Šta je novo?

Šta jedemo?

Ovaj hello sok limun zova je super ukusa, identičan je onim gotovim limunadama koje možeš da kupiš u Skroz dobroj pekari recimo... a za litar i po ovoj ceni da imam auto natovario bih 3, 4 paketa...

20230512_051901.jpg


Ako neko nije video da ponovim dobru ponudu za cocktu 🙂

20230512_051937.jpg


To je sve Maxi do 17.5.!
 
Fala bata Noki, zahvaljujuci tvojoj dojavi pazarih strudle od smokve Medella po duplo nizoj ceni :)
 
upo treba kartona koa sastojka u restoranima brze hrane

 
Elem, pazarim voće juče kod glavnog preprodavca ovde u Prvomajskoj, priđem da platim i snimim maline.
Odmah tu do glavnog baje, koji kantariše i naplaćuje. Žacnu me nostalgija sećanja na nanin malinjak u selu, pa uskliknuh:
- Davaj malo i tih malina, živ ti ja!
- 3000 su ti.
- Ko, čega, šta?
- Koštaju, samo da znaš...
Zamalo tu da mi izleti 'daj tri komada'...
- Oklen su te maline brate, jel' su letele avionom!?
- Naša malina rođeni, niko ovakvu nema, autom putovala!
- Ako je taj prevoznik imao TAXI na krovu, i računao ti u ljubičastoj tarifi, nemoj to više da radiš! :LOL:
-_-

Em ubave em ukusne, morao sam da ih škljocnem!

malina 3000.jpg
 
Ja znam da mnogi vole voće, ali zaista ne razumem kako ne mogu da se strpe par nedelja kada će cena da se prepolovi.

Gledam na Zemunskoj pijaci red za jagode na jednoj tezgi, onda znam koliko koštaju trešnje prvih dana i zaista mi je žao što ljudi ne mogu da se iskontrolišu.

ps: naravno, osim ako su puni para, pa im to i nije neki trošak.
 
Kad smo kod novca i cena nedavno sam saznao da je bio i ,,ne vidljivi ,, talas poskupljenja iz razloga što je sva roba-artikli u supermarketima osigurana polisom u slučaju kradje iz nj. rafofa, osim alhohola, duvana i voca čij nestanak tj. manjak nadoknadjuju zaposleni.
To osiguranje jeste podiglo cene u rafovima a i posredno utice i na cene po pijačnim tezgama.
Eto ,,borbene,, dosetke za raširen lopovluk iz prodavnic a opet na račun kupaca.
 
Kad smo kod novca i cena nedavno sam saznao da je bio i ,,ne vidljivi ,, talas poskupljenja iz razloga što je sva roba-artikli u supermarketima osigurana polisom u slučaju kradje iz nj. rafofa, osim alhohola, duvana i voca čij nestanak tj. manjak nadoknadjuju zaposleni.
To osiguranje jeste podiglo cene u rafovima a i posredno utice i na cene po pijačnim tezgama.
Eto ,,borbene,, dosetke za raširen lopovluk iz prodavnic a opet na račun kupaca.
To je zato što je u zadnjih godinu dana (usled brojnih neopravdanih poskupljenja a i državnih otimačina (struja, porez, gorivo, komunalije)) došlo do značajnog porasta krađa. Do te mere da su čak i puter i kvasac dobili one bipere i pištavce protiv krađe. Jer ljudima toliko dobro ide i tako dobro žive u Srbiji da su počeli i putere i kvasce da kradu.
#EkonomskiTigar #SrbijaPobeđuje #MMFNasHvali i tako to...
 
Prizma kradja ugrubo
--Za jedan deo nestale robe postoji organizovan otkup ukrradenih artikalla (otkup pre bio na Banovom brrdu i Žarkovu) i on se prodaje po svim pijjacama za nijansu jefinijje i u privatnim buđavim radnjicama.
--Jedan dobaar deo sami zaposlleni kradu, od centrralnog magacina, transporta i u samiim radnjjama.
-Tek miniimallni delić kradu gladni.

I onda je pitanje za šta
kupci placaju kroz cenu to osiguranje ?
Pa za čistu stimulaciiju lopovluka
 
Poslednja izmena:
Donekle je u pravu, i lepo je sročio i objasnio. (y) Ali ima tu još nauke, nije sve tako jednostavno. Odnosno ima više razloga zašto neko voli da jede.

1) Neki ljudi jedu, kao što lepo reče Vladimir, zato što svakog dana imaju mala ili velika trpljenja ili nelagode (to može da bude i obično znojenje) od kojih nekad žele da odmore

2)
Neki ljudi jedu (previše) iz dosade. Ljudski mozak je kod većine ljudi programiran da stalno traži nadražaje, pa i distrakcije. Da to nije tako, ne bi dosada bila jedna od najgorih osećaja i emocija za ljudski mozak, i ne bi zatvor u stvari bio kazna u vidu trpljenja dosade. Elem, ljudskom mozgu je potrebno da stalno ima neke nadražaje. A hemijske reakcije i nervni procesi koji se odigravaju kada hrana u ustima, unutar samog tela, dodiruje osetljive nervne završetke u ustima, je ogromna bujica nadražaja i aktivnosti za mozak.

3) Današnja hrana je neopisivo jakih ukusa. Ne govorim samo o stvarima tipa čokolada ili sok. Govorim o bilo čemu što je iole obrađeno. Sve ima pojačivače ukusa, šećer, so, kiseline, aditive, začine, masnoću... Iz godine u godinu, čovek se navikava da mu po ustima stalno ''eksplodiraju'' bombe ukusa i nadražaja, i vremenom mu treba sve više i više da bi osetio isto zadovoljstvo. Ovo je mogao da oseti i vidi svako ko je otišao u Muriku i probao tamošnje slatkiše. To sve puca od ukusa i šećera. Ono što ovde važi za ''jače'' i ''slađe'' ukuse, tamo je neki prosek. Ono što ovde važi za baš masan fast food (npr Bucko), tamo je prosek. Tamo postoje slatkiši i sokovi koje kada ubaciš u u usta, osetiš kao da si sipao šećerni sirup ili zagrizao kocku sirupa. Zbog profita i konzumerizma, hrana širom sveta svake godine postaje sve jača sa ukusima i sa aditivima dodatim isključivo radi navlačenja i zavisnosti.

E istina, jedino što je omlitavelo po jačini ukusa je mleko. :D Pošto su ga sis e zadnjih decenija razvodnile do te mere da više maltene i nema ukus. :D Ali sve ostalo je pojačan do besvesti. I to važi i za voće i povrće. Nekada, nisu sve jabuke bile slatke. Izrodi se bezbroj, pa neka bude slađa neka bude blaža. Jbg, nasumičnost prirode. A danas su skoro sve (u prodaji) uvek jako slatke. Tako da čak i ako čovek jede samo voće, navikava se na sve jače ukuse sa svakom novom decenijom.

4) Zadovoljstvo ili ''beg'' koji će čovek odabrati zavisi od toga čime je bio najranije ili najviše izložen. Onaj ko je odrastao u kući pušača, imaće sklonost ka uživanju u udisanju dima (nešto što svakom nepušaču deluje nezamislivo ali eto, jbg, ima ih mnogo koji to vole). U porodicama gde se, što bi narod blago rekao - ''cirka'', ljudi će biti skloniji da u povremenom alkoholu traže opuštanje i svakodnevni beg od briga. Ako neko prođe određene godine bez navikavanja na duvan, alkohol ili kafu, onda će ostati naviknut na hranu. Ako pak ne bude to, biće trava. Ako ne trava, biće nešto šesto. Uvek će biti nešto. Ljudima treba svakodnevni beg i odmor od života. Jedini kojima ne treba su monasi po planinama i vrtovima.

5) Kao što percepcija i intenzitet bola varira od čoveka do čoveka, tako isto i percepcija i intenzitet ukusa variraju od čoveka do čoveka. Postoje ljudi koji osećaju ukus hrane blaže, a postoje i oni koji je osećaju jače nego drugi. Ovaj fenomen se otpisivao i banalizovao do pre 10ak godina, ali je u zadnje vreme postao dokazan i usvojen kao realan faktor, kao što je medicina usvojila d ne osećamo svi isti bolni (ili bilo koji drugi) nadražaj istim intenzitetom. A ljudi su 10.000 godina jedni drugima govorili ''ajde bre, šta kukaš, ako može Mika da izdrži to i to, možeš i ti!'' :D A to zapravo ne stoji. Jer ne primamo svi iste impulse i istih intenziteta, pa da ako neko trpi jednu stvar, da i drugi može da je istrpi.

6) Najčešća ocena toga ko koliko jede proizilazi iz toga kako izgleda i u kakvoj je formi. A od nedavno se pokazalo da ni to nije merodavno, jer postoje ljudi koji mogu da jedu donekle više nego drugi a da se ne goje niti da to ostavlja štetu po njihovo telo. A isto tako postoje ljudi koji mogu da jedu i vrlo umereno, ali usled određenog ''prekidača'' u mozgu njihovo telo gleda da uskladišti što više unetog, umesto da ga troši.

7) Neki jedu više ili manje zato što imaju disbalans u bakterijama u crevima. Bakterije u crevima, koje intereaguju sa nervnim završecima, kao i sa ćelijama imunog sistema, imaju moć da povećavaju ili smanjuju apetit. Kao npr kad čovek pojede nešto gadno ili otrovno, dobije mučninu ili proliv, nervni sistem se alarmira, pa automatski ubija apetit. Jer ni imuni sistem, ni dobroćudne bakterije, ne žele unutar creva tog nekog uljeza i zato šalju mozgu impulse da ne unosi više ništa dok se postojeće zagađenje ili opasnost ne izbaci.


Tako da kao što glede metabolizma i mršavljenja nije sve uvek ''troši više nego što uneseš'', tako ni glede uzroka jedenja nije sve iz čistog bega ili nezadovoljstva. Svakako, i beg i nezadovoljstvo su jedan od faktora. Ali nisu jedini.

Polako ali sigurno, medicinari (kao kolektiv) izlaze iz kalupa i amova u kojima su držani vekovima, i kapiraju da je ljudsko telo univerzum za sebe. I to je dobro. Ali i dalje mnogima ostaje ta tendencija da svih 7 milijardi ljudi na svetu gledaju kroz iste šablone, kroz iste uzroke i mehanizme, i samim tim i da ih tretiraju i leče na iste načine. A vreme je da se i to preraste i da se prihvati da ne može tako. I da, ako nema 7 milijardi različitih vrsta univerzuma, svakako ih ima više od jednog jedinog te istog. Odnosno, možda nismo svi do jednog unikati i fenomeni, ali svakako nismo ni svih 7 milijardi svi na isti kalup, sa istim genima, sa istim bakterijama, sa istim nervima, istim mozgovima, istim crevima, itd... Prosto nismo.
 
Poslednja izmena:
Sve bi uradio da opravdaš da ostanes debeo 😋😆

Šalim se 😉...

Sve je to tačno...

Ako pak ne bude to, biće trava. Ako ne trava, biće nešto šesto. Uvek će biti nešto.

Sex, masturbacija, ili još bolje neki fetiši iz domena voajerizma, egzibicionizma i koječega još o kojima čovek najčešće ne bi javno govorio. A to se i menja vremenom. Kao što sam ja ostavio cigarete, ali pronašao 2 nova uzbuđenja od tada. Prosto kad si gojazan, vidljivo je 🙂 i onda neki ljudi malo i leče komplekse kad namerno kod drugih potenciraju tu temu iako sami nemaju problem sa kilažom... a koje neodoljive strasti oni imaju, samo oni znaju 🙂

Jedini kojima ne treba su monasi po planinama i vrtovima.

Hmmm... 😉
 
:D Pazi, ja neću nikad poreći da kad sam debeo, debeo sam zato što jedem previše, odnosno uvek ću priznati da bih tada svakako mogao da živim i sa manje hrane i kalorija. Onaj ko je ne jede ništa, ili jede tacnu biljaka i algi dnevno, sigurno nikad neće biti debeo. U tome se slaže svaki čovek na planeti.

Ali ono u čemu se ne slažemo svi, jeste da ako dve osobe iste starosti, istog pola, istih zanimanja a različitih gena... budu jele identično, da će imati identična tela, identičan procenat masti, identičnu krvnu sliku... neće. Prosto neće. Takođe se ne slažemo svi kako i na koji način neko može da smrša. Postoje ljudi koji bukvalno moraju da gladuju veći deo dana, da trpe grčeve i mučnine, da bi ušli u proces sagorevanja masti, odnosno da bi njihov mozak naložio masnim ćelijama da počnu da se prazne.

Kaži ljudima da neki ne mogu da podnesu trunku dima a da ne počnu da kašlju, i svi će se složiti. Niko ne vidi ništa sporno u tome, jer smo svi nekad videli nekog ko se davi od cigareta ili smo pak bili ti koji se dave. Sve kul, opšteprihvaćena činjenica. S druge strane, kaži ljudima da ne osećamo svi ukus istim intenzitetima, i masa će ti reći ''ma daaaj...'' Kao što će ti masa reći da se ''tolerancija na alkohol gradi'' (i dosta njih ceni to kao neku božansku veštinu). A ne kapiraju da je to nešto što se nasleđuje, a zavisi od mutacija i gena u jetri.

Samim tim, ni stavovi da smo u ishrani svi isti, i da je 1 kCal isti za Marka kao što je za Petra (a isto su godište, građe, stepena aktivnosti...) prosto ne piju vodu. Kao što ne pije vodu ni da je užitak za Marka od gutljaja soka isti kao i užitak za Petra. Prosto nije. Drukčiji nervi, drukčiji mozak, drukčiji impulsi, creva, bakterije, ćelije, geni... sve je drukčije.
Prosto kad si gojazan, vidljivo je 🙂 i onda neki ljudi malo i leče komplekse kad namerno kod drugih potenciraju tu temu iako sami nemaju problem sa kilažom... a koje neodoljive strasti oni imaju, samo oni znaju 🙂
Upravo to. :D Ja to govorim već godinama unazad, nekad čak i ''mračeći'' ljude, dok im ne postanem dosadan. Ali samo zato što su i mene neki mračili par puta u životu.
Neko može da ima višak kilograma i dobijaće reke kenjaže i ''pametovanja'' svakog dana zbog toga od raznoraznih ''stručnjaka'' i ''pametnica'' koje jedan pasus na tu temu nikada nisu pročitali. A može, uprkos tome, da bude zdraviji nego 90% ljudi oko njega (naravno, dokle god je taj višak umeren i razuman).
A imaš ljude oko nas kojima su pluća kao dimnjak Železare, ili im jetra natopljena alkoholom (metafora), ili im mozak škripi od silnog THCa narokanog u sebe... i osim ako nisu u ''naletu'' ošamućenosti, to se neće videti niti će im iko išta reći. Štaviše, nije retkost da upravo oni koji loču ili puše ko nenormalni, su najčešći i najveći kenjatori onima koji vole da jedu. Jer najlakše je skrenuti pažnju okoline sa svoje zavisnosti od alkohola ili nikotina tako što će se stalno bacati pažnja na nekoga kome se vidi stomak ili podvaljak.
 
Ako želiš da smršaš treba dosta toga da se poklopi, sigurno je da ima način al nije isti recept za sve... Slušao sam onu Bojanu Stamenov kaže da je našla način sa jednim trenerom/nutricionistom i kaže da više nije ni gladna, zasiti je manje, odustala je od operacije smanjenja želuca... Smršala je nekih 70kg ako se dobro sećam

 
Je l' neko imao iskustva sa hrono ishranom i Anom Gifing? U poslednje vreme pručavam tu tematiku... U suštini, može da se jede skoro sve i ne treba da se broje kalorije. Ljudi treba da pokušaju da se uobroče, da jedu približno svakoga dana u isto vreme... Razmak između doručka i ručka i ručka i večere treba da bude oko 4,5 sata.. Voće se jede za popodnevnu užinu, 2,5 sata od ručka..

Mlečni proizvodi se generalno izbegavaju, mogu, ajde, 2 puta nedeljno.. Kiselo mleko je ok, neki sirevi, ali mleko i jogurt nikako.. Kravlje mleko, osim deci, ljudima nije potrebno, štaviše, štetno je.

U istom obroku (za doručak) ne kombinuju se jaja i mlečni proizvodi, jaja mogu da se jedu 3x nedeljno po 4 komada.. belanca mogu i više... Meso i krompir u istom obroku treba izbegavati, krompir se kombinuje samo sa ribom u istom obroku.

Sa mahunarkama (grašak, pasulj) u istom obroku ne treba jesti meso, jer su oba izvori proteina i telo ne može sve da svari i iskoristi, već se stvaraju otpadne naslage u crevima i te nesvarene naslage trule.

Dakle, jesti meso i povrće, mnogo salata u svim obrocima, za prženje se koristi ulje od koštica grožđa ili komine maslina.. Za doručak je maltene sve dozvoljeno i treba da se jede obilno, kako bi se telo snabdelo energijom, dok večera treba da bude lagana, idealno piletina ili riba sa povrćem.. uveče se telo sprema za odmor i ne treba ga opterećivati hranom.

Belo brašno, peciva od belog brašna i šećeri se izbacuju, a mlečno svodi na minimum.. Mnogo bolji izvor kalcijuma je sušeni peršun, tu ga ima više nego u mleku i telo može u potpunosti da ga iskoristi... Uvode se integralne žitarice, izbacuju gazirana pića i grickalice.

Kola bez šećere je štetnija od obične, jer umesto kukuruznog sirupa ubacuju aspartam koji je otrov.

Ako se jede sa kraćim razmacima, pankreas se preopterećuje i radi neprestano, što ga vremenom iscrpljuje i dolazite u rizik za dijabetes. Tek nakon 3 sata od prethodnog obroka insulin pada i počinje se sa razlaganjem masnih naslaga.. ako jedete tako često telo ne može da počne da troši masne naslage, što vodi u gojaznost.. Razmak između glavnih obroka ne treba da bude veći od 6 do 6,5 sati jer telo onda počinje da troši strukturne masti u licu, zglobovima, ulazi se u katabolizam.. Doručak treba završiti najkasnije do 10h..

Eto, to je neka suština, možda nekome bude od koristi..
 
Јогурт и кисело млеко су малтене исти производ само је кисело млеко гушће. Код нас се традиционално одомаћио тај израз, а у свету се пије ацидификовано млеко које се технолошки добија на скроз другачији начин.
Мислим да је погрешна теза да треба избегавати производе од млека, јогурт, кефир, ацидификовано млеко, као и разне врсте сира могу бити веома корисни за организам.
 
Zato što je jogurt pun skroba, dodaju u njega brašno, gustin, emulgatore.. telo ga registruje kao vodu, a ne hranu i ništa korisno iz njega ne preuzima, samo štetu pravi.

Od svega mlečnog, jedino je kiselo mleko koliko toliko ok.. generalno, mlečni proozvodi su za odrasle ljude zlo, mnogo zakiseljuju organizam, a znamo koje boleštine se stvaraju iz kisele sredine.
 
Imaš li neki savet za mene @Vox91?

Kako da poboljšam ishranu? Je l'može ovo za večeru?

20230605_222005.jpg


Grilovana piletina, jogurt sos, zemička sa topljenim američkim sirom i slaninom, puno ajsberg salate, šargarepa, čeri paradajz...
 
Pa od toga za večeru možeš da pojedeš samo piletinu i to povrće.. uveče se testo ne jede, a i taj sos mogu misliti kako prave.
 
Vrh