Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Rešenja vas dosadašnjih ekonomskih i statističarski isprdaka smo videli već 3 puta za 30 godina.

Svakih 10 godina ceo ekonomski sistem vam prsne ko dulek a vaše jedino obrazloženje na sve to se svodi na:

images

Doduše znam ja da ti nisi mi ekonomista nego web developer za agencije nekretnina. Ali ajd, kad se već praviš i foliraš da si stručnjak ekonomije, da te malo suočim sa gorkom istinom i rezultatima vaše """stručnosti""" u zadnjih par decenija.

Tako da nemoj me molim te sa pričama o stručnosti u ekonomiji, vidi cela planeta tu stručnost već 30 godina unazad.

Ima svi da slavimo ako uopšte dočekamo 2040. pod svim tim vašim ekonomskim mudrostima i strukama. Toliko vam je dobra matematika da vam se cela jednačina uruši svakih 10 godina.

Poslednja izmena:
Od ovih novih generacija 90 % zavrsava neki fakuletet / visu skolu.
Pa nece valjda on da vozi kamion, cisti ulice, radi na gradjevini, zasta se onda skolovao.

Zar i CPC nije po EU propisima? Kada idu u Nemacku da voze onda nije problem da polazu?
У Немачкој и другим државама полаже се КОД95.
Ми као држава која није чланица ЕУ нисмо били у обавези да уводимо КОД95 као што га нисмо ни увели.
Увели смо ЦПЦ који важи само код нас.
Наши возачи који возе у међународном транспорту за домаће фирме ни на нашим дозволама ни на картицама немају уписан КОД95.

Пластичан пример:
Да би неко ко има само Б категорију а жели да вози аутобус стекао могућност да се запосли као возач аутобуса потребно му је око 2.500€ и мора да прође процес који траје између 6 месеци и годину дана.

Поставља се логично питање зашто би неко онда уопште улазио у тако нешто и на крају радио за плату која је у просеку тек нешто виша од плате коју би зарадио радађивао радећи неки други посао за који није неопходно да у стицање услова за његово обављање уложи свој новац и своје време.

Poslednja izmena:
Nisu svi Srbi lenji i nesposobni ali ti definitivno jesi ili glup ili slep, pošto ja to nigde nisam napisao. Mada si najverovatnije samo beskrajno bezobrazan i umišljen.

Nek ih plate pristojno pa će hteti više nego sada. Ali avaj, kako bi onda stvorenja poput Petra Stefana Šurlana imali za treći džip...
Aha znači ne znaš nikog ali tvrdiš da ih ima, ok.

Ništa ja nisam ni gluplji ni slep više od tebe jer ni ja nigde nisam napisao da su svi Srbi lenji i nesposobni, a poslodavci cvećke. Znači ti bi da tebi bude dozvoljeno da ti neki budu lenji i nesposobni, a drugima ne. Tvojom logikom mogu da kažem da ti što čekaju dostavu rade produktivniji posao i treba im svaki minut, nemaju vremena ni da odu sami da uzmu ni da čekaju da se dostavljač smiluje da dodje ali to je i tvoje i moje prdenje.

Evo pošto kažeš da svakih radnika ima u ozobilju samo treba plata, da otvorimo ti i ja firmu za čišćenje, imam već par firmi gde možemo da udjemo, ti budi zadužen za pronalazak i plate radnika. Može? Ima bre da zaradimo milione.

Aha znači ne znaš nikog ali tvrdiš da ih ima, ok.
Kao da bi pa bilo razlike da ti napišem da znam. Ti ne veruješ meni, ja ne verujem tebi. Ti možeš da pišeš i tvrdiš šta hoćeš, ja mogu da pišem i tvrdim šta hoću. Na kraju dana, između tebe i mene, niko neće promeniti stav ili usvojiti nešto od onog drugog.
Tvojom logikom mogu da kažem da ti što čekaju dostavu rade produktivniji posao i treba im svaki minut, nemaju vremena ni da odu sami da uzmu ni da čekaju da se dostavljač smiluje da dodje ali to je i tvoje i moje prdenje.
Znam, znam, oni se bave jako važnim i potrebnim poslovima i pomažu hiljadama ljudi, kako jednom napisa Beki, koji isto radi od kuće i toliko je zauzet i vredan da ne propušta nijedan tvit, nijedan reddit, nijednu vest i nijedan protest, čak ni onaj za podršku Ukrajini o kojoj ne zna ništa dalje od 1991. i od onoga što su mu NVO izdeklamovale.

Znam, ima po Srbiji puno vas takvih "mnogo bitnih". Svi znamo ponekog.
Evo pošto kažeš da svakih radnika ima u ozobilju samo treba plata
Ni to nisam rekao. Bukvalno par postova gore sam opisaoo kako su napredne gluperde dovele do nestašice vozača. Ali naravno šta to tebe briga, ti čitaš i vidiš samo ono što želiš.

A imam ja svoj posao i ne treba mi ništa od tebe, hvala lepo. Ti si ionako sam sebi dovoljan reklo bi se, a i te zaposlene što imaš, držiš ih samo iz humanitarnih razloga. Inače po tvojim pričama, ti sve radiš i završavaš sam.

A idem sad da omlatim šesti espresso i da naručim novi "lajn" za sebe i ekipu. Jer to ljudi u Beogradu (koji nisu preduzetnici ili programeri) samo i rade, zar ne...

Пластичан пример:
Да би неко ко има само Б категорију а жели да вози аутобус стекао могућност да се запосли као возач аутобуса потребно му је око 2.500€ и мора да прође процес који траје између 6 месеци и годину дана.
У брзини сам превидео једну битну ствар.
Прво мора да положи Ц категорију а затим мора да сачека 2 године да би стекао услов за полагање Д категорије чиме је тај процес још дужи.

Od ovih novih generacija 90 % zavrsava neki fakuletet / visu skolu.
Тако нешто поред тога што је физички немогуће није случај ни у Шведској за коју се сматра да је држава са највишим проценатом високоoбразованог становништва.
У узрасту 25-35 година проценат високообразованих у Шведској је испод 50%.

I ja sam za, al da bude

"Da li želite da sve plaćate skuplje al da opet bude sporije i nedostupnije?"

Šta misliš koji bi bio rezultat?

"Хајде да покушамо да утичемо на резултат референдума тако што ћемо да у питање убацимо лаж о томе шта ће се десити ако изаберу одговор који се мени не свиђа"

Масивна имиграција диже а не смањује инфлацију зато што пумпа тражњу. То смо најбоље видели са киријама у Београду када су дошли Руси али је ефекат исти и за све остало (утолико пре што раст кирија диже цену свега другог због веће цене производње). Да недостатак масивне имиграције води у инфлацију Кина би се мучила са инфлацијом док Турска не би. То да ће масивно повећање купаца у земљи да доведе до нижих цена или повећања животног стандарда је буквално само неолиберална фантазија која се нигде није остварила.

Твој цео став када се поведе ова тема је да су људи који су против имиграције "глупи, необразовани ксенофоби" док ти тако просвећен, паметан и добар у економским наукама знаш боље иако понављаш деценијама старе аргументе у које више нико не верује. Масивна имиграција је стратегија обарања цене рада која је сад већ универзално прихваћена као лоша стратегија и не доводи до дефлације; економија треба да расте улагањем у образовање и технолошки напредак а не обарањем цене рада и масивним увозом полуписменог становништва како би задржала радна места мотача каблова. Заступаш економску политику где прво узимамо паре од српских капиталиста како би их давали странцима кроз субвенције да отварају јефтине фабрике у земљи а онда увозиш страно робље да ради у тим фабрикама јер нема довољно домаћих радника. Буквално потпуно бесмислена и суманута економска политка која није усмерена на дизање животног стандарда него пумпање неких шупљих економетријских фигура на штету грађана.

Србија нема проблема са недостатком јефтиних радника, Србија има проблема са прениским платама и то само зато што се држава меша у тај механизам и интервенише на штету радника а у корист страних капиталиста

Izvoli budi poslodavac pošto sve znaš šta i kako :) Pusti te priče "zli poslodavci" tako je kada gledaš samo iz jednog ugla, a nigde nisam rekao ni da nepostoje takvi, novčić uvek ima dve strane.

I meni se srce cepa kada neko od 30god kuka kako mu zli poslodavci, vanzemljaci, merkuri... nedaju da radi pošteno. Misliš da vrediš više? Izvoli, unapredi sebe, nadji posao gde mogu da te plate više i gde će ceniti tvoj rad, trud i znanje, ako ga imaš. Sada bar ukoliko si kvalitetan kadar možeš naći relativno ok posao za relativno ok platu. No neki bi bez ikakvog znanja i truda da budu plaćeni koliko oni misle da treba.

Evo, javljam se da radim kod tebe u firmi kada budeš poslodavac pošto je to lako i milioni sami kaplju i da me platiš koliko mislim da zaslužujem i da radim koliko mislim da treba i kako treba. Javljam se čak i da ti pomognem oko otvaranje firme i organizacije poslova uz adekvatnu nadoknadu, plaćaćeš ljude koliko oni misle da zaslužuju i da rade koliko oni misle da treba i bićemo primer svim drugim poslodavcima, no nekako niko ne želi da se prihvati te obaveze, pogotovo ovi vatreni borci protiv zlih poslodavaca. Tako i moj bivši direktor, radio samo koliko on misli da treba, dodje u podne, igra igrice... i za sve loše poteze krivi astrologiju, posle se čudi što mu je firma propala.

Zato će biti kuknjava kako "nema posla" dok žive kod mame i tate na veresiju. Nekako si preskočio pune kafiće u podne, a ne vidim da je to slučaj u razvijenim zemljama. Štaviše kada stranci dodju svi se isčudjavaju kako su nam puni kafići u radno vreme. Ne moraju ni da "padaju na fore" samo posle nema kukanjve kada bude rasla nezaposlenost i firme budu odlazile. Posle će biti "jaoooo nema firmi svi traže znanje, trud i iskustvo, gde da se zaposlim bre bem ti retrogradni merkur, nisam se ja rodio da bih učio i usavršavao sebe". Došli divlji i oterali pitome.

Ne dovode se migranti da rade kvalitetnije poslove već ove koje ljudi ne žele da rade, za bilo kakvu platu. Evo, danas na gradjevini možeš zaraditi finu platu, škola nije potrebna. Hoćeš da radiš na gradjevini?

Ти ниси изнео један, једини смислени аргумент осим "кмее радници су лоши јер неће да раде како ја хоћу". Не знам само зашто се холандски, немачки, амерички (итд.) деоничари уопште цимају да запошљавају раднике у Србији када је тако тешко, што они не дођу да седе по кафићима у Кнезу? Вероватно зато што су толико марљиви и скромни за разлику од лењих и похлепних радника

Бити послодавац у Србији није тешко зато што радници хоће нормалне плате већ зато што је у питању колонијални систем који отима паре од српских послодаваца и даје их странцима који су земљу колонизовали, зато што не постоји никакав економски национализам нити заштита домаће економије од страних сила иако су то механизми по којима су све велике и успешне економије себе изградиле. Једина стварна "несташица радника" која постоји у Србији је несташица висококвалификоване и стручне радне снаге који беже на запад јер су у Србији прениске плате а прениске су управо због таквог *****ског неолибералног система

80%?

Одакле ти та статистика? Сада више ни у волту није таква ситуација. Наши држе само термин радне паузе по нбг-у. У глову не памтим кад сам видео домаћег радника.
Iz svakodnevnog korisćenja Wolta. I to sam još dao solidnu marginu za tudje iskustvo jer je meni realno ove godine 2 od 200 puta doneo stranac.
Rešenja vas dosadašnjih ekonomskih i statističarski isprdaka smo videli već 3 puta za 30 godina.

Svakih 10 godina ceo ekonomski sistem vam prsne ko dulek a vaše jedino obrazloženje na sve to se svodi na:

images

Doduše znam ja da ti nisi mi ekonomista nego web developer za agencije nekretnina. Ali ajd, kad se već praviš i foliraš da si stručnjak ekonomije, da te malo suočim sa gorkom istinom i rezultatima vaše """stručnosti""" u zadnjih par decenija.

Tako da nemoj me molim te sa pričama o stručnosti u ekonomiji, vidi cela planeta tu stručnost već 30 godina unazad.

Ima svi da slavimo ako uopšte dočekamo 2040. pod svim tim vašim ekonomskim mudrostima i strukama. Toliko vam je dobra matematika da vam se cela jednačina uruši svakih 10 godina.
A da, ko ce zaboraviti na biser da ekonomisti pojma nemaju jer haoticni sistem drugog reda nosu nariktali da radi savrseno (kao da oni donose sve odluke lol). Sta tek reci za medicinare koji jedan jos trivijalniji problem poput raka ne umeju da rese.

Kako je sve sto drugi rade prosto i jednostavno kada nemas pojma niocemu.
Да недостатак масивне имиграције води у инфлацију Кина би се мучила са инфлацијом док Турска не би.
Nedostatak radne snage, bitna distinkcija. I to je jedan od faktora. Da Srbija ima zdravu demografiju ne bi vodili ovu pricu, ali nema. Dalje raspravljanje je raspravljanje sa cistom matematikom.

Sto se tice namestanja pitanja, to je upravo ono sto ti u prvom postu radis, moj odgovor je jasno aludirao na to.

Najprosperitetnija drustva na svetu takodje redom imaju i najvise stope imigracije tako da ne znam sta koliko je ta teza da je to ‘neoliberalna izmisljotina’ lol tacna.

Bar 80% dostavljaca su i dalje nasi, taj posao i dalje jeste takav. Problem je sto sada imas i bolje opcije, neke koje cak i daju neku dalju perspektivu.

Što se glova tiče i BG bar 90% su stranci. I to je pesimistična procena.

A možda za wolt (ultra platinum program na kojem si) zaboravio sam kako se tačno zove, dodeljuju našima... ne bi me čudilo... a resto migrantima...

U woltu ih ima svakako preko 50% u BG al glovo prednjači

Sve neki Hakani, Mahmudi, ređe bude Ernesto ili Fernando (Kubanci) i ponekad se desi Vasja ili Yuri. A Milan i Predrag to u tragovima. Na glovu ti piše ime dostavljača pa nema zabune.

*Ultra platinum dubai ekstra pistaći program 😁

Ja mislim da to i prave za posebnu sortu ljudi poput tebe, te ultra korisničke nivoe 😁 ako i treba izvući što više para gde može 😊😄

Ти ниси изнео један, једини смислени аргумент осим "кмее радници су лоши јер неће да раде како ја хоћу".
Odgovorio sam u tvom stilu "kmeee poslodavci su zli jer neće da me plate koliko ja mislim da treba i da radim koliko mislim da treba iako apsolutno nemam nikakvog znanja i volje".

Бити послодавац у Србији није тешко зато...
Probaj. Opet prdenje o nečemu sa čim niko od Vas nema dodira, a zna sve, što je najjakija osobina u Srba.

Al pistaći su najjači... u zadnjih godinu dana prava revolucija s njima.

Dodaj pistaće gde god hoćeš i dobio si dubai porciju i naplati je 500 rsd više i boli te uvo. Sama reč Dubai je skupa i uvek ima ko to želi da plati. 🙂 šta je marketing...

Kao običan kolač i dubai kolač jer je prosuo šaku pisaća preko...

Ili kad napišu za te premium prioriterne isporuke pre svih - stiže pravo tebi! 20 - 30 min (+149rsd)

Zatim ispod

Redovna dostava 25 - 30 min 😁

Mislim ko ima pare za bacanje nek klikne ovo prvo 🙂 neiživljeni bogati vole da se osećaju privilegovano makar i pro forme i spremni su da plate i za to... samo deri 😆

Ne znam šta ću s parama fazon... 🤔

Mislim to su sve lepote kapitalizma, nije ovo vezano za Defketa konkretno, govorim kao marketinški princip koji sam primetio, kako uzeti još od onih koji imaju previše... dubai porcija...

Kao da bi pa bilo razlike da ti napišem da znam. Ti ne veruješ meni, ja ne verujem tebi. Ti možeš da pišeš i tvrdiš šta hoćeš, ja mogu da pišem i tvrdim šta hoću. Na kraju dana, između tebe i mene, niko neće promeniti stav ili usvojiti nešto od onog drugog.
Ja bar mogu uvek da promenim stav ako je smisle, no dok se ubedjivanja vode na "ma nemam ti ja to pojma ali znam sve u mali prs' " mišljenja se teško menjaju. Da znaš te ljude onda ne bi pričao tako kako pričaš ili da bar imaš dodira sa druge strane.

Znam, znam, oni se bave jako važnim i potrebnim poslovima i pomažu hiljadama ljudi, kako jednom napisa Beki, koji isto radi od kuće i toliko je zauzet i vredan da ne propušta nijedan tvit, nijedan reddit, nijednu vest i nijedan protest, čak ni onaj za podršku Ukrajini o kojoj ne zna ništa dalje od 1991. i od onoga što su mu NVO izdeklamovale.

Znam, ima po Srbiji puno vas takvih "mnogo bitnih". Svi znamo ponekog.
Pa eto, svaki cigo svoga konja hfali. Tebi su lenji i nesposobni oni koji više imaju od tebe, nekom poslodavcu su lenji i nesposobni oni koji imaju manje od njih i tako u krug...(a što je najgore delom se i slažem sa tobom).

Uglavnom ja da sam toliko sposobniji od drugih, da toliko znam bolje od drugih, da znam kako se radi i organizuje posao bolje od drugih... pa ne bih prdeo o tome na forumu nego bih delao. Bio bih najbolji poslodavac na svetu.

Ni to nisam rekao. Bukvalno par postova gore sam opisaoo kako su napredne gluperde dovele do nestašice vozača. Ali naravno šta to tebe briga, ti čitaš i vidiš samo ono što želiš.

A imam ja svoj posao i ne treba mi ništa od tebe, hvala lepo. Ti si ionako sam sebi dovoljan reklo bi se, a i te zaposlene što imaš, držiš ih samo iz humanitarnih razloga. Inače po tvojim pričama, ti sve radiš i završavaš sam.

A idem sad da omlatim šesti espresso i da naručim novi "lajn" za sebe i ekipu. Jer to ljudi u Beogradu (koji nisu preduzetnici ili programeri) samo i rade, zar ne...
Ne znam za lajn ali ja jedne nove godine nisam mogao u wc da dodjem na red od lajna, a ja bu**** mislio ljudima se piša. Da vodim sam firmu, pa vodim. Da su mi dobri radnici i zadovoljan sam, jesam, a neke i držim iz humanitarnih razloga jer su u minusu već više meseci, od sledeće godine ako se stanje ne popravi onda jbg zatvara se taj deo, dosta je bilo.

Bistar si momak(ponekad) samo se pogrešno luftiraš i brzo skačeš u vatru, treba nekad trčati i u širinu. Uvek pričaš da je istina negde u sredini osim ako se ti lično ne slažeš sa nečim :)

Alal. Sve je nešto Dubai primetio sam, a ja ljakse jeo pistaće i čokoladu dok se to još nije fensi zvalo Dubaji. Sad ne mož ni da ih kupiš od skupoće.

Ne znam šta je ultra platinum program, ja imam onaj Wolt+, ne poru;ujem svaki dan, ali 2-3x nedeljno, relativno retko bude stranac.
Dešava se neki kinez, ali to je iz kineskog restorana, mislim da je njihov.
Ako to zanemarim, deluje kao 70-80% naši, kad mi stigne vrata.

Na ulici mi deluje da je više stranaca.

Dodaj pistaće gde god hoćeš i dobio si dubai porciju i naplati je 500 rsd više i boli te uvo. Sama reč Dubai je skupa i uvek ima ko to želi da plati. 🙂 šta je marketing...

Kao običan kolač i dubai kolač jer je prosuo šaku pisaća preko...

Ili kad napišu za te premium prioriterne isporuke pre svih - stiže pravo tebi! 20 - 30 min (+149rsd)

Zatim ispod

Redovna dostava 25 - 30 min 😁

Mislim ko ima pare za bacanje nek klikne ovo prvo 🙂 neiživljeni bogati vole da se osećaju privilegovano makar i pro forme i spremni su da plate i za to... samo deri 😆

Ne znam šta ću s parama fazon... 🤔

Mislim to su sve lepote kapitalizma, nije ovo vezano za Defketa konkretno, govorim kao marketinški princip koji sam primetio, kako uzeti još od onih koji imaju previše... dubai porcija...
Pa zapravo, ako zelis da ti pdostavljaju Srbi, treba navijati da tih sto placaju ekstra dostavu za privilegovane ima sto vise.

Mislim ne znam kako se u ovoj celij prici zaboravlja prosta cinjenica da bez tih sto oce da im dodje na gotovo, nema ni tog posla. Pogotovo ako hoce da plate ekstra (ja necu, zato me nije briga dal mi dostavlja Srbin ili Srilančanin).

Opet slažeš.

Možeš ti da se praviš fin i dobronameran do mile volje, ali izbija iz tebe tvoja prava priroda.
Karikiram ;)

Ne znam šta je ultra platinum program, ja imam onaj Wolt+, ne poru;ujem svaki dan, ali 2-3x nedeljno, relativno retko bude stranac.

Ne znam za wolt niti poručujem često al čini mi se da glovo dominira sa strejndžerima no cenim da oće da izdominira na tržište pa dumpuje cene i radnu snagu.

Alal. Sve je nešto Dubai primetio sam, a ja ljakse jeo pistaće i čokoladu dok se to još nije fensi zvalo Dubaji. Sad ne mož ni da ih kupiš od skupoće.
Oduvek sam voleo pistaci u svim vrstama slatkisa i cokolada, a sad maltene ne smem to ni da kazem zbog dubaji trenda 🙂

Inace snobovska opaska, ali da bi nesto bilo dubaji oridjinale, mora da ima i kadaif, ne samo pistaci 🤓

Za pistaći šizofreniju zahvalite ovima

Stewart i Linda Resnick.

resnick-011425-1024x682.jpg

Stanovnici Kalifornije su im već "zahvalili" nakon požara početkom godine, jer su ovi pored zemlje za svoje plantaže kupili pardon iznajmili i rezervoare za vodu pa doprineli suši i nestašici u kriznim momentima.

Jedna od osoba koje su im omogućile sve to, odnosno napravile im pravne okvire za takve podlosti je bila Dianne Feinstein, dugogodišnja sen/ratorka iz Kalifornije.

Čekam prve dobrovoljce sa teme koji će da napišu nešto i u njihovu odbranu...

Ti mislis da je tema odbrana i napad na milijardere (lol) a zapravo je razumevanje i nerazumevanje osnovnih ekonomskih koncepata.

Da su mi dobri radnici i zadovoljan sam, jesam, a neke i držim iz humanitarnih razloga jer su u minusu već više meseci, od sledeće godine ako se stanje ne popravi onda jbg zatvara se taj deo, dosta je bilo.

Eto a meni si ranije zamerao oko mojih stanara, a ja i dalje držim stanarinu jednom mladom momčetu na samo 230€ za vrlo pristojan jednoiposoban i noviji stan, pa ti vidi 🙂

Gubim godišnje minimum 500e iz humanitarnih razloga 🙂

Wolt plus je mesečna pretplata, da uštediš na pojedinačne dostave, a ovo njegovo je dole citirano

Gledaj to sa ulice kao referentno.
Žale se ti migranti - samo su mi dali 10 porudžbina danas, pokazuje prstima 10, baš na jednoj od blokada sam duže porazgovarao sa jednim od njih... ko zna šta im sve i kako rade...

svakako da kao Wolt power user

Možda si samo hteo da kažeš da si wolt plus.. ovako je zvučalo da si nešto ekstra 🙂

Poslednja izmena:
Evo ga glavni đavolji advokat, odma sam doleće. Dugo nije ćacovao pa sad malo da nadoknadi na ovim drugim temama.

Nego šta ti kažu ovi ekonomski bilteni na koje se ložiš, koliko svetskih ekonomskih krahova se očekuje do 2030?

I koliko dodatnih milijardi bez pokrića će naštampati da probaju da ih ublaže?

Vrh