Šta je novo?

Šta jedemo?

Подсетиме сад на 'чоколаду од триста'.
Пре неки дан ми рече брат да је чоколада од триста и даље чоколада од 300, али 300 динара и 200 грама. Некад била 300 грама, цену нзм јер нисмо довољно имали да је купимо.
I onda mi posle forumaši i razne Marije Antoanete serinjaju što podržavam pijace i to da se tamo kupi čokolada sa EU tržišta od 100 ili 300 gr za cenu manju nego što se u ''legitimnim'' prodajama sa marrrrržama od po 40%, plaća za čokolade za ''tržište Balkana'' od 80 i 270 gr.

Takođe je primetno širom foruma a i Srbije da mnogi ljudi ćute kada ih neko tovari i maltretira, a kokodaču i reže onda kada se neko među njima suprotstavi tom tovarenju i maltretiranju. Narod pun rđavih, pokvarenih i autodestruktivnih ljudi, koji bi doveka živeli kao paramecijumi i robovi, nego se nekad pobunili ili makar umukli kada se neko drugi pobuni umesto njih pi..ica koji ne smeju i ne žele. Čast izuzecima, kojih je sve manje.

Poslednja izmena:
Ja мислим да те људе гањају комуналци, ја купујем од једног лика који из гепека продаје на 2-3 места у граду, кад год дође полиција он ротира на следеће место.
Ово "тржиште балкана" људи често верују да је као нека теорија завере, али постоји неколико судских спорова Чешке и Словачке, а мжд и других држава, са разним фабрикама које су им и даље слали лошију робу иако су у пресветлој ЕУ.

@MC_ мсм да појефтињење пшенице и нема неки ефекат на оволико субвенционисану цену хлеба, нзм која би била тржишна цена, али верујем неких 70рсд. У принципу слободно тржиште захтева да ми "бели хлеб" буде значајна ставка у буџету

Ово "тржиште балкана" људи често верују да је као нека теорија завере, али постоји неколико судских спорова Чешке и Словачке, а мжд и других држава, са разним фабрикама које су им и даље слали лошију робу иако су у пресветлој ЕУ.

Mislim da je u EU to napokon izjednačeno.

Ja sam ranije pričao za Woody viršle, da ne ponavljam sad... a zanimljivo je sa kakvim debelim integritetom brane stavove određene kompanije kad izlađu u medije da to objasne...

Sećam se za gori kvalitet Ariela u Srbiji je neka naša menadžerka ispred arijela izjavila ni manje ni više da oni rade opsežna istraživanja pre nego što dođu na neko tržište i da robu prilagođavaju potrebama potrošača datog tržišta.. Zatim navodi, da su istraživanja pokazala da naše domaćice koriste pretpranje, češće nego domaćice u Nemačkoj 😄 stoga su oni prilagodili ariel preferencijama ovdašnjih domaćica.. 💩

To je bilo njeno objašnjenje na pitanje kako to da nemački ariel na 40 C° ukloni fleku, a istu takvu fleku, na istoj t° domaći ne može da ukloni...

Eto mala digresija al vezano je za tu škart robu koja ovamo stiže a dugo je i na tržište istočne Evrope u okviru EU, ali mislim da je posle intervencije hrvatske parlamentarke u EU Biljane Borzan napokon doneta EU direktiva po kojoj je to zabranjeno. Koliko se poštuje i da li i dalje idu na sud po tom pitanju, ne znam...

Upravo tako.👍
Nekada "teorija zavere" a sada opšte poznata činjenica.

Mislim da je u EU to napokon izjednačeno.

Ja sam ranije pričao za Woody viršle, da ne ponavljam sad... a zanimljivo je sa kakvim debelim integritetom brane stavove određene kompanije kad izlađu u medije da to objasne...

Sećam se za gori kvalitet Ariela u Srbiji je neka naša menadžerka ispred arijela izjavila ni manje ni više da oni rade opsežna istraživanja pre nego što dođu na neko tržište i da robu prilagođavaju potrebama potrošača datog tržišta.. Zatim navodi, da su istraživanja pokazala da naše domaćice koriste pretpranje, češće nego domaćice u Nemačkoj 😄 stoga su oni prilagodili ariel preferencijama ovdašnjih domaćica.. 💩

To je bilo njeno objašnjenje na pitanje kako to da nemački ariel na 40 C° ukloni fleku, a istu takvu fleku, na istoj t° domaći ne može da ukloni...

Eto mala digresija al vezano je za tu škart robu koja ovamo stiže a dugo je i na tržište istočne Evrope u okviru EU, ali mislim da je posle intervencije hrvatske parlamentarke u EU Biljane Borzan napokon doneta EU direktiva po kojoj je to zabranjeno. Koliko se poštuje i da li i dalje idu na sud po tom pitanju, ne znam...
Све си у праву с тим што је највећа одговорност за такво стање у нашим корумпираним институцијама. Овде је контрола квалитета на најнижим гранама.

среда, 16. август 2023.
Због високог нивоа пестицида хлорпирифос у пошиљци брескви из Србије, воће је са хрватске границе враћено у нашу земљу.

Вест је објављена на сајту Европске комисије, са назнаком да је товар из Србије потенцијално ризичан. Најновији поврат робе није сценарио који се по први пут одиграва када је у питању воће произведено код нас.
Раније овог месеца са границе са Словенијом такође су враћене брескве јер је констатовано да садрже поменути пестицид хлорпирифос.
Ипак, како за Данас каже Виолета Јосифова, директорка за развој у БиоГенесис-у, ово је било очекивано, јер су од стране надлежних направљени кораци који су неминовно водили датом исходу.
„Министарка Јелена Танасковић је дозволила интервентан увоз и употребу забрањене активне супстанце хлорпирифос, која у Србији одавно није у употреби. Део те супстанце је завршио у воћарству, а није било томе намењено, што сада има за резултат да Србији може бити забрањен целокупан извоз воћа и поврћа“, напомиње Јосифова.
Наша саговорница истиче да се више пута обраћала, како Министарству, тако и самој министарки, са циљем да упозори на штетне последице које ће бити резултат увоза недозвољених активних супстанци и еколошког отпада, али су ове дописе надлежни игнорисали.
„Србија је постала депонија за неутрошене залихе у ЕУ. Увозе се производи који су тамо давно укинути. Тренутно се не зна шта од залиха има и колико година ће се то вући по разним задругама и продавати на црно. Мултинационалне компаније су све оно што више нису ставили на тржиште у ЕУ донели у Србију јер им је дозвољен неконтролисан увоз. Тиме су нарушени механизми тржишне потражње и понуде“, упозорава директорка за развој у БиоГенесис-у.

ono sto je najstrasnije nije vise cinjenica da su radikalski gadovi uvezli otrov, cak ne ni to sto se nista nije znalo.
najstrasnije je sto 98% stanovnika ne zanima da li jede otrovnu hranu.
jednostavno ih ne zanima, sve je pomesano: dobro, lose, zdravo, otrovno....
pokidani su osnovni lanci kauzalnosti u mozgovima vecine gradjana, oni su oslobodjeni logike, stida, morala, svega.
gradjani Srbije su potpuno slobodni od svega i to jeprvi put u svetu da je negde postignuto tako nesto

kazu da se prilikom kastracije veprova desi da se isti okrene i pojede svoje testise iz blata
to je nas nivo

pokidani su osnovni lanci kauzalnosti u mozgovima vecine gradjana, oni su oslobodjeni logike, stida, morala, svega.
gradjani Srbije su potpuno slobodni od svega i to jeprvi put u svetu da je negde postignuto tako nesto

Ne bih mogao da se složim da je to samo Srbiji svojstveno... Ovde je najvidljivije kad je vršenje vlasti u pitanju, ali generalno u liberalnom kapitalističkom društvu (bilo demokratskog, bilo autokratskog tipa) 20tih godina, 21. veka šta se podstiče, hrani i traži? Nagoni. I to je svojstveno celom svetu..

Zato mi se jako sviđaju serije poput Igre Lignje jer govore o društvima u kojima egu i nagonima granice nema.

kazu da se prilikom kastracije veprova desi da se isti okrene i pojede svoje testise iz blata
to je nas nivo

Malo karikiraš sa primerom sopstvenih testisa u ishrani kod ljudi, ali nije važno, ako čitamo između redova, u horor filmovima su obrađivali i goru tematiku.

To je svetski nivo. Racionalno bi se objasnilo. Za prosutim mlekom ne vredi plakati, a u testisima su nutrijenti. Zato ih pojedi.

Ako to bude mantra od osnovne škole, postane normalno. Čovek je racionalno biće. Čovek dobija nutrijente iz raznih izvora. U Aziji jedu insekte i crve. Kad si baš gladan, a ratno je vreme jedeš pacove. Indonežanska plemena kanibala nisu plod ljudske mašte.

Kad smo već kod hrane MC_ a u svetlu opšte društvene dekadencije, ozbiljno se razmišljam da prihvatim jednu uvrnutu ponudu koja bi mi obezbeđivala besplatan ručak svaki dan.

Jedan momak želi da mi kupuje ručak svaki dan. Ali u kapitalizmu uvek ima neka kvaka. Nema besplatnog ručka iz altruističkih razloga, samo jer je neko dobar, a ja sam već dovoljno sprženog mozga i oguglao na sve, da bih mogao da prihvatim njegove uslove. S obzirom da ne delim njegove strasti i nagone, motiv mi je isključivo novac. Tj. besplatan ručak.

E sad šta sam spreman da uradim za besplatan ručak to ne znam da li bi Igor odobrio da pišem na ovoj temi. 🤔

Ja se toga što on traži za uzvrat, ne grozim, ja sam odavno deo palog društva. Za mene je već kasno. 🙂 Moj motiv je besplatan ručak. 🙂

Na neki način je kao prostitucija bez sexa, bez penetracija, tj. kauza nekog posla može biti sve. Nema više ako se protivi dobrim običajima i moralnim normama, većinskom shvatanju sredine i podstiče najgore najgore u nama... Posao koji ugovaramo može biti sve šta ti padne na pamet.

Ovo što je taj momak od mene tražio, srećom nije nešto morbidno i nepodnošljivo gadno, al jeste uvrnuto.. On je bolje plaćen od mene, često je van zemlje poslom, al kad je ovde nudi mi besplatan obrok, da biram restoran na glovu, da stigne porudžbina kod njega. "Ti klopaj šta god poželiš!", kaže.

Samo u kapitalizmu može tako dobro da ti bude.

Brancin, škampi, lignje, mediteranska salata. Supica pre toga... Ma milina. Jel mi neko ovde na forumu ponudio besplatan ručak, još da biram šta da jedem? Iko? Nije. Samo ste mi povremeno dizali pritisak, pojedini (što i nije bilo tako loše jer mi je prirodno nizak 😊). Zašto onda da ne cenim lika koji mi nudi da jedem. Nema puno ljudi na ovoj planeti da brinu o mom stomaku i da budem sit. Od većine ljudi, nikakve vajde nema. Na ovu manjinu koja ti nudi da biraš šta da pojedeš, treba obratiti pažnju.

U prinicpu je - kome si se prodao, a ne da li si se prodao, jer se to pitanje više ne postavlja. Neprodati su davno prošlo vreme. Privilegija mrtvih. Dakle, i mi ovde kao korisnici ovog foruma, svi smo na tržištu i svi smo na prodaju. Zajedno sa Igorom koji može da nas proda u svakom trenutku pre nego li sebe. Ili obrnuto.

Ne treba dalje filozofirati. Samo potpiši pristupnicu. Postaneš član stranke i nisi sve rešio, al na dobrom si putu, da rešiš deo svojih problema, ako te uz pristuonicu i neko bitan pogura. Intimno ti ne bi potpisao, al život traži da ideš kontra svojoj intimi, da bi opstao. Samo ti potpiši, a svoje intimno rešavaj posle. To je cena koja se plaća za tvoj deo slatkog kapitalističkog kolača! Ulaziš u krug privilegovanih. Jedno bez drugog u kapitalizmu, ne ide. Jednom kad svi budemo na isti način upotrebljeni kao ličnosti, besprizorne marionete vođene nagonima koje za šaku dolara, ukaljanog obraza zaglibe u besčašću zbog "besplatnog" ručka, pa postaće svejedno. Kad se svi prodamo, ponovo ćemo svi biti isti i nema osnova za brigu ili upiranje prstom jednih u druge! Svi istim suncem obasjani i dolar nam je granica. Modeli, fudbaleri, tviter pratioci, beobuild forumaši, tik tok infulenseri, svi smo mi pojedinačno ili (češći slučaj) samo u gomili na prodaju i deo nekih ozbiljnih statistika...

Idi begaj da se mlataram, fakultete završavam, ako mora neka diploma, na bubicu ispiti i ćao... To je u moje vreme bilo. Sad ni takva, falična diploma ti ne treba. A onaj ko je sve regularno polagao, na ozbiljnom fakultetu, bez varanja, naivčina. Koga bi za polaganje na bubicu i faličnu diplomu doživotno pekla savest, ludak. Jer kad svima padne u zaborav, samo bi još on intimno znao šta je uradio, bu****. 🙂

Eto, ako je na ovom forumu dozvoljeno, napisaću šta lik traži za uzvrat a nije sex, nije morbidno i nije nepodnošljivo gadno, ali jeste uvrnuto. A ja sam prilično naoštren da mu to uradim.

Samo što prihvatanjem toga ti stalno guraš granicu, pomeraš, prag tolerancije na beščašće pada i tu nema kraja, nebo (dolar) je granica 😄

Ako nije dozvoljeno, slikajte dalje vaše stolove, bašte, frižidere, koliko vam je ćevapa preostalo na zamazanom tanjiru, a i ja ću zajedno sa vama, prvom sledećom prilikom. 🙂

Jedem slane Ferdinand knedle i veri su overrejtid maj frend, iskreno sam samo cekao da dodjem do slatke :LOL:

viber_image_2023-08-19_10-59-31-409.jpg

InShot_20230820_073612190.jpg

Znam da ne volite mek, ali..

Mc Chicken 0 rsd to je kupon samo za mene.

2 srednja pomfrita po ceni 1 je kupon za sve uz aplikaciju.

Mala salata + sos je po redovnoj ceni od 260 rsd.

Moj današnji obrok 385 rsd 🙂

*Majonez sam izbacio po običaju. To je sve iz vrelog ulja i pofrit i čiken da ti nikakav sos ne treba. Sem kiselkastog balzamika u salati, koji se savršeno slaže uz prženo..

20230820_070828.jpg

Inače posle sam dodao još 30g proteina na sve ovo gore...

InShot_20230821_103808726.jpg

Koji imam sa popustom od 50rsd ovih dana. (119 rsd)

A uz naredni obrok balans plus

20230820_202235.jpg

Probao sam pite i kiflice iz Tebre Pitate i vrlo sam razočaran...

Kiflice sa džemom... To je teška hlebčina, pa kao da je stajala 2 dana, "umočiću" ko se seća onog ćrtaća.. Džem u tragovima.. Suvo, znači mora sa mlekom da se jede.

Pita sa spanaćem ništa posebno, spoljne kore su im nekako pretvrde, nisam navikao na takve pite.. Još je pogrešio pa mi drugu ubacio sa pečurkama.

20230820_202644.jpg

Pita od jabuke ispade najbolja, mada mu je zagorela odozdo...

Da je barem bio neki dobar tebra pa i da mu oprostim, nego neki senior, praktično deda... Bolje da se zovu Deda pitata...

Eto, neću tamo kupovati više nikad...

Prilozi

• 20230820_085409.jpg
    20230820_085409.jpg
    47,8 KB · Pregleda: 167
ono sto je najstrasnije nije vise cinjenica da su radikalski gadovi uvezli otrov, cak ne ni to sto se nista nije znalo.
najstrasnije je sto 98% stanovnika ne zanima da li jede otrovnu hranu.
jednostavno ih ne zanima, sve je pomesano: dobro, lose, zdravo, otrovno....

to je nas nivo
upravo tako.

KFC kofica 5 stripsa (pohovano belo meso) i pomfrit 590 rsd + domaći paradajz...

Uf kako je dobro posle plivanja i sunca i baš lepo zasiti.

Sad pod klimom Zzzz do kad padne mrak i onda sve ponovo prvo noćni život pa dnevni! To je leto kakvo volim. Prespavam pakao i meni super. 😄 i onda čitam kako se neki ljudi nerviraju na temi o klimi...

Eh živote, lutalico..
20230824_120008.jpg
20230824_120937.jpg

Videćemo ko će imati više sreće, samo da poživi ovaj forum 😁

Doduše ja genetski imam manje sreće sa kardiovaskularnim bolestima.. ako si mislio na hranu, činjenica je da bih mogao pripaziti... Ali uvek nekako mislim da svojim kretanjem sve to negativno anuliram...

A ako si mislio na to što mi je biološki sat u toku leta sinhronizovan sa vremenskom zonom centralne Australije... Ja kao što vidiš, 5 sati odmora i kao nov. 🙂

Sta mislite o sintetickom mesu?
Da li je to dobar izvor proteina s obzirom da nema ubijanja zivotinja?

Vrh