Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Rešenja vas dosadašnjih ekonomskih i statističarski isprdaka smo videli već 3 puta za 30 godina.

Svakih 10 godina ceo ekonomski sistem vam prsne ko dulek a vaše jedino obrazloženje na sve to se svodi na:

images

Doduše znam ja da ti nisi mi ekonomista nego web developer za agencije nekretnina. Ali ajd, kad se već praviš i foliraš da si stručnjak ekonomije, da te malo suočim sa gorkom istinom i rezultatima vaše """stručnosti""" u zadnjih par decenija.

Tako da nemoj me molim te sa pričama o stručnosti u ekonomiji, vidi cela planeta tu stručnost već 30 godina unazad.

Ima svi da slavimo ako uopšte dočekamo 2040. pod svim tim vašim ekonomskim mudrostima i strukama. Toliko vam je dobra matematika da vam se cela jednačina uruši svakih 10 godina.

Poslednja izmena:
Od ovih novih generacija 90 % zavrsava neki fakuletet / visu skolu.
Pa nece valjda on da vozi kamion, cisti ulice, radi na gradjevini, zasta se onda skolovao.

Zar i CPC nije po EU propisima? Kada idu u Nemacku da voze onda nije problem da polazu?
У Немачкој и другим државама полаже се КОД95.
Ми као држава која није чланица ЕУ нисмо били у обавези да уводимо КОД95 као што га нисмо ни увели.
Увели смо ЦПЦ који важи само код нас.
Наши возачи који возе у међународном транспорту за домаће фирме ни на нашим дозволама ни на картицама немају уписан КОД95.

Пластичан пример:
Да би неко ко има само Б категорију а жели да вози аутобус стекао могућност да се запосли као возач аутобуса потребно му је око 2.500€ и мора да прође процес који траје између 6 месеци и годину дана.

Поставља се логично питање зашто би неко онда уопште улазио у тако нешто и на крају радио за плату која је у просеку тек нешто виша од плате коју би зарадио радађивао радећи неки други посао за који није неопходно да у стицање услова за његово обављање уложи свој новац и своје време.

Poslednja izmena:
Nisu svi Srbi lenji i nesposobni ali ti definitivno jesi ili glup ili slep, pošto ja to nigde nisam napisao. Mada si najverovatnije samo beskrajno bezobrazan i umišljen.

Nek ih plate pristojno pa će hteti više nego sada. Ali avaj, kako bi onda stvorenja poput Petra Stefana Šurlana imali za treći džip...
Aha znači ne znaš nikog ali tvrdiš da ih ima, ok.

Ništa ja nisam ni gluplji ni slep više od tebe jer ni ja nigde nisam napisao da su svi Srbi lenji i nesposobni, a poslodavci cvećke. Znači ti bi da tebi bude dozvoljeno da ti neki budu lenji i nesposobni, a drugima ne. Tvojom logikom mogu da kažem da ti što čekaju dostavu rade produktivniji posao i treba im svaki minut, nemaju vremena ni da odu sami da uzmu ni da čekaju da se dostavljač smiluje da dodje ali to je i tvoje i moje prdenje.

Evo pošto kažeš da svakih radnika ima u ozobilju samo treba plata, da otvorimo ti i ja firmu za čišćenje, imam već par firmi gde možemo da udjemo, ti budi zadužen za pronalazak i plate radnika. Može? Ima bre da zaradimo milione.

Aha znači ne znaš nikog ali tvrdiš da ih ima, ok.
Kao da bi pa bilo razlike da ti napišem da znam. Ti ne veruješ meni, ja ne verujem tebi. Ti možeš da pišeš i tvrdiš šta hoćeš, ja mogu da pišem i tvrdim šta hoću. Na kraju dana, između tebe i mene, niko neće promeniti stav ili usvojiti nešto od onog drugog.
Tvojom logikom mogu da kažem da ti što čekaju dostavu rade produktivniji posao i treba im svaki minut, nemaju vremena ni da odu sami da uzmu ni da čekaju da se dostavljač smiluje da dodje ali to je i tvoje i moje prdenje.
Znam, znam, oni se bave jako važnim i potrebnim poslovima i pomažu hiljadama ljudi, kako jednom napisa Beki, koji isto radi od kuće i toliko je zauzet i vredan da ne propušta nijedan tvit, nijedan reddit, nijednu vest i nijedan protest, čak ni onaj za podršku Ukrajini o kojoj ne zna ništa dalje od 1991. i od onoga što su mu NVO izdeklamovale.

Znam, ima po Srbiji puno vas takvih "mnogo bitnih". Svi znamo ponekog.
Evo pošto kažeš da svakih radnika ima u ozobilju samo treba plata
Ni to nisam rekao. Bukvalno par postova gore sam opisaoo kako su napredne gluperde dovele do nestašice vozača. Ali naravno šta to tebe briga, ti čitaš i vidiš samo ono što želiš.

A imam ja svoj posao i ne treba mi ništa od tebe, hvala lepo. Ti si ionako sam sebi dovoljan reklo bi se, a i te zaposlene što imaš, držiš ih samo iz humanitarnih razloga. Inače po tvojim pričama, ti sve radiš i završavaš sam.

A idem sad da omlatim šesti espresso i da naručim novi "lajn" za sebe i ekipu. Jer to ljudi u Beogradu (koji nisu preduzetnici ili programeri) samo i rade, zar ne...

Пластичан пример:
Да би неко ко има само Б категорију а жели да вози аутобус стекао могућност да се запосли као возач аутобуса потребно му је око 2.500€ и мора да прође процес који траје између 6 месеци и годину дана.
У брзини сам превидео једну битну ствар.
Прво мора да положи Ц категорију а затим мора да сачека 2 године да би стекао услов за полагање Д категорије чиме је тај процес још дужи.

Od ovih novih generacija 90 % zavrsava neki fakuletet / visu skolu.
Тако нешто поред тога што је физички немогуће није случај ни у Шведској за коју се сматра да је држава са највишим проценатом високоoбразованог становништва.
У узрасту 25-35 година проценат високообразованих у Шведској је испод 50%.

Vrh