prana zrnca (1 supena kašika) preliti sa 250 ml (2,5 dl) nekuvanog mleka. Ostaviti u staklenoj posudi da odstoji 24 sata pa mleko procediti obavezno kroz plastičnu cediljku. Ovako proceđeno mleko je gotov napitak. Kefirna zrnca koja su ostala u cediljci oprati čistom vodom (mada ovaj korak možete i da preskočite, jer se svakim pranjem gubi deo „jačine“ kefirnih zrnaca) i ponovo preliti mlekom. Čuvati je prekrivenu na sobnoj temperaturi. Proces svakodnevno ponavljajte i za desetak dana ćete imati udvostučenu količinu kefirnih zrnaca što znači da ćete moći da pravite veće količine kefira. Posle još deset dana višak zrnaca će biti toliki da ćete morati nekome da poklonite deo ili da dodate nekom voćnom šejku i jednostavno pojedete.
Kefirna zrna su živa kultura, ona su spolja bela i izgledaju kao mali cvetovi karfiola.
A kako se pravi jogurt u kućnoj varijanti?Ja živim u stanu. Za jogut ti treba jedna staklena tegla, ništa više. Tj dve ako ne praviš svaki dan.
"Postupak pravljenja mlečnog kefira:
Originalna varijanta je i najzdravija a pravi se obično od kravljeg ili kozijeg mleka.
U pola litra mleka ubaci se kefirna gljiva i ostavi 24 sata na sobnoj temperaturi. Najbolje je koristiti staklenu teglu i pokriti je gazom ili poklopcem (pvc ili keramički) ali da se ne zatvora hermetički.
Kad mleko postane gusto, gljivu izvadite i ponovo koristite.
Ako ne pravite kefir 1-2 dana ili dosta duži period, gljiva se čuva u frižideru u teglici, čaši ili šolji sa malo kefira a ne u mleku. Tegla da je pokrivena ali ne hermetički.
Napomena: Prilikom pravljenja ili čuvanja kefira ne koristiti metalno posuđe, pribor i poklopce, jer mogu da utiču na aktivnost gljive. Ne zatvarati hermetički!"
Na netu možete pronaći ljude koji besplatno dele gljive ili naplaćuju do 500din.
Mislim da ne postoji jednostavniji napitak.
Bukvalno isto. Koriste se kulture bakterija. Najjednostavnije je izvaditi iz kupovnog jogurta/kefira, pomešati sa mlekom i čekati. Ova varijanta zahteva i malo kuvanja mleka.A kako se pravi jogurt u kućnoj varijanti?
Fala lepoBukvalno isto. Koriste se kulture bakterija. Najjednostavnije je izvaditi iz kupovnog jogurta/kefira, pomešati sa mlekom i čekati. Ova varijanta zahteva i malo kuvanja mleka.
Recept za domaći jogurt, gust kao grčki: Pravi se od samo dva sastojka
Domaći jogurt je uglavnom ukusniji nego onaj koji kupujemo u prodavnicama, a recept za njegovu pripremu je vrlo jednostavan.www.telegraf.rs
Nije ta, negde je u okolini Kuršumlije. Taj jogurt sam otkrio u Prolom Banji, u hotelu Radan. Tamo su mi i rekli oklen je, pa nađem mlekaru na netu, ali ne znam gde sam je pribeležio. Radi se o porodičnoj firmi u procvatu, a distribucija u maloprodaji dobacuje samo do Niša, na žalost. Nastaviću da tragam, pa javljam. Jogurt je liga za sebe.Млекара Гложане можда?
Znaci kupujes mleko sa antraksom i hemijom i od njega pravis zdrav jogurt.Kao što rekoh, recept je podeljen za sve one koje zanima, a plaše se kupovnog jogurta i antraxa u njemu. Pa ili nek se "truje" ili nek sprema sam. Jednostavno je. Ako kuka kako neće da se truje, a neće ni sam da spremi onda mu nema pomoći.
Bar nema brašnaZnaci kupujes mleko sa antraksom i hemijom i od njega pravis zdrav jogurt.