Razumem ali postoji li neki proizvod koji je kako treba a da ga ne moramo sami uzgajati ili praviti.
Suhomesnati proizvod kojim se necemo trovati tesko postoji na tzv slobodnom trzistu.
Suhomesnati proizvodi se suse, radi konzerviranja, kako im i ime kaze.
Dve stvari pomazu susenju.
- Izlaganje dimu
- Soljenje
Proizvodjaci hoce da imaju za sto krace vreme suv proizvod. Nekada se za susenje koristila kuhinjska sol NaCl i susenje je trajalo 3+ nedelje sto ej zahtevalo lozenje vatre, drvo itd.
Tako, da onaj koji bi radio na normalan nacin gubi kupce zbog cene.
Danas vecina poljoprivredniak susi ovako samo za sebe, a za "trziste" s ekoristi jaci i otrovniji nitrati. Prakticno kancerogene materije.
Nitrati "suse" meso za samo par dana. Zatim se isto kratko vreme dimi radi ukusa.
Postoji i "tecni dim" Kao emulzija koja se ubrizgava u meso da imitira susenje, ali ovo je jos otrovnije.
Postoje pored ovih i proizvodi koji se reklamiraju da su "suseni na vazduhu".
U stvari radi se o susenju na klimi koja je u modu susenja.
Ovakvi porizvodi ne sadrze stetne nitrite i nitrate, ali su vrlo, skupi. (Npr presovana leskovacka kobasica
Sto se tice mesa, pastrmke s egaje u cistoj vodi, ta riba ne moze da podnese zagadjenje. Pitanje je naravno cime ih hrane.
Kazu da je gajena slatkovodna riba (pastrma, sran, tolstolobik) postala zdravija i od morske jer su tune, skuse i ostale ribe pune zive i tecnih metala, narocito iz Atlantika.
Gajena morska riba se gaji u velikim kavezima( losos, orada, brancin) . Posto ih ima jako mnogo po kubilu, neprekidno im se daju antibiotici i razne hemikalije da se ne razbole.
Gajeni losos, kazu, ne bi trebalo jesti cesce od 2 X gosisnje.
O zivini smo vec pisali. Tu mozete naci nekoga d avam dobavlja kokoske, ali pazite da nisu brojleri (prepoznacete ih po ogromnim grudima) .