Šta je novo?

Šta jedemo?

@mariks

Još da me plaća mek što vas vraćam restoranu posle toliko godina... 😊

Nisu se smanjili burgeri nego su tebi očekivanja porasla 😄 tortilja u wrap-u jeste bezveze, kao karton... Sladoled im nije vrhunski al kafe i kapućino jeste. Pomfrit im je zakon... ima i pluseva i minuseva, sve u svemu meni je najveći problem što su danas cene 100% veće nego pre 2 i po godine i to odgovorno tvrdim. Neko prati po namirnicama u prodavnici a ja po Meku. Da li su nam se i plate duplirale za to vreme?
 
@mariks

Još da me plaća mek što vas vraćam restoranu posle toliko godina... 😊

Nisu se smanjili burgeri nego su tebi očekivanja porasla 😄 tortilja u wrap-u jeste bezveze, kao karton... Sladoled im nije vrhunski al kafe i kapućino jeste. Pomfrit im je zakon... ima i pluseva i minuseva, sve u svemu meni je najveći problem što su danas cene 100% veće nego pre 2 i po godine i to odgovorno tvrdim. Neko prati po namirnicama u prodavnici a ja po Meku. Da li su nam se i plate duplirale za to vreme?
Pa da, izgleda da sam navikao na druge burgere koji su obično veći i ukusniji. Cene su haos, još pamtim čiz 2 za 220din, sad jedan košta toliko. Sećam se da je wrap baš bio ukusan kao i šejk, sada nikakav ukus, od šejka samo prašak, onaj u lidlu lepši. Ostaje znači čiz i pomfit :D
 
^ Samo si uradio isto što i ja... 😄

Nije glupo, nit mi smeta, ni najmanje 😊
Hvala na ispravci!
 
Mi smo imali profesorku likovnog u osnovnoj, koja je govorila: pričalice, sad ću da vam podelim minuseve... :ROFLMAO: Još je bila Mađarica i sa tim njenim akcentom je ta rečenica nama bila presmešna.. :ROFLMAO:
 
Eto ti si još u osnovnoj školi znao kako se pravilno kaže i smejao se profesorici...

Sve neki savršeni ljudi oko mene 😁
 
Nismo se smejali zbog "minuseva", nego je ona smešno zvučala sa mađarskim akcentom.. a najveća provala je bila kad je jedan lik pitao-nastavnice kad ćete da nam podelite te viruseve? (mrtav ozbiljan) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
 
Hehehe.. znači duhoviti klinci u Pančevu... humora vam nije manjkalo 😄😄😄 😊
 
U svetu organske hrane nije sve tako idealno, moze da bude i gadno, cak i odvratno.
Kupio sam jutros kokosku kod poljoprivrednika od koga kuopujem vec godinama, na svakih par meseci po dve neindustrijske kokoske.
Medjutim danas, kada sam rasekao jednu kokosku koja je spolja bila sasvim ok, i meso je bilo sveze naleteo sam na zelenu masu u mesu, drugacije teksture, pri grudnoj kosti kokoske.
Da li je u pitanju neki tumor, neka kokosija bolest i da li se sme jesti ostatak kokoske koji je sasvim u redu?
Izglada kao neki fibrozni tumor.
kokoska1.jpg



kokoska2.jpg
 
Poslednja izmena:
Saznao sam sta je ovo. Zovese Oregonska bolest ili duboma misicna miopija.
Nije opasna za ljude lai znaci da je zivotinja bila pod stresom ili preteske`
Primetio sam da su kokoske koje sam dobio u stvari velike brojlerske kokoske razlicite od org. kokoska koje trce i imaju tvrdo meso.
To znaci da se kokoske nisu kretale i da su bile neprekidno unutra.
Sto znaci da ovo nije free range kokoska.
 
Nasao sam na internetu.
Bolest samo izgleda odvratno, nije opasna za ljude.
Ima je veliki broj kokosaka, samo kad kupis u samoposluzi oni to iseku jer se javlja pri kosti.
Imaju je i curke iz industrijskog uzgoja.
Verovatno to se sve melje i ide u KFC i Mc Donalds proizvode.

 
Poslednja izmena:
Ako ne znaš sa sigurnošću da ih pušta napolje onda ih verovatno ne pušta.
 
Zgadio si mi beskućnike, zgadio si mi piletinu, šta je sledeće...

Sta mogu.
Meni se stalno nesto desava.
Volim zivot. A zivot jetakav, predivan i odvratan u isto vreme.
Talim se sa seljacima, pricam s klosarima i podizem im upisane noge na klupu.
Ne usudjujem se ni da pisem o svemu sto sam video.
 
Ako ne znaš sa sigurnošću da ih pušta napolje onda ih verovatno ne pušta.
Ne pusta ih.
To je jasno.
Zapravo, on je bio bolestan poslednjh nedelja i evo posledica.
Ali svaki dogadjaj u zivotu omogucava da s enesto nauci. Da mi se ovo nije desilo ne bih znao stanje u industriji zivine koju jedemo.

Do bolesti odlazi usled neke traume vezane za lepet krila kokoske koja ima preveliku misicnu masu u odnosu na snagu nogu i krila.
Kako vreme prolazi – možda nedelju dana ili čak i duže nakon početnog događaja – tender poprima karakterističnu zelenu boju po kojoj je uslov nazvan. Zelena boja je rezultat postepenog razlaganja hemoglobina i mioglobina u oštećenom mišićnom tkivu.
Šta može da se uradi?
Trenutno, ovo stanje predstavlja veliki izazov za industriju živine, delom zato što se čini da nema uticaja na zdravlje ptica u stanici brojlera i stoga obično ostaje neotkriveno do prerade. Pored toga, može nasumično uticati na deo ili sve jedan ili oba tendera. Pokazalo se da je teško predvideti da li će se, ili koliko, zelenih tendera pojaviti u jatu tokom obrade.
Međutim, zeleni tenderi nisu privlačni za potrošače i stoga se uklanjaju iz zaliha hrane kada se ptice prerađuju. Ovo stvara ekonomski gubitak za industriju jer utiče na najvredniji deo trupa (grudi) (Bianchi et al., 2006).
 
Da ne bude da Maxi samo daje sniženja od 1rsd

2l soka od jabuka + 1l soka od breskve = 144 rsd

Svi znamo da bi ovakva tri soka koštala preko 350 rsd ukupno da nisu snižena...

Problem je što (najčešće porodični) ljudi natovare u kola 5+ puta ovakve pakete pa retko ko ima korist od ovakve akcije jer traje ukupno pola dana...

InShot_20230220_025021540.jpg
InShot_20230220_144204864.jpg
 
Ne pusta ih.
To je jasno.
Zapravo, on je bio bolestan poslednjh nedelja i evo posledica.
Ali svaki dogadjaj u zivotu omogucava da s enesto nauci. Da mi se ovo nije desilo ne bih znao stanje u industriji zivine koju jedemo.

Do bolesti odlazi usled neke traume vezane za lepet krila kokoske koja ima preveliku misicnu masu u odnosu na snagu nogu i krila.
Kako vreme prolazi – možda nedelju dana ili čak i duže nakon početnog događaja – tender poprima karakterističnu zelenu boju po kojoj je uslov nazvan. Zelena boja je rezultat postepenog razlaganja hemoglobina i mioglobina u oštećenom mišićnom tkivu.
Šta može da se uradi?
Trenutno, ovo stanje predstavlja veliki izazov za industriju živine, delom zato što se čini da nema uticaja na zdravlje ptica u stanici brojlera i stoga obično ostaje neotkriveno do prerade. Pored toga, može nasumično uticati na deo ili sve jedan ili oba tendera. Pokazalo se da je teško predvideti da li će se, ili koliko, zelenih tendera pojaviti u jatu tokom obrade.
Međutim, zeleni tenderi nisu privlačni za potrošače i stoga se uklanjaju iz zaliha hrane kada se ptice prerađuju. Ovo stvara ekonomski gubitak za industriju jer utiče na najvredniji deo trupa (grudi) (Bianchi et al., 2006).
 
Ko o cemu, ja o kokoskama.

Kokoske koje se tove na farmama su tzv brojleri, rasa dobijena ukrstanjem u USA, jos pedesetih.
Ove zivotinje dobijaju ogromno brzinom misicnu masu (belo meso), tako da sa 6 nedelja mogu da se kolju.
Ako se ostave da zive, ubrzo, njihove noge ih vise ne nose, zbog tezine, dolazi do artritisa, na kraju samo leze.
Posto samo leze i ne mogu da se podignu, cirkulacija oko grudne kosti prestaje i dolazi do nekroze.
I to je upravo ono sto sam gore prikazao Oregonska bolest.
I to je samo jedna od niza bolesti koje pogadjaju ove kokoske, a koje mi uglavnom jedemo.
Mi, de fakto jedemo bolesne zivotinje.
Avo sta se desava sa brojelrima ako se ostave da zive duze:

rescued11.jpg


Mislim da na kraju ni nasi zivoti nisu daleko od zivota ovih kokosaka.
Kakv je zivot bankarskog sluzbenika ili programera koji neprekidno sedi u zatvorenom prostoru, a kuci neprekidno gleda u TV ili drustvene mreze, mastajuci o 10 dana godisnjeg odmora.
Covek ne moze da padne nize.

Mogu li ljudi koji jedu zivotinje koje neprekidno pate i koje su bolesne biti zdravi?

1676925490392.jpeg
 
Ko o cemu, ja o kokoskama.

Kokoske koje se tove na farmama su tzv brojleri, rasa dobijena ukrstanjem u USA, jos pedesetih.
Ove zivotinje dobijaju ogromno brzinom misicnu masu (belo meso), tako da sa 6 nedelja mogu da se kolju.
Ako se ostave da zive, ubrzo, njihove noge ih vise ne nose, zbog tezine, dolazi do artritisa, na kraju samo leze.
Posto samo leze i ne mogu da se podignu, cirkulacija oko grudne kosti prestaje i dolazi do nekroze.
I to je upravo ono sto sam gore prikazao Oregonska bolest.
I to je samo jedna od niza bolesti koje pogadjaju ove kokoske, a koje mi uglavnom jedemo.
Mi, de fakto jedemo bolesne zivotinje.
Avo sta se desava sa brojelrima ako se ostave da zive duze:

rescued11.jpg


Mislim da na kraju ni nasi zivoti nisu daleko od zivota ovih kokosaka.
Kakv je zivot bankarskog sluzbenika ili programera koji neprekidno sedi u zatvorenom prostoru, a kuci neprekidno gleda u TV ili drustvene mreze, mastajuci o 10 dana godisnjeg odmora.
Covek ne moze da padne nize.

Mogu li ljudi koji jedu zivotinje koje neprekidno pate i koje su bolesne biti zdravi?

Pogledajte prilog 154833

Сваки конформизам се на крају скупо плаћа, најбољи пример су домаће животиње.
 
Kako se u praksi pokazala teorija da je hrana namenjena deci poput pašteta i viršli bolja od one za opštu populaciju?
 
Vrh