Šta je novo?

Šta jedemo?

Pre 20-30 godina su virsle i pastete jos mogle da se jedu, danas je to mesavina koze, hrskavice i iznutrica uz hemikalije koje im daju boju, miris i ukus.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
И данас виршле могу да се једу, јасно је дефинисано шта је виршла. Ако негде пише виршла врло вероватно је да је то ок производ. Због тога само постоји облик виршле али се зове гуди, пипи и слично
 
Strpite se malo da ja sve to istestiram i otvorim posebnu sekciju na sajtu za hranu 😁
 
Масовно индустријски тешко да постоје квалитетне барене кобасице (виршле, паризери, мортаделе, шункарице, месни хлеб, и сл.) и куване кобасице (паштете, крвавице, шваргле). Најбоље је куповати их од малих месара које раде са мањим количинама пошто се ту очува квалитет. Само што ни једна мала месара да ја знам не прави паштету, виршле праве неке, а шваргла мислим да има у свакој.
 
Najbolje da se ne jede ništa od toga.. ja sam kao klinac jednom kupio rol viršlu i kad sam zagrizao-osetio odvratan ukus. Pogledao i imao sam šta da vidim-viršla je bila zelena..Tad su mi se viršle smučile za sva vremena i nikada ih više nisam jeo.. pogotovo što znamo od čega ih prave-od otpada..
 
Sastav viršle u SAD:
  • Ascorbic acid/sodium ascorbate
  • Autolyzed yeast extract
  • Beef stock
  • Celery powder
  • Cherry powder
  • Citric acid
  • Collagen casing
  • Dextrose
  • Flavoring
  • Hydrolyzed vegetable protein
  • Lactate/diacetate
  • Lauric arginate
  • Maltodextrin
  • Modified food starch
  • Monosodium glutamate (MSG)
  • Natural sheep casing (made from lamb intestines)
  • Paprika extract
  • Phosphates
  • Salt
  • Smoke flavoring
  • Sodium erythorbate
  • Sodium nitrate
  • Sorbitol
  • Soy protein concentrate
  • Spices
  • Sugar and corn syrup
  • Water
  • Yeast extract
 
Kobasice koje ja pravim imaju samo meso, masno tkivo, tucanu papriku, beli, luk, šećer i so.

Problem kod mnogih studija koje su u načelu protiv konzumiranja mesa je što meso (mesne prerađevine) o kojem oni pričaju nema veze sa ovim sa slike.

kobaje.jpg


Plus što je naravno bitna i količina koja se unosi na mesečnom nivou.

Plus što je teško napraviti kontrolnu grupu koja će jesti meso, a neće se trovati i mnogim drugim stvarima koje svakodnevno unosimo.
 
Razumem ali postoji li neki proizvod koji je kako treba a da ga ne moramo sami uzgajati ili praviti.
Suhomesnati proizvod kojim se necemo trovati tesko postoji na tzv slobodnom trzistu.
Suhomesnati proizvodi se suse, radi konzerviranja, kako im i ime kaze.
Dve stvari pomazu susenju.
- Izlaganje dimu
- Soljenje

Proizvodjaci hoce da imaju za sto krace vreme suv proizvod. Nekada se za susenje koristila kuhinjska sol NaCl i susenje je trajalo 3+ nedelje sto ej zahtevalo lozenje vatre, drvo itd.
Tako, da onaj koji bi radio na normalan nacin gubi kupce zbog cene.

Danas vecina poljoprivredniak susi ovako samo za sebe, a za "trziste" s ekoristi jaci i otrovniji nitrati. Prakticno kancerogene materije.
Nitrati "suse" meso za samo par dana. Zatim se isto kratko vreme dimi radi ukusa.
Postoji i "tecni dim" Kao emulzija koja se ubrizgava u meso da imitira susenje, ali ovo je jos otrovnije.

Postoje pored ovih i proizvodi koji se reklamiraju da su "suseni na vazduhu".
U stvari radi se o susenju na klimi koja je u modu susenja.
Ovakvi porizvodi ne sadrze stetne nitrite i nitrate, ali su vrlo, skupi. (Npr presovana leskovacka kobasica


Sto se tice mesa, pastrmke s egaje u cistoj vodi, ta riba ne moze da podnese zagadjenje. Pitanje je naravno cime ih hrane.
Kazu da je gajena slatkovodna riba (pastrma, sran, tolstolobik) postala zdravija i od morske jer su tune, skuse i ostale ribe pune zive i tecnih metala, narocito iz Atlantika.
Gajena morska riba se gaji u velikim kavezima( losos, orada, brancin) . Posto ih ima jako mnogo po kubilu, neprekidno im se daju antibiotici i razne hemikalije da se ne razbole.
Gajeni losos, kazu, ne bi trebalo jesti cesce od 2 X gosisnje.

O zivini smo vec pisali. Tu mozete naci nekoga d avam dobavlja kokoske, ali pazite da nisu brojleri (prepoznacete ih po ogromnim grudima) .
 
Poslednja izmena:
Kobasice koje ja pravim imaju samo meso, masno tkivo, tucanu papriku, beli, luk, šećer i so.

Problem kod mnogih studija koje su u načelu protiv konzumiranja mesa je što meso (mesne prerađevine) o kojem oni pričaju nema veze sa ovim sa slike.



Plus što je naravno bitna i količina koja se unosi na mesečnom nivou.

Plus što je teško napraviti kontrolnu grupu koja će jesti meso, a neće se trovati i mnogim drugim stvarima koje svakodnevno unosimo.

Svaka Ti cast.
Ti bolje znas o susenji od mene.
Mozes li da proveris da li sam tacno napisao tekst o susenju dole.
Ja sve svoje znanje crpem od pria ljudi, pa mozd amoja prica o susenju nije tacna.

Znima me da li susis samo na promaji?
Cemu sluzi najlon iznad kobasica?
 
Ja sam samo čuo da postoje načini da se meso brze osuši, ali nas to ne zanima.

Sušimo samo na promaji na tavanu. Kobasice pustimo na par dana na dva tri dima, pa ih penjemo na tavan (na tajnoj lokaciji)

Najlon je postavljen da zaštiti za svaki slučaj od glodara koji umeju da balansiraju na ovim žicama na koje se kače kobaje ili od ptičica koje slučajno dođu do tavana.
 
Prešao sam sa meka na Walter onako baš jako... Skoro svaki dan... 💪🍗🍟🥞

Danas mi neki Latinoamerikanac pomešao 2 Walter porudžbine i ja mu uzeo tu koju mi je doneo, duplo skuplju, a platio mu moju koju je greškom već nekom ostavio 😊

Manje više i taj drugi klijent je poručio slično što i ja ćevape sa lukom, urnebes, šopsku, kupus, pomfrit... samo količinski duplo više... + koka kola

Eto jednom da se i meni malo sreća osmehne na ovu skupoću 😄

Dobar neki dečko, bilo mu krivo što je pomešao porudžbine, pa se izvinjavao, a ne zna engleski... No engles...
 
To sam jeo kao mali onu žutu, to je valjda kukuruzna... i to sam voleo sa mlekom i dosta šećera... Zapravo sam voleo ukus mleka i šećera palenta je sama po sebi bljutava...
 
Jeste zdrava ako pod tim misliš da se trebamo toviti.

Realno je to čisto brašno, veoma niskih nutritivnih vrednosti.

Da bi nešto bilo "zdravo" mora da ima i masti i ugljene hidrate i PROTEINE.
 
Vrh