Pljeskavica kod Lokija je bila precenjena. Ne samo po ukusu, nego i po kvalitetu. Jeo sam tamo jednom i zapao mi komadić rskavice. I od tada nisam više nikad. Prosto, gde zagrizem tvrdi komad rskavice ili kosti, tu više ne idem. Ne plaćam da bih jeo žile i koske, i da bih slomio zub. Nikad nisam razumeo zašto su ljudi otkidali na Lokija, valjda nisu znali za bolje ili je ceo kraj kolektivno sebe ubedio da je to nešto wow.
Miletove pljeskavice su odlične, kad se radi o kvalitetu, nema im ravnih. Problem je samo što upravo zbog čisto junećeg mesa, kao i njihovog odbijanja da dodaju druge priloge, imaju specifičan ukus. Tako da ko je navikao na soju, ili ljutinu, ili masnoću, njemu će biti bledolikog ukusa. Svakako ih ne bih jeo često, ali to ne menja činjenicu da su dobre.
Stepin vajat bio nekad dobar, posle se srozao kao i svi biznisi što se srozaju sa vremenom i pohlepom. Što govorim ljudima od vajkada, za sve, ali malo ko želi da sluša.
Pa se posle isčuđavaju ''whoaaaa tebra, kako si znao...'' Zaista, teško znati da pohlepa i komercijalizam unište sve čega se dotaknu.
Pica kod Bucka je u stvari jedna osrednja masna pica prekrivena ukusnim, masnim i uglavnom nezdravim prelivima. Kada se uzme pica bez preliva u Bucku, vidi se njen pravi (ne)kvalitet. Prelivi su ti koji je vade. Ali je zato sve nezdravo do koske. Pica kod Bucka je u suštini pica sa majonezom u 10 varijanti. I to je manje više to. Uz majonez čak i karton ima sjajan ukus.
A kad smo kod preliva i dodataka koji vade precenjeni komad hrane... nedavno sam prvi put probao Suši. Nepopularno mišljenje, na granici jeresi i bogohuljenja: kao što sam i očekivao, to je najprecenjenije i najgluplje jelo koje sam ikad probao. I kao što picu kod Bucka vadi eksplozija masnih nezdravih ukusa preliva, tako i glupom Sušiju ukus daju samo soja sos, vasabi, đumbir i ostale drangulije koje trpaju u njega. Inače je sam po sebi obična bledolika riba sa pirinčem. Upakovana u 20 zalogaja a naplaćena kao 20 bifteka.
A da... bio sam nedavno i u Proleću. Preporučujem svakom da ga zaobilazi, pošto je ispod svakog nivoa. Ćureći medaljoni im izgledaju tako što se dobiju komadići mesa (ok kvalitet, ali malecko), oko toga polukuvan pirinač, zagoreli krompirići-pomfrit i preko toga - 2 komadine kačkavalja debele po 1 cm nabacane preko, jer kuvar valjda misli da je to neki šmek. Očigledno žive od stare slave i od dobre lokacije, pa vataju strane i neupućene turiste koji ne znaju za bolje od srpske kuhinje, pa ih ''osvajaju'' prostačkim i škrtarskim trikovima.
Mislim da se generalno dosta hrana srozala po ugostiteljstvima, svih vrsta, svih tipova i svih porekla. Tačnije, nije se svuda srozala nego se pravi segregacija. Imaćemo restorane i mesta koji prave osrednje do očajne hrane većih porcija po pristupačnim cenama, i imaćemo fensi restorane i mesta koji će praviti vrhunske i ukusne hrane ali po buržujskim cenama i hohštaplerskim porcijama. Sličan trend primećujem i na polju odeće: Imaš trenerku (treba mi za po kući) koja košta 2.000 din i sastav joj je 100% plastika, i imaš drugu trenerku od istog proizvođača koja je 100% pamuk al zato košta 7.500 din. Pa ti biraj, kmete... Iako su im realne cene za proizvodnju i transport 1.000 za plastikanersku i 1.500 za pamučnu. Ali eto.
Ali u redu je, kao što rekoh nedavno na temi ''Finansijska tržišta'' - sve je to u redu, zato što većina ljudi očigledno tako žele. Većina ljudi želi i voli da ih neko pravi boodalama. Pa eto, neka im.