Najveći problem je što većina ljudi iz grada ne zna kako treba da izgleda nešto ili kakvog je ukusa nešto domaće bez hemije.
To su zablude, neko ti rasirio netacne price i predrasude o ljudima iz grada. Imam desetine vrsnjaka rodjenih i odraslih u gradu koji ne samo sto znaju razliku izmedju ukusa prirodnog paradajza i onog kartona iz Maksija, nego sam bas sa nekolicinom njih nekoliko puta (u zadnjih 10ak godina, otkako je pocela najezda karton-surogata) komentarisao kako je grozno kad je karton i kako je dobro kad se naleti na paradajz pravog ukusa, ili bilo koje voce i povrce istinskog ukusa.
Ne znam o kome to iz grada pricas, posto garantujem da svako stariji od 2000. godista zna dobro da razlikuje prirodne ukuse voca i povrca od onih kartonskihi vestackih. Cak i Zoomeri koje znam, rodjeni krajem 90ih, znaju razliku izmedju karton-paradajza i pravog, pikantnog/jakog paradajza. Jedino ne mogu da garantujem za klince mladje od 2000. posto ih jos uvek nemam u stalnom okruzenju i kontaktima.
Ja se cak secam ukusa mleka koje se bez problema prodavalo 90ih i po gradovima i koje je bilo jaceg ukusa i sa vise masti odnosno kajmaka nego ovo sad. Iako mozda deklaracije impliciraju da su ista (po % mleka i masnoce) ali svako ko se seca, zna da nisu i da su ona tadasnja bila jaca nego ovi praskovi danas rastvoreni u vodi. (Imlek je danas sampion razvodnjavanja kod nas)
Msm imaju gradovi pijace otkad postoje, i tu dolazi gomila zemljoradnika iz svih krajeva zemlje pa i regiona, da prodaju i plasiraju. Tako da skoro pa sve sto ima kod njih u selu, ima i u gradu. I uglavnom sto gaje i prave za sebe, donose i na trziste da prodaju, da bi bili konkurentni.
Jedino je za meso donekle tacno, u smislu da svako meso koje je domace obicno ima nesto jaci miris nego ona industrijski i masovno odgajana i obradjena za velike kompanije. Ali i to je sve bledje i bledje u odnosu na ranije godine. I nije tu samo do stepena prirodnosti nego i do vrsta koje se gaje, cime se hrane, kako se odgajaju, koliko je staro kad se zakolje, gde se cuva i kako se obradjuje. Tacno je dakle da svako meso koje "tukne" ( XD ) je verovatno domace, ali ne mora da znaci i da ce svako domace meso da tukne. Tu ima toliko promenljivih da bi se to tako olako generalizovalo.