Šta je novo?

Šta jedemo?

Na Cukarickoj padini na primer ima dekica sa domacim jajima ispred Maksija, 20 dinara komad i imaju unutra Premia jaja, 26,4 dinara komad. Ja udjem u Maksi i kupim, normalno, logican izbor.

Ja kupujem od lika s pijace koga znam.
Jaja u Maxiju, su uglavnom od kokosaka koje se muce u kavezu formata A4.
Zamislite da ceo zivot provodite u sobi 2 X 2.
Bolje kupiti po komadu 10 din skulja jaja nego muciti kokoske.

Zar niko ne oseca kakav je to uzas koji cinimo kokoskama?

Pa koliko placas? Jer ja gde god da vidim, nisu skuplja nego jeftinija. Zato se grohotom nasmejem kad vidim Premia jaja u Maksiju i njihovu cenu. I pitam se ko ovo kupuje...

Jaja na pijaci - ona koja preprodavci prodaju kao domaca, a u stvari su sa velikih farmi su 20 din.
Jaja slob. kokosaka 30-40 din.
Moras da se raspitas ko to ima.
Jaja slobodnih kokosaka su cesto malo "ukakana".
U principu takvih prodavaca ima 1-2 na svakoj pijaci.

Pojedite dva prava jaja i tri iz Maksija pa vidite sta je jeftinije.

Ima samo jedan problem.
Na zalost organska ili barem humana proizvodnja jaja je mala i ne moze da ishrani mase po poredgradjima i gradovima.

Zato su tu ljudi kao Noki koji jedu otrov i srecni su i zdravi 🤣

Kapiram da ovo nije tema za resavanje sudbine covecanstva nego da se svakom pojedincu ponudi izbor i informacije, pa nek svako odluci i snalazi se.

Meni je stvarno glupo da se trujem jajima koja su u sustini em skuplja, em goreg ukusa, pored toga sto su nezdravija.

Kod nekih drugih stvari, ne moralisem toliko.

Ako cemo da pricamo o pljeskavicama, kad se odlucim da je pojedem, daj mi da je sto bolji ukus, ne da je sto je zdravija.

Problem je kako biti siguran u poreklo bilo čega? Najbolje je kad lično poznaješ nekog ili imaš poverljivu preporuku, ali nikako ne mogu da se vodim time da zato što je skuplje ili su napisli da im se koke slobodno setaju da im u to i verujem. Isto važi i za poreklo mesa.
Na kraju krajeva, u današnjem svetu se to ne može prepustiti pojedincu, već institucije trebaju da rade svoj posao. Jbg, u kapitalizmu ovakva sr**a moraju da se dešavaju. Bilo bi lepo da svi vodimo računa o tome gde naš novac ide i da na taj način podstičemo proizvodnju na ispravne stvari, ali 99% ljudi to ne radi.

Da, ali bas zato mi je nejasno kupovanje u Maksiju jer su jaja kod mene u obicnoj lokalnoj prodavnici 21 dinar, kod dekice kad se spustim dole su 20, a u Maksiju koliko vidim 26, 27. Da su 17,18 pa da se vodimo nekom logikom da je sve isto s.... pa ajde, ovde jeftinije.

Kvalitet, ukus, cena. Maksi ne ispunjava nijedan kriterijum.

Heidi cokolade na akciji u Maksiju, crne od 75 i 85% kakao, kazu da je zdravo da se jedu u umerenim kolicinama;)

@Bender Rodriguez
evo nije samo delez :D

HOVY7ho.jpg

Na Cukarickoj padini na primer ima dekica sa domacim jajima ispred Maksija, 20 dinara komad i imaju unutra Premia jaja, 26,4 dinara komad.

Da, ali bas zato mi je nejasno kupovanje u Maksiju jer su jaja kod mene u obicnoj lokalnoj prodavnici 21 dinar, kod dekice kad se spustim dole su 20

Brate nemamo svi dekicu u kraju 😄 ovde su od paliluske pijace napravili fenseraj jedino u maksi odem jer ni ne vidim jaja kad prođem dole "pijacom". Stvar je u tome da kad kupujem ostalo u Maxiju dodam jaja i ćao. Ne jedem ih toliko često da bih pazio na 5 dinara gore dole.

Imaj u vidu da bi ti ih maksi na aplikaciji ponudio jeftinije ako vidi da ih kupuješ često... Individualno je konfigurisana aplikacija i meni stvarno odgovara iako su neki imali kritiku...

Naravno da je najbolje od proverenog prodavca i da su kokice slobodno šetale al nemaju ljudi volje i vremena (ja) da se toliko cimaju i oko nekoliko jaja mesečno što pojedem...

jedan covek je isao svaki dan u Mek i snmio film o tome.

To bih ja mogao da uradim...

Opet sve zavisi šta tamo poručuješ ali... da baš svaki dan jedeš, primetile bi se negativne posledice brzo...

Ima samo jedan problem.
Na zalost organska ili barem humana proizvodnja jaja je mala i ne moze da ishrani mase po poredgradjima i gradovima.
Apsolutno... koliko danas ima ljudi koji drže živinu i kojima kokoške slobodno trčkaraju po dvorištu i kljucaju travu? Veoma malo..

Kod dekice jaja, kod Bake palačinkarinu. 😄

Gledam onemogućili mu rejting na Glovu... tj. osećam da je on potplatio Glovo da se njemu jedinom ne vidi (izuzetno loš) rejting... Koji nije samo zbog hrane nego sveopšteg utiska oko njega... Mada mu daju pare i tom jednom porudžbinom, jer ne može da se oceni bez porudžbine...

Mislim da ću ga kao i na YT i ovde zaobići i njegove domišljate specijalitete 😄

Apsolutno... koliko danas ima ljudi koji drže živinu i kojima kokoške slobodno trčkaraju po dvorištu i kljucaju travu? Veoma malo..
Nerealno je i da ima trave u dvorištu ako se pusti živina tako svaki dan. Kod mene u Leštane baba i deda drže u našem dvorištu ograđen deo za kokoške - tu trave više nema, a nestala je ubrzo nakon što su kupili kokoške još pre 20 godina. I po ostatku dvorišta puštaju samo kokoške sa pilićima, po par sati dnevno. U suprotnom ne bismo imali trave u dvorištu.

Nerealno je i da ima trave u dvorištu ako se pusti živina tako svaki dan. Kod mene u Leštane baba i deda drže u našem dvorištu ograđen deo za kokoške - tu trave više nema, a nestala je ubrzo nakon što su kupili kokoške još pre 20 godina. I po ostatku dvorišta puštaju samo kokoške sa pilićima, po par sati dnevno. U suprotnom ne bismo imali trave u dvorištu.
Tako je. Dovoljne su 2 kokoske i nedelju dana da naprave blato od poveceg travnjaka. Patke su jos gore, patke cak kopaju i rupe :D
Tokom godine rodjaci sa sela kose travu i time hrane kokoske, takodje im se daju ostaci povrca i slicno. Tokom zime se prehranjuju kukuruzom i ostalim zitaricama po nekad i koncentrat, tako da ta prica domaca jaja su bozanska ne pije bas vodu. Neka komsinica mojih cuva kokoske i cepa ih koncetratom, trce po ogradjenom delu dvorista po ceo dan, a jaja ista ko i u maksiju. Tesko da postoji proizvodjac koji nikada ne daje kokoskama koncentrat, a u sustini koncentrat je otpad suncokreta i soje.

Isto tako i mi radimo, kokoškama dajemo sve ostatke voća i povrća i hleba, sveže košenu travu iz našeg dvorišta, ali od susednih komšija. Isto tako nam neke komšije ostavljaju na ogradi kesu sa starim hlebom, baš za kokoške. I naravno glavna hrana kukuruz i koncentrat. Inače bi od toliko kokošaka jedva bilo jaja, a i sva bi bila mala.

Brate nemamo svi dekicu u kraju 😄 ovde su od paliluske pijace napravili fenseraj jedino u maksi odem jer ni ne vidim jaja kad prođem dole "pijacom". Stvar je u tome da kad kupujem ostalo u Maxiju dodam jaja i ćao. Ne jedem ih toliko često da bih pazio na 5 dinara gore dole.

Imaj u vidu da bi ti ih maksi na aplikaciji ponudio jeftinije ako vidi da ih kupuješ često... Individualno je konfigurisana aplikacija i meni stvarno odgovara iako su neki imali kritiku...

Naravno da je najbolje od proverenog prodavca i da su kokice slobodno šetale al nemaju ljudi volje i vremena (ja) da se toliko cimaju i oko nekoliko jaja mesečno što pojedem...
Dobro, ti potrebu za jajima drugacije nadomestis 🤭

I ne košta ništa 😉 nego što si me pokopio na onoj drugoj temi kad sam dobronamerno čoveka ispravio da bude bolji a ne gori.

@marrecar
Zavisi koliko je dvorište. Kod mene u selu nema problema. Nadju one svašta ne samo travu, pored žitarica koje im se dopunjuje.

@Noki
Bio juče u meku. Leleeee ili Ja nisam bio odavno ili su onu hranu potpuno uništili. Šejk osećam samo prašak, sladoled samo šlag, ajde sok je uvek bio koncetrat to je ostalo isto, pomfrit je ok, sosevi užas, wrap nikakav, burgeri... pretežno isti samo mi se čini da su manji i nekoliko puta skuplji. Svaka tebi čast kako redovno jedeš tamo.

Vrh