Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.368
Ja sam čak ''izašao u susret'' onima koji poriču da je život tamo jeftiniji, pa sam napisao gore ''evo neka bude da je prosečna plata u Nemačkoj 3.500 evra''.Prosečna plata nibe 4200€ već 2600€
U najboljem slučaju, cene su im kao ovde, a plate 7 puta veće. Sa SAD je slična situacija bila pre par godina, ne znam kako je sad jer nisam bio neko vreme. Ali slično je tako bilo. Cene ili iste kao u Srbiji ili duplo skuplje (zavisi šta, ne govorim samo o hrani), a prihodi nekoliko puta veći. Doduše tamo je stvar kompleksnija, jer su svi oni do guše u dugovima i hipotekama. Materijalno zarade puno, ali puno se i istroše, i žive nestabilne, nesrećne živote.
Bilo kako bilo, Mek je preskupa hrana, a po sastavu vrlo loša. Što sam naravno znao i ranije, samo sam se sada zapanjio koliko su skupi postali. I to je to što se ove teme tiče. A navjačima za Srbiju i navijačima za Nemačku ostavljam da cepaju dlake da li je bolje ili gore ovde ili tamo. Ja ionako ne'am nameru da idem odavde (na žalost SNSa) tako da mi to i nije toliko presudno. Svuda se živi sve teže i teže, i biće sve gore u narednim godinama. Samo kažem, prvo, koliko su neke stvari precenjene. I drugo, koliko se u nekim stvarima manje i bednije zemlje više deru da bi bogatije i moćnije mogle lagodnije da žive. I treće, da kako se svetski standardi budu srozavali, biće teško onome ko je bio naviknut da se odrekne starog Nemačkog standarda, ali biće mnogo teže Srbinu da se odrekne jednog bednog standarda za drugi, još bedniji. Shit rolls downhill, što bi rekli anglosaksonci. Što si niže, to te veća lavina njesra poklopi.
Poslednja izmena: