Šta je novo?

Šta jedemo?

Prosečna plata nibe 4200€ već 2600€
Ja sam čak ''izašao u susret'' onima koji poriču da je život tamo jeftiniji, pa sam napisao gore ''evo neka bude da je prosečna plata u Nemačkoj 3.500 evra''.

U najboljem slučaju, cene su im kao ovde, a plate 7 puta veće. Sa SAD je slična situacija bila pre par godina, ne znam kako je sad jer nisam bio neko vreme. Ali slično je tako bilo. Cene ili iste kao u Srbiji ili duplo skuplje (zavisi šta, ne govorim samo o hrani), a prihodi nekoliko puta veći. Doduše tamo je stvar kompleksnija, jer su svi oni do guše u dugovima i hipotekama. Materijalno zarade puno, ali puno se i istroše, i žive nestabilne, nesrećne živote.

Bilo kako bilo, Mek je preskupa hrana, a po sastavu vrlo loša. Što sam naravno znao i ranije, samo sam se sada zapanjio koliko su skupi postali. I to je to što se ove teme tiče. A navjačima za Srbiju i navijačima za Nemačku ostavljam da cepaju dlake da li je bolje ili gore ovde ili tamo. Ja ionako ne'am nameru da idem odavde (na žalost SNSa) tako da mi to i nije toliko presudno. Svuda se živi sve teže i teže, i biće sve gore u narednim godinama. Samo kažem, prvo, koliko su neke stvari precenjene. I drugo, koliko se u nekim stvarima manje i bednije zemlje više deru da bi bogatije i moćnije mogle lagodnije da žive. I treće, da kako se svetski standardi budu srozavali, biće teško onome ko je bio naviknut da se odrekne starog Nemačkog standarda, ali biće mnogo teže Srbinu da se odrekne jednog bednog standarda za drugi, još bedniji. Shit rolls downhill, što bi rekli anglosaksonci. Što si niže, to te veća lavina njesra poklopi.

Poslednja izmena:
To je bruto plata. Na tu platu se plaća porez, zdravstveno…

The average German salary of €4,105 per month equates to only €2,639after taxes, if you are not married and have no dependents. Your monthly paycheck might look different, depending on where you live, so plug your income into our take-home pay calculator to find out!

Da će standard svima da se sroza, kao što je već počelo tu se slazemo.
Za kvalitet hrane u MCDonaldsu se isto slazemo.

Čizburger u Nemačkoj - 1.59 evra, odnosno 187 din.
Zatop je big mac 6 eura tamo a 550 din ovde. Nikako se ne dodje do toga da tamo za 1500 kupis koliko ovde za 2500.
U najboljem slučaju, cene su im kao ovde, a plate 7 puta veće.
Prosecna plata ovde je 700e a njihova oko 2500 tako da je to ipak 3.5 puta odnos u platama. Medijana je nesto niza, ali to vazi za obe zemlje. Neke stvari se tamo mogu naci jefitnije ali je generalno zivot skupjli sto dodatno smanjuje tu razliku.

Svakako se na kraju losije zivi u Srbiji sa srpskom prosecnom platom i cenama, ali ne mora se radi senzacionalizma taj odnos karikaturalno naduvavati.

Pa poznato je da sam ja senzacionalista. Kad ne locem piva ispred dragstora, pisem senzacionalisticke tekstove i naslove.

Elem, da zakljucimo - nigde se ne zivi tako dobro kao u Srbiji.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Tacno tako.

Inace, @MC_ , nadje li med? Ja sam prestao odavno da razmisljam o prirodnom medu. 😄 Em sto je skup ko djavo (a ja jos daleko od "Beogradskog proseka od 150.000"), em sto je danas nemoguce otkriti koji je pravi, jer su savladali svaki "trik" za otkrivanje osim analiza u laboratoriji. Pisali su i gnominari o tome, kazu sve tehnike "brzog otkrivanja" su uspeli da nadmudre.

Jel si mozda nabasao na nesto? I koliko kostaju?

Moramn da ti kazem da bas i ne preoprucujem njih. Ti na Terazijama je tipican kvazikineski restoran, "prilagodjen ukusu sredine"

Znam, to je meni za svaki dan... Povoljno i ok ukus, prolagođen nama... Ima dosta povrća, vlakana, meso ni ne volim više od 150g dnevno... Tako da nije loše... Kad bih izašao u kineski restoran, to bi bila druga priča...

Inace, drago mi je da se gospodin @Noki okrenuo kvalitetnoj i skupoj hrani.
Stalna ishrana u MAC-u nije bas zdrava.

Koliko toliko sam se okrenuo, sem evo večeras sam napunio veliku kesu mek hranom dok drugi slave da imam šta da jedem 😊 obskrbio sam se do utorka i ne samo mekom naravno...

Prvi put posle jedno 5 godina. Potrošio sam 15 min samo dok sam se izborio sa jednim automatom koji ne izbacuje papir (al dok sam ja skontao da je zapravo problem u njemu...) pa onda još 15 min sa drugim koji je izbacio ali nisam znao da treba da ga odnesem na kasu. :LOL:

Hehe 😁 ili platiš na automatu ili odeš do kase sa papirićem, nema treće 😄 Ume da im zaglavi taj papir...

Meni je automat bolji jer mi je pregledno, jbg ja sam kao ova generacija milenijalaca, brzo sam se prilagodio novotarijama 🙂

Naravno, sledećeg dana sam odmah imao probleme sa stomakom. Što me je i podsetilo zašto ne jedem tamo. Pored bezobraznih cena i lošeg sastava hrane. Iako jeste ukusno, svakako.

Oko cena mogu reći da je ranije u Nemačkoj bilo osetno skuplje, a sad neznatno, tako da se i tu razlika smanjila a vidiš u USA naprave neki deal koje je ovde nezamisliv... Imaju oni tamo više opcija oko kupovine hrane za one kojima ne ide u životu, kuponi su ovde šarena laža u USA i nije baš tako... Ako si gledao onaj ekstremni kuponing, gura 50 konzervi nečega i još 30 paketa ne znam čega i 10 pakovanja deterdženta i na kraju kad provuče sve kupone prodavnica plati njima 😆

a oko stomaka moraš salatu ili probiotski jogurt uz to 🙂 barem ja moram, vlakna fale, drugih problema sa stomakom kod njih nemam... Pošto sam čuo da neko ima obrnut problem...

Imam jednog pcelara ali je iz okoline Despotovca ili Jagodine, med je vrhunski, nije zasecereno djubre. U junu cu uzeti par kilograma, bagremov od 900 rsd, mozda bude i crni sumski. Ako neko hoce, da se odvoji neka kolicina

Kineska hrana, i kad je dobra ili cak originalna, veoma je masna.
Ona je zamisljena da se razredi u moru pirinca, tako da na neku kolicinu jela ide 3 ili 4 puta vise pirinca.
Na zapadu i kod nas se kineska hrana jede na pogresan nacin, gde se jelo mesa sa jednakom kolicinom pirinca (ili rezanaca )i onda je to vrlo vrlo masno.

Sto se MAC-a tice, mene zapanjuje da i pored skupoce, male kolicine hrane i niskog kvaliteta, ljudi tamo odlaze masovno.
Takodje postoje i ekskurzije iz unutrasnjosti i nastavnici ovde decu da vide MAC.

Mек је ипак глобални бренд као кока-кола, један од симбола Америке, иљуди се вежу за то. У суштини тешко засити, али има примамљивим арому, поготову мирисе. И веома јаку пропагандну машинерију.

Sto se MAC-a tice, mene zapanjuje da i pored skupoce, male kolicine hrane i niskog kvaliteta, ljudi tamo odlaze masovno.
Takodje postoje i ekskurzije iz unutrasnjosti i nastavnici ovde decu da vide MAC.

MC nema A između, nego je kao tvoj nick ili mek ili mc... skupo je i uglavnom nekvalitetno...

Deca vole happy meal jer dobiju i igračku 🙂 isto je mala i bedna, ali su presrećni, dođe im kao neki bonus uz hranu... Zatim vole milk shake i razne vrste sladoleda... Ranije je bilo puno nekih likova, sad je samo ostao Ronald McDonald...

1681599470082.png

Recimo ja sam kao klinac imao plastičnu lupu u obliku ovog lopova, a ovaj ljubičasti je bio ispravljač papira na svesci da se ne naprave uši i raspored časova sam imao i svašta nešto još... Deca se vežu za sve te likove i mek im je asocijacija za sigurno druženje uz dobar ukus... Rođendani kao deca, nema nekog Beograđanina da nije išao ili sam slavio u meku rođendan...

Tinejdžeri vole da odu i da se zabodu po 3, 4 sata, niko ih ne dira i ne izbacuje... U nekom kafiću ne može baš tako... Ovde mogu da budu i glasni, dođe kao kafić prilagođen njihovom uzrastu... Neki prvi poljupci se tu dogode i tako...

A stariji idu po navici 😊 vežu ih lepe uspomene...

Slovačke vlasti su 13. aprila zabranile preradu i prodaju ukrajinskog žita i brašna napravljenog od njega na teritoriji zemlje. Ministarstvo poljoprivrede i regionalnog razvoja Slovačke saopštilo je da je utvrdilo višestruko prekoračenje maksimalno dozvoljene koncentracije pesticida.

Sta mislite da li kod nas iko kontrolise bilo sta?
Bitan je samo rejting.
Setimo se kako je HUlja resio aflatoksine 2014. podizanjem dozvoljene granice otrova.

A vidite, kod nas se i ne prica o tome. U celoj Ist. Evropi postji debata. Kod nas ne. Nema drzavnih organa, nema nicega, nema interesa za zdravu kranu, nema ni straha od nezdrave.
Mi nismo vise ljudi. Mi smo Huljino roblje.

Ima 15 ili 20 godina kako ne idem u Mek, samo je bitno podesiti stav u glavi da hrana (slana) nije kvalitetna i da je skupa. Ako sam nesto kupovao to je sejk ili Mcflurry, a to vise dodje kao poslastica.
Toliko ima dobrih mesta u gradu, gde se moze kupiti i kuvana i suva hrana, i brza pogotovo, a da nisu pljeskavice i cevapi punjeni sojom,vodom, iznutricama (varanje kupaca) vec cisto meso. I cesto se dobijaju gasovi od losih cevapa.
Nego je nas narod lenj, ne istrazuje ili ide linijom manjeg otpora.

Zatop je big mac 6 eura tamo a 550 din ovde. Nikako se ne dodje do toga da tamo za 1500 kupis koliko ovde za 2500.

Prosecna plata ovde je 700e a njihova oko 2500 tako da je to ipak 3.5 puta odnos u platama. Medijana je nesto niza, ali to vazi za obe zemlje. Neke stvari se tamo mogu naci jefitnije ali je generalno zivot skupjli sto dodatno smanjuje tu razliku.

Svakako se na kraju losije zivi u Srbiji sa srpskom prosecnom platom i cenama, ali ne mora se radi senzacionalizma taj odnos karikaturalno naduvavati.
Ono što se izostavlja napomenuti da je tamo često pomfrit besplatan, a ovde imaš mali srednji i veliki sa cenama od 2 do 3e. Sokove takodje kupiš čašu i piješ koliko hoćeš, ovde takodje imaš mali srednji veliki sok sa cenom 1,5e do 2,5e. Kada sve sabereš prodješ tamo jeftinije nego ovde. Imaš i akcije u pojedinim fast foodovima gde u odredjeno vreme platiš 10e i jedeš šta hoćešš koliko hoćeš. Sa druge strane kod nas su možda restorani za nijansu jeftiniji, a negde smo i poprilično jeftiniji. Kod nas je pomodarstvo jesti u meku ili "burger" od 10e, za iste pare teleća čorba i pola kila pečenja. Zato je i skupo, propaganda radi.

Kod nas u KFC imaš te sokove da dosipaš... To mi se leti jako dopada...

Mada je i tu čaša 200 rsd! Sa kuponom 150... Za te pare bolje da kupiš flašu od 2l soka...

1e je ta čaša obično "napolju", a negde dobiješ uz obrok. Prvi put sam to video kod nas u ikei. Ne verujem da će to zaživeti kod nas (palac gore za kfc ako je u svim). Čak su i napolju ponegde zbog migranata počeli da naplaćuju pomfrit i sokove.

U svim KFC je tako...

Čaša ide i uz onaj mali obrok (B smart obrok) od 350rsd i to je najbolja opcija... recimo, pomfrit, 2 stripsa i čaša su 350... kupim grčku salatu u restoranu pored, to je u mallovima moguće i meni to bude mini obrok za nekih 600 rsd... Mislim 2 stripsa je malo treba 5 za normalan obrok al jbg 🙂

U IKEI rado jedem. Nekad samo odem zbog toga... Restoran im ima dobru hranu, a u prizemlju imaju one jeftine ponude, 5 nuggetsa i pomfrit za 200 rsd... Barem je to bilo pre pola godine, dugo nisam bio...

Bile su i one viršle u IKEI 5 6kom za 250din, sa čašom koja je tada bila 80din sasvim korektan obrok za novac. Sad ne znam cene jer kada sam bio pre mesec dva je bila tolika gužva da je red skoro došao do izlaza.

Vrh