Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam jeste li videli novu cenu za stan u Vapa zgradi ali meni je bas zapalo za oko da je cena 3180+PDV doduše za veliki stan od 106kvm ali do sada su im cene počinjale od 3500+PDV... Da li to nešto BW vidi na tržištu što mi još ne vidimo?! Ovo je po meni VELIKA promena u cenovnoj politici BWa. Do sad tih cena ni za velike stanove nije bilo već 2 godine.
Ne znam nista o toj zgradi ali ovo je jako jeftino. Kako misliš veliki stan? Možda ako gledaš isključivo za izdavanje. Ako imaš porodicu I dvoje dece, 106 m2 je na ivici da bude tesno. Naravno, govorim o ljudima koji imaju novac. Optimalno je 120-130 m2.

Ne znam nista o toj zgradi ali ovo je jako jeftino. Kako misliš veliki stan? Možda ako gledaš isključivo za izdavanje. Ako imaš porodicu I dvoje dece, 106 m2 je na ivici da bude tesno. Naravno, govorim o ljudima koji imaju novac. Optimalno je 120-130 m2.
Slažem se s tobom da je optimalno 120kvm samo je kod nas standard 60-70kvm. Za porodicu 75kvm je već veliki stan. Tako da ko ima 100+ stan to je već baš baš veliki po našim srpskim standardima.

Kao i uvek zavisi od agenta, to jest osobe i njenih sposobnosti i uključenosti. To što je neko agent nekretnina ne mora da znači da će bolje uraditi prodaju od tebe.
Naravno, ali to važi za svaki posao, od advokata do vodoinstalatera.
Loš agent ti samo uzme procenat, dobar agent ti uštedi vreme, živce i rizik.
Poenta nije da je agent po default-u bolji od mene ili tebe u prodaji, nego da su ljudi koji rade full-time jednostavno bolje uigrani u procedurama, dokumentaciji, proveri kupaca i logistici.
U današnjim uslovima prodaja traži obilaske, filtriranje ozbiljnih kupaca, pripremu papira, pregovore, kapare, rokove… Ako imaš vremena i voliš to da radiš, super. Ako ne, agent ima smisla.
Dakle, zavisi od čoveka stoji, ali i dalje je realno da prosečan zaposleni nema ni vremena ni živaca da sam iznese ceo proces.

Ne znam baš da li bi na NBG uspeo da nađeš dvosoban stan od 50kvm za 500e ali sigurno u proseku ima. Samo prosek je svašta.

Beograd: Cene zakupa po najtraženijim opštinama​

Za poređenje smo uzeli stanove sa jednom spavaćom sobom, površine oko 50 m².

LokacijaStara cena (€ / m²)Nova cena (€ / m²)
Vračar1510
Stari Grad1712–13
Novi Beograd1510
Periferija (Mali Mokri Lug, Borča, Mirijevo)10+7–8

Ne znam jeste li videli novu cenu za stan u Vapa zgradi ali meni je bas zapalo za oko da je cena 3180+PDV doduše za veliki stan od 106kvm ali do sada su im cene počinjale od 3500+PDV... Da li to nešto BW vidi na tržištu što mi još ne vidimo?! Ovo je po meni VELIKA promena u cenovnoj politici BWa. Do sad tih cena ni za velike stanove nije bilo već 2 godine.
Pre bih rekao da je to realna cena, mada i dalje malo na visoj strani u odnosu na lokaciju (s drughe strane gazele beoma blizu prometne ulice naspram zeleznickog tunela). Morao bih bas dobro da pogledam mikrolokaciju jer u ovom slucaju najmanji detalj moze da bude presudan.

EDIT: Ako sam dobro protumacio, ta zgrada treba da bude ovde:

1764248363194.png

Naravno, ali to važi za svaki posao, od advokata do vodoinstalatera.
Slažem se.
U današnjim uslovima prodaja traži obilaske, filtriranje ozbiljnih kupaca, pripremu papira, pregovore, kapare, rokove… Ako imaš vremena i voliš to da radiš, super. Ako ne, agent ima smisla.
Niko nema vreme za bacanje, vreme je novac.
Ali ako ja potrošim aktivno 5-10h za prodaju stana, a nekom treba da platim 4000eur za to, onda je to za mene mnogo i sam ću to odraditi.
Dakle, zavisi od čoveka stoji, ali i dalje je realno da prosečan zaposleni nema ni vremena ni živaca da sam iznese ceo proces.
Ovo je individualno, uglavnom bi trebalo da znači da baš dobro zaradjuješ i da je tvoj sat mnogo vredniji i skuplji od agentovog.

Ovo sve zavisi koliko je taj agent bolji od mene u prodaji.
Postoji i druga stvar, kada prodaješ nešto samostalno, može se desiti da te kupac posle toga zove zbog nekih stvari, ovako kada je sve vidjeno i dogovoreno preko agenta samo dodješ kod notara na potpisivanje i nema šta da pričaš sa kupcem.
Mislim da možeš poslati i svog advokata kojem si dao punomoć(nisam siguran).

Imamo podatke za novoodbrene stambene kredite u oktobru:

MesecIznos (mil.RSD)
Јан.9,326.51
Феб.11,329.53
Март13,333.71
Апр.13,969.35
Мај15,977.58
Јун20,154.31
Јул16,156.57
Авг.15,222.02
Септ.22,320.21
Окт.19,886.27

GodinaUkupan iznos (mil. RSD)
2019124,153.49
202092,109.34
2021139,333.14
2022127,599.19
202388,676.63
2024122,075.86
2025 (I–X)157,676.06

Trenutno smo na:
  • 127% nivoa 2019
  • 171% nivoa 2020
  • 113% nivoa 2021 (rekordne godine ranije)
  • 124% nivoa 2022
  • 178% nivoa 2023
  • 129% nivoa 2024
mesecno_kretanje_2020_index100.png

Viidm da su gotovinski baš eksplodirali, mogu posle da objavim (ili pogledajte sami). Živi bili.

Slažem se s tobom da je optimalno 120kvm samo je kod nas standard 60-70kvm. Za porodicu 75kvm je već veliki stan. Tako da ko ima 100+ stan to je već baš baš veliki po našim srpskim standardima.
Ali jesu li stanovi u istim objektima značajno jeftiniji ukoliko su veći? Na primer ista spratnost, ista mikrolokacija u istoj zgradi. jedan stan je 50 m2, a drugi 120 m2, koliko je razlika u ceni po m2?

Trenutno smo na:
  • 127% nivoa 2019
  • 171% nivoa 2020
  • 124% nivoa 2022
  • 178% nivoa 2023
  • 129% nivoa 2024
Viidm da su gotovinski baš eksplodirali, mogu posle da objavim (ili pogledajte sami). Živi bili.

Da li je porast obima gotovinskih kredita posledica:
  1. Nemogućnosti stanovništva da veće izdatke (npr letovanje, kupovina tehnike, nameštaja i ostalo) plati odjednom ILI
  2. Povoljnih kamata koje obesmišljavaju isplatu u celosti ILI
  3. nečeg trećeg?

1. Nemogućnosti stanovništva da veće izdatke (npr letovanje, kupovina tehnike, nameštaja i ostalo) plati odjednom ILI
  3. nečeg trećeg?
Za leba
Vidim da dosta ljudi kupuje hranu na cekove i na odlozeno placanje karticama ne znam da li se to racuna ovde

Poslednja izmena:
  3. nečeg trećeg?
Ima svega pomalo. Banke navode da su glavni faktori bili:
1. potreba za refinansiranjem
2. kupovina trajnih potrošnih dobara

To su pretežno dinarski krediti preko 5 godina. Ne bih rekao da su kamate na gotovinske kredite povoljne, samo su ih trenutno ograničili i snizili za određen kategorije stanovništva (siromašnije).
Zavisi kako postaviš situaciju: nemogućnost da snosniš trošak u trenutku sigurno postoji, ali smo možda konačno dostigli standard koji nam omogućava zaduživanje do određene mere (koje je sada pomognuto i merama NBS).

Ne znam baš da li bi na NBG uspeo da nađeš dvosoban stan od 50kvm za 500e ali sigurno u proseku ima. Samo prosek je svašta.

Beograd: Cene zakupa po najtraženijim opštinama​

Za poređenje smo uzeli stanove sa jednom spavaćom sobom, površine oko 50 m².

Vračar1510
Stari Grad1712–13
Novi Beograd1510
Periferija (Mali Mokri Lug, Borča, Mirijevo)10+7–8
Znači oseti se pad, nisam bio uverenja da je to 30%.
Drži se NS, mada mi je ova prva, to jest stara cena u NS-u nešto velika.

Novi Sad: Cenovni pad u centru i na periferiji​

Centar 1510–12
Periferija12≤10

Imamo podatke za novoodbrene stambene kredite u oktobru:

MesecIznos (mil.RSD)
Јан.9,326.51
Феб.11,329.53
Март13,333.71
Апр.13,969.35
Мај15,977.58
Јун20,154.31
Јул16,156.57
Авг.15,222.02
Септ.22,320.21
Окт.19,886.27

GodinaUkupan iznos (mil. RSD)
2019124,153.49
202092,109.34
2021139,333.14
2022127,599.19
202388,676.63
2024122,075.86
2025 (I–X)157,676.06

Trenutno smo na:
  • 127% nivoa 2019
  • 171% nivoa 2020
  • 124% nivoa 2022
  • 178% nivoa 2023
  • 129% nivoa 2024
Pogledajte prilog 259441

Po ovome se vidi da smo razbili i 2022 koja je kao bila najbolja godina! Po meni nema zime i napredak se nastavlja.

Ako ti uštedi 20 sati, a provizija je 2000-3000eur, pa to je satnica 100-150 eur, što je za vrstu usluge koju pružaju - basnoslovno.

Kad sam prodavao stan prošle godine, odlučio sam prvo sam da ga islikam i oglasim i probam tako - pa ako ne ide da se obratim ahencijama. Prodadoh stan komšiji relativno brzo, nisam se nešto previše iscimao a nemam uopšte vremena za bacanje. Svima bih preporučio isti način, no znam da neki ljudi jednostavno ne žele da ulože ni minimum truda sa svoje strane već odmah idu u agencije. To važi i za kupce i za prodavce. Dok god je tako, džaba pričamo o vrednosti te usluge, ima ljudi koji je koriste i vide vrednost u tome, tržište postoji i za to.
Slažem se da provizija deluje skupa kada se preračuna u satnicu, ali tu ljudi prave jednu grešku a to je da gledaju cenu usluge samo kroz broj sati.
Usluga posrednika nije fizički rad na sat, nego kombinacija, kontakata, mreže ozbiljnih kupaca, poznavanja procedure, pravne sigurnosti, filtriranja 90% turista i preuzimanja rizika da se nešto saplete u procesu.
To je kao da svedeš advokata na satnicu pisanja mejla, a zapravo plaćaš znanje i smanjenje rizika.
Naravno, ako se desi kao kod tebe da komšija kupi stan odmah, to je idealan scenario i super što si tako prošao.
Ali većina prodaja nije takva, jer mnogi nemaju gotovog kupca, niti vremena da obilaske rade u sredu u 11h, da filtriraju ljude koji samo dođu da vide kakav je raspored, da pripremaju papire i pregovaraju.
Poenta je jednostavna, a to je da, ko ima kupca i vremena, neka radi sam, to je najčistija opcija.
Ko nema, agent ima svoju funkciju.
I zato i dalje postoji tržište i za jedno i za drugo.

Slažem se da provizija deluje skupa kada se preračuna u satnicu, ali tu ljudi prave jednu grešku a to je da gledaju cenu usluge samo kroz broj sati.
Usluga posrednika nije fizički rad na sat, nego kombinacija, kontakata, mreže ozbiljnih kupaca, poznavanja procedure, pravne sigurnosti, filtriranja 90% turista i preuzimanja rizika da se nešto saplete u procesu.
To je kao da svedeš advokata na satnicu pisanja mejla, a zapravo plaćaš znanje i smanjenje rizika.
Naravno, ako se desi kao kod tebe da komšija kupi stan odmah, to je idealan scenario i super što si tako prošao.
Ali većina prodaja nije takva, jer mnogi nemaju gotovog kupca, niti vremena da obilaske rade u sredu u 11h, da filtriraju ljude koji samo dođu da vide kakav je raspored, da pripremaju papire i pregovaraju.
Poenta je jednostavna, a to je da, ko ima kupca i vremena, neka radi sam, to je najčistija opcija.
Ko nema, agent ima svoju funkciju.
I zato i dalje postoji tržište i za jedno i za drugo.

Naravno da ima funkciju, samo radi puno neznalica.
Treba agencija da im održi jedan kurs prvo o ponašanju a onda i da ih uputi u posao.
Mnogi su bre nezadovoljni i ljubomora im izbija kada vide ko kupuje stanove sa ozbiljnim novcima, a zbog njih primaju platu, jedan apaurd.
EDiT: Pri tome ne mislim na magijaše, za njih imaju strahopoštovanje i previše ih cene naspram drugih, to je moje mišljenje.
Par puta sam išao da se nadjem i gledam sa agentima svi do jednog su me odmerili od glave i pete prvi put. Ja prašnjav sa gradilišta, kolutaju očima, pa onda kez kada okrenem ključne ljude koji su učesnici u toj izgradnji. Baš za mene providno.

A imaš i agente, bar je zako cityexpert radio, gde samo spoje vlasnika i potencijalnog kupca pa se posle sami dogovarate i nalazite, ali provizija je naravno tu :)

Slažem se.

Niko nema vreme za bacanje, vreme je novac.
Ali ako ja potrošim aktivno 5-10h za prodaju stana, a nekom treba da platim 4000eur za to, onda je to za mene mnogo i sam ću to odraditi.

Ovo je individualno, uglavnom bi trebalo da znači da baš dobro zaradjuješ i da je tvoj sat mnogo vredniji i skuplji od agentovog.

Ovo sve zavisi koliko je taj agent bolji od mene u prodaji.
Postoji i druga stvar, kada prodaješ nešto samostalno, može se desiti da te kupac posle toga zove zbog nekih stvari, ovako kada je sve vidjeno i dogovoreno preko agenta samo dodješ kod notara na potpisivanje i nema šta da pričaš sa kupcem.
Mislim da možeš poslati i svog advokata kojem si dao punomoć(nisam siguran).
Slažem se da je sve individualno i da je ključni faktor upravo odnos koliko agent zaista dodaje vrednosti u odnosu na tebe.
Ako ti realno treba 5–10 sati i znaš da to možeš da izneseš bez gubljenja živaca, onda nema dileme, naravno da nema smisla plaćati 3–4 hiljade evra.
Ali ono što većina ljudi zanemari je da prodaja nije uvek tih 5–10 sati, pošto nekad se stan proda odmah, nekad imaš 20 obilazaka, nekad se pregovori otegnu, nekad papiri zapnu, nekad kupac odustane pred notarom, nekad mora da se radi dodatni aneks, provera stanja, uknjiženja itd.
Tada odjednom više nisi u satnici, nego u situaciji gde agent preuzima kompleksnost i rizik.
Što se tiče odnosa sa kupcem, tačno je da agent služi kao tampon zona i da je to jedan od razloga zašto ga neki angažuju. Ljudi često žele da izbegnu post-prodajne pozive, nesporazume, pokušaje da se nešto naknadno preispita. Tu agent ima funkciju.
I da, možeš ovlastiti advokata za punomoć i da ne prisustvuješ lično.
Ali čak ni tada ne eliminišeš one nevidljive stvari koje agent radi pre samog čina kupoprodaje.
Poenta je ista, a to je daako je konkretna prodaja jednostavna i imaš vremena super, uradi sam. Ako nije, onda agent ima smisla.
I svako bira prema sebi i situaciji.

A imaš i agente, bar je zako cityexpert radio, gde samo spoje vlasnika i potencijalnog kupca pa se posle sami dogovarate i nalazite, ali provizija je naravno tu :)
Jedno vreme je bila poplava tih biznis modela gde spajaju strane. Od ubera, preko freelance sajtova, evo sad CityExpert ... nema oblasti u kojoj ih nema

Slažem se da je sve individualno i da je ključni faktor upravo odnos koliko agent zaista dodaje vrednosti u odnosu na tebe.
Ako ti realno treba 5–10 sati i znaš da to možeš da izneseš bez gubljenja živaca, onda nema dileme, naravno da nema smisla plaćati 3–4 hiljade evra.
Ali ono što većina ljudi zanemari je da prodaja nije uvek tih 5–10 sati, pošto nekad se stan proda odmah, nekad imaš 20 obilazaka, nekad se pregovori otegnu, nekad papiri zapnu, nekad kupac odustane pred notarom, nekad mora da se radi dodatni aneks, provera stanja, uknjiženja itd.
Tada odjednom više nisi u satnici, nego u situaciji gde agent preuzima kompleksnost i rizik.
Što se tiče odnosa sa kupcem, tačno je da agent služi kao tampon zona i da je to jedan od razloga zašto ga neki angažuju. Ljudi često žele da izbegnu post-prodajne pozive, nesporazume, pokušaje da se nešto naknadno preispita. Tu agent ima funkciju.
I da, možeš ovlastiti advokata za punomoć i da ne prisustvuješ lično.
Ali čak ni tada ne eliminišeš one nevidljive stvari koje agent radi pre samog čina kupoprodaje.
Poenta je ista, a to je daako je konkretna prodaja jednostavna i imaš vremena super, uradi sam. Ako nije, onda agent ima smisla.
I svako bira prema sebi i situaciji.
Ak je stan uknjizen 1/1 (ili drugacije sa ovlascenjima) bez tereta na stanu sa iole normalnom cenom prodace se bez agenta bukvalno sam za manje od mesec dana. Dati 2% u toj situaciji je ravno ludilu, a jos vise sto se daje agentu koji realno nema nikakvu ulogu.

Ak je stan uknjizen 1/1 (ili drugacije sa ovlascenjima) bez tereta na stanu sa iole normalnom cenom prodace se bez agenta bukvalno sam za manje od mesec dana. Dati 2% u toj situaciji je ravno ludilu, a jos vise sto se daje agentu koji realno nema nikakvu ulogu.
Pa koliko se stanova na oglas8mq prodaje direktno od vlasnika? Možda neki promil.

Pre prodaje stana sam konsultovao jednog meni poznatog agenta, cisto da cujem savet oko cene i da eventualno posluzi kao filter za smarace. Imali smo bebu od nepunih godinu dana i nije dolazilo u obzir da kroz stan prolazi puno ljudi.

Da sam poslusao njegov savet oko cene, izgubio bih oko 700 evra po kvadratu. Od starta je krenuo sa pricom kako su u tom kraju novogradnje "toliko i toliko", pa zbog povrata PDV-a, pa moras da spustis cenu i slicno. Stan je novogradnja, dvosoban, odlicno opremljen, garazno mesto u ceni.

Odlucim da oglasim stan sam.

Prva dva dana me je zvalo preko 30 agencija. Svi "bas imaju kupca", ali je cena navodno preterana.

Rezultat: Stan prodat u roku od nedelju dana, prvog dana kada su bila razgledanja, po oglasenoj ceni.

Agenti mogu da budu od koristi kada ono sto prodajete i nije bas praznik za oci. Ali ako imate dobru nekretninu i znate njenu vrednost, nekad je sasvim dovoljno da se stvari uzmu u svoje ruke.

Vrh