овај први зид су пива које отварају апетит за гледање звезда, отуд и овај телескоп поред
Драги колега, сад сам пожелео да допуним своју колекцију. Четврт века сам чекао да је овако изложим, па опет макар само четврт укупног броја.Pogledajte prilog 169195

А овај други зид је мало за уз музику.

Пошто вам се допало, ево још једне четврти:
Pogledajte prilog 169199

ПС, не знам баш зашта ћеш четку да употребиш, али сам сигуран да има своју сврху :)

O, kakva prekrasna vizura, poštovani kolega! Hvala ti što si je otvorio za naše pivopijske oči. 🤩
Da li bih smeo da doprinesem kolekciji, u vidu par neotvorenih primeraka? Bila bi mi čast!
О, па како не. Част би била само моја. Надам се само да ћу преостале две четврти колекције, као и новопридошлице, имати где да сместим.

@GOJE , Ако добро контам овај први зид су пива које отварају апетит за гледање звезда, отуд и овај телескоп поред

А овај други зид је мало за уз музику.

ПС, не знам баш зашта ћеш четку да употребиш, али сам сигуран да има своју сврху :)
Ето посла за форумске Шерлоке. :bubanj::sesir::coffee::cool:.

И наравно :vops:.

Pakovanja instant supa su sa 100g, preko 75g dosla do 52 grama za neke marke.
"Nista neceet imati da jedete i bicete srecni"

Подсетиме сад на 'чоколаду од триста'.
Пре неки дан ми рече брат да је чоколада од триста и даље чоколада од 300, али 300 динара и 200 грама. Некад била 300 грама, цену нзм јер нисмо довољно имали да је купимо.

Vrh